15letá L. Fruhvirtová v Charlestonu slaví vítězný debut na turnaji WTA! Cornetová jí po boji vzdala

14. 4. 2021, 07:39
Aktuality 58
WTA CHARLESTON 2 - Linda Fruhvirtová slaví vítězný debut v hlavní soutěži turnaje WTA. Na zelené antuce v americkém Charlestonu 15letá Češka postoupila přes 59. hráčku světa a bývalou světovou jedenáctku Alizé Cornetovou, se kterou hrála po 2 hodinách a 43 minutách boje 6-2 6-7 a 4-4 ve chvíli, kdy čtvrtá nasazená Francouzka kvůli zranění pravého stehna vzdala. O čtvrtfinále si Fruhvirtová zahraje s domácí Emmou Navarrovou, které vzdala druhá Češka v soutěži Tereza Martincová.
Linda Fruhvirtová

Linda Fruhvirtová letos odehrála tři menší turnaje ITF s bilancí 14-1. V Hamburku prohrála až ve finále, v Monastiru už získala první dva tituly mezi ženami. V Tunisku navíc triumfovala i ve čtyřhře.

A tak se talentovaná Češka v pouhých 15 letech dočkala pozvánek na turnaje WTA. V březnu v Miami sbírala první zkušenosti v kvalifikaci, ve které podlehla po třísetovém boji 91. hráčce světa Nině Stojanovičové ze Srbska, když neudržela nadějné vedení 6-4 a 4-3.

Tento týden už Fruhvirtová startuje díky divoké kartě poprvé v hlavní soutěži turnaje WTA 250 a svůj debut si na netradiční zelené antuce v Charlestonu osladila postupem přes 59. hráčku světa Alizé Cornetovou, jež bývala světovou jedenáctkou. 

Fruhvirtová, které ve světovém žebříčku patří 499. příčka, vstoupila do zápasu skvěle a první sadu získala za 31 minut. Ve druhém setu však celkem třikrát nedokázala potvrdit brejk, v tie-breaku po obratu z 0-4 na 6-5 nevyužila mečbol a zápas se po takřka dvou hodinách přehoupl do třetího setu.

V něm si ani jedna hráčka neudržela servis a když za stavu 4-4 podávala Cornetová, kvůli zranění pravého stehenního svalu po 2 hodinách a 43 minutách boje vzdala.

"Byl to jeden z nejúžasnějších zápasů, které jsem odehrála. Obě jsme neuvěřitelně bojovaly o každý bod," komentovala Fruhvirtová. "Alizé je jedna z největších bojovnic na okruhu a nedá vám zadarmo vůbec nic. Doufám, že se brzy uzdraví," přidala česká teenagerka.

K premiérové výhře mezi elitou blahopřál Fruhvirtové i trenér americké legendy Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou, v jehož akademii nedaleko francouzského Nice Linda i její mladší sestra Brenda občas trénují. "Vyhrát zápas na WTA Tour v 15 letech je mimořádný úspěch. Gratuluji Lindě, kterou jsem sledoval, jak dělá krok za krokem od jejích deseti. Je to první z řady vítězství," napsal na Twitteru. Cornetové popřál brzké uzdravení.




Ve druhém kole na Fruhvirtovou čeká domácí Emma Navarrová. Devatenáctiletá Američanka přešla přes Terezu Martincovou, která zápas kvůli zranění pravé nohy skrečovala za nepříznivého stavu 3-6 2-3.

Martincová v divokém prvním setu prohrávala 0-2 a čelila dvěma brejkbolům. Následně otočila na 3-2 a sama měla tři brejkboly. Jenže je nevyužila, ztratila šest gamů v řadě a prohrávala 3-6 a 0-2. Po následném rebrejku si vyžádala pauzu na ošetření a dva gamy ještě pokračovala, dokončit zápas ale schopná nebyla.

Šestadvacetiletá Češka, jež se minulý týden poprvé posunula do Top 100 světového žebříčku, tak poprvé od loňského US Open a následné sérii dvanácti akcí opouští turnaj bez jediné výhry. První kolo v hlavní soutěži podniku WTA nevyhrála poprvé po šňůře pěti úspěchů.

Martincová je v Charlestonu společně s Fruhvirtovou přihlášena ještě do čtyřhry. Pokud jí to zdravotní stav dovolí, české tenistky ve středu vyzvou britsko-australské duo Naomi Broadyová a Astra Sharmaová.

Jednička Džabúrová nezaváhala, dvojku Linetteovou vyřadila rozjetá Osoriová
Roli nejvýše nasazené hráčky v prvním kole potvrdila Ons Džabúrová, která si poradila 6-4 6-1 se Švýcarkou Stefanií Vögelovou. Ve druhém kole Tunisanku vyzve domácí kvalifikantka Alicia Parksová, jež ve 20 letech debutuje na okruhu WTA a proti krajance Grace Minové si připsala vítězný debut.

Maria Camila Osoriová dva dny po triumfu v Bogotě, kde získala první titul na okruhu WTA, pokračuje na vítězné vlně také v Charlestonu. 19letá Kolumbijka zdolala 6-3 4-6 7-5 druhou nasazenou Polku Magdu Linetteovou, byť ve třetím setu prohrávala 3-5.

O čtvrtfinále si Osoriová zahraje s domácí Christinou McHaleovou, jež přešla přes Italku Saru Erraniovou.

• WTA 250 CHARLESTON 2 •
USA / Jižní Karolína, zelená antuka, 235.238 dolarů
úterní výsledky (13. 04. 2021)
• Dvouhra - 1. kolo •
L. Fruhvirtová (ČR) - Cornetová (4-Fr.) 6-2 6-7(7) 4-4 skreč C.
Navarrová (USA) - Martincová (ČR) 6-3 3-2 skreč M.
Džabúrová (1-Tun.) - Vögeleová (Švýc.) 6-4 6-1
Osoriová (Kol.) - Linetteová (2-Pol.) 6-3 4-6 7-5
McHaleová (USA) - Erraniová (It.) 7-6(3) 6-3
Koviničová (Č. Hora) - Tomovová (Bul.) 6-3 6-3
Parksová (USA) - Minová (USA) 6-1 6-4
Sharmaová (Austr.) - Ya-fan Wang (Čína) 6-4 6-2
Liuová (USA) - Sandersová (Austr.) 7-5 4-6 6-0
Di Lorenzová (USA) - Ahnovou (USA) 7-6(6) 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

58
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
těšil jsem se na statistiky ze zápasu a dopadlo to neslavně - live tady nepřehledné, aspoň pro mě. Livescore lepší, ale to co jsem hledal, tedy W vs UE, jsem tam nenašel. Nejhorší ovšem je, že jsem to nenašel nikdesmile. Možná jsem moc oldschool, ale tohle jsou pro mě zajímavá čísla.
Abychom tam za chvíli neměli místo čísel značky v čem kdo hrál, sponzory apod.
Potěšující bylo jen zjištění, že se Lindě dařilo více na servisu, kde se dostala až na 74% a na returnu za Cornet zaostala jen o zlomek procenta.smile
Osobně bych si tipnul, že v 1.setu udělala max 5UE, spíš 3, ve 2.setu kolem 8.
Oproti zápasu se Stojanovic zvedla kvalitu a hlavně nemusela tak často na 2. servis...
Kéž by jí takto vyšel i příští zápas.
Reagovat
lvicek
Divala jsem se na zaznam na O2TV na statistiky, ktere ukazuji po setu, a tam W/UE nebyly uvedene, takze je vlastne otazka, jestli je vubec nekdo pocital...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Možná z toho úvodu byli tak v šoku, že je zapomněli počítatsmile
Koneckonců ony nechybovaly moc ani jedna ani druhá. Winnerů bylo rozhodně min 3x tolik než UE, což podle mě není moc obvyklé a v tomto zápase by to asi málokdo tipoval...
Reagovat
SydneyOpen
tak Linda s Terezou (naštěstí) odstoupily. Ani pro jednu neměl ten debl moc cenu. Linda potřebuje odpočinek na zítřek a Tereza se potřebuje dát do kupy na další turnaje, přeci jen tu pozici ve stovce moc pevnou nemá
Reagovat
tommr
důležitý je, že odstoupily kvůli zranění Terezy. Linda by tak mohla být do příštího zápasu fit ...
Reagovat
SydneyOpen
no to zranění Terezy také není úplně optimální, jak jsem psal tu pozici ve stovce si musí uhájit. Je 96. a je možné že se tento týden před ní dostane Tauson, stačí nějaký delší herní výpadek a ze stovky může opět vypadnout smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Dobře, že má čas se na další zápas připravit a odpočinout si... Pak budeme doufat. Třetí kolo by bylo snové.
Reagovat
makro99
no to to trvalo...
Reagovat
paddy
česká Gauff aneb další člen Mouratoglouva bratrstva je na světě smile

Mourat moudře napsal "první výhra z mnoha" smile

to se hodí na každého hráče smile
Reagovat
Fransoas
Tak byl to naprosto vyrovnaný zápas s velkou favoritkou.Linda ten tlak od soupeřky ustála.Škoda,že to nebylo dříve,kdy mečbolový míček minul těsně kurt.Velká gratulace k postupu.Zajímavý bude duel s další nadějnou teenegerkou.Tak držím všechny palečky do nadcházejícího souboje.
Reagovat
tommr
"V něm si ani jedna hráčka neudržela servis a když za stavu 4-4 podávala Cornetová, kvůli zranění pravého stehenního svalu po 2 hodinách a 43 minutách boje vzdala."

Cornetová zápas vzdala za stavu 4:4 40:30 ve třetím setu při podání Lindy ...
Reagovat
Ela-fon-isi
Viděla jsem jen třetí set a... je obdivuhodné, že to Linda psychicky, proti kulhající Alizé, zvládla. Tohle by rozhodilo dospělou ženskou.
Linda byla skvělá ve výměnách! Gratulace k postupu, je skvělé, že se potkají dvě mlaďošky.
Jinak jsem se poprvé dívala na Ossorio a nadchla mě. Nejen hrou, ale nadšením, bezprostředností a krásnou tváří. Určitě bude bodovat i v nižších nadmořských výškách.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Taky doufámsmilesmile
Reagovat
vladka
super, gratuluju, děkuju za ženský tenis, na který se hezky koukásmile
Reagovat
dadaft
viděl jsem jenom Di Lorenzo (ta vypadá na čtrnáct) a Sharmu, možnou budoucí soupeřku Lindy ...... věřím tomu, Alize je na antuce nebezpečná a taky jak říkala Linda neuvěřitelná bojovnice, takže jestli dokázala hrát vyrovnaně s ní, může s každou tam (nebo skoro každou)
Reagovat
makro99
supr je, že Linda by měla mít dnes volno, po tom fyzickým i emočním vypětí.. tím je to snad otevřený; Američanku jsem viděl jen pár míčků a nijak mě neuchvátila; a hlavně je o 4 roky starší než Linda a přitom ranking mají v podstatě stejný... takže taky věřím...
Reagovat
George_Renel
Má na dnešek plánovaného debla.....
Reagovat
makro99
co Tereza, bude hrát?
Reagovat
George_Renel
Zatím je to pořád v plánu.
Reagovat
makro99
tak pinknout by si asi šla stejně.. a aspoň se u toho víc rozptýlí a ten včerejšek třeba trochu dostane z hlavy :)
Reagovat
tommr
nevím jestli hrát debla je dobrej nápad. Linda si potřebuje nejen fyzicky a psychicky odpočinout, ale měla taky MTO kvůli problémům s kotníkem. Riskovat případný zhoršení stavu kvůli deblu ve kterým stejně nemá žádný ambice mi příjde zbytečný ...
Reagovat
makro99
já bych si taky tipnul, že spíš hrát nebudou... určitě ne, pokud tam bude nějakej zdravotní problém;
Reagovat
makro99
OTOH, pokud bude Linda ok, tak zahrát si hlavní soutěž na takhle velkým turnaji je pro ni další skvělá zkušenost..
Reagovat
sojka1
neni to dobry napad, debl byl spis takova pojistka, aby si jeste zahrala a otrkala se, postup asi celkem strizlive puvodne necekali. (I kdyz na kurt se jde vyhrat, jasne, jiny pristup nema ani cenu.) :-) Navic Martincova ma taky snad problemy, divne...
Reagovat
tommr
no právě. Ani jedna není úplně fit a hrát za takových okolností je dost velkej hazard ...
Reagovat
makro99
a jestli porazi Sharmu, tak jde do 100ky, v race :)
Reagovat
SydneyOpen
Opožděná gratulace, Linda hraje fakt moc pohledný agresivní tenis, vlastně její jediná slabina je 2. servis a možná fyzička? Linda si teď žebříčkově hodně polepší, ale i finančně. Další kolo vidím tak 50:50, ale možná Linda menší favoritka. Cornet nevím jak hrála ve 3.setu na to se ještě podívám, skrečovala takže asi nějaké omezení bylo, i když na konci 2.setu tam oběhávala naprosto fantastické míče, byla ve výměně neúnavná a mezi výměnama pomalu ani nemohla chodit... tak hodně štěstí do dalšího kola Lindo
Reagovat
makro99
Lindě tam svítí No. 414, to jsou jumpy :) a pokud porazí Navarro, tak další skok na 361..
Reagovat
makro99
a že se potkají ve 2. kola 250ky dvě hráčky z 5. stovky žebříčku, obě teenagerky a obě postoupí po skreči přes nasazené (stabilní:) hráčky z top100, to je taky pěkné :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Vybrala si dobre holka. Turnajovy Klondike.
Holky maji po Masters, dalsim turnaji, a ted dalsi...uz toho maji plne kecky.
Reagovat
makro99
Klondike! a navíc je to hezký do CV-čka, kdyby tam měla čtvrtfinále v Tashkentu, tak si každej řekne no jo, Taškent... ale v 15ti čtvrtfinále z Charlestonu, to má zvuk, půvab (Lucy-Serena 2013), atmosféru.. a že to nebyl úplně ten pravej Charelston, na to si (snad!) za pár let už nikdo nevzpomene...
Reagovat
sojka1
nespravedlive, zvracene... ;-)
Reagovat
makro99
..a úspěch to samozřejmě taky není, vo tom žádná :)
Reagovat
Mony
Tohle reálně není zápas hraček z páté stovky. Klidně vsazim svoji další účast v TP, ale do příští sezóny jsou obě v TOP200, spíš TOP150. Terka ani Alize neměly žádný špatný den!
Reagovat
makro99
tak jedna z nich tam může být už v neděli večer, stačí ten turnaj vyhrát :)
Reagovat
SydneyOpen
maličkost smile
Reagovat
Mony
Když to jde v Bogote, proč ne jinde?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Démon Quitasmilesmile
Reagovat
makro99
jj, celokraiérní challengerovej hráč, kterej se díky obnovení turnaje v Quitu dostal na starý kolena do stovky; jinak má na ATP myslím jediný semifinále v Bogotě (sic!) a pod 2.500 metrů už vůbec nic... absolutní fenomén :)
Reagovat
kiklos
Prohlédl jsem si záznam a řekl bych že Cornetové někteří diskutéři křivdili. Myslím, že to chtěla přes bolest dohrát, ale za stavu 4:4 ve třetím se to trošku zhoršilo a ona si asi uvědomila, že stejně k dalšímu zápasu nenastoupí. Je tam vidět takové váhání a pak mávnutí rukou.

Linda už toho měla plné brejle. Velká škoda toho pěticentimetrovýho autu při MP. Moc doufám, že nabere síly do dalšího boje a předvede ještě aspoň jeden takovej pěknej zápas.
Reagovat
ttopi
Pravda. Třeba by to i ubojovala, ale ty body a peníze za případný vyhraný zápas asi nestojí za riziko zhoršení zdravotního stavu. Zkusila to, což je sympatické.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ono to chtělo ten zápas vidět livesmile Řecké drama proti tomu bylo dětskou báchorkousmile
Ne vážně, po prvním téměř bezchybném setu to od druhého napínalo a napínalo až k neproměněnému MB. To jsme tady se Sydneym kroutili hlavama - nejenže měla neskutečnou kliku, ale mezi výměnami pajdala a pak jako správná obran?řka dobíhala neuvěřitelné věci včetně DS. Konec nebyl ve 4:4, ale myslím, že Lindě chyběl pouhý míč na 5:4 a to skoro po 3h. Tak si myslím, že by Cornet došla mnohem většího uznání, kdyby poslední gem odchodila a Lindě ho věnovala než takhle. Tereza se na to pravda asi vybodla ještě hůř...
Reagovat
Mony
Obě asi mohly být větší hrdinky, i když oběma to asi bolelo. U Terezy mi to ale vadí víc. Ví, že takhle to bude chodit často, hraje skoro každý týden a asi se proto rozhodla šetřit na další zápasy za pár dni na druhe polokouli při takto málo nadějných situacích.. Nebo že by něco roznesla Misaki?
Reagovat
sojka1
gratulace velika Linde!!! Zapas teprve dokoukam, ale skoda preskoda te skrecpachuti....
videla jsem jen "jednorazovou" ;-) hvezdicku z Bogoty Serrano, s jeste omotanou nohou po krasne brejkovaci bitve :-)) ve ktere opet v klicovkach vytahla to nejlepsi, porazila ve trech dvojku turnaje Magdu Linette, uzasne. Ted McHale, tak uvidime, hlavne aby drzela noha. A vlasy v copu... :-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
chybělas nám tam nad ránemsmile Ale snažili jsme se i za tebe. Byla to dřina. V euforii můžu říct, že kdyby v noci proti Lindě stála Osorio, asi by slízla pěkný nářez. Ovšem je to kdyby a jiný matchup, ale i přechod na jiný povrch... Pro Lindu mám jen slova uznání a těším se na čísla - doporučuji. Kdoví, kolik z našich by ten zápas zvládlo.
Ve zkratce - odvážná, agresivní hra s chirurgickou přesností, dobré myšlení, vynikající pohyb a krásné čisté údery, především výstavní BH po lajně.
Napětí a únava se ke konci 2. a částečně ve 3.setu podepsaly na úrovni servisu, přesto se Linda držela zuby nehty.
Je tu ovšem paradoxní nebezpečí - zápas bude přeceňován a zároveň nedoceňován. Snad si z toho Linda nebude dělat hlavusmile
Reagovat
sojka1
mnam! to musim videt.... :-))
Reagovat
Mony
smile
Reagovat
Mony
Taky bych ji teď rád viděl proti Osorio
Reagovat
Mony
Akorát není z toho jasne kdo by měl vyhrát?
Linda nebo Osorio?
Reagovat
Mony
Sorry podruhé už jasnejsi.. Linda
Reagovat
sojka1
Linda ma velmi dobre (primo nadherne) "zalozene" (jak spravne vzdycky rika EllNino) udery. To je podle me uplne nejdulezitejsi, ta prvni stopa. Dalsi je zakonita nadstavba. Pokud budou chatrne zaklady i ta nejdumyslnejsi stavba uz nebude dokonala.... :-)
Reagovat
Mony
Já zažil tu revoluci 13tek, Graff, Cappriati, Seles.. ale ony byly snajperky, Linda je jako dokonalá malířka.. Tedy až na ten servis, možná i smece.. Měl jsem někde vystřídat ve 2 ráno kámoše, ale to se nedalo odejít.. Snad mi to někdy odpusti.
Kdo za temi výkony Sojko víc stoji, někým opevovany Snobel(posledních 9 mesicu) , otec, či spartansti trenéři?
Reagovat
sojka1
pocitove i osobni zkusenosti....tata a spol...to dalsi je ale obrovske stesti, taky mohl prijit packal :-)
Reagovat
Mony
smile
Reagovat
Mr.Pink
Snobel je vyborny trener, ale jak pise sojka, dobre zalozene udery jsou zaklad a za tim stoji jeji prvni treneri.
Reagovat
Vlk-v-trave
Muze ten turnaj vyhrat, staci jak dostane souperky do tretiho setu, ve kterem bude jedna po druhe odstupovat.:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Bude to znít ošklivě, ale kdyby tam dostala Terezu, bylo by vymalovánosmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist