7. den v Singapuru: Plíšková v semifinále vyzve Wozniackou, Williamsovou čeká Garciaová

28. 10. 2017, 01:00
Previews 21
Letošní ročník Turnaje mistryň v Singapuru se ze skupinové fáze přehoupl do vyřazovací fáze a dnes jsou na programu semifinálové souboje. Česká jednička Karolína Plíšková, která stále bojuje o návrat na tenisový trůn, vyzve Caroline Wozniackou. Druhá finalistka vzejde z duelu mezi Venus Williamsovou a Caroline Garciaovou.

1. Karolína Plíšková (3.) - Caroline Wozniacká (6.)
První dnešní semifinálový duel startuje v 10:00 SELČ a střetnou se v něm v souboji bývalých světových jedniček česká jednička Karolína Plíšková a Caroline Wozniacká.

Plíšková měla již po dvou zápasech jistotu prvenství v Bílé skupině. Wozniacká přišla o první místo v Červené skupině na poslední chvíli, když nedopodávala zápas s Garciaovou.

Plíšková i Wozniacká do letošního Turnaje mistryň vlétly jako uragán. Plíšková v prvních dvou zápasech (V. Williamsová a Muguruzaová) ztratila jen osm gamů a v posledním utkání skupiny jasně podlehla Ostapenkové. Wozniacká ztratila v prvních dvou soubojích (Svitolinová a Halepová) dokonce pouhé čtyři hry a poslední zápas skupiny (Garciaová) stejně jako Plíšková prohrála.

Celkově se bude jednat o devátý vzájemný duel a již šestý letošní. Letos má o jednu výhru navrch česká jednička, která vyhrála i poslední vzájemné měření sil v srpnu v Cincinnati. Plíšková má stále šanci vrátit se na tenisový trůn, na němž v létě strávila osm týdnů. K tomu však potřebuje celý Turnaj mistryň vyhrát.

Plíšková a Wozniacká se letos utkají už pošesté

Plíšková měla fantastický vstup do letošní sezony, kterou zahájila triumfem v Brisbane, poprvé si zahrála čtvrtfinále Australian Open a zisk dalšího titulu slavila v polovině února v Dauhá. I vinou náročného programu skončila na následující akci v Dubaji hned po prvním zápase.

Rodačce z Loun se povedly také americké turnaje v Indian Wells a Miami. Na obou prestižních podnicích série WTA Premier Mandatory došla do semifinále.

Na antuce se naopak pětadvacetileté Češce zpočátku vůbec nedařilo. Na prvních třech akcích vyhrála dohromady jen dva zápasy. Zlom přišel až v Římě, kde postoupila do čtvrtfinále, v němž nestačila na pozdější vítězku Svitolinovou. Ve výborné formě se předvedla na French Open. Na antukovém grandslamu skončila v semifinále, když prohrála třísetovou bitvu s Halepovou.

Generálka na Wimbledon byla doslova perfektní. Plíšková v Eastbourne po roce znovu postoupila do finále a tentokrát slavila titul. Ve Wimbledonu ale v roli jedné z největších aspirantek na triumf selhala a loučila se již ve druhém kole. Přesto se po skončení nejslavnějšího turnaje světa jako první Češka v historii stala světovou jedničkou.

Americké betony nebyly v podání Plíškové vůbec špatné. V Torontu prohrála čtvrtfinálovou bitvu s Wozniackou a v Cincinnati v semifinále nestačila na Muguruzaovou. Na US Open ji ve čtvrtfinále vyřadila domácí Vandewegheová. Plíšková tak neobhájila loňské finále a po osmi týdnech přišla o post světové jedničky.

Asijská pouť se Plíškové podobně jako loni nepovedla. V Tokiu i ve Wuhanu ztroskotala na čtvrtfinálových soupeřkách a na velké akci v Pekingu ji již v osmifinále překvapivě přehrála Cirsteaová.

Na Turnaji mistryň si česká jednička odbyla svou premiéru loni. Své první vystoupení v Singapuru zahájila vítězně, ovšem následující dva souboje prohrála a skončila ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Eastbourne,  Dauhá,  Brisbane (vítězka);  Cincinnati,  French Open,  Miami,  Indian Wells (semifinále)
Letošní bilance: 53-17
Největší úspěchy v hale: letos hraje v hale poprvé
Letošní bilance v hale: 2-1
Výsledky na grandslamech: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (semifinále), Wimbledon (2. kolo), US Open (čtvrtfinále)
Letošní bilance vs Top 10: 8-5 (kariérní 20-28)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 3-3
Nejlepší výsledek: semifinále (2017)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Tokio (čtvrtfinále), Wuhan (čtvrtfinále), Peking (osmifinále)
Výsledky ve skupině: V. Williamsová (6-2 6-2), Muguruzaová (6-2 6-2), Ostapenková (3-6 1-6)

Wozniacká neměla špatný start. V Austrálii vyhrála na všech třech turnajích dva zápasy, což znamenalo čtvrtfinálovou účast v Aucklandu a Sydney a postup do třetího kola Australian Open.

Mnohem lepších výsledků ale dosáhla na Arabském poloostrově. V Dauhá prohrála až ve finále s Karolínou Plíškovou a v Dubaji rovněž ve finále, tentokrát se Svitolinovou. V Indian Wells vypadla ve čtvrtfinále a v Miami přidala další finálovou účast, tehdy byla nad její síly Kontaová.

Na antuce se naopak bývalé světové jedničce příliš nedařilo. Na přípravných turnajích dosáhla nejlepšího výsledku postupem do čtvrtfinále v Charlestonu. Z Prahy a Madridu odjížděla s bilancí jedné výhry a jedné porážky a ve Štrasburku skrečovala utkání prvního kola. Na French Open však uspěla, když po sedmi letech postoupila až do čtvrtfinále.

Generálka na Wimbledon Dánce vyšla náramně. V Eastbourne se probojovala do finále. Znovu ovšem neuspěla a opět ji připravila porážku česká jednička Karolína Plíšková. V All England Clubu prohrála v osmifinále s Vandewegheovou.

Po skončení nejkratší etapy sezony se ještě vrátila na antuku. V Bastadu hrála celkově již páté letošní finále a už potřetí nezvládla souboj o titul s Češkou, tentokrát se Siniakovou.

Nenechala se však rozhodit a sezonu amerických betonů zahájila postupem do finále v Torontu. Ani šestý pokus ale v zisk trofeje neproměnila, letos podruhé ji ve finále porazila Svitolinová. Ve čtvrtfinále v Cincinnati si připsala další prohru s Plíškovou a na US Open ve druhém kole nestačila na rozjetou Makarovovou.

Kýženého titulu se přece jen dočkala, a to na oblíbené akci v Tokiu, kde triumfovala také v roce 2010 a loni. Ve Wuhanu se překvapivě loučila hned po duelu s Řekyní Sakkariovou. V osmifinále pekingského turnaje jí vystavila stopku Kvitová. V Hongkongu začala v roli obhájkyně titulu drtivým vítězstvím nad Bouchardovou, ale poté z turnaje kvůli problémům s rukou odstoupila.

Do Singapuru se Wozniacká vrátila poprvé od roku 2014, kdy se Turnaj mistryň v asijské metropoli konal poprvé. Celkově se akce pro osm nejlepších tenistek sezony účastní popáté. Před sedmi lety hrála finále, dvakrát vypadla v semifinále a v roce 2011 skončila již ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Tokio Premier (vítězka);  Toronto,  Bastad,  Eastbourne,  Miami,  Dubaj,  Dauhá (finále)
Letošní bilance: 58-21
Největší úspěchy v hale: letos hraje v hale poprvé
Letošní bilance v hale: 2-1
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 12-6 (kariérní 55-66)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 11-8
Nejlepší výsledek: finále (2010)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Tokio Premier (vítězka), Wuhan (2. kolo), Peking (osmifinále), Hongkong (2. kolo)
Výsledky ve skupině: Svitolinová (6-2 6-0), Halepová (6-0 6-2), Garciaová (6-0 3-6 5-7)

 


2. Venus Williamsová (5.) - Caroline Garciaová (8.)
Od 13:30 SELČ bude vítězka prvního semifinálového duelu vyhlížet soupeřku pro nedělní finále. O druhé finálové místo si to rozdají legendární Venus Williamsová a debutantka Caroline Garciaová.

Ani jedna z aktérek tohoto semifinálového souboje neměla do posledního dne jistotu postupu mezi nejlepší kvarteto. Williamsová si semifinálovou účast vybojovala v přímém souboji s Muguruzaovou, Garciaová čekala i po výhře nad Wozniackou, jak dopadne duel mezi Halepovou a Svitolinovou. Díky výhře Ukrajinky slavila postup rovnou z čela tabulky.

Williamsová i Garciaová vstoupily do letošního ročníku Turnaje mistryň porážkou. Američanka jasně nestačila na českou jedničku Karolínu Plíškovou, ale poté dokázala v maratonské bitvě vyválčit cenné vítězství nad Ostapenkovou. Garciaová v prvním zápase proti Halepové neuhrála set a stejně jako Williamsová si první výhru připsala až po velké bitvě, když dokonala obrat proti Svitolinové.

Američanka a Francouzka se dnes utkají potřetí(https://www.tenisportal.cz/vzajemne/williams/garcia-37c1f/). Oba předchozí duely se odehrály před třemi lety, vždy na asijském kontinentu a hned na za sebou jdoucích turnajích. Ve Wuhanu tehdy zvítězila až v tie-breaku rozhodující sady Garciaová a Williamsová ji porážku oplatila o týden později v Pekingu.

Williamsová a Garciaová se utkají po třech letech

Williamsová se jako první vydala do Aucklandu, ale kvůli zdravotním potížím nemohla navázat na výhru z prvního kola. Na Australian Open se ale předvedla ve fantastické formě a v Melbourne po dlouhých čtrnácti letech postoupila do finále, které prohrála se sestrou Serenou.

Náročný přesun do Petrohradu absolutně nezvládla a v prvním kole uhrála jen čtyři gamy s pozdější šampionkou Mladenovicovou. Na velkých domácích turnajích ovšem opět zazářila, když v Indian Wells uhrála čtvrtfinále, v němž byla nad její síly pozdější překvapivá vítězka Vesninová, a v Miami semifinále, ve kterém ji rovněž vyřadila pozdější šampionka - Kontaová.

Na větších antukových akcích se legendární Američanka i nadále prezentovala solidní formou. V Charlestonu sice vypadla hned po prvním zápase, nicméně v Římě došla do čtvrtfinále a na pařížském grandslamu do osmifinále.

Generálku na Wimbledon se rozhodla neabslolvovat. Přesto v All England Clubu přidala další grandslamové finále, v němž nestačila na ve vynikající formě hrající Muguruzaovou, a šestou wimbledonskou trofej tak nezískala.

Před domácím US Open se představila v Torontu a Cincinnati. V kanadské metropoli v osmifinále utrpěla debakl od pozdější vítězky Svitolinové, v Cincinnati byla ve druhém kole nad její síly Bartyová. Na US Open však sedmatřicetiletá Američanka protáhla letošní skvělou grandslamovou šňůru postupem do semifinále a po více než šesti letech se vrátila do Top 5.

Williamsová se v Asii dostavila na jediný turnaj. Velké podniky ve Wuhanu a Pekingu vynechala a zahrála si jen menší akci v Hongkongu, kde vypadla ve druhém kole s Naomi Ósakaovou.

Na Turnaji mistryň startuje po dlouhých osmi letech. Svou premiéru si odbyla před neuvěřitelnými osmnácti lety. Ani při jedné ze svých čtyř účastí na závěrečné akci sezony neskončila ve skupině. Do semifinále se probojovala v letech 1999 a 2002 (ještě se nehrál systém skupin), v roce 2008 získala trofej pro vítězku a o rok později hrála finále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Wimbledon,  Australian Open (finále);  US Open,  Miami (semifinále)
Letošní bilance: 37-13
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (2. kolo)
Letošní bilance v hale: 2-2
Výsledky na grandslamech: Australian Open (finále), French Open (osmifinále), Wimbledon (finále), US Open (semifinále)
Letošní bilance vs Top 10: 6-4 (kariérní 130-95)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 13-6
Nejlepší výsledek: vítězka (2008)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Hongkong (2. kolo)
Výsledky ve skupině: Kar. Plíšková (2-6 2-6), Ostapenková (7-5 6-7 7-5), Muguruzaová (7-5 6-4)

Garciaová teprve podruhé v kariéře odstartovala tenisový rok až na Australian Open. V Melbourne letos skončila ve třetím kole na raketě Strýcové a dlouho se nemohla dostat do formy. Na dalších čtyřech turnajích vyhrála jen tři zápasy.

Dvou výher v řadě se dočkala až v Indian Wells. V Miami ale nepotvrdila nasazení a loučila se po prvním duelu. První výraznější výsledek letošní sezony přišel až v Monterrey. Francouzka v mexické metropoli letos poprvé postoupila do semifinále.

Na antuce se však vrátila ke scénáři předchozích výkonů. V Madridu prohrála v prvním kole a v Římě výsledek ze Španělska jen o stupínek vylepšila. Na domácí antuce už to bylo o něčem jiném. Na poslední přípravné akci před startem domácího grandslamu ve Štrasburku došla do semifinále a na pařížské antuce postoupila do svého premiérového grandslamového čtvrtfinále, v němž ji zastavila česká jednička Karolína Plíšková.

Právě výsledek na domácím grandslamu Garciaovou pořádně povzbudil. Další semifinále přidala na trávě na Mallorce a v solidní formě se ukázala také ve Wimbledonu, kde skončila v osmifinále.

Po Wimbledonu ji na antuce zastavily dvě české hráčky. Ve druhém kole v Gstaadu senzačně Martincová a v bastadském semifinále pozdější vítězka Siniaková.

Na amerických betonech se Francouzce nejvíce zadařilo hned na úvod, když v Torontu postoupila do čtvrtfinále. V Cincinnati naopak prohrála v prvním kole a její pouť na US Open ve třetím kole ukončila Kvitová.

V Asii zažila Garciaová kariérní zlom a jednoznačně nejlepší okamžiky své kariéry. V Tokiu sice uhrála "jen" čtvrtfinále, nicméně poté získala svůj nejcennější titul ve Wuhanu, o týden později ještě cennější v Pekingu a poprvé v kariéře pronikla do Top 10.

Svou premiéru na Turnaji mistryň si zajistila na poslední chvíli, když díky triumfům v Asii z posledního osmého postupového místa sesadila Britku Kontaovou.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Peking,  Wuhan (vítězka);  Bastad,  Mallorca,  Štrasburk,  Monterrey (semifinále)
Letošní bilance: 48-21
Největší úspěchy v hale: Tchaj-pej (2. kolo)
Letošní bilance v hale: 3-2
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (3. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 5-7 (kariérní 13-28)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 2-1
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Tokio Premier (čtvrtfinále), Wuhan (vítězka), Peking (vítězka)
Výsledky ve skupině: Halepová (4-6 2-6), Svitolinová (6-7 6-3 7-5), Wozniacká (0-6 6-3 7-5)

Debutantka Garciaová neměla postup do poslední chvíle jistý

Semifinálová fáze čeká také deblistky. Na samotný úvod sobotního programu se představí poslední česká zástupkyně ve čtyřhře Andrea Hlaváčková, jež po boku Timey Babosové vyzve Yung-Jan Chan a Martinu Hingisovou. Se světovými jedničkami, které mají na kontě 19 vítězství v řadě, prohrály Češka a Maďarka všechny tři vzájemné duely naprosto jednoznačně.

Na úplný závěr programu se o finále poperou Kiki Bertensová a Johanna Larssonová s obhájkyněmi loňského triumfu Jekatěrinou Makarovovou a Jelenou Vesninovou. Jediný předchozí souboj loni v Římě vyhrály nejtěsnějším možným rozdílem Rusky.

BNP PARIBAS WTA FINALS 2017 - PROGRAM 7. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 7:30 SELČ)
1. Y. Chan/Hingisová (1-Tchaj-wan/Švýc.) - Babosová/Hlaváčková (3-Maď./ČR)
2. Kar. Plíšková (3-ČR) - Wozniacká (6-Dán.) / nejdříve v 10:00 SELČ
3. V. Williamsová (5-USA) - Garciaová (8-Fr.) / nejdříve ve 13:30 SELČ
4. Bertensová/Larssonová (Niz./Švéd.) - Makarovová/Vesninová (2-Rus.)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

21
Přidat komentář
tommr
promarnila hned na začátku dvakrát za sebou dvě velký příležitosti na brejk. Takhle to asi jen těžko vyhraje ... :(
Reagovat
tommr
a když už ten brejk konečně vydře tak ho soupeřce hned odevzdá zpátky ... :(
Reagovat
tommr
a podruhý se jí to povedlo ještě neuvěřitelnějším způsobem když si podání prohrála čistou hrou po dvou málokdy vídaných chybách ... :(
Reagovat
Carloss
nemáte někdo stream na káju? dík.
Reagovat
historik
Reagovat
Fandina
Kájo pojď, Caro je moje oblíbenkyně, ale ty jsi víc.
Reagovat
kada.tom
dánská Caroline ve třech, Venus ve dvou
Reagovat
blixa
Zalez, blbe !
Reagovat
slacker
zhebni bolseviku
Reagovat
tommr
tak nakonec se zranění Babosový ukázalo jako menší a zápas mohla bez větších omezení dohrát ... :)
Zápas nakonec rozhodla chyba Hingisový, která byla dneska nejhorší hráčkou na kurtu a rozlučka se jí moc nepovedla. Je docela symbolický, že jí poslední porážku připravila zrovna Andrea ... :)
Reagovat
Fandina
Andrejce s Babos. Dneska hrály super. Od začátku se pořád usmívaly a obě hrály dobře. Martina Hingis se dneska tak neusmívala a Chan udělala několik velkých minel v rozhodujícím okamžiku. Pěkný mač od Andrejky s Babos. Nádhera.
Reagovat
tommr
jj dneska se Hingiska nezubila jako obvykle. Určitě k tomu přispěl skvělej začátek našeho páru po kterým jí už muselo bejt jasný, že to dneska nebude mít tak lehký jak je zvyklá ... :)
Reagovat
George_Renel
s ještě skělejším výsledkem. Opravdu vysoká kvalita z obou stran a dnes k ní výrazně přispěla i Timea a to balo podle mě rozhodující.
Reagovat
tommr
jj Babosová dneska až na jedno ztracený podání tolik nechybovala a hned to bylo znát. Na winnery dneska vyhrály dokonce 34:16 ... :)
Reagovat
bIbec
Pěkně Hlaboš (Babáčková)
Reagovat
jirkaS
:-D
Reagovat
jirkaS
Hlaboš je pro Maďary
Babáčková je pěkné pro Čechy
Reagovat
smazaný uživatel
:-D
Reagovat
com
s takovou rozluckou asi Hingiska nepocitala :D
Reagovat
Fandina
Hingis dneska moc dobře nehraje. Jestli je to její poslední zápas, tak tedy nic moc. Ale je potřeba říct, že Andrejka s Babos hrají dneska super.
Reagovat
tommr
jestli příjdou o skvěle rozehranej zápas kvůli zranění Babosový tak to bude neuvěřitelná smůla ... :(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist