19. května 2002. Den, kdy Federer poprvé vyhrál turnaj Masters

20. 5. 2020, 12:00
Stalo se... 13
Včera to bylo 18 let, co Roger Federer zvedl nad hlavu svou první z 28 trofejí pro vítěze turnaje Masters. Stalo se tak na antuce v Hamburku, kde tehdy dvacetiletý Švýcar ve finále porazil Rusa Marata Safina.
Profily hráčů
Roger Federer

Roger Federer nezačal se sbíráním trofejí nijak extrémně brzy. Jako teenager stihl vyhrát jen jeden challenger (Brest 1998) a jeden turnaj ATP (Milán 2001).

Druhý triumf přidal až jako dvacetiletý na začátku sezony 2002, kdy zvítězil v Sydney. Třetí titul slavil o čtvrt roku, kdy na antuce v Hamburku vyhrál poprvé turnaj Masters 1000. 

Tehdy dvacetiletý Švýcar ztratil v šesti zápasech jediný set s vítězem předchozích dvou ročníků French Open Brazilcem Gustavem Kuertenem. Ve finále přehrál 3-0 na sety světovou pětku Rusa Marata Safina. Následující den se Federer posunul poprvé do Top 10 světového žebříčku.

Než získal další titul z turnaje Masters (Indian Wells 2004), stihl vyhrát deset jiných akcí včetně Wimbledonu 2003, Turnaje mistrů 2003 a Australian Open 2004.

Aktuálně má osmatřicetiletý Federer na kontě 28 titulů z podniků Masters, úspěšnější jsou jen Rafael Nadal (35) a Novak Djokovič (34). Celkově vyhrál 103 turnajů, v historických tabulkách ztrácí jen na Jimmyho Connorse (109).

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
Patik
Dni kedy sa rodilo kozliatko..
Reagovat
smazaný uživatel
Vo veku, kedy mali jeho konkurenti uz Grandslamy..

Jedine, ze by to kozliatko nebolo.
Reagovat
peRFect
Nějak mi uniká, co je podstatné na tom, že Rog vyhrál první masters ve věku, kdy Novak, či Rafa měli už GS?
Reagovat
gigin
Že je to nýmand. Nevím, co na tom nechápeš.
Reagovat
Krisboy
Že těm dvěma gigantům nesahá ani po kotníky.
Reagovat
acc
:)
Reagovat
turista
To sice ano. Ale tenhle titul byl pro Federera důležitým milníkem a tady v květnu 2002 oslnil tenisovou veřejnost svými výkony.
Reagovat
Fandina
A stejně jich má dosud nejvíc.
Reagovat
turista
Máte tam chybu. Federer vyhrál 103 turnajů, nikoliv 102.
Reagovat
Mayo
Jimba ale asi nepredbehne.
Reagovat
turista
Koronavirus holt zasáhl.
Reagovat
SwissMaestro
Federer si dá i 2022 sezonu :)
Reagovat
LubosZabloudil
Díky za upozornění.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist