"Jestřábí oko" může už brzy vytlačit čárové rozhodčí

7. 5. 2019, 20:24
Aktuality 18
V tenisu se nejspíš chýlí ke konci éra čárových rozhodčích, které by měl plně nahradit elektronický systém "Jestřábí oko". O revoluční změně budou jednat zástupci mezinárodní federace ITF a mužského a ženského okruhu ATP a WTA během následujících týdnů na Roland Garros a ve Wimbledonu.
Jestřábí oko

"Je to žhavé téma, která má hodně vysokou prioritu," řekl německému Sport Bildu tenisový rozhodčí Nico Helwerth. Podle něj se proti změně dá máloco namítat. "Možná jen to, že vymizí emoce. Už se nebudete muset s nikým hádat, protože pravděpodobnost chyby je nula procent," uvedl.

Elektronický systém "Jestřábí oko", jenž monitoruje dopad míče pomocí kamer, byl zaveden do tenisu v roce 2006. Zatím je využíván pouze na žádost hráčů, pokud nesouhlasí s výrokem rozhodčích, ale brzy by mohl roli čárových sudích převzít úplně. Takto byl systém testován už na turnaji pro mladé hvězdy Next Gen Finals v Miláně.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
Kozoroh
Co když bude systém hacknut a záměrně hlásit špatné výsledky?!
Reagovat
FulnekUltras
umpire by to měl pohlídat - plus jeden až dva revizoři na tribunách
Reagovat
smazaný uživatel
Podvodů bude stejně dost, tomu nějaký ?robot? nepomůže..
Reagovat
Fandina
Bude to spravedlivější, odbyde možnost zvýhodňování nebo znevýhodňování, tím neříkám, že se to dělo, ale někdy třeba i to, odpadne možnost obyčejné lidské chyby, které jsou běžné a dělají se bez úmyslu. Automat řekne aut a bude to konečné. A bude to vlastně spravedlivé.
Reagovat
Gracias_Mendoza
A teď si představ, někdo dá eso, systém mlčí a ten na returnu jde zkontrolovat stopu a vidí out.
Co teď?
Tohle okamžitě podkope ten systém, na antuce určitě.

Tento systém se může používat na hardech, kde není "after proof" ale na antuce je hodně sporných míčů, které hráči budou chodit kontrolovat a bude stačit jen jednou, aby ten systém vyhodnotil jinak a to se pak budou dít věci :-)
Reagovat
Gracias_Mendoza
V Monte-Carlu mají Hawk-eye, často tam ten systém pro televizní diváky ukázal jinak než jak se to vyhodnotilo přímo umpirem po kontrole...
Reagovat
spaniel
Aha, takze to ze se to deje opacne neustale, teda chyba lajnovych a oprava jestrabem je vpoho, ale jednou by se to stalo opacne a je to spatne...navic urcite do toho nepujdou, kdyby to nefungovalo.
Reagovat
Torresek
Za mě blbý.
Často sudí vidí milimetrový out a pak to obdivné "oooo" od fandů je prostě něco co k tenisu patří. Emoce taky patří k tenisu, jestli to bude tak škoda za mě
Reagovat
Gracias_Mendoza
Souhlas, tohle k tenisu patří a zvedá to fandy z polospánku hlavně na Grandslamech, kde někteří po vystání nekonečných front nakonec na centru spí ... viz Wimbledon
Reagovat
Nola
zaviest hlavne na antuke, inak to nema zmysel
Reagovat
Fransoas
Otázka je,aby to hráče nezdržovalo.Jinak nic proti tomu.Některé míčky byly sporné od lajnových i od impairu.
Reagovat
Chrenda
Tak ten systém bude pravděpodobně rovnou hlásit aut. Ne, že se bude kontrolovat každý sporný míč, to byla pakárna.
Reagovat
FulnekUltras
takže jen dobře, když se technika právě tady uplatní co nejvíc.
Reagovat
spaniel
To je hodne kapitalisticke uvazovani. Jsem zklaman.
Reagovat
FulnekUltras
Ve výsledku jde o člověka - a to je myslím cajk. ;-)
Reagovat
spaniel
Prave. A lajnovi nebudou mit co zrat.
Reagovat
FulnekUltras
Na menších akcích se zahojí. Nikdo jim nakonec nebrání založit odbory.
Reagovat
rybicka
:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist