11. den v Miami: O nedělní finále se utkají Hurkacz s Alcarazem a Cerúndolo s Ruudem

1. 4. 2022, 12:00
Previews 5
V rámci 11. hracího dne Miami Open se rozhodne o finalistech letošního ročníku. První semifinále obstarají Francisco Cerúndolo s Casperem Ruudem, vítěz si v nedělním finále zahraje s Carlosem Alcarazem, nebo obhájcem titulu Hubertem Hurkaczem.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Semifinále mužů •
Cerúndolo (Arg.) - Ruud (6-Nor.) | Stadium (19:00 SELČ)
Hurkacz (8-Pol.) - Alcaraz (14-Šp.) | Stadium (sobota 1:00 SELČ)


Francisco Cerúndolo (103.) - Casper Ruud (8.) | Stadium (19:00 SELČ)
Francisco Cerúndolo stále pokračuje ve fenomenálním floridském tažení, přestože nikdy předtím na tvrdém povrchu nevyhrál zápas hlavní soutěže na nejvyšší tour. Casper Ruud má naopak s velkými zápasy mnohem větší zkušenosti, stejně jako jeho soupeř nicméně čeká na premiérovou finálovou účast mimo nejmenší akce ATP 250. Hráči se potkávají poprvé.

Třiadvacetiletý Cerúndolo si první semifinále na okruhu ATP zahrál před rokem v Buenos Aires, kde absolvoval své jediné dosavadní finále. Letos v Rio de Janeiru ho v této fázi zastavil Diego Schwartzman. Rodák z Buenos Aires je žebříčkově nejníže postaveným semifinalistou v historii Miami Open a prvním tenistou od roku 2012 (Jerzy Janowicz, finále v Paříži), který při svém debutu v hlavních soutěžích Masters došel až do semifinále. Argentinští tenisté ještě v Miami nikdy netriumfovali, nicméně finálovou účast vybojovali Alberto Mancini (1992), Guillermo Coría (2004) a Guillermo Cañas (2007).

Stejně starý Ruud má v semifinále a finále podniků ATP mnohem bohatší historii. Rodák z Osla dnes bude útočit na své jubilejní desáté finále a pokusí se vylepšit semifinálovou bilanci 9-9 (na hardu 1-1), z posledních sedmi semifinále šest vyhrál. Na Masters však v této fázi ještě neuhrál set (vše na antuce), předloni v Římě nestačil na Novaka Djokoviče, loni v Monte Carlu na Andreje Rubljova a v Madridu byl nad jeho síly Matteo Berrettini. V pátek se může stát prvním norským finalistou Masters.

Ruud je úspěšnějším hráčem na všech površích a měl by potvrdit roli velkého favorita. Norský tenista má jedinečnou příležitost poprvé na Masters postoupit do finále, papírově snazšího soupeře v této fázi nejprestižnějších turnajů ATP jen tak nedostane. Cerúndola ale určitě nemůže podcenit, protože Argentinec v Miami nejednou překvapil.

Tip na vítěze: Casper Ruud

Aktuální forma
Cerúndolo se na své žebříčkové maximum, 76. místo, dostal hlavně díky antukovým výsledkům, do elitní stovky se ovšem vrátí po senzačním tažení v Miami. Zatímco před startem turnaje měl na tvrdém povrchu bilanci 2-4, na antuce letos zvládl 14 z 18 duelů, což zahrnuje triumf na challengeru, čtvrtfinále v Buenos Aires a semifinále v Rio de Janeiru.

Cesta turnajem
Při svém debutu v hlavní fázi turnajů Masters sbírá svá vůbec první hardová vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu. V Miami si vyšlápl na Tallona Griekspoora, Reillyho Opelku (skreč), Gaëla Monfilse, Francese Tiafoea a Jannika Sinnera (skreč).

Historie na Miami Open
Debut.

Francisco Cerúndolo - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Rio de Janeiro (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Miami (SF)
Bilance: 21-8
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na venkovních betonech: 7-4
Bilance proti hráčům Top 10: 0-0 (kariérní 0-1)
Bilance v semifinále Masters: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance v semifinále: 0-1 (kariérní 1-1)
Grandslamy: Australian Open (Q)

Francisco Cerúndolo - Miami Open
Kariérní bilance:
5-0
Nejlepší výsledek: semifinále (2022)
Loňský výsledek: nehrál
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Indian Wells (Q)
Cesta turnajem: T. Griekspoor (7-5 4-6 6-3), (16) Opelka (6-1 3-1 skreč), (22) Monfils (6-2 6-3), (28) Tiafoe (6-7 7-6 6-2), (9) Sinner (4-1 skreč)

Aktuální forma
Ruud měl na začátku sezony zdravotní potíže a musel vynechat grandslamové Australian Open. Na kurty se vrátil tím nejlepším možným způsobem, když v polovině února ovládl menší antukový podnik v Buenos Aires a získal svou sedmou trofej. V Indian Wells měl smůlu na los, už ve třetím kole narazil na rozjetého Nicka Kyrgiose.

Cesta turnajem
První letošní vítězné série na tvrdém povrchu se dočkal až v Miami, kde nedal šanci Henrimu Laaksonenovi, Alexanderovi Bublikovi, kterému oplatil porážku z Davis Cupu, ani Cameronovi Norriemu. Ve čtvrtfinále na třetí pokus našel recept na trápícího se Alexandera Zvereva a poprvé postoupil do semifinále hardového Masters.

Historie na Miami Open
V minulosti se na Floridě představil čtyřikrát a ani jednou nepřešel přes první kolo hlavní soutěže, dvakrát skončil v kvalifikačních bojích.

Casper Ruud - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Buenos Aires (T)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Miami (SF)
Bilance: 12-3
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na venkovních betonech: 7-2
Bilance proti hráčům mimo Top 100: 2-1 (kariérní 155-82)
Bilance v semifinále Masters: 0-0 (kariérní 0-3)
Bilance v semifinále: 1-0 (kariérní 9-9)
Grandslamy: Australian Open (-)

Casper Ruud - Miami Open
Kariérní bilance:
4-2
Nejlepší výsledek: semifinále (2022)
Loňský výsledek: nehrál
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Indian Wells (3K)
Cesta turnajem: volný los, Laaksonen (6-1 6-2), (30) Bublik (6-3 6-2), (10) Norrie (6-3 6-4), (2) Zverev (6-3 1-6 6-3)


Hubert Hurkacz (10.) - Carlos Alcaraz (16.) | Stadium (sobota 1:00 SELČ)
Hubert Hurkacz včera znemožnil Daniilovi Medveděvovi návrat na tenisový trůn a v obhajobě svého největšího triumfu bude pokračovat proti Carlosovi Alcarazovi, který má znovu po dvou týdnech na dosah premiérové finále na turnajích Masters. Bude se jednat o první vzájemné měření sil.

Pětadvacetiletý Hurkacz bude usilovat o srovnání své semifinálové bilance na 5-5, v posledních třech zápasech v této fázi neuspěl a v případě postupu do finále vždy bral titul. Na Masters bojoval o závěrečné kolo dvakrát, loni v pařížské hale v tie-breaku rozhodující sady prohrál s Novakem Djokovičem. V předchozím ročníku se stal prvním polským finalistou a zároveň šampionem Miami Open.

Osmnáctiletý Alcaraz má za sebou na hlavní tour sedm semifinálových duelů (3-4) a rovněž bude mít šanci srovnat bilanci. Také talentovaný teenager zvládl všechna předchozí finále. Na Masters se mezi nejlepší kvarteto poprvé dostal před dvěma týdny v Indian Wells (třísetová porážka s Rafaelem Nadalem) a je nejmladším hráčem, kterému se povedlo v rámci jedné sezony postoupit do semifinále obou akcí slavného Sunshine Doublu. Stále se může stát vůbec prvním španělským vítězem Miami Open, ve finále v minulosti neuspěli Sergi Bruguera, Carlos Moyá, David Ferrer ani Nadal.

Oba aktéři v Miami vyřadili člena Top 10 a po cestě do semifinále ztratili jediný set. Alcaraz ale předváděl o něco lepší výkony, je fyzicky výborně připravený, takže méně než 24 hodin na zotavení by mu mělo stačit, a vzhledem k fenomenální letošní bilanci 16-2 je favoritem na postup. Hurkacz však v Miami zvládl už deset utkání v řadě, a na Floridě dokonce 14 po sobě, takže nebude jednoduchým protivníkem.

Tip na vítěze: Carlos Alcaraz

Aktuální forma
Hurkacz si rozhodně nemůže předchozí průběh letošní sezony pochvalovat, pouze na jedné ze čtyř akcí prošel do čtvrtfinále a na Australian Open se loučil již ve druhém kole. Na posledních dvou turnajích už si vedl podstatně lépe, v Dubaji prohrál semifinálovou bitvu s Andrejem Rubljovem a na ruskou dvojku nestačil ani v osmifinále v Indian Wells.

Cesta turnajem
Za obhajobou vykročil dvousetovou výhrou nad Arthurem Rinderknechem a pak zvládl "tříseťák" s Aslanem Karacevem. V osmifinále si poradil s Lloydem Harrisem a ve čtvrtfinále využil nepřesvědčivé formy nasazené jedničky Daniila Medveděva.

Historie na Miami Open
Na Floridě premiérově účinkoval v roce 2019 a skončil ve třetím kole. Loňský ročník senzačně vyhrál a získal svou nejcennější trofej.

Hubert Hurkacz - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Dubaj (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Dubaj (SF)
Bilance: 14-5
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na venkovních betonech: 13-4
Bilance proti hráčům Top 20: 3-3 (kariérní 18-30)
Bilance v semifinále Masters: 0-0 (kariérní 1-1)
Bilance v semifinále: 0-1 (kariérní 4-5)
Grandslamy: Australian Open (2K)

Hubert Hurkacz - Miami Open
Kariérní bilance:
12-1
Nejlepší výsledek: triumf (2021)
Loňský výsledek: triumf
Bilance v semifinále: 1-0
Generálka: Indian Wells (OF)
Cesta turnajem: volný los, Rinderknech (7-6 6-2), (29) Karacev (7-5 4-6 6-3), Harris (7-6 6-2), (1) Medveděv (7-6 6-3)

Aktuální forma
Alcaraz zářil už loni, kdy ovládl Umag a Turnaj mistrů pro mladíky, a ve fenomenální formě pokračuje letos. V aktuální sezoně má za sebou 18 zápasů a prohrál pouhé dva, a to ve třetím kole Australian Open v tie-breaku rozhodující sady s Matteem Berrettinim a v semifinále v Indian Wells s tehdy letos neporaženým Rafaelem Nadalem. Navíc v Rio de Janeiru získal svou největší trofej.

Cesta turnajem
V Miami ve skvělých výkonech pokračuje, bez ztráty setu přehrál Mártona Fucsovicse, grandslamového šampiona Marina Čiliče i světovou pětku Stefanose Tsitsipase. Ve čtvrtfinále zvládl parádní bitvu s rozjetým Miomirem Kecmanovičem.

Historie na Miami Open
Na turnaji debutoval loni a vypadl hned v prvním kole po porážce s Emilem Ruusuvuorim.

Carlos Alcaraz - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Rio de Janeiro (T); Indian Wells (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Indian Wells (SF)
Bilance: 16-2
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na venkovních betonech: 10-2
Bilance proti hráčům Top 10: 2-2 (kariérní 5-6)
Bilance v semifinále Masters: 0-1 (kariérní 0-1)
Bilance v semifinále: 1-1 (kariérní 3-4)
Grandslamy: Australian Open (3K)

Carlos Alcaraz - Miami Open
Kariérní bilance:
4-1
Nejlepší výsledek: semifinále (2022)
Loňský výsledek: 1. kolo
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Indian Wells (SF)
Cesta turnajem: volný los, Fucsovics (6-3 6-2), (21) Čilič (6-4 6-4), (3) Tsitsipas (7-5 6-3), Kecmanovič (6-7 6-3 7-6)

MIAMI OPEN 2022 - PROGRAM 11. HRACÍHO DNE
• STADIUM • (od 19:00 SELČ)
1. Cerúndolo (Arg.) - Ruud (6-Nor.)
2. Kuděrmetovová/Mertensová (1-/Belg.) - Gauffová/McNallyová (4-USA) / nejdříve ve 21:00 SELČ
3. Hurkacz (8-Pol.) - Alcaraz (14-Šp.) / nejdříve v sobotu v 1:00 SELČ
4. Alexandrovová/Z. Yang (-/Čína) - Siegemundová/Zvonarevová (Něm./-)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
paddy
Na rozehřátí tam večer máte antukářské derby a v noci se můžete podívat i na tenisový zápas smile
Reagovat
Krisboy
Kašpar právě bere první set 6-4 smile
Reagovat
paddy
to nic neznamená, Franta už na turnaji prošel přes dvě skreče smile smile
Reagovat
paddy
jeden, dva, tři, my jsme bratři...smile
https://www.youtube.com/watch?v=PEqIpl_fYwo&t=4s
Reagovat
Rafaeoli25
Semifinalista TM Ruud je typický antukář smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist