38letá deblistka Spearsová dostala za doping distanc na 22 měsíců

5. 2. 2020, 18:54
Aktuality 29
Americká deblistka Abigail Spearsová byla potrestána za doping na loňském US Open zákazem startů na 22 měsíců. Osmatřicetiletá vítězka Australian Open ve smíšené čtyřhře z roku 2017 měla během newyorského grandslamu pozitivní test na testosteron a prasteron. Distanc jí vyprší v září roku 2021.
Profily hráčů
Abigail Spearsová

Loni v listopadu, kdy se informace o jejím dopingovém nálezu objevila, Spearsová uvedla, že zakázané látky se jí dostaly do těla z doplňku stravy. Lékař jí ho prý doporučil poté, co u ní vyšetření odhalilo deficit různých vitaminů.

"Tak moc jsem chtěla, aby mi co nejdříve bylo lépe, že jsem si pořádně nezkontrolovala příbalový leták," prohlásila Spearsová.

ITF akceptovala vysvětlení, že zakázaná látka neměla vliv na zvýšení sportovního výkonu, ale vina na straně tenistky byla prý vysoká.

Spearsová byla ve světovém žebříčku nejvýše na 66. místě, jediné finále si zahrála v Québecu 2004.

Od sezony 2012 se specializuje na čtyřhru. V té byla světovou desítkou a vyhrála celkem 21 turnajů, 14 titulů slavila v letech 2009 až 2016 po boku krajanky Raquel Atawové. S tou si zahrála i na Turnaji mistryň, ale na grandslamech došly nejdál do semifinále (čtyřikrát).

Největšího úspěchu dosáhla v mixu po boku Kolumbijce Juana Sebastiána Cabala, s nímž získala v roce 2017 titul na Australian Open. S jiným Kolumbijcem Santiagem Gonzálezem si zahrála také finále na US Open 2013 a 2014.

Zda bude aktuálně 35. deblistka světa Spearsová v kariéře pokračovat i po vypršení trestu, kdy jí bude 40 let, se zatím nevyjádřila.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

29
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Doplněk na vitamínový deficit obsahující testosteron a prasteron, tedy vitamíny T a P, je přece naprosto OK.

Všechny ty WADY bych zakázal, jenom poctivým sportovcům kazí dobrou pověst...
Reagovat
Petr_Fisk
Pořád jen "malé ryby".
Reagovat
FulnekUltras
krakatice by jim protrhla síť
Reagovat
Petr_Fisk
:)
Reagovat
Vlk-v-trave
http://www.puntodebreak.com/2020/02/04/djokovic-cree-inocencia-nico-jarry

Djoker se vyjadril k pripadu dopingu Nica Jarryho a veri, ze je nevinny, nerika, ze to vi, ponevaz pochopitelne nezna ho tak dobre, ale tak jak mel moznost s nim hovorit behem turnaju a dle toho, jak se Jarry vyjadroval k teto kause, a to co o ni vi, tak mu veri a stavi se spis na jeho stranu...(pry skromny a pracovity...vubec neveri, ze to je nejaky doper)

A ja rovnou rikam, ze to je potupne, cim musi projit, kdyz to porovnam se vsim, co se v tenise deje, co vime, a ani si radeji nedomyslim, co vse nevime...

Chlapa proste rovnou osvobodit, ten jejich nalez nema nic spolecneho s dopingem, to nemuzou snad ani myslet vazne. WADA to je novodoby sportovni fasismus a ne kontrola cisteho sportu, a sportovniho ducha...coz jen potvrzuje tahle smesma kausa s holkou, kterou snad nejen ani nikdo moc nezna, ale pinka si mixy:D) Velka hrozba...:)))

Djokovic mohl klidne pritlacit vic jeste na pilu...
Reagovat
smazaný uživatel
Takže jsi pro výjimky? Jakože někdo smí jiný ne nebo trochu tohoto je ok, ale víc už ne? To je trochu jako náš daňový systém plný výjimek, pivo s nižší dph jen do igelitky? Hele nenech se vysmát i s celým Srbem.
Jediné rozumné řešení je naprostá legalizace veškerého dopingu v celém sportu. Jinak to nejde uhlídat. Prostě berou i tak, nové látky které nenajdeš, nové způsoby očůrávek. Stejně to nikdy neuhlídají, ani kdyby měli ty sportovce na vodítku 24/7
Reagovat
Vlk-v-trave
S Anonymama se nebavim:D)
Reagovat
Mantra
za to já nemůžu nebo myslíš, že jsem to nějak hacknul?
Reagovat
Vlk-v-trave
Urcite.:)))
Reagovat
Vlk-v-trave
A nejde o vyjimky, ani tolerovani, ale pochopeni, ze kazdy muze mit zanedbatelne mnozstvi v sobe, co na tom seznamu WADY
kurde najdes a vzhledem k mnostvim, ktere u neho nasli pochopitelne nemuzeme vubec hovorit o dopingu, uplne absurdni.... A dat mu ban muze jen uchyl...ktery nema nic jineho na praci nez za kazdou cenu nekoho potrestat...
...je to jen dalsi z komedii, kterou prohnila zkorumpovana WADA s ITF predvadi... a vzhledem k tomu, ze ted na cele WADY stoji polak Banka, tak ocekavam, ze ten horlivy hujer se bude snazit prosazovat tresty jak vyplesteny pravicovy katolik... proste trestat, trestat, a zase trestat...nadmerna horlivost je proste horsi nez fasismus. tecka.

FREEDOM FOR JARRY!
Reagovat
Petr_Fisk
Tady se nedá dosáhnout absolutní spravedlnosti...
Dokud bude "vrcholový sport", tak bude doping. A dokud bude doping klasifikován jako doping, tak tam vždy budou vznikat nepřesnosti, bezpráví atd. Protože základní otázka vždy zní...
"Odkdy je to doping, do jaké míry to ještě doping není.
Tam kde se to bude hodit, tam ještě doping nebude a naopak tam, kde se to vcelku hodit bude, budou pořádány "hony na čarodějnice".
Reagovat
Vlk-v-trave
Ano dulezita otazka, pochopitelne ze doping je prirozena soucas sportu, jde hlavne o omezeni nadmerneho zneuzivani podpurnych prostredku, ktere nejen nici sportovce, ale take ducha sportu a fair play.
Podle mne uplne jednoduche, komtrola proste musi najit nadmernou hladinu zakazanych latek, a nebo pokud najde neco, co by mohlo opravdu smrdet, dobre prosetrit.

V pripade Jarry dost mimo...to se snad ani neda brat vazne...ale tim je bohuzel Nico zarizly na beton, travu, i antuku...to uz s nim pujde furt...a ani Djokovicovo zastani asi podle mne nepomuze...

Od te doby co to vzal ten Banka do ruky, tak tu mame najednou jeden pozitivni doping za druhym, az neuveritelne......asi nejaka nova dopingova vlna a moda...
Reagovat
Mantra
takže buď legalizovat nebo nastavit povolené limity? - to je vlastně dneska nula, takže jasně že legalizovat, nic jiného nemůže logicky fungovat, nikdo to neuhlídá..
Reagovat
turista
Je to těžké. Ale myslím si, že řada úmrtí na rakovinu v časném věku patrně souvisela s dopingem anaboliky (cyklista Laurent Fignon, dálkařka Jarmila Nygrýnová-Strejčková, dálkař Jaroslav Brož, a další). Nakonec ti lidé zjistí, že ty úspěchy za to riziko nestály. Bohužel však většinou je pozdě. Armstrong rakovinu v 25 letech překonal takže nějaké další riziko rakoviny ho asi neděsilo.
Reagovat
turista
Asi by měl každý vrcholový sportovec znát zdravotní rizika abusu anabolik a zvážit zda mu stojí za to vědomě riskovat relativně vysoké riziko vzniku zhoubného nádoru v dalším životě nebo ne.
Reagovat
Petr_Fisk
Tady je ten zakopaný pes.
Vrcholový sportovec je vždy mladý člověk. kterému zdraví připadá jako něco automatického. Současně ti, kteří se tou cestou v současnosti vydají, musí mít obrovskou motivaci, protože to je řehole a kdo se tomu nevěnuje na 100% nemá šanci. Když k tomu přidáme společenské ocenění (protože dnes ještě společnost oceňuje systematické "huntování" těla tzv. vrcholovým sportem) a také často nemalé finanční částky spojené např. s reklamou, tak pak....
...pak někomu říkej, že..."má znát zdravotní rizika užívání anabolik a zvážit zda mu stojí za to vědomě riskovat"....
A na závěr...
Vrcholový sportovci dneška jsou na samé hranici možností lidského organismu a špička se vyrovnává, tzn. že jakákoliv podpora (doping) jim dává náskok a ti, kteří to odmítnou se automaticky diskvalifikují - tak to bylo v časech Lance např. v cyklistice.
Reagovat
Petr_Fisk
vrcholoví...:)
Reagovat
tommr
ke zhoubnému nádoru ovšem můžeš přijít i když nedopuješ a vedeš veskrze zdravej život (vlastní zkušenost) ...
Reagovat
turista
To je jistě pravda. Nicméně ta anabolika zvyšují procentuální pravděpodobnost onemocnění rakovinou v mladém a ve středním věku.
Reagovat
FulnekUltras
Zato deset let praserenteronu nikomu z WADA samozřejmě nevadí.
Reagovat
Elip13
Já jsem zvědavá jak to dopadne s Farahem. Sice v deblu, ale furt je to no.1
Reagovat
FulnekUltras
svaly to má jak Johnson, ale s časy těžce nad 7 a 11 sec. nedosahuje úrovně opravdu nádherných bab typu Evy Gleskové nebo Evy Šuranové ze 70. let kwa ani omylem...

https://www.sport.cz/ostatni/atletika/clanek/1193743-srdcova-zalezitost-nejrychlejsi-ceska-prekvapila-i-sebe.html
Reagovat
gigin
A aj Kratochvílová byla fajn.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jo Jarmila a Helena. Takové baby se už u nás nerodí. A to ani nebyly Afroameričanky, takže toho do nich museli narvat o dost víc.
Reagovat
FulnekUltras
prázdné pindy povalečů
Reagovat
Stan_Borowitz
Treninkových dávek jsem samozřejmě myslel. Ty dvě trénovaly určitě minimálně stejně intenzivně jako Serena... a výsledky se zákonitě dostavily, jako u Sereny...
Reagovat
FulnekUltras
jsem opravdu zvědav, jestli se SW při všech těch dryácích, co posledních deset let cíleně konzumuje, dožije aspoň padesátky
Reagovat
Stan_Borowitz
Po skončení kariéry si dá detox jako ostatní. Je ještě mladá, leccos zregeneruje, navíc má prachy na špičkovou péči...
Reagovat
FulnekUltras
obrovské problémy měla už při porodu - ten "detox" by to zřejmě ještě flekoval
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist