A je to oficiální. Haas ukončil kariéru

16. 3. 2018, 10:24
Aktuality 27
Bývalý druhý hráč světa a nyní ředitel prestižního tenisového turnaje BNP Paribas Open Tommy Haas před pár hodinami oficiálně ukončil kariéru profesionálního tenisty. Devětatřicetiletý Němec svou více než dvacetiletou etapu ukončil těsně poté, co jeho blízký kamarád Roger Federer v Indian Wells Tennis Garden ve čtvrtfinále porazil Hyeon Chunga.
Profily hráčů

"Považuju se za šťastlivce, že jsem mohl hrát tenis profesionálně přes dvacet let," řekl Haas. "Tenhle sport mi toho dal spoustu. Vytvořil jsem si pevná přátelská pouta, mohl jsem cestovat po světě a mám díky němu neuvěřitelné vzpomínky. Na druhou stranu mě toho dost naučil, například jak zvládat výzvy a dostat se zpátky."

Bez podpory nejbližších by samozřejmě tak dlouho na kurtech nebojoval. "Chtěl bych poděkovat rodičům, své rodině, ženě i dětem za neuvěřitelnou podporu. A samozřejmě také fanouškům. Děkuju, že jste mě všichni po celá ta léta podporovali."

Haas byl v květnu 2002 světovou dvojkou. Celkem osm tenisových sezon zakončil v Top 20. Během své kariéry byl 28krát ve finále a získal 15 titulů. Poslední triumfy slavil v roce 2013 v Mnichově a Vídni.

Na všech čtyřech grandslamech se probojoval minimálně do čtvrtfinále. Jeho maximem je semifinále, do kterého se dostal v letech 1999, 2002 a 2007 na Australian Open a v roce 2009 ve Wimbledonu. Haas vyhrál celkem 569 zápasů, čímž je druhým nejúspěšnějším Němcem v open éře. Více výher už posbíral jen Boris Becker (713).

Rodák z Hamburku také vybojoval před osmnácti lety stříbrnou medaili na olympijských hrách v Sydney. Na právě probíhající akci Masters v Indian Wells má bilanci 25 výher a 13 porážek. V letech 2007 a 2008 si v kalifornské poušti zahrál čtvrtfinále.

Během své kariéry podstoupil devět operací, ale vždy se dokázal dostat zpět. V letech 2004 a 2012 dokonce vyhrál anketu Návrat roku. Poslední vítězství slavil loni na trávě ve Stuttgartu, když ve druhém kole po odvrácení mečbolu porazil Rogera Federera.

V červnu 2016 byl Haas jmenován ředitelem turnaje BNP Paribas Open, který se každoročně koná v kalifornském Indian Wells. Právě v této funkci hodlá pokračovat, což spolu s oficiálním koncem kariéry oznámil poté, co jeho blízký kamarád Roger Federer ve čtvrtfinále letošního ročníku porazil Hyeon Chunga.

Federer samozřejmě odchod německého tenisty na pozápasové tiskové konferenci okomentoval. "Jsem rád, že tu v tak velkém okamžiku pro Tommyho můžu být. Zpočátku jsme byli spíše rivalové, ale trochu jsme se znali, protože oba mluvíme německy. Vždycky jsme spolu vycházeli," rozpovídal se letos neporažený Švýcar.

"Za posledních zhruba deset let jsme se hodně sblížili. Jakmile potkal Saru a měli děti, poznávali jsme se víc a víc. Byl to jeden z mých nejbližších přátel na tour. Mám z něj velkou radost, že dokázal učinit takto velké rozhodnutí," dodala světová jednička.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

27
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Mayo
Musím uznať, že mi nebude chýbať ale hlavne nech je zdravý.
Reagovat
Krisboy
Pamatuje někdo? Zaujal mě komentář uživatele einzeltiera:

https://www.youtube.com/watch?v=CsLc_EAb6ho
Reagovat
smazaný uživatel
Jeden z poslednich skvelych zapasu, rok 2013 a vyhra nad Djokerem v Miami 6-2, 6-4... a bohuzel v tom samem roce se mu nepodarilo Djokera prehrat ve Wimblu. To si celkem pamatuji, tehda jsem psal, ze je konec... v tom roce mel na teho Djokera smulu, potkal ho take v Parizi v QF.
Jinak skvele zapasy s Gulbisem v roce 2013.
Da se rict ze to byl posledni poradny jeho rok kariery. Potom uz bida s nouzi, plno zdravotnich a dalsich problemu.
Jinak urcite skvely hrac:)
Reagovat
a.magerova
NIKDY nezapomenu na své hrůzné pocity v této chvíli (viz video)... a v prvním setu Roger neztratil při svém podání ani míček a stejně TO nestačilo... Tommy Tommy, Tys mi dal... :-P

https://www.youtube.com/watch?v=8M4bVgkVBPA&feature=youtu.be&t=10m16s
Reagovat
smazaný uživatel
Tak video nam pripomina, ze mozna ta antuka opravdu Fedexe tak moc nepotrebuje:)
Reagovat
hippos
konečně!
Reagovat
kada.tom
přesně ...
Reagovat
Fandina
byl a pořád je pro mě nejhezčí chlap na okruhu, super hráč, fešák, prostě ten nej. A také jsem na něm dost obdivovala ty jeho návraty. Dlouho nehrál a pak zase dokázal vystoupat vysoko. Pá fešáku, vždycky jsem se na jeho zápasy moc ráda dívala. Tak si to alespoň někdy pustím zpětně. Ale je mi smutno. Pá.
Reagovat
Fandina
A samozřejmě se mi líbil jeho jednoručák. A taky jsem ho několikrát viděla hrát, když jsem byla v hledišti. Asi nejvíc mě utkvělo FO v roce 2013, když hrál s Isnerem. Ale myslím, že také v tom roce jsem ho viděla ve Vídni.
Reagovat
hippos
Ty jsi duchodkyne nebo smlamena vdova, ze mas tolik casu trajdat po svete?
Reagovat
Fandina
Jsem důchodkyně, ale jezdila jsem i když jsem nebyla, místo dovolené.
Reagovat
Fandina
A třeba na FO jsem byla sice sama, ale manžel byl se mnou v Paříži a šel po památkách a já na tenis.
Reagovat
Fandina
A teď jsme byli v Dubaji ve třech, manžel syn a já. A na klukách jsem na tenisu byla jen já, ale na holky šli i oni.
A letos se zase chystám do Wimbledonu, tentokrát s dcerou a vnoučaty.
Reagovat
hippos
to je fajn..zavidim!
Reagovat
Fandina
Ale zase není až tak moc co závidět. Je to taková dovolená, s programem jít se dívat na tenis.
Reagovat
Lina
Jedna zpráva potěšila a jedna rozesmutnila. Tommymu hodně štěstí a zdraví. Snad si v budoucnu i s Rogerem nejednou zapinkají ve veteránech a budou na kamerách.
Reagovat
Roger_Federer
Jedem z mých top5 oblibencu poslednich, 20 let..
Dalsi hrac pryc:(
Reagovat
Valaska
navzdy si ho budem pamatat ako hraca, ktory prehral TB zo 6-0
Reagovat
Krisboy
Kdy a s kým?
Reagovat
Padme
taťkové... Doufám, že si spolu kluci zase někde zazpívají;) Tommymu hodně zdraví a štěstí v dalším životě!
Reagovat
Krisboy
Borec, legenda. Vypadají s Rogerem trochu jako bráchové :) Tak hodně štěstí v "civilu", Tommy!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jeden z mých nejoblíbenějších hráčů na okruhu. Loni jsem ho viděl ve Stuttgartu a jeho tenis mě vždy bavil. Dokázal se vždy vrátit a překvapit - třeba jako loni Federera.
Reagovat
a.magerova
Tommy ve svém prvním i posledním profi-zápase porazil Rogera:

První - OH 2000
Mezitím - AO 2002, Halle 2012
Poslední - 2017 - Stuttgart

http://i.imgur.com/aLI9FSS.jpg
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist