7. den v Paříži: Chačanov se v souboji o titul pokusí zastavit Djokoviče

4. 11. 2018, 05:00
Previews 25
Letošní ročník Masters v Paříži dnes definitivně končí. Karen Chačanov se ve svém největším finále pokusí zastavit čtyřnásobného šampiona a 21 zápasů neporaženého Novaka Djokoviče. Finále čtyřhry obstarají páry Marcel Granollers, Rajeev Ram a Jean-Julien Rojer, Horia Tecau.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry mužů •
Chačanov (Rus.) - Djokovič (2-Srb.) | Court Central (15:00 SEČ)
• Finále čtyřhry mužů •
M. Granollers/Ram (Šp./USA) - Rojer/Tecau (Niz./Rum.) | Court Central (12:15 SEČ)


• Finále dvouhry mužů •
Karen Chačanov (18.) - Novak Djokovič (2.) | Court Central (15:00 SEČ)
Dvaadvacetiletý Karen Chačanov bude ve svém největším finále čelit čtyřnásobnému šampionovi pařížského Masters, 14násobnému grandslamovému vítězi, budoucí staronové světové jedničce a 22 zápasů neporaženému Novakovi Djokovičovi. Jediný dosavadní souboj letos ve Wimbledonu suverénně vyhrál Djokovič.

Chačanov bude bojovat o prodloužení své stoprocentní úspěšnosti ve finálových bojích na okruhu ATP. Letos triumfoval v hale v Marseille a doma v Moskvě, před dvěma lety nenašel přemožitele v Chengdu.

Djokovič bude útočit na pátý letošní a ve svém celkově 104. finále na 73. kariérní titul. Letos ovládl Wimbledon, Masters v Cincinnati, kde jako první hráč v historii zkompletoval sbírku všech trofejí z podniků Masters, US Open a také Masters v Šanghaji, ve finále neuspěl pouze v Queensu. V případě dnešního vítězství získá už 33. vavřín z podniků Masters, čímž by vyrovnal v historických tabulkách prvního Nadala. Ve finále turnajů Masters má bilanci 32-14.

Djokovič se bez ohledu na dnešní výsledek vrátí na tenisový trůn. Chačanov může své maximum (18. příčka) vylepšit o sedm pozic, v pondělí bude nejhůře světovou dvanáctkou.

Chačanov v hale Bercy prožívá nejlepší turnaj své kariéry, ale na Djokoviče to zřejmě stačit nebude. Srb je jasným favoritem. Od ruského mladíka však nedostane ani fiftýn zadarmo.

Tip: Djokovič ve dvou setech

Aktuální forma
Chačanov měl po US Open na dalších třech turnajích velkou smůlu na soupeře (postupně prohrál s Wawrinkou, Del Potrem a Tsitsipasem). Chuť si však spravil triumfem doma v Moskvě, kde získal třetí kariérní titul. Poté se představil ještě ve Vídni. V rakouské hale zdolal domácího Novaka, ale poté neměl šanci proti Nišikorimu.

Cesta turnajem
V Paříži si bez větších potíží poradil s loňským finalistou Krajinovičem a Australanem Ebdenem. V osmifinále po velké bitvě vyřadil světovou devítku Isnera, proti němuž odvrátil dva mečboly. Ve čtvrtfinále deklasoval světovou pětku Alexandera Zvereva, s nímž ztratil pouhé tři gamy, a v semifinále nedal šanci Thiemovi.

Historie na Rolex Paris Masters
Na Rolex Paris Masters startuje podruhé. Loni skončil hned v prvním kole. Letos v hale Bercy nejprve vyrovnal své maximum na turnajích Masters (semifinále Toronto 2018) a nakonec vybojoval postup do největšího finále své kariéry.

Karen Chačanov - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Moskva,  Marseille (vítěz); Toronto (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Moskva, Marseille (vítěz)
Bilance: 45-22
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance v hale: 17-4
Bilance proti hráčům Top 10: 4-10 (kariérní 6-16)
Bilance ve finále turnajů Masters: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance ve finále: 2-0 (kariérní 3-0)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (osmifinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (3. kolo)

Karen Chačanov - Rolex Paris Masters
Kariérní bilance: 5-1
Nejlepší výsledek: finále (2018)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Moskva (vítěz), Vídeň (2. kolo)
Cesta turnajem: Krajinovič (7-5 6-2), Ebden (6-2 2-0 skreč), (8) Isner (6-4 6-7 7-6), (4) A. Zverev (6-1 6-2), (6) Thiem (6-4 6-1)

Aktuální forma
Djokovič pokračoval ve fantastické formě a momentální neporazitelnosti na Masters v Šanghaji, kde postupně porazil Chardyho, Cecchinata, Andersona, Zvereva a Čoriče, všechny bez ztráty setu. V Šanghaji získal 32. trofej z podniků Masters.

Cesta turnajem
V Paříži začal vítězstvím nad Joaem Sousou a v osmifinále mu vzdal Džumhur. Ve čtvrtfinále po obratu zdolal Čiliče. Srbský tenista neprohrál už 21 zápasů v řadě, ale proti Čiličovi ztratil šňůru 30 vyhraných setů, což je jeho osobní rekord. V semifinále vyhrál strhující bitvu s Federerem.

Historie na Rolex Paris Masters
Djokovič dokázal v pařížské hale triumfovat celkem čtyřikrát, poprvé v roce 2009 a poté nenašel přemožitele v letech 2013 až 2015. V případě pátého titulu může v celkovém počtu trofejí z Masters vyrovnat rekord Nadala. Naposledy se zúčastnil předloni, kdy vypadl ve čtvrtfinále. V Paříži startuje potřinácté.

Novak Djokovič - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Šanghaj (vítěz),  US Open,  Cincinnati, Wimbledon (vítěz);  Queens (finále); Řím (semifinále)
Největší úspěchy v hale: první turnaj
Bilance: 49-10
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance v hale: 4-0
Bilance proti hráčům Top 11-20: 5-0 (kariérní 100-25)
Bilance ve finále turnajů Masters: 2-0 (kariérní 32-14)
Bilance ve finále: 4-1 (kariérní 72-31)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (vítěz), US Open (vítěz)

Novak Djokovič - Rolex Paris Masters
Kariérní bilance: 33-7
Nejlepší výsledek: vítěz (2009, 2013 - 2015)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, J. Sousa (7-5 6-1), Džumhur (6-1 2-1 skreč), (5) Čilič (4-6 6-2 6-3), (3) Federer (7-6 5-7 7-6)


• Finále čtyřhry mužů •
/ M. Granollers / Ram - / Rojer / Tecau | Court Central (12:15 SEČ)
Finále čtyřhry obstarají Marcel Granollers s Rajeevem Ramem a Jean-Julien Rojer s Horiou Tecauem. Bude jednat o premiérový souboj obou párů.

Granollers s Ramem hrají první společný turnaj a hned si připsali finálovou účast. Pro Granollerse to dnes bude největší finále, na kontě má čtyři tituly. Ram už jeden podnik série Masters vyhrál (Indian Wells 2017 s Klaasenem) a v minulosti vyhrál získal 16 trofejí.

Cesta turnajem
1K: M. González/Schwartzman (6-3 6-4)
OF: (5) J. Murray/Soares (6-3 6-3)
ČF: (3) Kubot/Melo (6-1 6-4)
SF: (1) Marach/M. Pavič (bez boje)

Rojer s Tecauem naopak spolu hrají už pátou sezonu. Letos triumfovali v Dubaji a ve Winston-Salemu. Dnes budou usilovat o 19. společný titul, druhý z Masters (Madrid 2016). Rojer má na kontě 27 trofejí, dvě získal na akcích Masters. Tecau posbíral 35 vavřínů a stejně jako jeho parťák triumfoval na Masters dvakrát.

Cesta turnajem
1K: Dimitrov/Fognini (7-6 6-4)
OF: (4) Cabal/Farah (7-6 5-7 10-8)
ČF: (6) Klaasen/Venus (7-6 6-0)
SF: (2) M. Bryan/Sock (6-1 7-5)

ROLEX PARIS MASTERS 2018 - PROGRAM 7. HRACÍHO DNE
• COURT CENTRAL • (od 12:15 SEČ)
1. M. Granollers/Ram (Šp./USA) - Rojer/Tecau (Niz./Rum.)
2. Chačanov (Rus.) - Djokovič (2-Srb.) / nejdříve v 15:00 SEČ
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
Fandina
Dobře. Mně se celkem líbí jeho klasický tenisový styl s důrazem na silu. Takže pomalu,ale jistě nastává přesouvání mladých na vyšší pozice. I když samozřejmě, škoda, že starší jednou přenechaji místa nasledovnikum. Na Rogiiiho styl bych se mohla dívat donekonečna, ale to je jasné, že jednou výměně dojít musí. To je život a to nejen tenisový.
KK a další mladíci se pomalu, ale jistě posouvají výše. Nole ho možná podcenil. Hrál s ním jednou nedávno ve Wimbledonu a s přehledem ho porazil, takže čekal podobný průběh. KK byl lepší. Gratulka.
Reagovat
smazaný uživatel
Nole nebyl v poradku. Nechci tim snizovat vykon Karena, hral skvele cely tyden, ale Nole uz toho mel fakt dost. Karen ma hodne surovy sily v uderech, ma servis a hlavne umi i udrzet mic ve hre a vymenovat razantni udery. O jeho potencialu uz vim dlouho, uvidime. Trochu me pripomina Jurka Janowicze, snad neskonci stejne. Jurek mel taky spoustu sily a paradoxne se taky dost prosadil v Parizi.
Reagovat
turista
No jo pro Djokoland je posun na No1 fajn, ale má to vzhledem k té včerejší porážce hořkou příchuť. Rafa Nadal by s Chačanovem včera neprohrál. Co si pamatuju tak ho porazili jen Thiem, Shapovalov a to je asi tak všechno. Jedině on znamená pro jakéhokoliv mladíka vždycky konečnou.
Reagovat
Pe3k
Tak co je? První set měl být 6:2 pro Djoka ne? Ty odborník ;D
Reagovat
Mayo
Ja som Nadalov fanda, to si nemôžeš všímať.
Reagovat
Pe3k
To samozřejmě dobře vím, ale že to píšeš mám jako brát že Nadaluv fanda = člověk co absolutně nerozumí tenisu?
Reagovat
Marduch
Májka rozumi basketbalu.
Reagovat
Fransoas
CHačanov nabral úžasnpu formu. Na tu "ikonu " tenisu Novaka by musel předvést stejný výkon jako v předešlých zápasech.Potom by měl šanci uhrát jeden set.je ale docela možné,že by mohl překvapit.Držim palce.
Reagovat
Fransoas
CHačanov nabral úžasnpu formu. Na tu "ikonu " tenisu Novaka by musel předvést stejný výkon jako v předešlých zápasech.Potom by měl šanci uhrát jeden set.je ale docela možné,že by mohl překvapit.Držim palce.
Reagovat
Krisboy
Škoda, že neuvidím ani loptičku :(
Reagovat
kada.tom
Zkusím tipovat, a to hodně odvážně :-D

Kchachanov > Djokovic (6-4 6-3)
Reagovat
Kozoroh
Lol, kdopak se tady vždy čertí, když nenasazený tenista vyhraje velký turnaj? :-D
Reagovat
spaniel
https://www.essentiallysports.com/rafael-nadal-support/amp/
Reagovat
Pe3k
Žádná novinka... každopádně Dopal je čím dál více mimo.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafi ma asi moc volneho casu, ked vymysla take blbosti
Reagovat
Mayo
Škoda, že nerozumiem po americky.
Reagovat
spaniel
Nedivím se...
Reagovat
Krisboy
Však on Nadal taky moc ne.
Reagovat
Mayo
Nadal fanda :D
Reagovat
Mayo
Rusko 2-6, 2-6 Srbko
Reagovat
smazaný uživatel
karen by mohol aspon setik, snad ho atmosfera nezomelie
Reagovat
Nola
vcera hral vyborne, rychly zapas ako z partesu, Novak ma naopak v nohach 3-hod.maraton, snad to bude pekny duel
Reagovat
annah
Spíš si myslím, že neuhraje ani set, ani žádný těsný výsledek. Přijde na kurt poražený už z šatny - v hlavě. Určitě bude kousat, ale marně. Srbská zeď mu nedá šanci.
Reagovat
Mayo
Ten Rus nič neuhra.
Reagovat
Pe3k
Majko vs realita 0:6.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist