8. den v Londýně: O titul si to rozdají Djokovič a Zverev. Na programu je i finále mužské čtyřhry

18. 11. 2018, 12:00
Previews 37
Letošní ročník Turnaje mistrů dnes definitivně končí. V londýnské O2 areně si to o titul rozdají pětinásobný vítěz a světová jednička Novak Djokovič a jednadvacetiletý Alexander Zverev. Na programu je také finále mužské čtyřhry, v němž se utkají dvojice Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut a Mike Bryan, Jack Sock.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry mužů •
Djokovič (1-Srb.) - Zverev (3-Něm.) | Centre Court (19:00 SEČ)
• Finále čtyřhry mužů •
Herbert/Mahut (8-Fr.) - M. Bryan/Sock (5-USA) | Centre Court (16:30 SEČ)


• Finále dvouhry mužů •
Novak Djokovič (1.) - Alexander Zverev (5.) | Centre Court (19:00 SEČ)
Finále letošního ročníku Turnaje mistrů obstarají pětinásobný vítěz a světová jednička Novak Djokovič a jednadvacetiletý německý mladík Alexander Zverev, kterého čeká největší finále kariéry. Úvodní souboj loni ve finále římského Masters vyhrál Zverev, nicméně Djokovič mu i s úroky vrátil porážku letos na Masters v Šanghaji a v Londýně s ním ve skupině ztratil jen pět gamů.

Djokovič bude útočit na pátý letošní a ve svém celkově 105. finále na 73. kariérní titul. Letos ovládl Wimbledon, Masters v Cincinnati, kde jako první hráč v historii zkompletoval sbírku všech trofejí z podniků Masters, US Open a také Masters v Šanghaji. Ve finále neuspěl v Queensu a nedávno na Masters v Paříži. V případě dnešního vítězství získá už šestý vavřín z Turnaje mistrů, čímž by vyrovnal rekord Rogera Federera. Ve finále akce pro osm nejlepších tenistů sezony je posedmé.

Zverev bude usilovat o jubilejní 10. titul. Letos triumfoval na domácí antuce v Mnichově, na Masters v Madridu a ještě ve Washingtonu. Dále hrál ještě dvakrát finále (na Masters v Miami a v Římě), ale vždy se musel spokojit s trofejí pro poraženého finalistu. Dnes si zahraje své největší finále.

Djokovič už má na tenisovém trůnu na druhého Rafaela Nadala velmi pohodlný náskok. V případě dnešního vítězství však může svou pozici ještě více upevnit a odskočit Španělovi o více než 2 000 bodů.

Zverev si bez ohledu na dnešní výsledek polepší na čtvrtou příčku. Pokud dnes zvítězí, může se dotáhnout na třetího Rogera Federera a přiblížit se před startem nadcházející sezony svému dosavadnímu žebříčkovému maximu.

Djokovič je momentálně nejlepším hráčem naprosto zaslouženě. Srbský tenista má fantastickou formu a ani zlepšený výkon Zvereva nebude nejspíše na světovou jedničku stačit. Dnešní finále se bude s největší pravděpodobností vyvíjet podobně jako jejich středeční souboj.

Tip: Djokovič ve dvou setech

Aktuální forma
Po triumfu v Šanghaji se Djokovič představil na Masters v Paříži, kde ve finále podlehl Rusovi Chačanovovi a přišel o 22 zápasů trvající vítěznou sérii. Ve druhé polovině roku (před startem Turnaje mistrů) vyhrál 35 z 38 duelů a vrátil se na post světové jedničky.

Cesta turnajem
Do finále Turnaje mistrů se dostal naprosto suverénně, když bez ztráty setu a podání porazil Američana Isnera, Němce Zvereva i Chorvata Čiliče a v semifinále Jihoafričana Andersona. Během celého turnaje čelil pouhým dvěma brejkbolům (proti Zverevovi). Pokud zopakuje dvousetové vítězství nad Zverevem, může být prvním hráčem od roku 1986 (Ivan Lendl), který vyhraje Turnaj mistrů bez ztráty setu.

Historie na Turnaji mistrů
Svou premiérovou trofej na Turnaji mistrů vybojoval v roce 2008 (tehdy se hrálo ještě v Šanghaji). Závěrečnému vrcholu sezony kraloval ještě v letech 2012 až 2015. Při své poslední účasti před dvěma lety došel do finále. Turnaje mistrů se účastní pojedenácté, jen třikrát nepostoupil ze skupiny.

Novak Djokovič - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Šanghaj,  US Open,  Cincinnati, Wimbledon (vítěz);  Paříž,  Queens (finále);  Řím (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Turnaj mistrů, Paříž (finále)
Bilance: 53-11
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance v hale: 8-1
Bilance proti hráčům Top 10: 15-3 (kariérní 196-89)
Bilance ve finále Turnaje mistrů: 5-1
Bilance ve finále: 4-2 (kariérní 72-32)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (vítěz), US Open (vítěz)

Novak Djokovič - Turnaj mistrů
Kariérní bilance: 35-11
Nejlepší výsledek: vítěz (2008, 2012 - 2015)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Paříž (finále)
Odehrané zápasy: Isner (6-4 6-3), Zverev (6-4 6-1), Čilič (7-6 6-2), Anderson (6-2 6-2)

Aktuální forma
V hale se Zverevovi v posledních týdnech příliš nedařilo. V Basileji v semifinále překvapivě nestačil na rozjetého Rumuna Copila a ve čtvrtfinále pařížského Masters schytal debakl od pozdějšího vítěze Chačanova.

Cesta turnajem
Na Turnaji mistrů však ve skupině zdolal Chorvata Čiliče a Američana Isnera, nestačil pouze právě na Djokoviče a postoupil do semifinále. V něm překvapil vítězstvím nad šestinásobným šampionem Švýcarem Federerem. Zverev je v 21 letech nejmladším finalistou závěrečného vrcholu sezony od roku 2009 (Juan Martín Del Potro).

Historie na Turnaji mistrů
Premiéru na Turnaji mistrů si jednadvacetiletý Němec odbyl loni. Po úvodní výhře nad Čiličem prohrál s Federerem i Sockem a skončil ve skupině.

Alexander Zverev - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Washington,  Madrid,  Mnichov (vítěz);  Řím,  Miami (finále); Basilej,  Šanghaj, Monte Carlo,  Acapulko (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Turnaj mistrů (finále); Basilej (semifinále)
Bilance: 57-19
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 9-4
Bilance proti hráčům Top 10: 7-6 (kariérní 18-22)
Bilance ve finále Turnaje mistrů: 0-0
Bilance ve finále: 3-2 (kariérní 9-5)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (3. kolo), US Open (3. kolo)

Alexander Zverev - Turnaj mistrů
Kariérní bilance: 4-3
Nejlepší výsledek: finále (2018)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Basilej (semifinále), Paříž (čtvrtfinále)
Odehrané zápasy: Čilič (7-6 7-6), Djokovič (4-6 1-6), Isner (7-6 6-3), Federer (7-5 7-6)


• Finále čtyřhry mužů •
/ Herbert / Mahut - / M. Bryan / Sock | Centre Court (16:30 SEČ)
Finále mužské čtyřhry nabídne souboj francouzské dvojice Pierra-Huguese Herberta a Nicolase Mahuta s americkým duem Mike Bryan, Jack Sock. Nedávno ve čtvrtfinále pařížského Masters uspěli v super tie-breaku Američané, ve skupině letošního Turnaje mistrů jasně zvítězili Herbert s Mahutem.

Herbert s Mahutem se kvalifikovali zejména díky triumfu na grandslamovém French Open. Dále letos ovládli halový podnik v Rotterdamu. Na Turnaji mistrů startují čtvrtým rokem po sobě a poprvé prošli skupinou. Dnes budou útočit na 13. společný triumf. Herbert má na kontě ve své kariéře 14 trofejí, Mahut o deset více.

Cesta turnajem
RR: Marach/M. Pavič (4-6 6-7)
RR: Kubot/Melo (6-2 6-4)
RR: M. Bryan/Sock (6-2 6-2)
SF: Cabal/Farah (6-3 5-7 10-5)

Mike Bryan a Sock se dali dohromady na konci června kvůli zranění dvojčete prvního jmenovaného a na největších akcích sbírají samé úspěchy. Americké duo ovládlo Wimbledon i US Open a na třetí společný vavřín si dělají zálusk na Turnaji mistrů, který Mike se svým bratrem Bobem v minulosti dvakrát ovládl. Sock letos vybojoval pět trofejí, Bryan o jednu méně. Zatímco Sock se ve své kariéře ve čtyřhře radoval celkem 13krát, Bryan má na kontě rekordních 120 titulů.

Cesta turnajem
RR: Kubot/Melo (6-3 7-6)
RR: Marach/M. Pavič (6-4 7-6)
RR: Herbert/Mahut (2-6 2-6)
SF: J. Murray/Soares (6-3 4-6 10-4)

TURNAJ MISTRŮ 2018 - PROGRAM 8. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 16:30 SEČ)
1. Herbert/Mahut (8-Fr.) - M. Bryan/Sock (5-USA)
2. Djokovič (1-Srb.) - Zverev (3-Něm.) / nejdříve v 19:00 SEČ
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak to mě....Sasa absolutní beast mode. Neskutecne. Faktor Lendl asi funguje. Udělal z nej stroj. Porazit Federera s Djokovicem za sebou je maras.
Reagovat
Road_to_Centre_Court
Turnaj mistrů je poslední roky nuda, což ale dokumentuje celkový stav současného tenisu. Dnešní finále by mělo být pro tenisové fanoušky jedna z události roku. Realita? Pouštím si to jen proto, že to je poslední zápas sezony. Jaký památný zápas TM se vám z posledních let vybaví?

Přitom kulisa je výborná, O2 Arena vypadá super a je fajn, že je to v zemi, která tenisu rozumí. Je třeba s tím něco dělat, ideálně upravit kalendář. Možná by nebylo od věci zrušit Masters v Paříži (koho to zajímá?). Turnaj mistrů bych buď nechal v Londýně, nebo přesunul do Šanghaje a v tom případě zrušil i tisícku v Číně. Hned po US hurá do haly a v půlce října by byl TM a tenisti by měli víc energie a bylo by to důstojnější. Vím, že to je nereálné, ale podle mě by to prospělo atraktivitě Turnaje mistrů, který poslední roky dost strádá.
Reagovat
smazaný uživatel
Amen..

Stale hovorim, ze po US Open je to o houne.

A uroven TM je z roka na rok trsgickejsia a tragickejsi.
Reagovat
kada.tom
Zverev svůj úkol splnil včera, dneska je čas, aby vyhrál ten, který vyhrát má, tedy Novak :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Luksika se po zisku dalšího titulu posunuje na 66.místo.
První laureátkou Ceny Jany Novotné je Mandy Minella.
Kdo je kdo?
https://www.youtube.com/watch?v=slw2FQizs2A
Reagovat
Kozoroh
Komu budete přát titul? No1emu, který by vyrovnal v počtu dosažených titulů z TM Rogera? Nebo frajírkovi Sašovi?
Reagovat
Patik
Keby bol Zverev pokornejší a správal sa adekvátne k svojím výkonom..tak by som mu to doprial..symbolicky by som bol radšej keby si Federer udržal tento rekord..no človek tu nemá príliš na výber.
Reagovat
ipko
je jedno čo si prajeme, aj tak Novak vyhrá, s touto formou je nehrateľný
Reagovat
FulnekUltras
Jednoznačně Nole - hroznýšova nová inkasní oběť mě nijak nebere. Navíc je dobré, když i po odchodu žabky "pinkalky" ;-) zůstane v mužském tenisovém světě nějaký aktivní důkaz toho, jaká je tento herní styl neskutečná a často nedoceňovaná sportovní dřina.
Reagovat
FerrariF50
Mě je to v tomhle případě celkem šum a fuk kdo to vyhraje, ale pokud nehraje někdo z mých oblíbených tak vždycky fandím outsiderům, čili Zverev.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tak. Já se na to ani nebudu dívat. Dodělám večeři, uspim rodinku a zapnu si Assassins creed Oddysey na PS4. Kolem osmé se podívám na livescore a to už bude asi hotovo.

Teď vážně. Sasa na to má tenis, ale nevěřím, ze si to srovná v hlavě. Kdyby včera ten ball boy nepustil míček na zem, tak možná prohraje TB i cely zapas. Sasa je strasne křehký. Stačí jeden sporný moment, nebo prasatko v prospěch soupeře a sesype se jako domeček z karet. Nicméně jak píše Patik. Já bych Sasovi moc rad fandil, ale jeho chování si to proste nezaslouží. Mluvil jsem v Halle s Mischou asi minutu, jak se má, jak se cítí a ze mu přeju úspěchy. To je úplně jiný člověk. Sasa obešel fanoušky, kteří ho čekali tři hodiny přes zahradu. Co k tomu říct. Je to fracek.
Reagovat
FerrariF50
Ale to zas vůbec ne, Mě Nole až na to, že někdy až přehnaně dlouho pinká před servisem vůbec nevadí a ani Nadal s tim jeho rituálkem před podáním. A jejich kvality naprosto respektuju a uznávám. Jediný koho opravdu nenávidim a nikdy neuznám jeho úspěchy je Serena.
Reagovat
FerrariF50
To měla být reakce na ten tvůj příspěvek dole. Že nic mezi tím není :)
Reagovat
FerrariF50
Assassins Odyssey jsem začal hrát včera, hrál jsem asi hodku ale moc mě to nebavilo. Zkusim ještě dneska tomu dát tak 3 hodinky a uvidim :) Mě nejvíc bavilo Unity.
Reagovat
smazaný uživatel
No, já hrál všechny díly a tenhle je top. Je pravda, ze to už moc není pravý AC, ale ten herní mód je brutální. Unity, to byla superklasa. Paříž, revoluce; skvělá hra. Dokonce jsem strávil i tři dny hledáním toho unikatniho převleku přes ty hádanky. To byl těžký masakr. Ten poslední jsem musel najít na YouTube, protože jsem byl v pasti. Oddysey je jiný, ale jak se chytnes dějově linky, tak te nepustí. Mám level 41 a je to bozi.
Reagovat
FerrariF50
V Unity ta Paříž byla překrásná a Arno a Elize byly super postavy, a ty šílený hádanky jsem vyřešil taky ale jako jediný z celýho hraní s nápovědou přez youtube, to se nedalo fakt ne. Syndicate z Londýna mě nebavilo vůbec. Egypt mě nebere tak jsem to nehrál ale tak tomu novýmu dám šanci když to řikáš :)
Reagovat
Patik
Aj Origin bol dosť dobrý..Odyssey je ešte o čosi lepší..prepracovanejší..a páčia sa mi tie superschopnosti..:)
Reagovat
annah
Je mi to celkem jedno. Pro Djokera o jeden titul víc, nebo míň - stejně bude válcovat celý peloton ještě několik let, jako ho kdysi válcoval Roger.
Sledovat finále nebudu, protože vím dopředu, jak to dopadne. Tak mě to nebaví. Kouknu jenom na výsledek - čili na to, kolik gemů ten Sasha nakonec uhraje... Moc jich určitě nebude...
Ale je to pro něj každopádně životní úspěch. Jednou na to jako světová jednička bude s dojetím vzpomínat.
Reagovat
Kozoroh
Po 18. se o titul z TM utkají tenisté ze stejné skupiny. Zde pro ilustraci uvedu několik ročníků s výsledky:
2017 - Dimitrov-Goffin 6:0, 6:2 v RR a 7:5, 4:6, 6:3 ve finále
2015 - Djokovič-Federer 5:7, 2:6 v RR a 6:3, 6:4 ve finále
1999 - Sampras-Agassi 2:6, 2:6 v RR a 6:1, 7:5, 6:4 ve finále

V předchozích 17 finálových repete byli mírně úspěšnější poražení ze základní skupiny v poměru 9:8.

Pro No1eho je dnešní finále 105. na okruhu ATP, čímž předčil Argentince Vilase. Větší počet finálových účastí na kontě mají Connors (164), Federer (151), Lendl (146), Nadal (116) a McEnroe (109).

TM se může stát 4. turnajem v Djokerově kariéře, kde získal 6 titulů, a to po Pekingu (2009-10, 2012-15), AO (2008, 2011-13, 2015-16) a Miami (2007, 2011-12, 2014-16).
Reagovat
Kozoroh
No1e nejenže usiluje o vyrovnání Fedexova rekordu v počtu titulů z TM, zároveň může napodobit Lendla a získat 5 titulů z TM na jednom místě - Lendl dosáhl všech 5 triumfů z TM v New Yorku, No1e poprvé vyhrál TM v Šanghaji.

Djoker může potřetí získat 'London Double', což je vítězství ve Wimbledonu s titulem z londýnského TM (Novak už oba turnaje v jednom roce opanoval v sezónach 2014-15) a i tady by napodobil Ivana Hrozného, který v letech 1985-87 dosáhl na 'New York Double', tedy USO s TM, který v 80. letech probíhal v NY.
Reagovat
Kozoroh
Sascha se může stát třetím německým vítězem TM po Beckerovi a Stichovi. Celkově by byl 23. vítězem historie TM.
Reagovat
ipko
je vidieť veľký záujem o finále :D
Reagovat
FerrariF50
Ono se ještě dneska hraje ?
Reagovat
Mayo
:D
Reagovat
Krisboy
Kdo hraje?
Reagovat
smazaný uživatel
Článek o Rogerovi v průměru 300 komentářů. O Nolem v průměru 20. A pak kdo je GOAT :)
Reagovat
Patik
Naozaj neviem či sa mám nejako presviedčať alebo hladať vo mne niekde chybu..Finále Turnaja Majstrov..a necítim z toho nič..žiadne vzrušenie napätie emócie nič...
Reagovat
FerrariF50
No podívám se na to, ale nečekám od toho zápletku a pěkný tenis na 3 sety. Podívám se jak Nole 6:3 6:3 zapinká a nenechá to ve mě vůbec nic.
Reagovat
Patik
Súhlas..pozriem si prvé tri štyri gamy..ak to bude vyzerať tak ako si myslím že to bude vyzerať ..prepnem to na livescore a raz za čas pozriem na výsledok..
Reagovat
smazaný uživatel
Ne tak zase je třeba mít respekt k Nolemu. On má svou základnu fanoušků a bez debat to je světový tenista. Nole vystupuje a hraje tak, ze se to mnohým nelibi a nemají ho za to rádi. Nikdy nedosáhne sympatií jako Federer. To je proste nemožné. Roger je jenom jeden. Totéž se dá říct o Rafovi. Více méně o tom hovoří i fanoušci na Facebooku. Roger má 14.9 milionu, Rafa 14.5 milionu a Nole 7 milionu. Je to proste takový tenisový batman a zase jemu cest, ze nemění svůj charakter kvůli oblibě. Je jaký je a buď ho milujete, nebo nenavidite. Nic mezi tím není.
Reagovat
Patik
Rešpektujem Djokoviča je to velký hráč..a rešpektujem aj jeho základňu fanúšikov..doprajem im a aj Djokovičovi..ale toto finále vo mne jednoducho nič nevzbudzuje..a keď Federer s Nadalom skončia kariéru..tak Djokovič bude ešte nezaujímavejší pre mňa lebo to bude ešte viac valcovať.
Reagovat
Kozoroh
Všechno, co jsi vyjmenoval a postrádáš, tak já cítím.
Reagovat
Patik
Tak to ti prajem..:)
Reagovat
turista
Já taky.
Reagovat
Zdeny
Doufám, ze bez nervu Novak vyhraje. Roger včera bohužel zklamal, finále ND-RF by bylo ozdobou TM
Reagovat
Mayo
Djokovic 6-1, 6-2 Zverev
Reagovat
FulnekUltras
tiež verím v ďalší triumf srbského vyťukávača, aj keby s tým usopleným zverencom všeobecne neobĺúbenej ostravskej kreatúry, ktorá sa takmer celý život neúspešne hrá na ušiaka, mal nakoniec trocha viac roboty ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist