8. den v Singapuru: O titul si to rozdají Stephensová se Svitolinovou. Na deblovou trofej útočí Krejčíková se Siniakovou

28. 10. 2018, 00:01
Previews 1
Turnaj mistryň jde do finále. V rámci osmého hracího dne se rozdají obě trofeje. Ve finále dvouhry se utkají neporažené Sloane Stephensová s Elinou Svitolinovou. V deblovém finále se představí české naděje Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které čeká souboj s Timeou Babosovou a Kristinou Mladenovicovou.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry •
Stephensová (5-USA) - Svitolinová (6-Ukr.) | Center Court (12:30 SELČ)
• Finále čtyřhry •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Babosová/Mladenovicová (2-Maď./Fr.) | Center Court (9:00 SELČ)


• Finále dvouhry •
Sloane Stephensová (6.) - Elina Svitolinová (7.) | Center Court (12:30 SELČ)
Ve finále letošního ročníku se o prestižní trofej poperou debutantka a vítězka loňského US Open Sloane Stephensová a Elina Svitolinová, která bude útočit na svůj nejcennější titul. Ve vzájemné bilanci vede 2-1 Stephensová, jež vyhrála i poslední souboj letos v Montréalu. V hale dojde na premiérový duel.

Stephensová letos byla ve finále třikrát, ale uspěla jen jednou, když dobyla domácí podnik série WTA Premier Mandatory v Miami, finále naopak prohrála na grandslamovém French Open a v Montréalu. Ve finálových bojích má výbornou bilanci 6-2. Poslední americkou šampionkou Turnaje mistryň je Serena Williamsová (2014), která je zároveň poslední neporaženou vítězkou závěrečného vrcholu sezony (2013).

Svitolinová si letos zahraje finále počtvrté a v předchozích třech případech pokaždé slavila titul (Brisbane, Dubaj a Řím). Ve svém největším finále v kariéře bude útočit na celkově 13. triumf. Ve finále prohrála ve své kariéře jen dvakrát, naposledy před dvěma roky v srpnu v New Havenu.

Stephensová se v případě vítězství ve finále může posunout na čtvrté místo žebříčku WTA, v pondělí bude nejhůře na páté pozici. Maximálně na čtvrtou příčku může poskočit také Svitolinová. Jediná ukrajinská účastnice dvouhry Turnaje mistryň v historii má v tuto chvíli bez ohledu na dnešní výsledek jistý post světové šestky.

Finále vůbec nemá favoritku. Obě hráčky v Singapuru vyhrály všechny čtyři zápasy a prezentují se skvělou formou. Obě aktérky mají také výbornou bilanci ve finálových bojích, ale o malinko je na tom lépe Svitolinová, a proto Ukrajinku tipujeme na celkové vítězství.

Tip: Svitolinová ve třech setech

Aktuální forma
Stephensová měla na posledních turnajích smůlu na soupeřky. V Tokiu v prvním kole podlehla rozjeté Vekičové, ve Wuhanu pozdější finalistce Kontaveitové a v Pekingu v osmifinále Cibulkové. V Moskvě se překvapivě loučila hned na úvod. O její vyřazení se postarala Jabeurová, jež v ruském městě prožívá životní turnaj.

Cesta turnajem
Stephensová při své premiéře na akci pro osm nejlepších tenistek sezony dokázala ve třech setech zdolat Ósakaovou i Bertensovou a proti Kerberové jí stačily jen dva sety, stala se tak vítězkou Červené skupiny. V semifinále otočila stav 0-6 0-2 proti Karolíně Plíškové.

Historie na Turnaji mistryň
Na Turnaj mistryň se pětadvacetiletá Američanka kvalifikovala poprvé.

Sloane Stephensová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Miami (vítězka);  Montréal,  French Open (finále)
Největší úspěchy v hale: Turnaj mistryň (finále)
Bilance: 37-18
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 4-2
Bilance ve finále: 1-2 (kariérní 6-2)
Bilance proti hráčkám Top 10: 8-4 (kariérní 17-32)
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (finále), Wimbledon (1. kolo), US Open (čtvrtfinále)

Sloane Stephensová - Turnaj mistryň
Kariérní bilance: 4-0
Nejlepší výsledek: finále (2018)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Tokio (1. kolo), Wuhan (1. kolo), Peking (osmifinále), Moskva (2. kolo)
Odehrané zápasy: Ósakaová (7-5 4-6 6-1), Bertensová (7-6 2-6 6-3), Kerberová (6-3 6-3), Plíšková (0-6 6-4 6-1)

Aktuální forma
Na posledních akcích se Svitolinové příliš nedařilo a dvakrát měla smůlu na soupeřku. Ve Wuhanu prohrála ve třech setech s pozdější šampionkou Sabalenkovou, v Pekingu v úvodním kole neudržela jednoznačné vedení proti Kruničové a v Hongkongu ve čtvrtfinále nenašla recept na rozjetou Qiang Wang.

Cesta turnajem
V Singapuru však vyhrála všechny zápasy skupiny, když sehrála takticky velmi kvalitní zápas s Kvitovou, také proti Plíškové vynikala hlavně přesností úderů a vynikající obranou a zdolala i druhou nejlepší českou tenistku a na závěr přežila bitvu s obhájkyní titulu Wozniackou. Zajistila si tak prvenství v Bílé skupině. V semifinále v pohledné bitvě zdolala Nizozemku Bertensovou.

Historie na Turnaji mistryň
Premiéru na Turnaji mistryň si odbyla loni, kdy schytala výprask od Wozniacké, prohrála bitvu s Garciaovou a ani vítězství nad Halepovou jí na postup ze skupiny nestačilo.

Elina Svitolinová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Řím,  Dubaj,  Brisbane (vítězka);  Montréal (semifinále)
Největší úspěchy v hale: první turnaj
Bilance: 43-15
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 4-0
Bilance ve finále: 3-0 (kariérní 12-2)
Bilance proti hráčkám Top 10: 8-3 (kariérní 28-33)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (1. kolo), US Open (osmifinále)

Elina Svitolinová - Turnaj mistryň
Kariérní bilance: 5-2
Nejlepší výsledek: finále (2018)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Wuhan (2. kolo), Peking (1. kolo), Hongkong (čtvrtfinále)
Odehrané zápasy: Kvitová (6-3 6-3), Plíšková (6-3 2-6 6-3), Wozniacká (5-7 7-5 6-3), Bertensová (7-5 6-7 6-4)


• Finále čtyřhry •
/ Krejčíková / Siniaková - / Babosová / Mladenovicová | Center Court (9:00 SELČ)
O deblovou trofej se utkají světové a nasazené jedničky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou proti loňské vítězce Timee Babosové a její parťačce Kristině Mladenovicové. České duo může svým dnešním soupeřkám oplatit letošní porážku z Birminghamu.

Krejčíková se Siniakovou spolu začaly naplno hrát až v letošní sezoně a první titul vybojovaly na grandslamovém French Open, poté ovládly také slavný Wimbledon a na US Open došly do semifinále. Finále hrály ještě zkraje roku v Shenzhenu a v Miami. Dnes budou útočit na třetí společný triumf. Krejčíková má na kontě celkem tři tituly, Siniaková o jeden více. Ve finále Turnaje mistryň jsou obě poprvé a mohou navázat na loňské prvenství krajanky Sestini Hlaváčkové.

Cesta turnajem
ČF: Melicharová/Peschkeová (6-1 6-4)
SF: (3) Sestini Hlaváčková/Strýcová (6-3 6-2)

Babosová s Mladenovicovou se daly dohromady po třech letech a hned svůj první turnaj (grandslamové Australian Open) vyhrály. Přemožitelky nenašly ještě na trávě v Birminghamu, finále naopak prohrály v Madridu a na US Open. Společně budou usilovat o pátý titul. Loňská vítězka Babosová i Mladenovicová mají na kontě 18 deblových trofejí. Poslední francouzskou deblovou šampionkou je Françoise Dürrová (1979).

Cesta turnajem
ČF: Dabrowská/Yifan Xu (6-0 6-2)
SF: Bartyová/Vandewegheová (6-7 6-3 10-8)

TURNAJ MISTRYŇ 2018 - PROGRAM 8. HRACÍHO DNE
• CENTER COURT • (od 9:00 SELČ)
1. Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Babosová/Mladenovicová (2-Maď./Fr.)
2. Stephensová (5-USA) - Svitolinová (6-Ukr.) / nejdříve ve 13:30 SELČ
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
Fransoas
Finálový zápas dvouhry bude zajímavý,protože jde o dvě hráčky,které jěště neprohrály.Bude to hodně vyrovnané.Více věrim Svitolině.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist