Wimbledon rozdá rekordně peněz, chystá druhou střechu

23. 4. 2013, 15:03
Aktuality 70
Dvě velké novinky dnes oznámili pořadatelé slavného Wimbledonu. Podobně jako na ostatních grandslamech tento rok v Londýně výrazně vzroste dotace a s celkovými 22,6 miliony liber se v All England Clubu odehraje nejdražší turnaj v tenisové historii. Organizátoři navíc představili projekt zastřešení dalšího kurtu. Druhá zasouvací střecha by měla být vybudována nad kurtem číslo 1 do roku 2019.
Wimbledon

Zatímco loni si tenisté rozdělili na slavné adrese SW19 něco málo přes 16 milionů liber, letos pořadatelé navýšili prémie o 40 procent na rekordních 22,6 milionu. Podobně jako na ostatních grandslamových turnajích si tentokrát výrazně polepší i hráči vyřazení v úvodních fázích turnaje a v kvalifikaci. V prvních třech kolech dvouhry se prémie zvednou o 60 procent, neúspěšní kvalifikanti si polepší o 41 procent. Díl prize money určený pro čtyřhru se zvýší o 22 procent.

Zvýšení dotací už letos oznámili zástupci US Open i antukového Roland Garros. Ve Wimbledonu, který je na programu od 24. června, si vítězové dvouher nově vydělají 1,6 milionu liber (téměř 49 milionů korun) oproti 1,15 milionu, které vloni inkasovali Roger Federer a Serena Williamsová. Před pěti lety přitom Španěl Rafael Nadal a Američanka Venus Williamsová dostali za titul méně než polovinu letošní prémie - 750.000 liber. 

Navzdory ekonomické krizi v Británii se pořadatelé Wimbledonu rozhodli držet krok s organizátory ostatních velkých turnajů. "Žijeme ve světě, kde soutěžíme s jinými turnaji, a sledujeme také dění v ostatních sportech," citovala agentura Reuters předsedu All England Clubu Philipa Brooka. 

Výrazněji budou z nárůstu dotace profitovat hráči vyřazení v úvodních fázích turnaje a v kvalifikaci. V prvních třech kolech dvouhry se prémie zvednou o 60 procent, neúspěšní kvalifikanti si polepší o 41 procent.

Poražení z prvního kola odletí se šekem na 23.000 liber (asi 690.000 korun), zatímco loni to bylo 14.500 liber (435.000 korun). Hráči vyřazení v závěrečném kole kvalifikace si vydělají 12.000 liber (360.000 korun). "Tohle nejsou superhvězdy, ale hráči, kteří hledají svou cestu a nevydělávají moc peněz," uvedl Brook. Díl prize money určený pro čtyřhru se zvýší o 22 procent.

Organizátoři slavného travnatého turnaje navíc představili dlouho diskutovaný projekt zastřešení dalšího kurtu. Druhá zasouvací střecha by měla být vybudována nad kurtem číslo 1 do roku 2019. Na centrálním dvorci se může hrát pod střechou od roku 2009.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

70
Přidat komentář
Berny
Reagovat
Stan_Borowitz
No, vzhledem k tomu, kam se řítí Evropa a potažmo celý svět, to zvyšování už tak nesmyslně vysokých odměn moderním gladiátorům silně připomíná onen pověstný tanec na palubách Titaniku.

Na druhou stranu je to celkem jedno, ty položky v jakýchsi databázích, které se dnes vydávají za peníze, budou mít nulovou hodnotu téměř ze dne na den...
Reagovat
Fandina
inflaci nezastavíš ...
Reagovat
smazaný uživatel
presto bych si rada jednu kajutu obsadila! :-) Pojala bych to kolonialne, z proutenych kufru vyndat vlastni stribro, rozvesit obrazy, myslim, ze bych nezapomnela ani na hackovane decky. :-))) Njn, skoda, ze uz jsem odrostla i kvalde.. :-(

Jinak presne, me uz take vsechny ty virtualni miliardy nechavaji naprosto klidnou.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja jdu urcite kdyz do toho neco nevleze. Jo, ale ja jsem uz tady v Londyne. Takze napis, kdy dorazis a domluvime to:-)
Reagovat
gigin
Domluveno...
Reagovat
smazaný uživatel
To se Petra Kvitová bude mít až letos Wimbledon vyhraje.. :)
Reagovat
Fandina
Také jí to přeji. Péťo pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
bylo by super, kdyby ve finále porazila Serenu, ne?
Reagovat
Tomasito
..popravde Petra je asi jedina hracka soucastnosti,ktera ji muze na Wimbledonu porazit..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to by byl sen.... Petra a treba jenom ve finale Wimbledonu!
Reagovat
smazaný uživatel
jen ve finále? Petra velké finále nechodí prohrávat, ale vyhrávat!
Reagovat
smazaný uživatel
No tak jasne vyhra je mnohem lepsi, muj sen je aby se dostala co nejdal, moc bych ji to prala a uz jen kvuli tomu, ze bych se tam na ni chodila koukat..:-)
Reagovat
Tomasito
..tak to jsme dva :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja jsem byla zatim jen dvakrat loni...byl to zazitek na cely zivot. Letos se chystam znova a chci videt co nejvic ceskych hracu, ale vicemene je mi jedno, kdo bude hrat hlavne se tam dostat. Ty jdes letos?
Reagovat
smazaný uživatel
já bych tam jela hned, ale bohužel budu muset mačkat palečky u televize a u každého míče, který odehraje Petra si říkat: Hlavně přes a do!
Reagovat
Tomasito
Chodim kazdy rok!..teda pokud mi to zdravi dovoli :-( ..ale loni jsem treba videl na centru Nadak-Rosol..a to byl opravdovy zazitek!!..hlavne ten 5.set pod strechou..jeste ted mam husi kuzi jak si na to vzpomenu! :-) ..a jeste to bylo umocnene tim,ze jsem sedel asi cca 6m od kurtu a na proti jsem mel sit..takze to bylo jak v obyvaku :-) ..sqvely zazitek! :-)
Reagovat
Tomasito
*Nadal
Reagovat
Tomasito
..tak se musime domluvit tento rok..a udelame pravy cesky kotel,ne? :-)..mozna je tady vice lidi co chodi??
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jo. Tak to mas mnohem vic zkusenosti s Wimbledonem nez ja:-)Prekvapilo me jak je pomerne jednoduchy se tam dostat. Byla jsem taky na Centre Courtu a videla Djokovice, Berdycha a Sharapovou v tomhle poradi...a sedla jsem taky hodne blizko:-) Ten slavny zapas s Rosolem a jeste stazenou strechou to musel byt opravdy zazitek! To v dobrem zavidim....uz se fakt tesim letos!;-)
Reagovat
smazaný uživatel
To by bylo uplne super!
Reagovat
gigin
Já bych jel s váma hned! Moc mne to láká! Byl jsem akorát Roma 2011. Akorát ten kotel bude trošku problém, no :DDDD
Reagovat
Fandina
tady je také nabídka
http://www.sportvanglii.cz/wimbledon-2013/zakladni-balicky-1-1/
Reagovat
smazaný uživatel
Pojed! Cim vic nas bude tim lip...malinkej kotlik udelame:-)
Reagovat
gigin
Pojedu! Ale připrav se, že budu hulákat Ajde Nole, Come on Ernie, Ajde Ana, Come on Julia a tak no... :))))))))) Prostě pokud někdo z našich narazí na moje favority, tak se budete muset ode mne distancovat :DDDD
Reagovat
Fandina
Tak to tě chci vidět, jak to budeš křičet. No alespoň budeš k poznání ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
haha pro me za me:-) alespon to bude vic zajimavy ono se tam moc hulakat neda stejnak, spis tak pokrikovat:-) a Julia to je ktera prosim? Goerges?
Reagovat
gigin
Jj, Goerges. Takže domluveno, valíme?
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem to omylem soupla nahoru tu odpoved....se omlouvam.
Reagovat
smazaný uživatel
jé vy se máte, hned bych jela... chtěla bych vidět hlavně Petru a H+H.. :) ale je to nereálné, že bych tam jela..
Reagovat
Tomasito
Fandino- tak jsem koukal na ten Tvuj odkaz..tak tam jsou dobre prehanky!! :-) ..za takove penize bych tam nikdy nesel!! :-)

Gigin- dondi..taky bych Te chtel videt jak tam budes ,,hulakat''! :-)..jako jedinec to moc ani nejde,ale jako skupinka aspon 3lidi..to uz je potom hned o necem jinem! :-) ..jinak na Georges jsem loni taky koukal :-)

Bara-tak uvidime,jestli nas do Wimblednu nekdo doplni? :-)
Reagovat
gigin
A ty už si taky v Londonu, jako Bara? Tvl, co to je za spolek, zase :DD Já se v letadle hrozně bojím, musíte se mnou někdo letět!!
Reagovat
Tomasito
gigin- do Londyna pouze na Wimledon nebo na konci roku do O2 areny na turnaj mistru-ale posledni 2roky jsem nebyl-naposledy jsem byl v roce 2010 na finale Federer vs Nadal 6:3,3:6,6:1..reknu Ti to byl taky zazitek! :-)
Reagovat
Tomasito
gigin- tak jak mas strach,tak muzes jet taky pres studentagency busem..:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Turnaj Mistru tam si byl taky???! Teda tak to trosicku blednu zavisti...to bych chtela videt...moc:-)) ze bych to zkusila letos.....Je to tezky se tam dostat?
Reagovat
Fandina
Ten odkaz je jednoduše k nalezení na internetu. Takže o nic nejde ... úsměv
Reagovat
gigin
Mne by Studentagency asi nepovozili. Kvůli věku :))) A trckat sa kdesi tolik km v busu. To sa radši ožeru a nějak to přeletím :))))
Reagovat
Tomasito
..tak jestli mas bankovni ucet u Barclays,tak mas moznost si zabukovat predem listky za minimalni cenu..ale myslim,ze ted uz je pozde?:-( ..anebo potom na ruznych webovych strankach viagogo,ticketmaster atd. ale ja jsem mel stesti dostal jsem listky od nas z clubu ve Shrewsbury..takze posypka :-)
Reagovat
Tomasito
..no to byla teda uprimna odpoved :-) ..ale vazne,jestli si jeste nikdy nebyl a chtel bys jet,tak vrele doporucuji..ale jestli ses opravdovy tenisovy fanousek..tak to jsou zazitky na cely zivot! :-) ..jinak jestli mas rad stan..tak je tam mozno kousek od tenisoveho arealu stanovat :-) ..v roce 2007 jsem mel stan vedle australanu (fanousci Hewita) a chorvatu (fanousci Cilice) a je tam super atmosfera..ale ja uz nestanuji..bylo to jenom jednou..ale nemam problem znovu..stejne jak na hudebnich festivalech napr. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak si me inspiroval a listky jsem si koupila!:-)
Reagovat
Tomasito
..no vidis ani to nebolelo :-) ..takze jeden i pro me :-) ..tak jooo budu se tesit..a na jake dny sis koupila? :-) ..na vsechny?:-) ..nebo pouze na finale? :-)
Reagovat
Fandina
Nechci se do toho motat, ale Studentagency na věku nezáleží a je to luxusní záležitost, víc místa než v letadle :-) jen jedeš delší dobu, ale zase je to podstatně levnější ... úsměv
Reagovat
Tomasito
..mas pravdu v tom,ze v busu je vice pohodli..ale cena je vetsinou drahsi :-( ..teda pokud nekupujes letenku na posleni chvili :-)
Reagovat
gigin
Tomasito: Stanovat určo nebudu :))))) Moc se těším. Potkáme se tam.
Fandina: Jednou už jsem do Londonu busem jel. Stačilo. Poletím.
Reagovat
Fandina
gigin ... ono záleží kdy to bylo. V busech je teď pohodlí větší nez v eru. Samozřejmě, že letět je rychlejší.
Reagovat
Fandina
A akční letenky i levnější.
http://www.aletenky.cz/letenky/Praha/Lond%C3%BDn
Reagovat
smazaný uživatel
na finale uz to stoji cca ?300:-) koupila jsem na ctvrtek vecer, to je 4.den:-))
Reagovat
Tomasito
..ale jeste jsem Ti zapomnel napisat jednu dulezitou vec abys nekupovala listky uplne nahore..protoze tam jsem to pry spatne..hraci jsou malinci..tak doufam,ze mas nekde v prizemi..tam je to naprosto luxusni!!:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jj mam blizko kurtu, dole....:-) Ta mista nahore mi prisla, ze nemuzu z nich ani kurt videt:-))
Reagovat
Tomasito
noo,ses sikulka :-) ..tento rok bych chtel jit,ale nemuzu jeste tak daleko planovat:-( ..tak se tam mozna potkame?:-) U never Know :-)
Reagovat
Tomasito
..budu se tesit!! :-)
Reagovat
Fandina
A když to půjde, zamávejte do kamer!
Reagovat
Tomasito
..pro Tebe vsechno..pojd,pojd,pojd :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte, nakolik by vyšly vstupenky na semifinále a finále ženského turnaje? Ano, to trochu risk, protože už tam nemusí nikdo z Češek být, ale já prostě Petře věřím! a chci vidět finále naživo!
Reagovat
smazaný uživatel
No tak ty, co ja vim, uz se poridit nedaji. Z te fronty se na Center Court dostanes jen prvni dny pak posledni tri dny uz je to jen na predplaceny a ty se losujou:-) anebo mozna se daji nekde koupit, ale bude to silenej ranec....mozna Tomasito bude vedet vic..
Reagovat
smazaný uživatel
Teda lidi, vy se máte...taky bych hned letěla, leda že bych do té doby vyhrála třeba ve sportce, budu Vám jen tiše závidět...
Reagovat
smazaný uživatel
jenže já nikam nepojedu.. naši jsou proti- mám si prý pustit na internetu, musí mi to stačit :(
Reagovat
Tomasito
..tak nejak by mel vypadat Wimbledon za par let! :-)

https://www.facebook.com/wimbledon?v=app_57675755167
Reagovat
Tomasito
**
Reagovat
smazaný uživatel
že bych taky začala hrát tenis? :)
Reagovat
Fandina
jasně ... pojď pojď pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tý jo, tak to jsem v pokušení do toho fakt jít, když mi bude fandit Fandina ;) ale letos to asi nebude, tak až příští rok a třeba ty odměny ještě zvednou.. :)
Reagovat
Fandina
Když na to přijde, tak já dovedu fandit i na mnohem nižší úrovni. Tak začni a dej vědět, kde budeš hrát a já ti určitě zafandím.
Reagovat
smazaný uživatel
tak tady by ta úroveň byla tak nizoučká, že bys ji asi ani nenašla :):):) já to snad v životě nehrála a v mým věku už je na to pozdě :)
Reagovat
Fandina
myslela jsem, že bys to tu napsala, kde hraješ, abych mohla zafandit, ale když je to tak, jak píšeš, tak nic. Budu fandit zase dál těm svým ... úsměv
Reagovat
Pe3k
Si letos na Wimbledonu příde na pěkné prachy :)
Reagovat
gigin
.... si tentokrát výrazně polepší i hráči vyřazení v úvodních fázích turnaje ....
Jj, něco si zobne ;)))
Reagovat
Fandina
... přidáno dostanou všichni a tak to má být!!!
Reagovat
Roger_Federer
Nole? Snad se dostane aspon do 5 kola..:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist