3 zápasy, 52 es. Servis mám neskutečný, snad mi vydrží, pochvaluje si Plíšková

5. 9. 2021, 10:41
Aktuality 11
Přezdívku Esová královna zase naplňuje Karolína Plíšková na US Open. Během tří zápasů nasázela 52 nechytatelných servisů. Ve druhém kole vytvořila výkonem 24 es nový rekord závěrečného grandslamu roku a doufá, že ji podání bude držet i dál.
Karolína Plíšková (© j48tennis.net)

"Servis je strašná pomoc, moc ho chválím." pochvalovala si po postupu do osmifinále. K výhře nad Australankou Ajlou Tomljanovicovou ve třetím kole si pomohla dvaceti esy. "Měla jsem výpadek v půlce prvního setu. Dala jsem pár deblů, ale jinak jsem servírovala neskutečně. Podmínky jsou tady rychlé, takže se mi zatím servíruje dobře, Doufám, že to vydrží."

Podání je základním stavebním kamenem hry Plíškové. "Vždycky jsem dobře servírovala," přikývla 185 centimetrů vysoká bývalá světová jednička. V první půlce letošního roku jí ale podání tak dobře nelítalo. "A hrát dlouhodobě přes druhý servis je složité. Každá hráčka si na to rychle zvykne a potom jsem pod tlakem, což není moje parketa," konstatovala.

Od Wimbledonu, na kterém postoupila do finále, ale cítí, že se podání vrátilo do starých kolejí. S koučem Saschou Bajiem pár věcí změnili a stabilizovali nadhoz. "Trošku mi lítal. Je to o tom se celkově uklidnit, protože se servisem technicky nic špatně nemám," řekla.

Plíškové podání nepatří k absolutně nejrychlejším. Průměrně dává první servis rychlostí okolo 175 km/h a se 190 km/h je jedenáctá nejlepší v turnaji. "Moje výhoda je spíš v tom, že umím míček umístit kamkoliv. Nemám jen jeden typ podání. Umím všechny směry," říkala. "Mám pořád stejný nadhoz, takže se podání asi blbě čte," doplnila.

S přezdívkou Esová královna se poprvé představila právě na US OPen před čtyřmi lety. "Stresující to není, tyhle věci neřeším. Snažím se dávat esa a když to nejde, tak se nedá nic dělat. Nevymyslela jsem to já. A jak na mě volají lidi, s tím nic neudělám," usmála se.

Víc nervózní bývala, když dávala za každé eso příspěvek na charitu a nedařilo se jí. "To jsem si říkala: Ty jo, to je hrozně blbý," vzpomínala. Podobnou akci už dlouho nedělala, ale letos si na to vzpomněla: "A říkala si, že bychom tady za dva ty zápasy zkrachovali."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
Blondie
Husty.
Bych to tak chtěla švihat při badecu, kruci :P
Reagovat
Fandina
To je super, že se esové královně daří a esa zase dává. Osobně si myslím, že u ní je to polovina úspěchu. Takže pokračuj Kájo a ještě čtyři mače. Pojď!!!
Reagovat
sojka1
at uz bude, co bude, je skvele, ze se Kaja odblokla, pohled na strachy chromou "kralovnu" byl opravdu tristni....
Reagovat
Mony
Není to jen tím servisem?
Reagovat
sojka1
ne.... navic zatazena strachy prece nemuze ani podavat....
Reagovat
tommr
jj taky si myslím že i ten lepší servis je způsobenej tím "odblokováním". Pohled na před-Wimbledonovou strachy zataženou Karolínu byl opravdu smutnej ...
Reagovat
sojka1
vsadim boty, ze je to psychikou, je uvolnenejsi, sviha, servis je opticky stale stejny, nejake drobne kosmeticke upravy mozna, takove malickosti ale ani nepostrehneme...
Reagovat
Fandina
Mám takový dojem, že Kája měla něco se zápěstím a doufám, že už je to v pohodě. I to mohl být důvod, proč ta esa tak nešla, jestli jí to moc nešvihalo.
Reagovat
sojka1
o zapesti se mluvilo uz driv, to je pravda, ale Kaja rikala, ze ho ma zatejpovane preventivne, ze je v poradku a stejne hrala silene, protoze byla ztuhla...
Reagovat
Torn
Ona říkala v jednom rozhovoru, že má obecně špatná zápěstí, že by třeba nemohla dělat bojový sport nebo co to říkala. Ale určitě ztuhlost tam hrála roli, jak píše soječka. Tohle udělá hodně. Sám to znám, možná paradoxně při tom servisu je to znát nejvíc a pak při vítězných úderech, co jsem tak pozoroval i sebe vidím to u Káji taky. Ne, že bych se s ní chtěl srovnávat, to vůbec. :D
Reagovat
tommr
v průběžným žebříčku se Karolína posunula na třetí místo před Osaku ... smile
Zajímavý je že Karolína si polepšila i když se jí odečetly body za titul ze Zhengzhou 2019. Vypadá to, že WTA se přeci jen rozhodla konečně odečítat body za asijský turnaje z roku 2019. Pro Karolínu a Báru to je jen dobře, protože o nejvíc bodů tak příjdou jejich největší konkurentky: Barty, Osaka a Sabalenka ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist