'Babička' Šafářová je připravená rozdávat ve Fed Cupu zkušenosti

15. 4. 2019, 16:07
Aktuality 17
O deset let je tenistka Lucie Šafářová starší, než je věkový průměr jejích kolegyň ve fedcupovém týmu. S kariérou se loučící někdejší světová pětka proto bude v barážovém utkání proti Kanadě v Prostějově zároveň i mentorkou.
Profily hráčů
Lucie Šafářová

"Tým máme velmi mladý, takže si připadám jako babička," usmála se dvaatřicetiletá Šafářová, která v soutěži družstev debutovala před 15 lety. Ostatní hráčky teprve začínají; devatenáctiletá Markéta Vondroušová i Barbora Krejčíková jsou v nominaci potřetí a Karolína Muchová s Marií Bouzkovou premiérově.

"Jsem v pozici, že budu rozdávat zkušenosti. Asi na to jsem připravená," přikývla Šafářová po příjezdu týmu vlakem do Olomouce a od kapitána Petra Pály slyšela, že s tím počítá. "Jo, tak dobře. Nemám s tím problém," ujistila ho.

Soutěži kralovala s Petrou Kvitovou, Karolínou Plíškovou, Barborou Strýcovou i Lucií Hradeckou. Zažila v reprezentaci Nicole Vaidišovou, Ivetu Benešovou či Kláru Koukalovou. Se současnými hráčkami se tolik nezná. "Od vidění, nejvíc s Markétou Vondroušovou. Věřím, že zase prožijeme ve Fed Cupu parádní týden, bude čas se poznat, a když budou potřebovat radu, tak ji ráda dám," řekla Šafářová.

Čtyřikrát slavila fedcupový triumf a její vrchol přišel v roce 2012 v pražském finále proti Srbsku. Drtivou výhrou nad Jelenou Jankovičovou stvrdila zisk stříbrné mísy. Přesto byla tentokrát její nominace překvapením. Kvůli zranění dlouho nehrála a oznámila konec kariéry. "Kapitán mi zavolal a souhlasila jsem," řekla.

Fedcupové loučení bude pro Šafářovou velmi emotivní. V Prostějově totiž od devíti let tenisově vyrůstala. "Je to návrat na domácí půdu, Bude to symbolické, strávila jsem tam velký kus svého života, takže to bude krásné, že to je zrovna tam," řekla. Možná i slza nakonec ukápne. "Bude to pro mě velmi emotivní, ale těším se."

Ideální by bylo, kdyby Češky Kanadu porazily. "To by bylo hezké, ale nesmíme je podcenit. Doufám, že to zvládneme," uvedla. Zdravotně se cítí dobře, s raketou v ruce už trénuje přes měsíc. "Bude to o tom se dostat zpátky do zápasu, ale v trénincích se cítím normálně, jako dřív," řekla.

S Šafářovou může Pála počítat do čtyřhry a teoreticky i na pozici druhé singlistky. "Uvidíme, jak se bude týden vyvíjet, to necháme na kapitánovi," nechtěla předjímat nominaci na zápasy. Pokud by nastoupila, hrála by v Prostějově první zápas od roku 2005, kdy tam vyhrála turnaj kategorie ITF. "Ve finále jsem porazila Italku Garbinovou, to jsou příjemné a vítězné vzpomínky," vybavila si.

Po Fed Cupu se s českými fanoušky rozloučí ve Stromovce. Na Prague Open dostala divokou kartu do dvouhry a bude hrát i čtyřhru, na kterou ale nakonec nepřijede Američanka Bethanie Matteková-Sandsová. "Bohužel, dává dohromady zraněné koleno," litovala. Hrát čtyřhru tudíž v Praze bude s Barborou Štefkovou.

Definitivní tečku za kariérou plánuje udělat na grandslamovém Roland Garros. V Paříži už by měla hrát čtyřhru s Mattekovou-Sandsovou a snad i dvouhru.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
peggy
Myslim,ze Lucka da do toho vse co umi,hlavne aby ji nezradilo zdravi.Rada se o zkusenosti podeli,neni jako slecna Kvitova.
Reagovat
smazaný uživatel
Vidět ji ve Stardance by bylo hezký - https://www.youtube.com/watch?v=F6Zo7_DchT8
Reagovat
misa
hrála naposledy v Prostějově zápas okruhu ITF v roce 2006, když jako obhájkyně titulu prohrála už v 1. kole s Jarmilou Gajdošovou.

Barča Štefková byla její partnerkou při poslední finálové účasti na nějakém WTA turnaji (Mallorca 2018). Spolupráce to byla tedy úspěšná ... a zábavná, jak bylo slyšet z jejich komunikace o přestávkách :)
http://jyxo.info/uploads/0F/0fdf9475633f4dd28cd418a5446c06f94332462c.jpg
Bára potom zadoufala, že se ještě někdy na kurtu potkají. A splní se jí to.
Reagovat
tommr
proti velmi slabý Kanadě by měla loučící se Lucka dostat šanci přinejmenším v deblu. Do singlů bych postavil debutantky Karolínu Muchovou a Marii Bouzkovou ...

V Praze chtěla Lucka po odhlášení BMS hrát debla s Bárou Strýcovou, ale ta už se předtím domluvila s Markétou Vondroušovou. BMS by se měla podrobit další operaci kolena takže velmi pochybuju, že by si s ní Lucka mohla ještě zahrát na French Open ...
Reagovat
misa
Čtyřhru ve FC si snad zahraje. Ještě nikdy ji nevyhrála, takže tohle je poslední možnost.
Reagovat
tommr
jj je na tom v tomhle ohledu stejně jako Petra Kvitová což je vzhledem k jejím deblovejm kvalitám docela ostuda. Na její omluvu je ale třeba uvést, že šlo vždycky o zápasy za už rozhodnutýho stavu ve kterých nehrála naplno ...
Reagovat
Fandina
Až na to, že Petra hrála debla ve FEDu jen jednou.
Reagovat
com
ale nevyhrala proste :D
Reagovat
Fandina
Srovnávat někoho, kdo hrál jednou s někým kdo x krát je blbost.
Reagovat
tommr
on ale píše "ještě nikdy ji nevyhrála" což pro Petru taky platí ...
Reagovat
Fandina
Hrála jen jednou, je to blbost to srovnávat.
Reagovat
bIbec
Markéta musí hrát. To je taková jediná jistota, co tam bude. A ona bude hrát. To by byl Pála na hlavu, kdyby ji nepostavil (za předpokladu, že nebude mít zdravotní problém)
Reagovat
bIbec
jako uvažovat o Marušce... to asi né. Ta je tam na fandění a nasátí atmosféry, aby ji to motivovalo pro příště, kdy už třeba bude výš.
Reagovat
misa
tommr možná myslel, že tři singly by měly odehrát tři různé tenistky.
Reagovat
tommr
kdyby to tak vyšlo bylo by to ideální. Karolínu Muchovou a Marii Bouzkovou bych postavil první den a Markéta Vondroušová by to mohla dorazit v neděli ... :)
Reagovat
Dobry-den
Přijde mi jako slušné sci-fi, že by Pála v sobotu nechal českou jedničku Markétu sedět na lavičce... Ten stejný Pála, který se skoro vždycky slepě řídí žebříčkem...
Reagovat
Jan
Přesně. I v zápasu s Rumunskem věřil jen žebříčku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist