9. den v Melbourne: Kvitová bude bojovat o semifinále proti domácí Bartyové

21. 1. 2019, 20:00
Previews 20
V rámci devátého hracího dne Australian Open je na programu první polovina čtvrtfinálových soubojů. Petra Kvitová si to o semifinále rozdá s domácí Ashleigh Bartyovou, druhou semifinalistkou se stane vítězka zápasu mezi Anastasií Pavljučenkovovou a Danielle Rose Collinsovou. Mužská čtvrtfinále obstarají Roberto Bautista se Stefanosem Tsitsipasem a Frances Tiafoe s Rafaelem Nadalem.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Češi v akci •
Kvitová (8-ČR) - Bartyová (15-Austr.) | Rod Laver Arena (9:00 SEČ)
• Čtvrtfinále dvouhry žen •
Pavljučenkovová (Rus.) - Collinsová (USA) | Rod Laver Arena (4:30 SEČ)
• Čtvrtfinále dvouhry mužů •
Bautista (22-Šp.) - Tsitsipas (14-Řec.) | Rod Laver Arena (2:30 SEČ)
Tiafoe (USA) - Nadal (2-Šp.) | Rod Laver Arena (10:30 SEČ)


• Češi v akci •
Petra Kvitová (6.) - Ashleigh Bartyová (15.) | Rod Laver Arena (9:00 SEČ)
Petra Kvitová si po necelých dvou týdnech střihne reprízu nedávného finále v Sydney s domácí Ashleigh Bartyovou, která je poprvé v grandslamovém čtvrtfinále. Všechny tři předchozí souboje nad dvaadvacetiletou Australankou vyhrála a dnes zaútočí na první grandslamové semifinále od triumfu ve Wimbledonu 2014.

Kvitová má v Melbourne fantastickou formu a neměla by ji zastavit ani výborně hrající Bartyová. Kvitovou tipujeme na vítězství ve dvou těsných setech, začátek zápasu by si neměla na rozdíl od Sydney nechat utéct.

Tip: Kvitová ve dvou setech

Aktuální forma
Kvitová zahájila letošní sezonu v Brisbane, kde vypadla už ve druhém kole. Mnohem lépe si vedla v Sydney. Na poslední generálce bez ztráty setu přehrála Sabalenkovou, Su-Wei Hsieh, loňskou šampionku Kerberovou i Sasnovičovou, ve finále vydřela vítězství nad svou dnešní soupeřkou a získala 26. titul.

Cesta turnajem
V Melbourne si zatím česká jednička vede naprosto suverénně a ještě neztratila set. Postupně si poradila se Slovenkou Rybárikovou, Rumunkou Beguovou, Švýcarkou Bencicovou a naposledy se sedmnáctiletou Američankou Anisimovovou.

Historie na Australian Open
Kvitová se v Melbourne Parku v roce 2011 probojovala do čtvrtfinále, o rok později dokonce do semifinále, jenže od té doby se jí na úvodním grandslamu sezony přestalo dařit. Během pěti dalších ročníků vyhrála jen čtyři zápasy, loni se loučila už v prvním kole po dramatické bitvě s Petkovicovou.

Petra Kvitová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Sydney (vítězka)
Největší úspěchy na betonech: Sydney (vítězka)
Bilance: 10-1
Bilance na betonech: 10-1
Bilance ve čtvrtfinále grandslamů: 0-0 (kariérní 5-5)
Bilance proti hráčkám Top 11-20: 2-1 (kariérní 45-32)

Petra Kvitová - Australian Open
Kariérní bilance: 18-9
Nejlepší výsledek: semifinále (2012)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Brisbane (2. kolo), Sydney (vítězka)
Cesta turnajem: Rybáriková (6-3 6-2), Beguová (6-1 6-3), Bencicová (6-1 6-4), Anisimovová (6-2 6-1)

Aktuální forma
Bartyová letos navazuje na senzační loňskou sezonu. V Sydney zopakovala finálovou účast a sahala po titulu, který jí těsně sebrala Kvitová. Na domácím turnaji bez ztráty setu přehrála Ostapenkovou, světovou jedničku Halepovou, Mertensovou a Bertensovou.

Cesta turnajem
V Melbourne si vede nejlépe ve své kariéře. Domácí naděje neztratila set s Thajkou Kumkhumovou, Číňankou Yafan Wang ani Řekyní Sakkariovou a vylepšila své melbournské maximum. V osmifinále po obratu zdolala bývalou vítězku Rusku Šarapovovou a poprvé v kariéře postoupila do čtvrtfinále grandslamu.

Historie na Australian Open
Na Australian Open před přerušením kariéry ve všech třech případech skončila v prvním kole. Po návratu k tenisu uhrála předloni i loni třetí kolo, loni nestačila na Ósakaovou.

Ashleigh Bartyová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Sydney (finále)
Největší úspěchy na betonech: Sydney (finále)
Bilance: 8-1
Bilance na betonech: 8-1
Bilance ve čtvrtfinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance proti hráčkám Top 10: 2-1 (kariérní 7-15)

Ashleigh Bartyová - Australian Open
Kariérní bilance: 8-5
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2019)
Loňský výsledek: 3. kolo
Generálka: Sydney (finále)
Cesta turnajem: Kumkhumová (6-2 6-2), Yafan Wang (6-2 6-3), Sakkariová (7-5 6-1), (30) Šarapovová (4-6 6-1 6-4)


• Čtvrtfinále dvouhry žen •
Anastasia Pavljučenkovová (44.) - Danielle Rose Collinsová (35.) | Rod Laver Arena (4:30 SEČ)
O semifinále úvodního grandslamu si to rozdají velmi překvapivé čtvrtfinalistky Anastasia Pavljučenkovová, která je ve čtvrtfinále grandslamu po dvou letech a popáté zaútočí na premiérové grandslamové semifinále, a Danielle Rose Collinsová, jež před startem letošního ročníku Australian Open nikdy nevyhrála zápas na grandslamu. Bude se jednat o premiérový vzájemný duel.

Obě hráčky mají fantastickou formu a naprosto zaslouženě mezi nejlepší osmičku postoupily. O něco suverénnější je ale podceňovaná Američanka, naposledy zametla se světovou dvojkou Kerberovou. Pokud se přiblíží výkonu z minulého kola, nebude na ni stačit ani Ruska.

Tip: Collinsová ve třech setech

Aktuální forma
Pavljučenkovová na dvou generálkách vyhrála jediný zápas. V Shenzhenu smetla Anu Bogdanovou, ale poté ve třech setech nestačila na krajanku a kvalifikantku Kuděrmetovovou. V Hobartu se po třísetové porážce s Lapkovou loučila hned po prvním kole.

Cesta turnajem
Své trápení prolomila v Melbourne. Na úvodním grandslamu sezony přehrála Portoričanku Puigovou, ve třech setech vyřadila světovou devítku Nizozemku Bertensovou, v souboji o osmifinále smetla ve formě hrající Bělorusku Sasnovičovou a po obratu si vyšlápla na světovou pětku Američanku Stephensovou.

Historie na Australian Open
Pavljučenkovová startuje v Melbourne Parku v hlavní soutěži pojedenácté a v minulosti jen jednou prošla dále než do třetího kola, a to předloni, kdy ve čtvrtfinále prohrála s Venus Williamsovou. Loni pro ni úvodní grandslam sezony skončil již ve druhém kole po prohře s Katerynou Bondarenkovou.

Anastasia Pavljučenkovová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (čtvrtfinále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open (čtvrtfinále)
Bilance: 5-2
Bilance na betonech: 5-2
Bilance ve čtvrtfinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-4)
Bilance proti hráčkám Top 31-50: 1-0 (kariérní 61-29)

Anastasia Pavljučenkovová - Australian Open
Kariérní bilance: 15-10
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2017, 2019)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Shenzhen (2. kolo), Hobart (1. kolo)
Cesta turnajem: Puigová (6-4 6-3), (9) Bertensová (3-6 6-3 6-3), Sasnovičová (6-0 6-3), (5) Stephensová (6-7 6-3 6-3)

Aktuální forma
Collinsová zahájila letošní sezonu v Brisbane, kde v prvním kole sahala po skalpu Kvitové. První kolo pro ni bylo konečnou také v Sydney. Po úspěšném projití dvoukolovou kvalifikací nestačila na Su-Wei Hsieh.

Cesta turnajem
V Melbourne byla v prvním kole jediný game od porážky, když světová třináctka Němka Görgesová podávala na vítězství. Pětadvacetiletá Američanka však utkání otočila a bez ztráty setu porazila krajanku Vickeryovou, nasazenou devatenáctku Francouzku Garciaovou a v osmifinále ztratila pouhé dva gamy se světovou dvojkou a bývalou vítězkou Němkou Kerberovou.

Historie na Australian Open
Premiéru na úvodním grandslamu roku si odbyla loni, kdy neprošla kvalifikací.

Danielle Rose Collinsová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (čtvrtfinále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open (čtvrtfinále)
Bilance: 6-2
Bilance na betonech: 6-2
Bilance ve čtvrtfinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance proti hráčkám Top 31-50: 0-0 (kariérní 2-4)

Danielle Rose Collinsová - Australian Open
Kariérní bilance: 4-0
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2019)
Loňský výsledek: kvalifikace
Generálka: Brisbane (1. kolo), Sydney (1. kolo)
Cesta turnajem: (14) Görgesová (2-6 7-6 6-4), Vickeryová (6-3 7-5), (19) Garciaová (6-3 6-2), (2) Kerberová (6-0 6-2)


• Čtvrtfinále dvouhry mužů •
Roberto Bautista (24.) - Stefanos Tsitsipas (15.) | Rod Laver Arena (2:30 SEČ)
Letos neporažený Roberto Bautista se premiérově střetne s vycházející hvězdou Stefanosem Tsitsipasem. Oba hráče čeká premiérové grandslamové čtvrtfinále.

Bautista má letos famózní formu, Tsitsipas potvrdil další herní posun vítězstvím nad šampionem posledních dvou ročníků Federerem. Zápas je tedy naprosto otevřený a bude záležet na tom, zda převládnou zkušenosti, či dravé mládí. Mírně favorizujeme řeckého mladíka, jenž bude mít mocnou podporu svých fanoušků, kteří za ním do Melbourne dorazili.

Tip: Tsitsipas v pěti setech

Aktuální forma
Bautista vstoupil do letošní sezony famózně. V Dauhá bez ztráty setu přehrál Berrettiniho, Garcíu-Lópeze a Wawrinku, v semifinále otočil zápas se světovou jedničkou Djokovičem, ve finále ve třech setech zdolal Berdycha a získal devátý kariérní titul.

Cesta turnajem
Vítěznou sérii zatím úspěšně protahuje v Melbourne. Na Australian Open zvládl pětisetové bitvy s Britem Murraym a domácím Millmanem, ve třetím kole naopak neztratil set s Rusem Chačanovem a v dalším "pětiseťáku" uspěl proti loňskému finalistovi Chorvatovi Čiličovi a na desátý pokus uspěl v grandslamovém osmifinále.

Historie na Australian Open
Bautista v hlavní soutěži Australian Open startuje poosmé. Během předchozích ročníků si třikrát zahrál osmifinále a čtyřikrát vypadl v úvodních kolech. Loni se loučil již po prvním zápase, když neuhrál ani set s Verdascem.

Roberto Bautista - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Dauhá (vítěz)
Největší úspěchy na betonech: Dauhá (vítěz)
Bilance: 9-0
Bilance na betonech: 9-0
Bilance ve čtvrtfinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance proti hráčům Top 11-20: 1-0 (kariérní 14-15)

Roberto Bautista - Australian Open
Kariérní bilance: 15-7
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2019)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Dauhá (vítěz)
Cesta turnajem: A. Murray (6-4 6-4 6-7 6-7 6-2), Millman (6-3 6-1 3-6 6-7 6-4), (10) Chačanov (6-4 7-5 6-4), (6) Čilič (6-7 6-3 6-2 4-6 6-4)

Aktuální forma
Tsitsipas si poprvé zahrál Hopman Cup, kde prohrál s Norriem a Federerem a porazil Tiafoea. Na generálce v Sydney nepotvrdil roli nasazené jedničky, když po vítězství nad Andreozzim ve třech setech nestačil na pozdějšího finalistu Seppiho.

Cesta turnajem
Na Australian Open ve čtyřech setech přehrál Itala Berrettiniho, Srba Troického, nasazeného Gruzínce Basilašviliho i majitele 20 grandslamových trofejí, šestinásobného šampiona a vítěze posledních dvou ročníků Australian Open Švýcara Federera, čímž si zajistil start ve svém premiérovém grandslamovém čtvrtfinále.

Historie na Australian Open
Premiéru v hlavní soutěži úvodního grandslamu sezony si odbyl loni, kdy skončil hned v prvním kole na raketě Shapovalova.

Stefanos Tsitsipas - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open,  Sydney (čtvrtfinále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open, Sydney (čtvrtfinále)
Bilance: 5-1
Bilance na betonech: 5-1
Bilance ve čtvrtfinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance proti hráčům Top 21-30: 0-0 (kariérní 2-3)

Stefanos Tsitsipas - Australian Open
Kariérní bilance: 4-1
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2019)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Sydney (čtvrtfinále)
Cesta turnajem: Berrettini (6-7 6-4 6-3 7-6), Troicki (6-3 2-6 6-2 7-5), (19) Basilašvili (6-3 3-6 7-6 6-4), (3) Federer (6-7 7-6 7-5 7-6)


Frances Tiafoe (39.) - Rafael Nadal (2.) | Rod Laver Arena (10:30 SEČ)
Vítěze ročníku 2009, majitele 17 grandslamových vavřínů a jednoho z největších favoritů na letošní triumf Rafaela Nadala vyzve americký mladík a debutant ve čtvrtfinále grandslamu Frances Tiafoe. S aktuální světovou dvojkou změří síly premiérově.

Tiafoe sice hraje životní turnaj, ale Nadal je i tak favoritem. Španělský tenista hraje v Melbourne naprosto s přehledem a ani rozjetý Američan by ho neměl ohrozit. Minimálně set by však uhrát mohl a trochu favoritovi cestu do další fáze turnaje zkomplikovat.

Tip: Nadal ve čtyřech setech

Aktuální forma
Tiafoeovi se vstup do sezony vůbec nepovedl. V Hopmanově poháru prohrál s Tsitsipasem, Federerem i Norriem a na generálce v Sydney vypadl už v prvním kole po porážce s domácím Millmanem.

Cesta turnajem
Na Australian Open ovšem nastal obrat o 180 stupňů. Tiafoe přehrál kvalifikanta Gunneswarana z Indie, ve čtyřech setech vyřadil světovou šestku Jihoafričana Andersona, v pětisetové bitvě udolal Itala Seppiho a poprvé v kariéře postoupil do osmifinále grandslamu. V něm ve čtyřech setech zdolal nasazeného Bulhara Dimitrova a nadělil si tak nejhezčí dárek ke svým 21. narozeninám.

Historie na Australian Open
V Melbourne Parku hraje hlavní soutěž potřetí. Při své premiéře došel do druhého kola, loni v prvním kole nestačil na Del Potra.

Frances Tiafoe - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (čtvrtfinále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open (čtvrtfinále)
Bilance: 4-1
Bilance na betonech: 4-1
Bilance ve čtvrtfinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance proti hráčům Top 10: 1-0 (kariérní 3-10)

Frances Tiafoe - Australian Open
Kariérní bilance: 5-2
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2019)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Sydney (1. kolo)
Cesta turnajem: Gunneswaran (7-6 6-3 6-3), (5) Anderson (4-6 6-4 6-4 7-5), Seppi (6-7 6-3 4-6 6-4 6-3), (20) Dimitrov (7-5 7-6 6-7 7-5)

Aktuální forma
Nadalova forma byla před startem Australian Open velkým otazníkem. Na exhibici v Abú Dhabi neudržel vedení proti Andersonovi, k dalšímu utkání kvůli svalovému zranění nenastoupil a na poslední chvíli zrušil start v Brisbane, kde měl absolvovat generálku na úvodní grandslam. Poslední soutěžní zápas odehrál na loňském US Open.

Cesta turnajem
V Melbourne Parku si ale Španěl, který loňskou sezonu ukončil skrečí v semifinále US Open, po dlouhé zdravotní přestávce vede skvěle. Do čtvrtfinále postoupil bez ztráty setu, když si postupně poradil s domácími Duckworthem, Ebdenem a de Minaurem a šanci nedal ani dlouhodobě nejlepšímu českému tenistovi Berdychovi.

Historie na Australian Open
Nadal si celkem čtyřikrát zahrál finále Australian Open, uspěl jen jednou (2009). Na všech ostatních grandslamech má na kontě minimálně dva triumfy. Majitel 17 grandslamových vavřínů se úvodního grandslamu sezony účastní počtrnácté, ve čtvrtfinále je pojedenácté. Loni kvůli zranění skrečoval čtvrtfinále s Čiličem.

Rafael Nadal - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (čtvrtfinále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open (čtvrtfinále)
Bilance: 4-0
Bilance na betonech: 4-0
Bilance ve čtvrtfinále grandslamů: 0-0 (kariérní 29-7)
Bilance proti hráčům Top 31-50: 1-0 (kariérní 149-20)

Rafael Nadal - Australian Open
Kariérní bilance: 59-12
Nejlepší výsledek: vítěz (2009)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: žádná
Cesta turnajem: Duckworth (6-4 6-3 7-5), Ebden (6-3 6-2 6-2), (27) de Minaur (6-1 6-2 6-4), Berdych (6-0 6-1 7-6)

AUSTRALIAN OPEN 2019 - PROGRAM 9. HRACÍHO DNE
• ROD LAVER ARENA • (od 1:00 SEČ)
1. čtyřhra legend
2. Bautista (22-Šp.) - Tsitsipas (14-Řec.) / nejdříve ve 2:30 SEČ
3. Pavljučenkovová (Rus.) - Collinsová (USA) / nejdříve ve 4:30 SEČ
4. Kvitová (8-ČR) - Bartyová (15-Austr.) / nejdříve v 9:00 SEČ
5. Tiafoe (USA) - Nadal (2-Šp.)
• MARGARET COURT ARENA • (od 1:00 SEČ)
1. Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Stosurová/S. Zhang (Austr./Čína)
• COURT 3 • (od 1:00 SEČ)
2. Strýcová/Vondroušová (ČR) - Klepačová/Martínezová (5-Slovin./Šp.)
3. Krejčíková/Ram (3-ČR/USA) - Swiateková/Kubot (Pol.)
• COURT 5 • (od 1:00 SEČ)
3. Forejtek/Svrčina (3-ČR) - Klopper/Montsi (JAR) / junioři
• COURT 19 • (od 1:00 SEČ)
2. Lehečka (ČR) - Wendelken (Brit.) / junioři
Kompletní program 9. hracího dne
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
FulnekUltras
a bude to všechno cajk...
Reagovat
Hector21
Tak Nastěnko, ufff držím palce.

Pojď holka moje
Reagovat
FulnekUltras
budu spolutlačit i ve vlaku ;-)
Reagovat
FulnekUltras
asi to bylo málo, no... ;-(
Reagovat
bIbec
Collins ve dvou, Ash ve třech.
Reagovat
bIbec
a Rafan neztratí set. V suchým ve třech.
Reagovat
Mayo
Snáď budeš mat pravdu blbče.
Reagovat
bIbec
Mažu do práce, tak doufám, že jak zkouknu výsledky, tak to bude všecko přesně opačně. Good Luck.
Reagovat
tommr
jasná výhra našeho páru. Doufám, že to tam ted po vypadnutí našich jedniček celý vyhrajou ... :)
Reagovat
Jimbo
Zoufalý výkon Barbory, těch chyb z jasných míčů. Nakonec se přidala i Kateřina. Velice zasloužená prohra, i když se Číňanka snažila o opak.

Zatím Barbora a Markéta hrají trochu lépe a mají set.
Reagovat
Fandina
Katka s Bárou hrají druhý TB proti Stosur Zhang, bohužel ani druhý set nedopodávaly. Tak doufám, že teď ten TB dají. Pojďte!!!
Reagovat
tommr
na Eurosportu ...
Katka začala ve velkým stylu, Bára jí to bohužel kazí ...
Reagovat
tommr
naše sice podávaly na set ale první set berou nakonec soupeřky v TB. Bára hraje naprosto tragicky a táhne náš pár dolů ...
Reagovat
Fandina
Jj, je to škoda, že první set takhle dopadl, ale zase to nebylo jen na Báře, pár super bodů udělala. Ona hraje hlavně dobře Zhang a Sam tentokrát moc nekazí a diváci je ženou.
Reagovat
tommr
Bára dneska podala mimořádně špatnej výkon a ta zbytečná prohra jde zcela na její vrub ...
Reagovat
tommr
druhej set jako přes kopírák. Naše opět nedopodávaly set a TB nezvládly. Bára Krejčíková byla dneska bezkonkurenčně nejhorší na kurtu ...
Reagovat
Liska-Brno
Lidi vseci víme co petra dokáze tohle je jedina a posledni prekazka pred titulem "D Snad to zvládne a v dalsim kole sunda rusku a pak hura na opicu serenu modlete se "DDDD
Reagovat
FulnekUltras
celkom parádna vízia, pán Liška... ;-)
Reagovat
Blondie
Neskutečně bych to Petrušce přála. Ale nějak myslím, že se bude radovat Ash.
Reagovat
annah
Jak tak koukám na seznam borců v mužském čtvrtfinále, tak nejvíc zvědavá jsem na to, jak si povede Tsitsi. Jestli znovu ukáže špičkovou formu, s níž smetl Rogera. Budu mu fandit - už proto, že na druhé straně sítě bude nesympatický Bautista.
Raonič to dá nejvýš ve čtyřech setech a Novak s Rafou myslím proplují do semi, aniž by se nějak výrazně zapotili.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist