16letá Bejlek věří, že na grandslamech nehrála naposledy. US Open považuje za neskutečný úspěch

30. 8. 2022, 17:06
Rozhovory 15
Šestnáctiletá tenistka Sára Bejlek se stala nejmladší účastnicí hlavní soutěže na letošním US Open, a přestože prohrála hned v 1. kole s favorizovanou Ruskou Ljudmilou Samsonovovou 3-6 1-6, netajila ze životního postupu mezi elitu nadšení. Věří, že nabrané zkušenosti jí pomohou k dalšímu rozvoji a že nebyla na grandslamu naposledy. Pozápasovou oslavu s týmem, kterou vzbudila rozruch po úspěšné kvalifikace, již nebude opakovat.
Profily hráčů
Sára Bejlek

"Jaké je to být nejlepší ve svém ročníku? Je to super a dodává mi to sebevědomí," řekla českým novinářům Bejlek. "Byla to pro mě obrovská zkušenost a jsem za US Open hrozně ráda. Už se těším na další turnaje. Mám za sebou sice dobré výsledky, ale tato soupeřka si opravdu hodně věřila. Jede na velké vlně a já s ní nic moc dělat nemohla," řekla Bejlek na adresu Samsonovové, která si po triumfu na turnajích ve Washingtonu a Clevelandu připsala 11. vítězství v řadě.

Bejlek se do hlavní části dostala z kvalifikace, kde vyřadila Francouzku Kristinu Mladenovicovou, Australanku Priscillu Honovou a Britku Heather Watsonovou. Potvrdila tak svůj potenciál. "Pro mě, rodinu i celý tým je to neskutečný úspěch. Strašně si ho vážím. Doufám, že to není můj poslední grandslam,“ řekla rodačka z Hrušovan nad Jevišovkou. "Určitě si odsud odvezu spoustu krásných vzpomínek. Hrát v šestnácti hlavní soutěž US Open je paráda," doplnila.

Za postup se 209. hráčka světa odměnila pizzou. "Ani se neptejte! Ve třech jsme si objednali dvě pizzy a každá byla větší než tenhle stůl. Takže jsme jeden a půl pizzy vyhodili," podotkla s úsměvem Bejlek.

Podle svých slov má nejblíže ke stylu Rafaela Nadala, ráda se vždy dívala na zápasy Sereny Williamsové. V hledišti ji během zápasu se Samsonovovou podpořil český kapitán Petr Pála. Její hlavní kouč chyběl z rodinných důvodů. "Jeho táta je od soboty v kómatu, což se dozvěděl až v pondělí ráno. Tak sedl na první letadlo," uvedla Bejlek se slzami v očích.

Šestnáctiletá tenistka po úspěšné kvalifikaci vyvolala v USA řadu reakcí kvůli videu na sociálních sítích. V něm ji její otec a trenér oslavně poplácali po zadní části těla. "Video jsem samozřejmě viděla. Byla to spontánní reakce celého týmu. Radovali jsme se. Určitě se to někomu může zdát nepohodlné a nekomfortní, ale už jsme to s týmem probrali. Již se to nestane," řekla Bejlek.

Reakce na internetu ji před zápasem se Samsonovovou nerozhodily. "Vůbec ne. Táta je můj táta a vždy bude. A kouče znám od svých osmi let. Tejpuje mě, masíruje mě. Kdyby se něco podobného stalo v Česku, nikdo by to neřešil. Protože jsme ale v Americe, vyjadřuje se k tomu každý. Jak ale říkám, promluvili jsme si a už se to nebude opakovat," dodala Bejlek.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Dobře to řekla Sarasmilesmile
Nenech se těma úchylama rozhodit! Pravda, že oslava u mě vyvolala úsměv, protože se to zrovna odehrávalo uprostřed obrazovky a já tušil, že ultrakorektní novosvazáci zas budou mít hody...
Kdyby se radši vyjadřovali k předvedené hřesmile
Reagovat
Stan_Borowitz
Co jim jako řekla dobře? Že se to příště nestane? To je jako dobře?

Už podle toho, jak si nechá říkat, je sama novosvazačka jako řenen...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
je jí 16 a ví, že se na to jinde dívají jinak, tak jim nebude mávat rudým šátkem před očima. Ono je to ok někde ve Stromovce bez kamer než na GS v detailusmile
Reagovat
Newcombe
Jsem rád, že jsou u nás ještě normální lidi. Bejlek držím palce. A proč se vůbec jmenuje Bejlek a ne s -ová?
Reagovat
Stan_Borowitz
Protože se jim a těm jejich divnejm zvykům chce přizpůsobovat, takže zrovna ona bohužel k těm normálním lidem nepatří...
Reagovat
lvicek
Si jako myslíš, že si mohla po narození vybrat, předtím, než poslali papíry na matriku? Nebo to klepala mamce morseovkou z břicha, když vyplňovali formulář dopředu?
Reagovat
Stan_Borowitz
Máš pravdu, za to můžou rodiče. Světáci z Hrušovan nad Jevišovkou. Vlastně sorry, from Peartown over the Jevishriver. Třeba není po nich...
Reagovat
vavrinec
Takže "normální" je ten, kdo se bez odmlouvání podřídí komunistickým zvykům z padesátých let, kdy se zavedlo v podstatě automatické přechylování ženských příjmení? Protože před tím to nebylo ani samozřejmé, ani automatické. Máte opravdu zvláštní vidění světa pane Borowitzi. I když při vaší lásce k současnému Rusku a jeho prezidentovi se asi nelze moc divit, že?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
Stan_Borowitz
Milé mladé Pirátstvo, asi to pro vás při vašem vzdělání bude překvapivé zjištění, ale čeština přechyluje od středověku, není to tedy žádný komunistický vynález, jak si myslíte. Dokonce bylo dříve - na rozdíl od počtu pohlaví - způsobů přechylování více, protože se rozlišovalo mezi ženami vdanými a nevdanými. Ano, až taková to byla komunistická totalita za toho feudalismu... Ale chápu, že pro někoho, kdo považuje za vědecké bádání třeba zkoumání genderových aspektů Ferdy Mravence, jsou takové informace daleko za horizontem jeho mozkové kapacity. Vlastně jejich, po anglosaském vzoru their, že. Přechylování je velmi šikovná a praktická pomůcka usnadňující a zjednodušující komunikaci. Bohužel v dnešní zideologizované době je napadána různými aktivisty, kteří o co nevzdělanější jsou, o to agresivnější bývají.

Dále se mýlíte i v tom, že mne otřepaným argumentačním faulem (s tématem trapného "světáckého" poangličťování nijak nesouvisejícím) označujete za milovníka Ruska a jeho prezidenta. Ne, opradu nechci, aby slečna Bejlek psala své jméno azbukou, dokonce ji ani nenutím, aby si ho začala přechylovat a používat v něm gracilis virgula, jak je v českých krajích zvykem, jen jsem si dovolil vyjádřit svůj (nesouhlasný) názor. A mám neskrývanou radost z toho, že se ihned seběhli kovaní liberální demokrati, aby mi vysvětlili, že něco takového je nepřípustné. A tím se oklikou vracíme k těm vámi zmiňovaným komunistickým zvykům, není-liž pravda?
Reagovat
makro99
Pravil muž se zvukomalebnou českou přezdívkou Stan Borowitz...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Její nepřechylování rozhodně nemá nic společného s moderní volbou příjmení bez přechylování. Chce si to jen vzít pravidla českého pravopisu...
A už se to tu btw řešilo.
Reagovat
miraben99
Mně přijde, že někteří si zřejmě myslí, že se ve skutečnosti jmenuje Bejleková a Bejlek si jen nechává říkat :D Jinak si neumím vysvětlit, proč tohle vůbec někdo pořád řeší
Reagovat
vavrinec
Vzhledem k tomu, že její matka se jmenuje Andrea Bejlek, tak asi dcera nebude Bejleková.
Reagovat
miraben99
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist