8. den v Římě: Karolína Plíšková se o titul utká se Šwiatekovou, Djokovič s Nadalem

16. 5. 2021, 06:00
Previews 30
V rámci osmého hracího dne letošního ročníku Internazionali BNL d'Italia se rozdají trofeje pro vítěze všech soutěží. Karolína Plíšková ve finále narazí na Igu Šwiatekovou, Novak Djokovič se popere s Rafaelem Nadalem, Markéta Vondroušová s Kristinou Mladenovicovou na soupeřky stále čekají a finále mužské čtyřhry obstarají dvojice Rajeev Ram, Joe Salisbury a Nikola Mektič, Mate Pavič.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry žen •
Kar. Plíšková (9-ČR) - Šwiateková (15-Pol.) | Center Court (14:30 SELČ)
• Finále dvouhry mužů •
Djokovič (1-Srb.) - Nadal (2-Šp.) | Center Court (17:00 SELČ)
• Finále čtyřhry mužů •
Ram/Salisbury (5-USA/Brit.) - Mektič/Pavič (2-Chorv.) | Grand Stand Arena (15:00 SELČ)


• Finále dvouhry žen •
Karolína Plíšková (9.) - Iga Šwiateková (15.) | Center Court (14:30 SELČ)
Zatímco Karolína Plíšková si v Římě třetím rokem po sobě zahraje finále (předloňský triumf a loňské finále), úřadující vítězka French Open Iga Šwiateková absolvuje své největší finále na turnajích WTA. Bude se jednat o premiérový vzájemný souboj. Obě aktérky po cestě do finále likvidovaly mečboly.

Devětadvacetiletá Plíšková odehraje své jubilejní 30. finále (bilance 16-13), první od loňského září, kdy právě v Římě vzdala Simoně Halepové, a zaútočí na svůj první triumf od loňského ledna (Brisbane). Konkrétně na akcích WTA 1000 má ve finále úspěšnost 2-3. Plíšková se předloni stala teprve druhou českou šampionkou římského podniku (Regina Maršíková, 1978).

Devatenáctiletá Šwiateková si finále dosud zahrála třikrát. Své premiérové předloni na antuce v Luganu prohrála, loni senzačně ovládla French Open a stala se první polskou grandslamovou vítězkou a letos se radovala v Adelaide. Šwiateková je první polskou finalistkou v historii turnaje.

Plíšková se v žebříčku WTA bez ohledu na dnešní výsledek posune na osmé místo. Šwiateková si v případě triumfu zajistí premiérový posun do Top 10, kterou by v pondělí uzavírala. Pokud ve finále neuspěje, bude světovou dvanáctkou, i to pro ni bude nové maximum.

Šwiateková je celkem jasnou favoritkou na vítězství. V Římě se až na osmifinále s Barborou Krejčíkovou, v němž likvidovala dva mečboly, prezentuje výbornou formou a na antuce je vůbec nejsilnější. Plíšková se herně rozhodně zvedla a polské hvězdičce nedá nic zadarmo. Česká jednička vůbec není bez šance a s velkými zápasy má mnohem více zkušeností.

Tip: Šwiateková ve třech setech

Aktuální forma
Plíšková letos (před Římem) jen na dvou z osmi turnajů dokázala porazit více než jednu soupeřku. Podruhé se jí to povedlo ve Stuttgartu, kde mohla dopodávat čtvrtfinále se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. V Madridu se loučila už ve druhém kole po porážce s pozdější semifinalistkou Anastasií Pavljučenkovovou.

Cesta turnajem
V Římě začala hladkou výhrou nad Anastasijí Sevastovovou a set neztratila ani s kvalifikantkou Věrou Zvonarevovou, přemožitelkou Petry Kvitové. Ve čtvrtfinále zlikvidovala tři mečboly Jeleny Ostapenkové a poprvé v sezoně postoupila do semifinále a vyhrála tři zápasy v řadě. V souboji o finále ve třech setech přehrála Petru Martičovou.

Historie na Internazionali BNL d'Italia
Plíšková ve Foro Italicu hraje posedmé a počtvrté je v závěrečných kolech. Loni byla velmi blízko úspěšné obhajobě předloňského triumfu, ve finále však vzdala Simoně Halepové.

Karolína Plíšková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Řím (finále)
Největší úspěchy na antuce: Řím (finále)
Bilance: 14-8
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na antuce: 7-2
Bilance proti hráčkám Top 11-20: 0-0 (kariérní 32-33)
Bilance ve finále WTA 1000: 0-0 (kariérní 2-3)
Bilance ve finále: 0-0 (kariérní 16-13)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Karolína Plíšková - Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 15-5
Nejlepší výsledek: vítězka (2019)
Loňský výsledek: finále
Bilance ve finále: 1-1
Generálka: Stuttgart (čtvrtfinále), Madrid (2. kolo)
Cesta turnajem: volný los, Sevastovová (6-2 6-3), Zvonarevová (7-5 6-3), Ostapenková (4-6 7-5 7-6), Martičová (6-1 3-6 6-2)

Aktuální forma
Šwiateková na konci února v Adelaide slavila svůj druhý triumf na hlavní tour a na svém nejsilnějším povrchu si vede velmi dobře. V Madridu v osmifinále sehrála vyrovnanou partii se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou.

Cesta turnajem
V Římě jí na úvod vzdala Alison Riskeová a poté si poradila s Madison Keysovou. V osmifinále proti Barboře Krejčíkové byla dvakrát jediný míček od vyřazení, přesto českou tenistku dokázala po obratu a téměř tříhodinové bitvě porazit. V sobotu ve dvou setech zvládla čtvrtfinále (Elina Svitolinová) i semifinále (Cori Gauffová).

Historie na Internazionali BNL d'Italia
Šwiateková v Římě debutovala loni a vypadla hned v prvním kole po porážce s Arantxou Rusovou.

Iga Šwiateková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Adelaide (vítězka)
Největší úspěchy na antuce: Řím (finále)
Bilance: 18-5
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na antuce: 7-1
Bilance proti hráčkám Top 10: 1-2 (kariérní 3-4)
Bilance ve finále WTA 1000: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance ve finále: 1-0 (kariérní 2-1)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále)

Iga Šwiateková - Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 5-1
Nejlepší výsledek: finále (2021)
Loňský výsledek: 1. kolo
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Madrid (osmifinále)
Cesta turnajem: Riskeová (5-4 skreč), Keysová (7-5 6-1), Krejčíková (3-6 7-6 7-5), (5) Svitolinová (6-2 7-5), Gauffová (7-6 6-3)


• Finále dvouhry mužů •
Novak Djokovič (1.) - Rafael Nadal (3.) | Center Court (17:00 SELČ)
Ve finále mužské dvouhry se střetnou dva největší favorité. Světová jednička, obhájce titulu a pětinásobný šampion Novak Djokovič vyzve s devíti triumfy nejúspěšnějšího hráče turnaje a antukového krále Rafaela Nadala. Poslední souboj ve finále loňského French Open suverénně ovládl Nadal, ve vzájemné bilanci vede 29-27 Djokovič, ovšem na antuce dominuje Nadal (17-7).

Třiatřicetiletý Djokovič bude hrát své 118. finále (úspěšnost 82-35), druhé v letošní sezoně (triumf na Australian Open). Ve finále turnajů Masters má bilanci 36-16. Konkrétně ve Foro Italicu je ve finále pojedenácté (5-5).

O rok starší Nadal bude ve svém 125. finále útočit na 88. trofej, ve finále Masters má bilanci 35-16. V italském hlavním městě si finále zahraje podvanácté (úspěšnost 9-2). Letos stejně jako Djokovič absolvoval jediné finále (prvenství v Barceloně po odvráceném mečbolu Stefanose Tsitsipase).

Žebříček se v pondělí na prvních třech místech nezmění. Bez ohledu na dnešní výsledek bude Djokovič stále světovou jedničkou a Nadal zůstane na třetím místě.

Nadal včera odehrál jediný zápas, zvládl ho ve dvou setech a měl by mít ve finále mnohem více fyzických sil, jelikož Djokovič v sobotu absolvoval dvě náročné třísetové bitvy. Nadala na antuce naposledy porazil v roce 2016 ve čtvrtfinále právě v Římě, od té doby všechny čtyři antukové souboje ovládl Nadal. I když antukový král letos na svém nejoblíbenějším povrchu nepůsobí příliš přesvědčivě, měl by si s Djokovičem i tentokrát poradit.

Tip: Nadal ve dvou setech

Aktuální forma
Djokovič dohrával Australian Open, kde získal svůj 18. grandslamový vavřín, s natrženým břišním svalem a ten poté dva měsíce léčil. Antukové jaro je pro světovou jedničku zatím velkým zklamáním, v osmifinále v Monte Carlu si připsal šokující porážku s Danielem Evansem a doma v Bělehradě skončil už v semifinále po parádní bitvě s Aslanem Karacevem.

Cesta turnajem
V Římě začal těsnější dvousetovou výhrou nad Taylorem Fritzem, v osmifinále podal daleko lepší výkon a smetl kvalifikanta Alejandra Davidoviche. V sobotu dohrával čtvrtfinále a odehrál i semifinále. Ve čtvrtfinále se Stefanosem Tsitsipasem měl namále, do sobotní dohrávky nastupoval s mankem setu a brejku a v rozhodující sadě Tsitsipasovi nedovolil utkání dopodávat. V semifinále proti Lorenzovi Sonegovi nedoservíroval druhou sadu, přestože měl dva mečboly, v rozhodujícím dějství však dominoval.

Historie na Internazionali BNL d'Italia
Djokovič se v Římě i při své 15. účasti v hlavní soutěži probojoval do čtvrtfinále. Ve Foro Italicu už pětkrát přebíral trofej pro vítěze, naposledy loni po vítězství nad Diegem Schwartzmanem.

Novak Djokovič - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (vítěz);  Bělehrad (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Bělehrad (semifinále)
Bilance: 16-2
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na antuce: 7-2
Bilance proti hráčům Top 10: 4-0 (kariérní 219-100)
Bilance ve finále Masters: 0-0 (kariérní 36-16)
Bilance ve finále: 1-0 (kariérní 82-35)
Grandslamy: Australian Open (vítěz)

Novak Djokovič - Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 59-9
Nejlepší výsledek: vítěz (2008, 2011, 2014-15, 2020)
Loňský výsledek: vítěz
Bilance ve finále: 5-5
Generálka: Bělehrad (semifinále)
Cesta turnajem: volný los, Fritz (6-3 7-6), Davidovich (6-2 6-1), (5) Tsitsipas (4-6 7-5 7-5), Sonego (6-3 6-7 6-2)

Aktuální forma
Nadal letos hraje teprve svůj pátý turnaj. Australian Open dohrával s bolestmi zad a vypadl ve čtvrtfinále, poté naskočil rovnou do antukového jara. V Monte Carlu ve čtvrtfinále překvapivě vypadl ve čtvrtfinále, nicméně chuť si spravil 12. barcelonským triumfem, když ve finále odvrátil mečbol Stefanose Tsitsipase. Na další akci v Masters ve čtvrtfinále prohrál s Alexanderem Zverevem.

Cesta turnajem
Nadal zatím v Římě potvrzuje, že se mu letos na antuce tolik nedaří a je k poražení. Už v úvodním zápase s Jannikem Sinnerem měl potíže, s talentovaným teenagerem v obou setech prohrával o brejk. Ještě větší komplikace řešil v osmifinále, ve více než tříhodinové bitvě s Denisem Shapovalovem prohrával 3-6 0-3, v rozhodující sadě znovu o brejk a za stavu 5-6 likvidoval dva mečboly. Ve čtvrtfinále sice dle skóre celkem s přehledem oplatil týden starou porážku Alexanderovi Zverevovi, nicméně v utkání čelil deseti brejkbolům, třem v závěrečném gamu. Nejméně práce měl v semifinále se servismanem a překvapivým semifinalistou Reillym Opelkou.

Historie na Internazionali BNL d'Italia
Nadal je s devíti triumfy nejúspěšnějším hráčem turnaje, poslední slavil předloni. V Římě startuje posedmnácté a pouze jednou neprošel alespoň do čtvrtfinále, v němž loni senzačně prohrál s Diegem Schwartzmanem.

Rafael Nadal - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Barcelona (vítěz)
Největší úspěchy na antuce: Barcelona (vítěz)
Bilance: 17-3
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na antuce: 13-2
Bilance proti hráčům Top 10: 2-3 (kariérní 176-98)
Bilance ve finále Masters: 0-0 (kariérní 35-16)
Bilance ve finále: 1-0 (kariérní 87-37)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

Rafael Nadal - Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 67-7
Nejlepší výsledek: vítěz (2005-07, 2009-10, 2012-13, 2018-19)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance ve finále: 9-2
Generálka: Barcelona (vítěz), Madrid (čtvrtfinále)
Cesta turnajem: volný los, Sinner (7-5 6-4), (13) Shapovalov (3-6 6-4 7-6), (6) A. Zverev (6-3 6-4), Opelka (6-4 6-4)


• Finále čtyřhry mužů •
/ R. Ram / J. Salisbury - / N. Mektič / M. Pavič | Grand Stand Arena (15:00 SELČ)
Nikola Mektič s Matem Pavičem jsou nejúspěšnějším párem dosavadního průběhu letošní sezony a i na čtvrtém letošním Masters budou hrát finále. V něm narazí na vítěze loňského Australian Open Rajeeva Rama a Joea Salisburyho. Jediný dosavadní souboj letos v Miami vyhráli Mektič s Pavičem.


Ram se Salisburym spolu nastupují od sezony 2019 a mají na kontě tři triumfy. Ten nejcennější slavili na loňském Australian Open, na Masters jsou spolu ve finále poprvé. Sedmatřicetiletý Ram se pokusí načít třetí desítku sbírky svých trofejí, z Masters má dvě. Devětadvacetiletý Salisbury získal jen pět titulů, na Masters bude usilovat o svůj první.

Cesta turnajem
1K: Gille/Vliegen (6-3 2-6 12-10)
2K: Klaasen/McLachlan (6-3 6-2)
ČF: (4) M. Granollers/Zeballos (7-6 3-6 10-2)
SF: Arevalo/Middelkoop (6-4 6-4)


Mektič s Pavičem začali spolupracovat letos a s pěti triumfy a fantastickou bilancí 36-4 jsou suverénně nejúspěšnějším párem dosavadního průběhu letošní sezony. Dvaatřicetiletý Mektič má na kontě 13 titulů, pět z Masters. Sedmadvacetiletý Pavič v minulosti triumfoval 22krát, ale jen třikrát na Masters.

Cesta turnajem
1K: Bublik/Garín (6-4 7-5)
2K: Daniell/Oswald (7-6 7-6)
ČF: Mannarino/Paire (6-4 6-2)
SF: Peers/Venus (7-6 7-6)

INTERNAZIONALI BNL D'ITALIA 2021 - PROGRAM 8. HRACÍHO DNE
• CENTER COURT • (od 14:30 SELČ)
1. Kar. Plíšková (9-ČR) - Šwiateková (15-Pol.)
2. Djokovič (1-Srb.) - Nadal (2-Šp.) / nejdříve v 17:00 SELČ
• GRAND STAND ARENA • (od 12:30 SELČ)
1. Fichmanová/Olmosová (Kan./Mex.) - Aojamaová/Šibaharaová (4-Jap.)
2. Ram/Salisbury (5-USA/Brit.) - Mektič/Pavič (2-Chorv.) / nejdříve v 15:00 SELČ
3. Mladenovicová/Vondroušová (Fr./ČR) - čekají na soupeřky / nejdříve v 17:30 SELČ
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
nebude až tak o vítězi, jako spíš o tom jestli Joker někoho trefí raketou nebo míčem.
Možností je tak nepřeberně - od ballboye trefeného míčem po upíra trefeného raketou. Každopádně se obávám, že to bude jediný zajímavý moment zápasu, který nejednoho probudí z pivního/vinného kómatu na gauči.
Reagovat
Mayo
Cítim, že Novak Djokovic do toho vlietne hlava nehlava.
Reagovat
smazaný uživatel
Prestizne finále a perfektna generálka pred RG.

Rafa sa v prípade triumfu moze pokusit este o zvrat v rámci H2H, hoci rozdiel 1-2 zapasu pri pocte 60 odohranych je len administrativna zalezitost. Ziadny z akterov sa od druheho uz neodtrhne.
Reagovat
sojka1
Djokovic x Rafa - je mi to jedno
Swiatek x Kaja - neni mi to jedno
Reagovat
smazaný uživatel
Sojka-nepojdeme na jedno?
Reagovat
sojka1
je mi to jedno... :-))
Reagovat
dadaft
Nemyslím, že by Iga hrála od začátku turnaje skvěle a jen s Bárou zakolísala. Riske ji vzdala, Keys se po půl setu rozsypala, takže až Bára byla první velká prověrka, kterou Iga neprohrála jen se štěstím a obzvlášť v první půlce zápasu to byla herně docela tragédie.
Ale tenhle zápas ji nakonec nakopl, nebezpečnou Svitolinu už přehrála přesvědčivě a pak v nádherném zápase, plném mladického elánu, neskutečných úhlů, doběhnutých kraťasů a hromady winnerů, porazila i Cori Gauff. To už hrála opravdu dobře, všude byla včas a do úderů šla celým tělem, prostě taková ta paráda, jak to ona umí.

Nicméně finále s Plíškovou bude úplně jiné než zápasy se Svitolinou a Gauff. Ranařina Ize někdy dělá potíže, nemyslím, že by byla Karolína outsiderka, vidím to 50 na 50.
Reagovat
Mony
tohle vídáme často, stačí přežít "klinickou smrt"a najednou je z tebe největší postrach..Vzpomínám třeba na Kerber, jak kdysi na GS odvracela v 1.kole MP a pak ho vyhrála..nebo Li-Na také jestřáb zachránil při MP zápas proti Lucce Šafářové a pak celý GS také vyhrála.. Také to dnes vidím 50:50 a hodně se těším
Reagovat
tommr
na tomhle turnaji je zajímavý, že se do finále dostaly dvě hráčky, který musely čelit několika mečbolům. Swiateková dvěma proti Krejčíkový a Karolína třem proti Ostapenkový. Takže v tomhle ohledu si nemají co vyčítat ... smile
Jako mírnou favoritku ale přesto považuju Swiatekovou, který paradoxně pomohly včerejší dva zápasy. Oba zvládla rychle ve dvou setech a tak místo aby se unavila tak se spíš rozehrála a posílila si sebevědomí ...
Reagovat
sojka1
a ty mecboly byly u obou proti jinemu stylu hry, nez pred kterym stoji ted... :-)
Reagovat
tommr
Svitolina prý údajně prohlásila, že Swiateková hraje něco podobnýho jako Ostapenko. Mě se to ale moc nezdá i když zase tolik zápasů Swiatekový jsem neviděl abych jí moh s někým srovnávat ... smile
Reagovat
sojka1
Swiatek nijak zvlast nesleduju, to jsme na tom podobne, ale mam ji zafixovanou jako kreativistku, ze by palila se zavrenyma ocima a takove strely jako Penko, to mi taky nepripada... :-)
Reagovat
lukasmarek2001
Taky mi to nepřipadá jako dobré přirovnání. Pokud bych její hru měl k někomu z Top 50 přirovnat, tak to asi bude Sakkari, ale i její hra se od té Igy dost liší...
Reagovat
dadaft
hraje úplně jinak než Ostapenko, akorát je schopná útočit od prvního úderu, to jediné asi odpovídá
Reagovat
lukasmarek2001
To si jsou snad herně podobnější i Barty s Plíškovou...smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A nehraje spíš podobně jako Svitolinasmile?smile
Reagovat
tommr
hraje jako Ostapenko jen s tím rozdílem, že nedělá skoro žádný chyby ... smile
Reagovat
hanz
Ostapenko má přímý pumelice, Swiatek má hodně topspinu.
Reagovat
FulnekUltras
smile
Reagovat
hanz
Ale chápu, že Svitopusholině se to zdá podobný, páč na obě nemá arzenál a jen běhá a vrací.smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
hezky napsáno, už se těšímsmile
Reagovat
Nenela
Nole a Karolina pojdme!
Reagovat
steve79
Rafa vyhraje 7:5 a 6:2
Reagovat
peek
Možností je víc, může mu někdo rozkopat lahvičky, nebo důsledně vyžadovat dodržování času na podání, anebo Djoko zapojí zase nějaké to woodoo, začne pršet, přeruší se a v dohrávce v pondělí po několika taktických medical time už to Rafa nedá. Ještě je taky ve hře pozitivní Covid test, nebo Djoko vzteky trefí míčkem do hlavy umpire, kterej zmaten diskvalifikuje Rafu...smile
Reagovat
Amputace
Důsledné dodržování času na podání by zrovna Djokovičovi nijak zvlášť nepomohlo, spíš naopak.
Reagovat
peek
To je pravda. Ovšem Djoko se do limitu s odřenýma ušima většinou vejde, zato Rafa ho pravidelně překračuje. I když poslední dobou hraje s hodinkama, tak asi jde do sebe. smile
Reagovat
smazaný uživatel
to je pravda, Rafa je opravdu křehkej a zranitelnej.smile
Reagovat
Mayo
Tipujem 3 sety. Vamos El Matador. smile
Reagovat
com
smilesmilesmile
Reagovat
vladka
trefa smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist