8. den v Shenzhenu: O titul si to rozdají Bartyová a Svitolinová. Strýcová bude bojovat o deblovou trofej

2. 11. 2019, 21:00
Previews 56
V rámci osmého hracího dne poznáme vítězky letošního Turnaje mistryň v Shenzhenu. Ve finále dvouhry se střetnou debutantka a světová jednička Ashleigh Bartyová s obhájkyní titulu Elinou Svitolinovou. Finále deblové soutěže obstarají Barbora Strýcová se Su-Wei Hsieh a loňské šampionky Tímea Babosová s Kristinou Mladenovicovou.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry •
Bartyová (1-Austr.) - Svitolinová (8-Ukr.) | Centre Court (12:30 SEČ)
• Finále čtyřhry •
S. Hsieh/Strýcová (2-Tchaj-wan/ČR) - Babosová/Mladenovicová (3-Maď./Fr.) | Centre Court (9:30 SEČ)


• Finále dvouhry •
Ashleigh Bartyová (1.) - Elina Svitolinová (8.) | Centre Court (12:30 SEČ)
Do finále letošního Turnaje mistryň se probojovaly vítězky základních skupin. O titul si to rozdají šampionka letošního French Open, světová jednička a debutantka Ashleigh Bartyová a obhájkyně titulu Elina Svitolinová, která na akci pro osm nejlepších tenistek sezony vyhrála už devět zápasů v řadě. Všech pět předchozích soubojů vyhrála Svitolinová.

Třiadvacetiletá Bartyová bude bojovat o své šesté letošní a celkově 12. finále. V soubojích o titul má bilanci 6-5. V neděli se může stát teprve druhou australskou šampionkou závěrečného vrcholu sezony po Evonne Goolagongové Cawleyové (1974).

O dva roky starší Svitolinová je letos ve finále vůbec poprvé. Ve své kariéře jich odehrála 15 a má v nich naprosto skvostnou bilanci 13-2, přičemž ve finále neprohrála už devětkrát v řadě. Svitolinová je jedinou předchozí ukrajinskou vítězkou Turnaje mistryň.

Bartyová bez ohledu na dnešní výsledek zakončí sezonu jako první Australanka v historii na postu světové jedničky. Svitolinová bude v pondělním vydání žebříčku nejhůře šestá, pokud by dnes zvítězila, posune se až na čtvrtou příčku jediný bod za třetí Naomi Ósakaovou.

Vzhledem k vzájemné bilanci, sérii vítězství na Turnaji mistryň, rychlosti kurtu a parádní finálové bilanci mírně favorizujeme Svitolinovou.

Tip: Svitolinová ve třech setech

Aktuální forma
Bartyová se před Wimbledonem stala novou světovou jedničkou a od té doby čeká na první titul. Chvilkové trápení ukončila vítězka letošního French Open na asijských betonech, když došla do semifinále ve Wuhanu a v Pekingu hrála finále. V hale letos hraje poprvé.

Cesta turnajem
Bartyová zahájila svou premiéru na Turnaji mistryň obratem proti Belindě Bencicové. Ve druhém zápase naopak neudržela vedení setu a brejku proti náhradnici Kiki Bertensové. V posledním souboji skupiny bez ztráty setu přehrála Petru Kvitovou a zajistila si prvenství ve skupině. V semifinále po obratu zdolala Karolínu Plíškovou.

Historie na WTA Finals
Bartyová se na Turnaj mistryň kvalifikovala poprvé.

Ashleigh Bartyová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Birmingham, French Open, Miami (vítězka);  Peking,  Sydney (finále);  Wuhan,  Cincinnati (semifinále)
Největší úspěchy v hale: první turnaj
Bilance: 55-12
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 3-1
Bilance proti hráčkám Top 10: 11-6 (kariérní 16-20)
Bilance ve finále: 3-2 (kariérní 6-5)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (vítězka), Wimbledon (osmifinále), US Open (osmifinále)

Ashleigh Bartyová - WTA Finals
Kariérní bilance: 3-1
Nejlepší výsledek: finále (2019)
Loňský výsledek: nehrála
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: žádná
Odehrané zápasy: Bencicová (5-7 6-1 6-2), Bertensová (6-3 3-6 4-6), Kvitová (6-4 6-2), Kar. Plíšková (4-6 6-2 6-3)

Aktuální forma
Svitolinová po semifinále US Open startovala celkem na čtyřech asijských turnajích, nejdále se dostala do čtvrtfinále (Zhengzhou, Wuhan a Peking), v Guangzhou vzdala utkání druhého kola. Pětadvacetiletá Ukrajinka se letos často trápí se zraněním kolene a na jejích výsledcích to bylo znát. Na generálce v moskevské hale prohrála hned úvodní zápas.

Cesta turnajem
Svitolinová vykročila za obhajobou loňského triumfu vítězstvím nad Karolínou Plíškovou, českou jedničku zdolala ve dvou těsných setech. To se jí povedlo i proti Simoně Halepové, čímž si jako první zajistila postup do semifinále a prvenství ve Fialové skupině. Svou neporazitelnost na Turnaji mistryň protáhla už na devět utkání, když v závěrečném souboji skupiny porazila náhradnici Sofii Keninovou. Ve skupině neztratila jediný set. Do rozhodující sady musela až v semifinále proti Belindě Bencicové, Švýcarka jí v průběhu rozhodujícího dějství vzdala.

Historie na WTA Finals
Svitolinová se Turnaje mistryň účastní třetím rokem po sobě. Předloni při své premiéře skončila ve skupině, loni vyhrála všech pět zápasů a získala svůj nejcennější titul.

Elina Svitolinová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: US Open,  Wimbledon,  Indian Wells,  Dubaj,  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Turnaj mistryň (finále)
Bilance: 39-21
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 4-1
Bilance proti hráčkám Top 10: 4-5 (kariérní 33-36)
Bilance ve finále: 0-0 (kariérní 13-2)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (semifinále), US Open (semifinále)

Elina Svitolinová - WTA Finals
Kariérní bilance: 10-2
Nejlepší výsledek: vítězka (2018)
Loňský výsledek: vítězka
Bilance ve finále: 1-0
Generálka: Moskva (2. kolo)
Odehrané zápasy: Plíšková (7-6 6-4), Halepová (7-5 6-3), Keninová (7-5 7-6), Bencicová (5-7 6-3 4-1 skreč)


• Finále čtyřhry •
/ S. Hsieh / B. Strýcová - / T. Babosová / K. Mladenovicová | Centre Court (9:30 SEČ)
Letošní Turnaj mistryň bude mít české zastoupení ve finále. Barbora Strýcová po boku Su-Wei Hsieh vyzve loňské šampionky Tímeu Babosovou a Kristinu Mladenovicovou. Jediný dosavadní souboj vyhrály v semifinále letošního Wimbledonu Strýcová s Hsieh.

Hsieh se Strýcovou hrají 14. společný turnaj, spolupracovat spolu začaly na začátku letošní sezony, a na kontě mají už pět triumfů, nejcennější titul slavily letos ve Wimbledonu. Strýcová bude bojovat o svou 28. trofej, Hsieh o 25. kousek do sbírky.

Cesta turnajem
RR: Stosurová/S. Zhang (6-4 4-6 10-5)
RR: Krejčíková/Siniaková (6-2 1-6 10-5)
RR: Dabrowská/Y. Xu (6-2 4-6 9-11)
SF: Grönefeldová/Schuursová (6-1 6-2)

Babosová s Mladenovicovou loni obnovily spolupráci a dnes zaútočí na devátý společný titul a úspěšnou obhajobu loňského triumfu na Turnaji mistryň. Obě hráčky mají na kontě 21 trofejí.

Cesta turnajem
RR: H. Chan/L. Chan (6-2 5-7 10-6)
RR: Grönefeldová/Schuursová (7-5 6-2)
RR: Mertensová/Sabalenková (4-6 6-2 10-5)
SF: Stosurová/S. Zhang (1-6 6-4 10-8)

SHISEIDO WTA FINALS SHENZHEN 2019 - PROGRAM 8. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 9:30 SEČ)
1. S. Hsieh/Strýcová (2-Tchaj-wan/ČR) - Babosová/Mladenovicová (3-Maď./Fr.)
2. Bartyová (1-Austr.) - Svitolinová (8-Ukr.) / nejdříve ve 12:30 SEČ
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

56
Přidat komentář
Pavlis
Barty letos vyhrála jen čtyři turnaje, ale jaké čtyři turnaje. Dále prohrála dvě finále. Příští rok to bude pořádná makačka s obhajobami pro ty hráčky, které dominovaly do konce května. WTA okruh je pro ty nejodolnější, kterým se nepřihodí nic složitého, nevypadnou z toho kolotoče a udrží celoročně vysokou úroveň své hry.

Povrchy by ale měly být koncipovány objektivně tak, aby z toho netěžil jen jeden typ hráček. V rámci typu povrchu, tvrdý, tráva, antuka, jsou předem daná jejich specifika. Aby ale byl hard extra pomalý, to nepovažuji za správné. Když už prostřídat ultra rychlé povrchy s těmi pomalejšími.

U Petry budu rád, když se jí podaří stále udržet motivaci k hraní, když jí to nějak půjde, začne si opět věřit a nebude ji trápit zdravotní lapálie.
Reagovat
FerrariF50
Bártoj přát fakt nemůžu, protože vypadá jako můj bývalý kolega z práce. Né, že bych proti němu něco měl, ale nemám rád, když žena vypadá mužsky, nebo třeba on vypadal žensky, ale prostě to nemám rád :-D
Reagovat
FulnekUltras
;-)))
Reagovat
Petur_Fisk
Pak Ti jen nezbývá než doufat, že Ty vypadáš dobře. Protože jinak Ti Tvé okolí nemůže přát nic dobrého...:)
Reagovat
FerrariF50
Já nevypadám dobře, ale nemyslím si, že vypadám žensky jako třeba nějakej buzíček. Mě nešlo o to, jestli je krásná, ale pro mě vypadá mužsky holt.
Reagovat
Petur_Fisk
Však si ji nemusíš brát za ženu, ale proč kvůli vzhledu někomu nepřát dobrý tenisový výsledek.
Reagovat
FerrariF50
Tak jaká je jako člověk to fakt nevím, tak důvěrně ty sportovce neznám. Tak si vybírám komu fandit samozřejmě kvůli vzhledu a taky tomu, jak se mi líbí třeba její hra. Jako nevidím důvod fandit někomu kdo se mi nelíbí :) ... tak jsem to přál radši Svitolině holt. Ale tak kdyby hrál Bárt třeba proti Serenovi, tak bych ho za tu výhru měl nejradši :)
Reagovat
FulnekUltras
tenis je prostě nekompromisně individuální záležitost - buď jedna nebo druhá ;-)
Reagovat
bIbec
Vyhrát TM z pozice jedničky je skvělý počin. Barty ukázala, že je dobrá, solidní jednička. Tlak si nějak extra nepřipouští, zvládá to vážně dobře. Gratulka.
Reagovat
Petur_Fisk
Přesně tak. Barty potvrdila a to je vždy nejtěžší. Gratulace.
Reagovat
smazaný uživatel
Obrovská gratulace Ash, moc jsem jí to přála!
Barty párty!!!
Reagovat
FulnekUltras
tenhle titul zatím ještě neměla - a tak to ve WTA má být ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
1. vítězství nad Elinou. Konečně!
1. vyhraný turnaj v pozici no. 1
a jako bonus pohár z Turnaje mistryň

BARTY PARTY
Reagovat
smazaný uživatel
Prijde mi, ze Ash ty inside in forhendy nezvlada. Vcera nedala ani jeden snad, a dneska taky prepaluje.
Reagovat
Davor1
Hlavne, že na SP to trafila presne.
Reagovat
Davor1
Svitolina za celú sezónu neuhrala ani jediné finále, až do tohto turnaja. Ak by dnes vyhrala, tak by bola na betón prvou a možno aj poslednou hráčkou v histórii, ktorá by vyhrala TM s takou štatistikou. Ale ja verím, že Ash ju dnes ukončí, je proste lepšia. Cmon Ash!
Reagovat
Petur_Fisk
Bude to dnes taková pěkná tečka za tou letošní WTA sezónou, jen doufejme, že už se nikdo na té čínské příšernosti nezraní.
Ash už včera potvrdila v souboji jedničky dvojky, že bude přezimovat na trůnu oprávněně a dnes by bylo fajn, kdyby na postu jedniček přezimovali také Bára se Su-Wei. A Bára může jen "orazítkovat" svoji letošní deblovou dominanci...:)
Reagovat
tommr
nemyslím si, že by zápas Barty vs Svitolina mohl být pěknou tečkou za letošní sezonou. Aspon z mýho pohledu už by to ani horší být nemohlo. Nejradši bych aby prohrály obě ...
Není to konec ani čistě technicky, protože se bude ještě hrát finále FC i když tentokrát bohužel bez nás ...
Reagovat
Petur_Fisk
Ale tak aspoň na čtyřhru se těšíš ne...? No a já doufám, že Ash zdemoluje Svitolinu...:)
Reagovat
tommr
no zatím to vypadá, že i ta čtyřhra nám pořádně zhořkne ...
Reagovat
Petur_Fisk
Pořád ještě není polovina zápasu. Holky se do toho dostanou.
Reagovat
tommr
nevypadá to na to ...
Reagovat
Petur_Fisk
Tak holt ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem se opil, myslel jsem, ze alkohol odplavi ty negativní myslenky, ale jenom je pokropil a stejne zůstaly. A to navíc dneska konci sezona hotovo.
Reagovat
Petur_Fisk
Hledej harmonii v realitě a ne v iluzi...,pak je šance, na delší trvání...:)
Reagovat
smazaný uživatel
Diky moc za pozitivní energii :)
Reagovat
Petur_Fisk
Proč si s něčím kazit náladu, co...? Tím se to stejně nespraví....:)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tak :) Akorat se to musim jeste naucit aplikovat na vetsinu situaci
Reagovat
Petur_Fisk
Hele, to je umění, které se učíme všichni a je to běh na dlouhou trať...
...Je dobré ale zkusit si uvědomit v určité situaci, která nás vytočí, že ten problém je v nás a ne vedle nás. Když se rozzuřím, tak to prostě nezvládám. Tak to holt příště zkusím znovu a třeba to zvládnu o něco líp...času dost...:)
Reagovat
EllNino
Je to jen tenis
Reagovat
smazaný uživatel
Mas pravdu
Reagovat
paddy
Tak konečně je sezóna u konce a na nějaký čas bude pokoj od neproměněných BB. Elík je jeden zápas od obhajoby. Gael je už určitě na místě.

Příští rok dojde k menším změnám. Od třetích zápasů ve skupinách se bude hrát na vozíčku, aby hráčky nemusely kvůli zranění odstupovat z turnaje a mohly pokračovat v boji o titul.

Podle komentů to vypadalo na absenci kvalitních zápasů, příp. neschopnost hráček vyhrát dobře rozehraný zápas. To je však jen iluze vlivem dvou faktorů.

Tím prvním byl povrch třídy šnek, na kterém se obtížně střílejí winnery, a znamená delší výměny, a tím pádem i vyšší pravděpodobnost chyb. Delší zápasy zcela jistě unaví každého, což jen dále navyšuje množství chyb a příp. umožňuje obrat dění v zápase. Ležet 2,5 hodiny na gauči není moc fyzicky náročné. Člověk se pak obtížně vcítí do mysli hráče, který danou dobu běhá po kurtu.
Druhým faktorem byla vyrovnanost pole (8 nejlepších hráček), která logicky přinesla těsné zápasy s průběhem jako na horské dráze. Výsledek zápasů se tak nedal určit po 5 gemech, jak bývá zvykem v dnešní uspěchané době.

Víceméně se nestalo nic překvapivého a navrch měly spíše hráčky, kterým daný povrch více vyhovuje a zároveň je neskolilo zranění. Díky zranění soupeřek postoupily dál i hráčky, které by za normální okolností vypadly ve skupině.

Příští rok se můžeme těšit na opakování stejného scénáře. Možná bude nějaké brblání, ale hráčky rády přijedou na nejlépe dotovaný turnaj v historii.

https://www.youtube.com/watch?v=-0kcet4aPpQ
Reagovat
FulnekUltras
celkově dobré postřehy ;-)

Jen bych pro příště prosil nepoužívat pro Simonku označení Halík. Je to mimořádně dehonestující a urážlivé. Dokonce tak, že sprostější ataka se tady v poslední době myslím ani neobjevila.
Reagovat
paddy
Reagovat
FulnekUltras
s tímhle koniášem jsem naštěstí husy taky nepásl ;-)
Reagovat
Fandina
To je škoda, kdyby ano, nemusel by ses ho bát.
Reagovat
FulnekUltras
konečně se vybarvuje, kdo ti zajistil spokojený důchod ;-)
Reagovat
Fandina
Psala jsem to proto, že máš tendenci na lidi útočit, někdy to pramení z obavy a neznáma. Proto to někteří jedinci dělají, podobně jako ty v diskusích tady. A pak také platí, že je jim bližší ten, kdo třeba má podobné názory politické i jiné. Proto na určité lidi nasazujeme psí boudy. A očekáváme to i u druhých, viz tvoje o mém důchodu. Já nemám potřebu se s někým ztotožnit, abych byla spokojená v důchodu. A už vůbec ne s nějak politikem. Jde o tvůj posto, o tvoji potřebu útočit na druhé.
Reagovat
FulnekUltras
u mě to pramení z pocitu, žes dělala v devadesátkách přímo na ÚV ODS - ale vůbec neútočím ;-)
Reagovat
Fandina
Jsi na omylu. S ODS nemám nic společného. A nikdy jsem tam nepracovala. A mám dojem, že tam není UV.
Reagovat
Fandina
A kromě jednou, před lety, jsem je nikdy nevolila.
Reagovat
FulnekUltras
ok - jako kdybych nic neřekl ;-)
Reagovat
blixa
Vysvětli mi, proč nám, pravičákům, neustále předhazuješ nějaké Národní socialisty (ODS) ? Co my s nimi máme společného ? Tvůj zuřivý odpor vůči nim jasně signalizuje, že se jedná jen o jinou odrůdu levičáků, protože vy soudruzi různých odrůd mezi sebou bojujete nejzuřivěji do konečné likvidace "bratrských" souputníků. Naopak skutečné ideové opozice si začínáte všímat až po likvidaci svých soudruhů :D
Reagovat
FulnekUltras
TOP, STAN, KDU, Piráti a podobné setrvale vyhnívající pidisračky, které si tak rády veřejně hrají na "svobodu a demokracii", nestojí ani za řeč. ;-)
Reagovat
blixa
Tvůj zkroucený mozeček zase nepochopil, co jsem napsal, nebo proč odpovídáš zcela nesouvisejícím blábolem ? Jo aha, ty jinak nevládneš, viď chudinko :D
Reagovat
FulnekUltras
"svoboda a demokracie" = stále frustrovanější čecháčkovská pravice, tak je to dneska jednoduché... ;-)
Reagovat
blixa
Jo, tak by to bylo kdyby nějaká pravice v Česku existovala (tu hrstku pravicových liberálů uvnitř lidovecké TOP09 nepočítám).
Reagovat
FulnekUltras
Bez sociálního rozměru jde každý systém nakonec do řiti.
Reagovat
Petur_Fisk
Ještě pořád Tě to baví?...:)
Reagovat
blixa
Občas ... :D
Reagovat
rybicka
Negovat umí všichni všechno. Která strana je TA SPRÁVNÁ ???
Reagovat
FulnekUltras
toť otázka pro každého samostatně a na základě přímých osobních zkušeností myslícího člověka ;-)
Reagovat
rybicka
Naprostý souhlas. Stejně jako kritika stran. Ale domnívala jsem se, že někdo, kdo je takových schopností, že tolik ví o negativním - JMENOVITĚ, že umí i pozitivní sdělení. :-))

Komu tedy dává svůj hlas FU? Viníky označuje jmenovitě stále dokola, dokola, dokola... :-)
Reagovat
Fandina
Ano pane Lendle.
Reagovat
Petur_Fisk
Ještě horší může být "ošklivé kačátko" a pak už mě nic horšího nenapadá...:)
Reagovat
Fransoas
Bylo by to úžasné,kdyby zítřejší klání Čtyřhry Báry a její parťačky dopadlo stejně jako letos ve Wimbledonu a dotáhly to do vítězného konce proti francouzko-maďarskému páru.Přeji hodně štěstí a herní pohody k dosažení této mety i v TM.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist