8. den v Singapuru: O triumf si to rozdají Wozniacká a Venus Williamsová. Hlaváčková hraje o deblový titul

29. 10. 2017, 01:00
Previews 2
Letošní ročník Turnaje mistryň v Singapuru dnešním programem definitivně končí. Do finále dvouhry se probojovaly bývalé světové jedničky Caroline Wozniacká a Venus Williamsová. O deblový titul bude bojovat česká deblistka Andrea Hlaváčková, která po boku Timey Babosové vyzve dvojici Kiki Bertensová, Johanna Larssonová.

Caroline Wozniacká (6.) - Venus Williamsová (5.)
Letošní ročník Turnaje mistryň dnes vyvrcholí soubojem o titul, do kterého se probojovaly žebříčkové sousedky a bývalé světové jedničky Caroline Wozniacká a Venus Williamsová. Wozniacká se proti legendární Američance pokusí zlomit sérii porážek. Starší ze sester Williamsových totiž v předchozích sedmi vzájemných duelech ani jednou neporazila. Naposledy se spolu utkaly předloni v Miami.

Wozniacká i Williamsová se do semifinále probojovaly ze druhého místa. Wozniacká v prvních dvou zápasech smetla Svitolinovou i Halepovou a poté nedopodávala zápas s Garciaovou, čímž o prvenství v Červené skupině na poslední chvíli přišla. V semifinále vyřadila finalistka ročníku 2010 českou jedničku Karolínu Plíškovou. Dnes má možnost získat druhý letošní titul.

Williamsová naopak úvodní utkání právě s Plíškovou prohrála, poté v maratonské bitvě vydřela cenné vítězství nad Ostapenkovou a postup do semifinále si zajistila výhrou nad Muguruzaovou. V semifinále po obratu zdolala debutantku Garciaovou. Sedmatřicetiletá Američanka ještě nikdy na akci pro osm nejlepších tenistek neskončila před semifinále a skvělou bilanci potvrdila také letos. Navíc má dnes šanci zopakovat devět let starý triumf a získat první letošní titul.

Wozniacká a Williamsová jsou letošními finalistkami

Wozniacká neměla špatný start. V Austrálii vyhrála na všech třech turnajích dva zápasy, což znamenalo čtvrtfinálovou účast v Aucklandu a Sydney a postup do třetího kola Australian Open.

Mnohem lepších výsledků ale dosáhla na Arabském poloostrově. V Dauhá prohrála až ve finále s Karolínou Plíškovou a v Dubaji rovněž ve finále, tentokrát se Svitolinovou. V Indian Wells vypadla ve čtvrtfinále a v Miami přidala další finálovou účast, tehdy byla nad její síly Kontaová.

Na antuce se naopak bývalé světové jedničce příliš nedařilo. Na přípravných turnajích dosáhla nejlepšího výsledku postupem do čtvrtfinále v Charlestonu. Z Prahy a Madridu odjížděla s bilancí jedné výhry a jedné porážky a ve Štrasburku skrečovala utkání prvního kola. Na French Open však uspěla, když po sedmi letech postoupila až do čtvrtfinále.

Generálka na Wimbledon Dánce vyšla náramně. V Eastbourne se probojovala do finále. Znovu ovšem neuspěla a opět ji připravila porážku česká jednička Karolína Plíšková. V All England Clubu prohrála v osmifinále s Vandewegheovou.

Po skončení nejkratší etapy sezony se ještě vrátila na antuku. V Bastadu hrála celkově již páté letošní finále a už potřetí nezvládla souboj o titul s Češkou, tentokrát se Siniakovou.

Nenechala se však rozhodit a sezonu amerických betonů zahájila postupem do finále v Torontu. Ani šestý pokus ale v zisk trofeje neproměnila, letos podruhé ji ve finále porazila Svitolinová. Ve čtvrtfinále v Cincinnati si připsala další prohru s Plíškovou a na US Open ve druhém kole nestačila na rozjetou Makarovovou.

Kýženého titulu se přece jen dočkala, a to na oblíbené akci v Tokiu, kde triumfovala také v roce 2010 a loni. Ve Wuhanu se překvapivě loučila hned po duelu s Řekyní Sakkariovou. V osmifinále pekingského turnaje jí vystavila stopku Kvitová. V Hongkongu začala v roli obhájkyně titulu drtivým vítězstvím nad Bouchardovou, ale poté z turnaje kvůli problémům s rukou odstoupila.

Do Singapuru se Wozniacká vrátila poprvé od roku 2014, kdy se Turnaj mistryň v asijské metropoli konal poprvé. Celkově se akce pro osm nejlepších tenistek sezony účastní popáté. Před sedmi lety hrála finále, dvakrát vypadla v semifinále a v roce 2011 skončila již ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Tokio Premier (vítězka);  Toronto,  Bastad,  Eastbourne,  Miami,  Dubaj,  Dauhá (finále)
Letošní bilance: 59-21
Největší úspěchy v hale: letos hraje v hale poprvé
Letošní bilance v hale: 3-1
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 13-6 (kariérní 56-66)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 12-8
Nejlepší výsledek: finále (2010 a 2017)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Tokio Premier (vítězka), Wuhan (2. kolo), Peking (osmifinále), Hongkong (2. kolo)
Výsledky ve skupině: Svitolinová (6-2 6-0), Halepová (6-0 6-2), Garciaová (6-0 3-6 5-7)
Semifinále: Kar. Plíšková (7-6 6-3)

Williamsová se jako první vydala do Aucklandu, ale kvůli zdravotním potížím nemohla navázat na výhru z prvního kola. Na Australian Open se ale předvedla ve fantastické formě a v Melbourne po dlouhých čtrnácti letech postoupila do finále, které prohrála se sestrou Serenou.

Náročný přesun do Petrohradu absolutně nezvládla a v prvním kole uhrála jen čtyři gamy s pozdější šampionkou Mladenovicovou. Na velkých domácích turnajích ovšem opět zazářila, když v Indian Wells uhrála čtvrtfinále, v němž byla nad její síly pozdější překvapivá vítězka Vesninová, a v Miami semifinále, ve kterém ji rovněž vyřadila pozdější šampionka - Kontaová.

Na větších antukových akcích se legendární Američanka i nadále prezentovala solidní formou. V Charlestonu sice vypadla hned po prvním zápase, nicméně v Římě došla do čtvrtfinále a na pařížském grandslamu do osmifinále.

Generálku na Wimbledon se rozhodla neabslolvovat. Přesto v All England Clubu přidala další grandslamové finále, v němž nestačila na ve vynikající formě hrající Muguruzaovou, a šestou wimbledonskou trofej tak nezískala.

Před domácím US Open se představila v Torontu a Cincinnati. V kanadské metropoli v osmifinále utrpěla debakl od pozdější vítězky Svitolinové, v Cincinnati byla ve druhém kole nad její síly Bartyová. Na US Open však sedmatřicetiletá Američanka protáhla letošní skvělou grandslamovou šňůru postupem do semifinále a po více než šesti letech se vrátila do Top 5.

Williamsová se v Asii dostavila na jediný turnaj. Velké podniky ve Wuhanu a Pekingu vynechala a zahrála si jen menší akci v Hongkongu, kde vypadla ve druhém kole s Naomi Ósakaovou.

Na Turnaji mistryň startuje po dlouhých osmi letech. Svou premiéru si odbyla před neuvěřitelnými osmnácti lety. Ani při jedné ze svých čtyř účastí na závěrečné akci sezony neskončila ve skupině. Do semifinále se probojovala v letech 1999 a 2002 (ještě se nehrál systém skupin), v roce 2008 získala trofej pro vítězku a o rok později hrála finále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Wimbledon,  Australian Open (finále);  US Open,  Miami (semifinále)
Letošní bilance: 38-13
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (2. kolo)
Letošní bilance v hale: 3-2
Výsledky na grandslamech: Australian Open (finále), French Open (osmifinále), Wimbledon (finále), US Open (semifinále)
Letošní bilance vs Top 10: 7-4 (kariérní 131-95)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 14-6
Nejlepší výsledek: vítězka (2008)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Hongkong (2. kolo)
Výsledky ve skupině: Kar. Plíšková (2-6 2-6), Ostapenková (7-5 6-7 7-5), Muguruzaová (7-5 6-4)
Semifinále: Garciaová (6-7 6-2 6-3)

 

Na deblové finále si jistě přivstanou čeští fanoušci. O trofej pro deblové šampionky totiž zabojuje česká naděje Andrea Hlaváčková, jež po boku Maďarky Timey Babosové vyzve Kiki Bertensovou a Johannu Larssonovou, které se na Turnaj mistryň kvalifikovaly jako poslední.

Babosová s Hlaváčkovou letos v hale ještě neprohrály. Maďarsko-český tandem, jenž triumfoval v Québeku a Moskvě, má na kontě pět turnajových titulů a z posledních 18 zápasů jich vyhrál 17. V Singapuru zatím neztratil set, když porazil Klepačovou s Martínezovou a také světové jedničky Yung-Jan Chan a Hingisovou.

Bertensová s Larssonovou mají o jednu trofej méně, nicméně na Turnaji mistryň se prezentují skvělou formou a v hale vyhrály všech šest duelů. Ve čtvrtfinále po velkém boji vyřadily nasazené čtyřky Bartyovou s Dellacquaovou a v semifinále loňské vítězky Makarovovou s Vesninovou.

Oba páry se dnes utkají podruhé. Jediný dosavadní duel jednoznačně vyhrály Češka a Maďarka.

BNP PARIBAS WTA FINALS 2017 - PROGRAM 8. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 9:00 SEČ)
1. Babosová/Hlaváčková (3-Maď./ČR) - Bertensová/Larssonová (Niz./Švéd.)
2. Wozniacká (6-Dán.) - V. Williamsová (5-USA) / nejdříve ve 12:30 SEČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

2
Přidat komentář
Krisboy
Přál bych to více Venus, ale myslím, že vyhraje Caro.
Reagovat
kada.tom
Timea s Andreou ve třech (tj. v STB), Caro ve třech (přání nemám, protože oběma moc fandím a titul jim budu přát)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist