17letá Anisimovová má první titul. Slaví na antuce, na které dva roky nehrála

14. 4. 2019, 20:13
Aktuality 11
WTA BOGOTÁ - Američanka Amanda Anisimovová na prvním antukovém turnaji po téměř dvou letech slaví zisk premiérového titulu na okruhu WTA. V 17 letech nejmladší hráčka v Top 100 dobyla kolumbijskou Bogotu, když ve finále otočila nepříznivý vývoj proti Australance Astře Sharmaové a ve světovém žebříčku si zajistila posun už na 54. místo.
Profily hráčů
Amanda Anisimovová

Amanda Anisimovová si v roce 2017 zahrála na antuce tři turnaje ITF a pokaždé prohrála ve finále. Pak se ještě coby patnáctiletá naděje představila na French Open, ale od té doby na antuce téměř dva roky nehrála. 

Minulý týden odehrála jeden zápas na netypické zelené antuce v Charlestonu, na klasické oranžové antuce se představila až tento týden v kolumbijské Bogotě. A v náročných podmínkách ve vysoké nadmořské výšce si dokráčela pro svůj premiérový titul na okruhu WTA. 

Sedmnáctiletá Američanka v Kolumbii vyhrála čtyři z pěti zápasů až po třísetové bitvě, třikrát musela otáčet po prohraném prvním setu. Stejně jako v dnešním finále proti třiadvacetileté Australance Astře Sharmaové

Anisimovová si v úvodu zápasu udržela jen dva ze šesti gamů po svém podání, ztratila první set a ve druhém musela dvakrát dohánět manko brejku. Od stavu 4-6 a 2-3 ale začala na kurtu dominovat. Do konce utkání už o servis nepřišla, získala 10 z 12 her a zvítězila 4-6 6-4 6-1.

"Je to pro mě obrovský úspěch. Tento týden jsem tady překonala spoustu překážek a výzev. Jsem opravdu moc šťastná a pyšná na to, jak jsem je překonala. Vyhrát první titul pro mě moc snazmená," radovala se Anisimovová, která cestou za vítězstvím nemusela čelit žádné hráčce z elitní stovky žebříčku.



Anisimovová se dočkala premiérového titulu na druhý pokus, poté co loni v září ještě neuspěla ve finále v Hirošimě. Je zároveň nejmladší americkou šampionkou na okruhu od roku 1999, kdy také v sedmnácti letech vyhrála Serena Williamsová v Indian Wells.

Třiadvacetiletá Sharmaová má za sebou navzdory porážce životní týden. Největším úspěchem kariéry pro ni byl při teprve třetím startu v hlavní soutěži už postup do čtvrtfinále, navíc si z Kolumbie odveze trofej za vítězství ve čtyřhře.

Bogotá byla 18. letošním turnajem na okruhu WTA a Anisimovová prodloužila unikátní sérii, neboť se stala 18. různou šampionkou.

• WTA INTERNATIONAL BOGOTÁ •
Kolumbie, antuka, 250.000 dolarů
nedělní výsledky (14. 04. 2019)
• Dvouhra - finále •
Anisimovová (6-USA) - Sharmaová (Austr.) 4-6 6-4 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Gratuluji k ůspěchu. Je to bojovnice.
Reagovat
Nenela
Amanda = blondate prasatko ne moc sympaticke. Ale i tak gratulace, at se dari.
Reagovat
rybicka
To přirovnání mi sedí, dělá to ten tvar nosíku. Nic ve zlém, i tak je to v podstatě pěkná dívka.
Reagovat
rybicka
Já tady měla trochu ambivalentní pocit. Na jedné straně pěkný rtuťovitý atletický "mladíček" a na druhé straně zatím neatletická blondýnečka.
Na jedné straně mi vadí v ženském sportu "ženy" s mužským množstvím
testosteronu (zde snad neplatí), na druhou stranu se mi nějak do hloubi duše zažral odpor k velkému Rusku. A velké USA mi to také moc nevylepšují - no a zde je to skloubené v jedno.

Fandila jsem té "Tkaničce" :-), Ale Amanda to třetím setem naprosto s přehledem zvládla. Má mé uznání, sympatie zatím velmi ne. Na další výsledky indické Australanky jsem nyní zvědavá.
Reagovat
skott
Jsem moc rád, že to Amanda zvládla a vyhnula se tomu, aby kariéru načala dvěma prohranými finále a tudíž určitým ''finálovým blokem''. Popravdě tento titul nebyl z nejtěžších, nenarazila ani na jednu hráčku z první stovky žebříčku, ale na druhou stranu je cenný tím, že dokázala otočit několik zápasů, které se pro ní nevyvíjeli vůbec dobře a nehrála v nich ani svůj nejlepší tenis. Dá se říct, že to pro ní je tedy taková malá satisfakce za turnaj v Hirošimě, kde to měla přesně naopak:)
Proti Astře dnes musela být znova dlouho trpělivá a počkat na šanci jako v semifinále proti Haddad Maie. Ta přišla, když Astra znerovozněla ve 2.setu, kdy měla brejk a 30-15 na svém servisu, ale udělala dvě dvojchyby. Od té chvíle se Astře přestalo dařit, naopak Amanda začala využívat toho jak při obíhání forhendu nechává otevřený kurt a často jí trestala bekhendem po lajně. Také bych vyzvedl Amandy return toho nepříjemného kicku Astry, na který kromě ní nikdo jiný v Bogotě nenašel recept. Amanda to myslím zvládla na jedničku.
Na Astru jsem jinak dál moc zvědavý, svými antukovými schopnostmi hodně překvapila v kombinaci s jejím famozním fyzickým fondem má na ní opravdu dobré předpoklady, i když podle všeho teď zůstává další týdny v Americe na té zelené, kde je několik větších ITFek.
Reagovat
sojka1
Astra si obihala bekhend.. :-) Jinak si myslim, ze je hrou i naturelem hardarka, jeji prednosti je predevsim servis (umi i S-V).... v Bogote to lita, uplne jine podminky. Ale mas pravdu, ze na antuce se pohybuje skvele a s dokonalym skluzem. Divala jsem se, ze vsak 5 let na antuku ani neslapla, vloni jeden turnaj, zajimave, ze vitezny. Na antuce radila jen predloni, jenze na ni zase porazela nase sestry Pantuckovy, Vendulku Zovincovou a pod.... Astra rozhodne ale zaujala, budu ji dal fandit.. :-)
Reagovat
skott
jj, bekhend samozřejmě díky za opravu. Na antuce se pohybuje opravdu dobře a s přehledem, přes ty malé zkušenosti je to pro mě překvapivé u Australanky, protože navíc až do loňska studovala ve Státech a před tím doma v Austrálii, takže se na ní určitě moc nedostala.
Reagovat
smazaný uživatel
sojka1 - výstižná přezdívka :-)
https://www.instagram.com/p/BwLLftTgyVM/
skott - https://www.instagram.com/p/BiqKMaijq8N/
Tady zajímavý článek - https://www.tennis.com.au/news/2018/08/10/astra-sharma-college-itf-pro-circuit
Reagovat
rybicka
Hmm, sympaťačka a v hlavě má srovnáno.
Reagovat
skott
pěkná zmínka Pratt o jejích fyzických testech, přesně tak na mě Astra působí i teď, má krásnou atletickou figuru. Celkově klobbouk dolů před ní, když si vezmu, že profesionálkou vlastně není ani celý rok, tak je její žebříčkový skok obdivuhodný.
Reagovat
sojka1
gratulace Amande, naprosto zaslouzena vyhra. Zapas zpocatku hodne nervozni z obou stran, velky boj s letajicimi micky a Slunickem, nakonec se tkanicka Sharma uplne zamotala a treti set nezvladla. Finale je vlastne takovy novy turnaj... odesel ji servis, uderove zaostavala, na sako to nebylo - odvaha ani prilezitosti, predevsim z BH na Amandu nemela vubec narok. Zapas ke vsemu totalne hodil do zvratu emotivni trener Amandy, po Vankovsku ji rekl, ze je kralovna vesmiru a bylo vymalovano.. :-))) I tak od Sharmy moc pekne a velky uspech, ale mladinka Amanda je jina liga, co si budeme....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist