5. titul pro Štěpánka: Ve 32 letech ovládl turnaj ATP 500 ve Washingtonu!

7. 8. 2011, 23:40
Aktuality 50
ATP WASHINGTON - Radku Štěpánkovi se ve 32 letech povedl parádní kousek. Nejstarší hráč v Top 100 jako nenasazený hráč zvítězil na turnaji kategorie ATP World Tour 500 ve Washingtonu, když ve finále porazil i sedmého hráče světa Gaela Monfilse a připsal si pátý - dosud nejcennější - titul.
Profily hráčů
Radek Štěpánek

Zatímco česká jednička Tomáš Berdych - devátý hráč světa - na titul čeká už přes dva roky, Radek Štěpánek se ho po více než dvou letech dočkal dnes ve Washingtonu. V prvním finále od loňského ledna si dokráčel pro svůj celkově 5. titul, přičemž ten poslední je tím nejcennějším - je z podniku kategorie ATP World Tour 500.

Štěpánek byl ve Washingtonu nenasazený a opíral se především o skvělý servis. I díky němu vyřadil mimo jiných Nieminena, Verdaska a ve finále porazil dvakrát 6-4 sedmého hráče světa Gaela Monfilse, kterému za celé utkání nenabídl jediný brejkbol.

"Tenhle titul věnuji mamince, která má v úterý narozeniny. Mami, všechno nejlepší!" řekl Štěpánek při slavnostním vyhlášení s broušenou trofejí v rukou. "Je skvělé držet tuhle trofej, ale musím poblahopřát i Gaelovi, který hrál výborně a bylo náročné ho porazit. Díky i fanouškům za podporu, kterou jsem měl celý týden," dodal.

Rybička Radka ŠtěpánkaČeský tenista dnes získal brejk hned ve třetí hře po tlaku od základní čáry. Pak byl set při servisu českého tenisty v šestém gamu na deset minut přerušen, ale hráči ani neodešli z kurtu. Štěpánek po pauze zvýšil po dvou výměnách na 4-2, načež rozhodčí zápas znovu přerušili a hráče poslali do útrob stadionu.

Po čtyřiceti minutách zápas pokračoval a Štěpánek už set nepustil. Sice se nemohl trefit do prvního servisu, přesto v duelu nečelil brejkbolu a první set ukončil esem. Hned v první hře druhé sady ukázal Štěpánek svoji sílu i častějšími výpady k síti a podruhé vzal Monfilsovi podání, což mu stačilo k zisku setu i utkání.

Na oslavu výhry pobavil fanoušky tradiční rybičkou, kterou zopakoval dvakrát. Od fanoušků v hledišti si ještě půjčil českou vlajku a na dvorci s ní zamával.  

"Pokud mi vydrží zdraví, tak vím, že dokážu držet krok i s těmi nejlepšími hráči," řekl Štěpánek.

S Monfilsem, který včerejší semifinále proti Isnerovi dohrál vinou deště až hodinu po půlnoci (postoupil o devět hodin později než Štěpánek), si vylepšil bilanci na 3 výhry a 5 porážek.

Štěpánek se posune do Top 30
Ve Washingtonu Štěpánek titulem navázal na svého trenéra a bývalého druhého hráče světa Petra Kordu, který v americké metropoli vyhrál před 19 lety. Navíc se Štěpánek stal v dvaatřiceti letech nejstarším vítězem turnaje po slavném Američanovi Jimmym Connorsovi, jenž zde v roce 1988 triumfoval jako pětatřicetiletý.

Karvinský rodák potvrdil, že se mu na tvrdém povrchu daří, jelikož i při jeho triumfech v Rotterdamu (2006), Los Angeles (2007) a předloni v San Jose a Brisbane se vždy hrálo na podobném podkladu.

Za titul Štěpánek získal 264.000 dolarů a 500 bodů, díky kterým se v pondělním vydání dvouhry žebříčku ATP posune z 54. místa do elitní třicítky. Už za 3 týdny na US Open by tak neměl chybět mezi nasazenými. 

Nyní se Štěpánek přesune na Masters 1000 do Montrealu, kde ho v prvním kole čeká Španěl Feliciano López, se kterým má skvělou bilanci 8-1. Jedinou porážku s ním ale utrpěl právě na Rogers Cupu, před třemi lety se však hrálo v Torontu.

- ATP 500 WASHINGTON (USA, tv. povrch, 1.166.400 dolarů) -
nedělní výsledky (07. 08. 2011)

Dvouhra - finále:
Štěpánek (ČR) - Monfils (1-Fr.) 6-4 6-4

Čtyřhra - finále:
Llodra/Zimonjič (3-Fr./Srb.) - Lindstedt/Tecau (Švéd./Rum.) 6-7(3) 7-6(6) 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

50
Přidat komentář
Pe3k
Ve 32 letech je to krásný výsledek našeho Karvinského tenisty. Gratulace!
Reagovat
smazaný uživatel
Prostě paráda, pro Štěpce to musí být obrovksá psychická vzpruha. Má můj obdiv, těch zdravotních problému nebylo málo a i přesto to nevzdal a zabojoval a.... .A vyhrál "pětistovku" ve Washingtonu, prostě nezbývá než pogratulovat. Jen tak dál Štěpi
Reagovat
a.magerova
Moc mu ten úspěch přeji a jsem ráda, že jeho jméno bude zvěčněno na kurtu ve Washingtonu, koukala jsem v noci jak ho tam "tesali do zdi" bohužel výsledek jsem buď propásla nebo už nebyl v záběrech TV :-(( , ale nevadí i tak .... "vím o něm" :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Radek je borec,bohužel se mu nevyhýbala zranění a ta mononukléoza je zásah do organismu jako prase, mel sem ji a muzu potvrdit,ovsem gratulace veliká,Radek je srdcař,S ním mají DC neuvěřitelnou atmosféru, na kurtu by za naši zemi nechal život a měl by být příkladem pro spoustu českých sportovců, například pánů fotbalistů a podobně:-DDDD Common Radek
Reagovat
hranol
Tenis slabota,gratulace Stepovi,Monfils absolutne nic nevymyslel,videl jsem i jeho utkani ze Simonem ve finale v Nemecku na antuce,absolutne bezzuby,jak kdyby nemel zajem vubec hrat....
Reagovat
smazaný uživatel
Se Simonem to bylo tehdy čtvrtfináoe, pokud mšá na mysli duel z Hamburgu.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen upozorňuji, že po doplnění jmen kvalifikantek do pavouku jsem napsal drobnej update toho preview: http://matej-tenis.blogspot.com/2011/08/wta-toronto-jmena-kvalifikantek.html

Lucka Š. chytla Polonu Hercog, doufám, že ji na hardu oplatí dost drtivou prohru z loňského RG.

Lucka H. tam má Petru Martič, kterou letos dvakrát na hardu porazila 2:0 na sety, ale při té její černé sérii pěti porážek za sebou ... nevím.

Klára Zakopalová chytla Gretu Arn a bude-li to probíhat jako předešlé jejich vzájemné zápasy, prohraje. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda Radku, velká gratulace !!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nedá mi to, něco nepřihodit do diskuze. Dle mého napsat, že pro Monfilse je propadák prohrát se "starým" Štěpánkem, je velká pitomost. Štěpánek, přestože nemá žádný razantní úder, tvrdé prohozy, není tak atleticky obdařený jako jiní hráči, tak spoustu špičkových hráčů předčí tenisovou chytrostí. Hraje tenis s obrovskou variabilitou a tím dokáže některé hráče slušně rozhodit a rozebrat. Zahrál super turnaj.Sázel nádherné, ostré backhandy po lajně i křižně. A co jsem byl šíleně překvapený, to byl jeho nejslabší úder forehand. Tentokrát si s ním perfektně pomáhal, byl jsem překvapený co dokázal vykouzlit. Jen tak dál, doufám že půjde psychicky nahoru. Jeho místo je stopro v top 20.
Reagovat
Jersey
vaše veličenstvo, nízkou kvalitu si představujete jen proto že byl ve finále čech nebo proto že tam nebyla dvojice z top 8? jakmile uspěje čech tak většina slováků má ukrutný kecy a výmluvy proč kdo vyhrál,stačí když si vzpomenu na ms v jar,to ste byli borci největší,ale že jinak celej váš sport jde do sra*ek o tom už nemluvíte,v basketu nemáte nic,do čtvrtfinále v hokeji ste se naposledy dostali snad před 2 roky a medaili z ní to ještě dýl, navíc k tomu ještě na domácím šampionátu s těma vašema rakvema ,a v tenise mimo ženský nevidím u mužů nic extra na dost dlouho, musím se vytlemit hráčům jako lacko, klec, beck, nebo kližan takže tady přestaň zlehčovat radkovo vítězství v ATP a až za několik let vyhraje slovák alespoň ATP 250 tak pak se ozvi ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si asi neni normalny, ale ok berem tak, ze daktori ludia si chcu dokazovat na fore daco...CZ-SK s tymto nema nic spolocne a nikde som nic nepisal anticeske- ty antisloveske ano, cize tak... co sa tyka riesenia ostatnych sportov tak pome rovno riesit politiku, ekonomiku vsetko mozne ked uz sa nevenujeme cisto tenisu ze?...napisal som svoj prispevok tak ako vela dalsich ludi k zapasu- nizka kvalita na finale 500ky- a nizka hlavne z Monfilsovej strany, Stepanek mal dobre voleje a odohral vyborny turnaj co som uz raz napisal...ked jeden hrac hra slabo tak logicky aj uroven zapasu ide dole, Monfils si nevedel poradit so Stepankom na sieti co ako som pisal mal mat nacvicene ako bude v tych situaciach reagovat pred zapasom. Ale klesol si naozaj na moj prispevok k zapasu ides hodnotit cely Sk sport::D:D ty si ale sportovy analytik asi napisem list do CT nech ti daju miesto v CT4 ako hlavny moderator vsetkyh sportovych eventov na svete.
Reagovat
smazaný uživatel
este ku kvalite zapasu- Stepanek mal strasne nizke percento 1.servisov a napriek tomu necelil jedinemu breakballu - n ato su 2 odpovede - bud to ma Stepanek najlepsi 2.servis na svete a Monfils je hrozny returner, alebo 2- Monfils bol hrozny a nevuzil nic na returne a Radek proste na sieti ho dorazil vzdy ked mohol. - keby triafal 1. servis ovela castejsie tak by bol jeho vykon este lepsi ovela suverennejsi.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Radku!Me se naopak zapas velice libil.Radkova chytrost a pestrost tenisu se jen tak nevidi.Maloktery tenista takto hraje,rekl bych ze Radek je jeden z poslednich.Kdyby mu slo lepe prvni podani tak by to bylo snad na top 10.To se jen tak nevidi aby nekdo vyhral s 30% uspesnosti 1 podani...Toronto vidim blede,tam asi vyleti v 1 kole.
Reagovat
smazaný uživatel
Oprava,v Motrealu :)
Reagovat
Jersey
díky seš fakt milej,ale nemusíš psát do čt4 já o takovej job nestojím,na to jsou mnohem lepší odborníci ;-) =D
Reagovat
frufru77
A porazit Petzschnera, Nieminena (naprosto nečitelný hráč, proto asi tříseťák), Verdasca a Monfilse - to je na 32letého hráče parádní jízda.
Reagovat
frufru77
Ať už hrál Monfils ve finále mizerně, ať už Verdasco hraje letos "tužku" (spíš má problémy s výběrem oblečení a účesem), ať už... bla bla bla (pro tebe, romismaku :))... úspěch to je výrazný a Štěpánek si ho zaslouží, protože opravdu celou kariéru dře jako "kůň" (příznačné díky jeho přezdívce)...
Reagovat
smazaný uživatel
Kanaďané rozumně posunuli Radkovi zápas na úterý. Pokud se Radkovi podaří přejít přes Lopeze, dočká se na druhý pokus Fishe.
Reagovat
smazaný uživatel
Radek to odehrál velmi dobře, mazácky, vystihoval ty chvíle, kdy bylo třeba ve výměně přitvrdit, prohnat Monfilse napravo nalevo a pak se přiblížit na síť :-). Ani nakonec nevadilo to trápení na prvním servisu (viz STATISTIKA - zdravím na strážnou větev) :-))). Naopak Frantík vůbec nechytal rytmus, hrál trošku "bez ladu a skladu"..bez plánu, moc toho nevymyslel a taky byl docela jalovej na returnu. Jen potvrdil svou mizernou finálovou bilanci..to už asi nebude náhoda. Skvělej atlet, schopnej tenista, ale taky nesoustředěnej šoumen bez vítězný mentality.

Každopádně snový turnaj pro Radka, moc mu to přeju :-).
Reagovat
smazaný uživatel
i ja! A STATISTIK mi netreba, divala jsem se na zeleny strom zivota ... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
:-)) tobě se to KUITuje, když na tom zeleném stromě profesionálně celé dny hlídkuješ :-)). My, psi z králíkáren, občas té šedé trošku potřebujeme :-)).
Reagovat
smazaný uživatel
Zapas mal nizku kvalitu, Stepanek vobec netrafoval prvy servis no napriek tomu necelil jedinemu breakballu, Monfils bol tragicky, nemoze sa vyhovarat na unavu n anich, proste 7hry hrac sveta s takou fyzickou silou a atletickou postavou nemoze dostat takto v 2setoch od stareho Radka. O tom ze Monfils zas ukazal, ze nerozmysla a ma IQ 0 netreba komentovat, za cely zapas nedokazal vyuzit 2servis Stepanka dakym lepsim returnovanim a o loboch a passing shots voci Stepankovi na sieti.... to mal trenovat pred zapasom musel vedet ze Radek bude na sieti velmi casto. Stepanek odohral vyborny turnaj ale treba zdoraznit ze Washington jednoznacne najslabsia 500ka za nepamatam aku dlhu dobu a moze byt len rad ze 500 bodov ziskal, lebo tak lahko uz k bodom nikde snad dojst ani nemoze. Som zvedavy na Stepanka v Kanade, hned Lopez 1. kolo uvidime ako si s nim poradi. Monfils napriek dobremu tyzdnu si to tymto finale totalne pokazil dojem. Totalne sklamal, neviem kedy chce naplnit ten svoj potencial co jeho novy couch povedal...
Reagovat
Jersey
to je možný,ale já si zas nepamatuju jak je to dlouho co byl nějakej slovák ve finále ATP 500 =D
Reagovat
smazaný uživatel
co to ma s prispevkom spolocne ci Slovak, Chorvat, Rumun hocikto bol kdekolvek...
Reagovat
smazaný uživatel
slovák nikdy nepřijme úspěch českého sportovce.
Reagovat
smazaný uživatel
Romismak: nediv se reakcím, tvůj příspěvek totiž vyzněl, jako bys byl hodně zklamanej z Monfilsovy prohry a Štěpánkvi úspěch vůbec nepřál atd. Tos měl na Monfilse vsazeny životní úspory, nebo co? :-))
Reagovat
krbik13
...zvláštne,a ja sa vždy teším viac keď vyhrá Štěpánek ako keď vyhrá nejaký úbohý Lacko alebo Kližan. Asi nie som Slovák.
Reagovat
smazaný uživatel
až trochu vyzraješ, pochopíš, že v tenise stejně jako životě to nejede po teoreticky nalajnované lajně.
Reagovat
smazaný uživatel
Lopaty se nevšímej, je to podle všeho zavilý anti-slovenský šovinista. ;-)))

Dodnes si živě pamatuji, co za anti-slovenské bláboly tady psal před zápasem kvitové s Cibulkovou v Madridu.
Reagovat
smazaný uživatel
Lopata -ty si ubohost jedina na tomto fore a zakomplexovany, pisem ze nedoprajem Stepankovi titul? Ved som napisal ze vyborny turnaj odohral.
Matej-hej som sklamany z Monfilsovej prehry, nejde o peniaze, proste konecne mohol daco dosiahnut a nastartovat sa a hral velke h.ovno - a ako som popisal na unavu sa stazovat nemoze tak super atleticky-fyzicky hrac ako on v jeho veku.
Krbik- ja tiez neriesim Lacka ci inych Slovakov- nesledujem ich mimo DC pokial nehraju na GS.
Grecco- vyzraty som si myslim, samozrejme viem, ze tenis ako kazdy sport je nevyspytatelny.
Reagovat
misoSK
Tak to ja sa povazujem za velkeho slovenskeho vlastenca, nie som cechoslovakista ani nahodou, no v tenise sa dost odosobnujem od toho kto je akej narodnosti, Radek hral vo Washongtone vyborne, jeho tenis sa mi paci a ako som uz neraz spominal, tak som nanho stavkoval od prveho kola(priznam sa ze dnes som akurat netipoval tento zapas, kedze mi prisiel hodne narocny na tipovanie)... Lopata, ja ceske uspechy prijimam, ale samozrejme ich nijak neoslavujem...a Krbik 13, nazvat Lacka s Klizom ubohymi je vrcholne trapne, co si ty kedy dokazal ze si dovolis takto nazvat nasich sportovcov? Urcite je Stepanek lepsi hrac ako Klizan, ale aj tak by som vo vzajomnom suboji fandil Matovi Klizanovi, si len dalsi dokaz toho aki su niektori Slovaci ubohi a podlizovacni k Cechom, jedna vec je uznat kvality ceskych hracov, ale nie na ukor zhadzovania nasich slovenskych, to je totiz vrchol ubohosti
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasim s tebou, narychlo som to precital tak mozno som aj preskocil daky ten riadok, ale co sa tyka tenisu- tak je to individualny sport a tiez fandim hocikomu bez ohladu na narodnost, nebudem teraz fandit Slovakovi, ked nic nehra a naopak hra proti oblubenemu hracovi, ktory ma formu hoci je z druheho konca planety. Na fandenie statu tu mame DC, vtedy budem drzat nasmu hracovi vzdy to je jasne. Co sa tyka Stepanka, tiez som ho podal proti Verdascovi a Youngovi, uz v Hamburgu hral v pohode a vypadol prave s Monfilsom.
Reagovat
smazaný uživatel
Velka gratulace,uzasna jizda. Cely zapas ani jeden breakball, to je slusny vykon. Mel utkani zcela ve sve rezii, a to je potreba si vychutnat, uz jsem na to temer v muzskem podani ceskeho tenisu zapomnela.
Reagovat
UnrealTom
super Radek výborně odehranej turnaj jen tak dál !!
Reagovat
hatatytla
takhle jistého radka jsem už hodně dlouho neviděl, přiznám se že jsem se ironicky usmál nad radkovým vyjádřením po Wimbledonu, ve smyslu, že může být na konci sezony v top 15. Ale po takovým užasných výkonech to mu i věřím. gratulace
Reagovat
darek.vrana
No, na servisu moc jisty nebyl - alespon ve finale:). 38 procent, to je hodne velka bida. Ale o to vic tesi, ze Monfils si ani tak nevypracoval jediny brejkbol. Necekal bych, ze ho Stepanek takhle bude prehravat ve vymenach.
Reagovat
hatatytla
já jsem myslel jistotu právě ve výměnách, která mu hlavně na jaře scházela. Jinak 38% prvního podání proti monfilsovi, to je de facto zázrak bez breaku, natož breakbolu:D. Jinak si myslím, že Gael nebyl nějak víc unaven, přes dvě hodiny s Isnerem není tak hnozný, to že se dostal pozdě d postele neovlivnilo zápas
Reagovat
darek.vrana
Cekam, kdy zacnou skarohlidi psat, ze to byla nahoda - lehky los, nejaky ´ubozaci´ jako Petzschner, Nieminen, Verdasco z formy, Monfils unavenej...:)
Reagovat
Jersey
petzchner byl nebezpečnej každopádně,nieminen tam ztratil podle mě radek asi tolik sil jako monfils s isnerem,navíc hrál ještě debla narozdíl od gaela a to je skoro o 10 let starší,jen ohledně verdasca musím říct že ten je dlouhodobě mimo a nehraje svůj max,ale jinak radek předvedl dobrej job a štěstí že nehrál proti fishovi to možná ale kdo ví třeba by dal i jeho,každopádně zasloužené ;-)
Reagovat
darek.vrana
Ja myslim, ze Verdasco posledni dobou uz hral zase o dost lip po te krizi, co mel v prvni pulce roku.
Reagovat
smazaný uživatel
bomba! snad bude nasazen na US Open
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to fi pyš!
Reagovat
smazaný uživatel
pyf
Reagovat
Jersey
tak dneska nebyl důvod pouštět si písničku "já sázím na špatný koně" dobrá práce radku,velká gratulace, dnešním zápasem si dokázal, že se s tebou musí pořád počítat ;-)
Reagovat
darek.vrana
Super! Necekany uspech, mimochodem 19 let po svem trenerovi:)
Reagovat
Frick
a tady máš Radku hezkou písničku :-)
http://www.youtube.com/watch?v=XL-lO9ITYvY
Reagovat
smazaný uživatel
VAMOS Štěpánek
Reagovat
taffer
Skvělý! A jak tam lítal s CZ vlajkou - paráda !
Reagovat
smazaný uživatel
Bomba. :DD
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist