Agassi: Tohle je zlatá éra tenisu

25. 1. 2013, 19:42
Aktuality 24
Sám byl jedním z nejlepších hráčů své doby a s osmi grandslamovými tituly patří mezi nejúspěšnější hráče historie. S Petem Samprasem sváděl souboje, na které fanoušci vzpomínají dodnes, ovšem až nyní podle Andre Agassiho zažíváme zlatou éru bílého sportu. Momentálně vidíme hrát možná tři nejlepší hráče, tvrdí Američan.
André Agassi

Dvaačtyřicetiletý Andre Agassi složil poklonu nejlepším současným tenistům v Melbourne, kam zavítal poprvé od roku 2006, kdy skončil s profesionálním sportem. Krátce po včerejším postupu Novaka Djokoviče do finále zažertoval, že aktuální světovou jedničku by mohl porazit jedině v pěstním souboji.

"Nejspíš bych se s ním před zápasem začal prát v šatně. Tam bych možná měl šanci, tam ano," smál se osminásobný grandslamový vítěz, kterého prý nepřestává udivovat vzrůstající úroveň tenisu.

"Je neuvěřitelné sledovat, jak to jde nahoru. Člověk si říká, jak je to možné," diví se Agassi. "Je to úplně jiná úroveň tenisu, když hráči dokážou zahrát to, co hrají. Z hlediska strategie je to něco úplně jiného. Já se spoléhal na to, že ve výměně budu mít nad soupeři navrch a pomalu je udolám. Jenže dneska už nepoznáte, že ve výměně někdo zaostává. To by smazalo moji schopnost poznat, kdy se mám tlačit dopředu. Musel bych být úplně jiný hráč, moje tělo by muselo vypadat. To znamená, že se hra o hodně zlepšila," tvrdí bývalý nejlepší hráč světa.

Od té doby, co se Agassi rozloučil s profesionálním tenisem, se Federerovi podařilo překonat Samprasův rekord a získal už 17 grandslamových titulů. Nadal i přes časté zdravotní potíže triumfoval na velkých turnajích celkem jedenáctkrát a 25letý Djokovič je zase nejlepším tenistou minulých dvou sezon, v nichž získal pět grandslamových titulů.

"Fed úroveň hry zvedl. Nadal ho dohnal a ještě ji zvedl. A Djokovič zvedl i tu," kroutí hlavou Agassi. "Loni to vypadalo, že se to trochu ustálilo, a zničehonic je dohání Murray. Když se podívám na ty tři nejlepší hráče, vidím tenisovou éru, kterou historie označí za zlatou. Bavíme se tu o možná třech nejlepších hráčích. Djokovičovi k tomu možná ještě něco chybí, ale už to, že se teď bavíme o tom, že by mohl patřit mezi nejlepší tenisty všech dob, je pozoruhodné."

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak, aby sa podkopávali slová Agassiho a Wilandera, oboch bývalých tenisových velikánov a bezpochyby kompetentných ľudí len preto, že sa niekomu nepáči ich obsah?..To mi príde už prehnané..Je neuveriteľné aká gloriola slávy sa okolo Federera vytvorila a ako tomu jeho fanúškovia veria.

Agassi má samozrejme pravdu. To, že práve prebieha zlatá éra tenisu, nie je žiadna veda. Nič nové sa nestalo, to už dávno vieme. Máme tu 3 a pravdepodobne už 4 fenoménov, ktorí dominujú nie kvôli spomaľovaniu povrchov, nie kvôli slabšej kvalite hráčov od 5.miesta nižšie, ale preto, že sú proste výnimoční a príliš kvalitní.

Každý, kto sleduje tenis a rozumie mu na patričnej úrovni musí mať tieto otázky dávno zodpovedané. Ľudia, čo dehonestujú TOP 4 ťažia najmä z faktu, že hráči od 5.miesta nižšie nemajú žiadne výsledky. Jasné, že nemajú, keď hrajú s TOP 4. No napriek tomu Ferrer, Del Potro, Tsonga či Berdych sú určite lepší ako skupina Ferrero, Roddick, Gonzales, Nalbandian ktorí výsledky naopak majú no TOP 4 vo svojej vrcholnej forme nezažili.
Reagovat
Fandina
Forehand ... já s tebou souhlasím, taky nechápu to shazování Agassiho a jindy Wilandere, ale proč do toho taháš Federera, to zase nechápu já.
Reagovat
smazaný uživatel
Agassi sa vyjadril na margo sucasnej konkurencie a Roger z toho nevychádza úplne v najlepšom svetle..A najma Rogerovi priaznivci mu to majú za zle, tak preto..
Reagovat
Fandina
Forehand ... z Agassiho vyjádření vůbec nic nevýhodného co se týká Rogera nevyplývá, jsi s tím Rogerem úsměvný ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.telegraph.co.uk/sport/tennis/australianopen/9828263/Boris-Becker-my-money-is-on-Andy-Murray-to-win-Australian-Open-final-against-Novak-Djokovic.html

Boris k zítřejšímu finále.
Reagovat
smazaný uživatel
se zrejme nekde ztratil v prekladu. Chapu jeho udiv nad dnesni fyzickou vybavenosti hracu, ktery stejne uzasle sdilim, ale odhlednu - li od prostredku, co je asi jineho na strategii?? Stale prece v zakladu plati, ze nasadim sve prednosti na slabiny soupere, to "objevil" spravne uz tenkrat, nic se nesmazalo.. :-)
I hodnoceni urovne hry ve stupnich a v tomto poradi je z meho pohledu naprosty nesmysl. Kazdy z dnesni 3 prece prinasi soucasne tenisove ere neco odlisneho. Mam i jasno, kdo z nich ma nejtezsi bagl. ;-) Staci trochu soudnosti. Djokovice samozrejme ze spolecnosti velikanu ery nijak nevylucuju, protoze to uz nejde, ale s jeho "historickym schudkem" si jeste tak 5 - 6 let rada pockam. Abych mela jistotu. A celkem se ted tesim na Andyho. Kazda Fedexova prohra je moje mala smrt, ale zpusob, jakym ho vcera Murray porazil, me (TENISOVE) neurazil.. ne!
Reagovat
smazaný uživatel
Ja kdyz jsem si to precetl, jsem spis premyslel jak dlouho ho museli premlouvat, aby to rekl. Jen aby se marketingove tenis vic podporil.:) Kdyz hral Agasi, tak zajem vzhledem k tomuto sportu byl uplne nekde jinde...a nemyslim si, ze v tech letech to bylo jen o jinem zpusobu hry a hracich, aby si to nekdo spatne neprelozil:)
Jinak pro mne osobne kazda vyhra a kohokoliv s hraci tzv. ctyrky, je hezkym ozivenim, a je mi uplne sumafuk, kdo to je, a na jakem turnaji to je, a jakym zpusobem, i kdyz je to na ukor mistra technika Fedexe:))) Stala homogenita muze zpusobit mnoho problemu....
Reagovat
smazaný uživatel
take jsem v ramci rozruseni (nezadouci homogenity) malem plakala se Stanem. ;-)
Reagovat
gigin
Furt lepší 4, jak 1.
Reagovat
gigin
Kdyby v duelu se Standou na druhé straně stál Roger, taky bys plakala? Homogenito!! :)))))
Reagovat
smazaný uživatel
Diky Stanovi, si turnaj i zapamatuji. Tyhle ozivujici momenty tenis potrebuje jako sul.:) Pak se to nemusi honit ani marketingove. Takze se ti ani nedivim:)
Takova zajimavost:
Na priklad na americke ESPN zacali nazyvat ctvrtky v pavouku na GS podle Rafy, Rogera, Djokera a Andyho...Potom komentuji denne, kdo hraje v te cvrtce Nadala, nebo Djokovice, co se jako v tech ctvrtkach udalo a tak:)) Aby to asi i zatraktivnili pro divaka, nevim. Celkem komicka situace ovsem nastala ve Wimbledonu, Nadal uz nehral, ale porad to nazyvali hezky - nadalova ctvrtka:D)))))
Reagovat
gigin
A přitom to byla Rosolova půlka.
Reagovat
smazaný uživatel
a proc si myslis, ze miluju Wimbledon? :-))
Reagovat
smazaný uživatel
jeeee, koukam na Li Na, oprava! Teda: Proc myslis, ze miluju Wimbledon? Tak!!! :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Nevim proc ty ve vsech detailech:))), ale pro mne je to urcite take nej turnaj...:) nejen kvuli tem moznostem, ktere trava poskytuje.
Take koukam na LI Na:) Zatim na returnu je uzasna:) A nektere vymeny...krasa.
Reagovat
smazaný uživatel
ctim tradice.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
hadej.. :-)
Reagovat
brixner
To snad dotyčný ani nemůže myslet vážně!!Tenhle chlápek je více, než kompetentní k tvrzení, která podává!!!Já to zmiňoval nedávno také, že jsme svědky, pravděpodobně, nejlepší éry tenisu! Dle mě nejdominantnější éra bylo období Steffi Grafové, ten "hon" celého zbytku světa na ní, byl fascinující, když, tuším v roce 94 Steffi prohrála v 1.kole Wimbledonu s Lori McNeillovou, mělo to větší publicitu, než vítězové! Nebo "lov" na Borga...na to se nedá zapomenout! Dnes je to o Velké čtyřce a o její ohromné vyrovnanosti. Když kdysi Dick Stockton porazil Borga, psalo se o tom měsíce a tento Američan mohl do konce své kariéry tvrdit, že to byl nejlepší výsledek jeho života. Dnes je situace odlišná, dnes mají mladí hráči tzv.na výběr, zda "náhodou" porazí občas někdo z nich Rogera, Rafu, Andyho nebo Novaka-vždycky to bude Top výsledek, snižován možná tak momentální formou každého z nich. Právě ta neskutečná vyrovnanost a stálost formy na všech površích, dělá z téhle Velké čtyřky ono kouzlo, o kterém mluví Agassi. Dominance jednotlivých hráčů(Borg, Martina, Steffi, Roger...) byla okoulující, ale v mnoha ohledech i nudná. Už to není o tom, kdo bude finálovou soupeřkou Steffi, dnes se mluví o tom-bude Velká čtyřka zase komplet v semifinále? Navíc, ne vždy všichni čtyři hráči, startují na témže turnaji a to slouží k výborné propagaci tenisu jako takového, protože co jméno, to osobnost. Takže dnes zažíváme pravděpodobně opravdu nejlepší éru našeho sportu-Agassi má pravdu! Vzkaz pro madé hráče? "Bojujte, zlepšujte se, trénujte, snažte se pokořit tyto velké hráče, dokud tady jsou! Tím se můžete stát součástí této, myslím, že už těžko opakovatelné, éry!" Brix
Reagovat
tito
Jo
Reagovat
smazaný uživatel
Poznámka k údajnému dominantnímu "období Steffi Grafové":
Něco dost podstatného ti vypadlo, v letech 1991-92 už naprostou většinu grandslamů brala Seleš. Jenže pak přišel fanatický fanoušek s nožem, Monica se psychicky sesypala a díky tomu Steffi zase přestala hrát druhé housle. Od Paříže 1993 začala grandslamy vyhrávat opět ona.
Reagovat
brixner
Jistě, máš pravdu a nezapomněl jsem na to, ten chlap se jmenoval, snad, Parche, nebo tak nějak a byla to smutná událost! Ne, že bych snad neměl Steffi rád, to ne, ale příchod Monicy Selešové jsem velice přivítal a myslím, že část tenisového světa, také. Souboje Grafová vs. Selešová patří dodnes mezi to nejlepší, co kdy ženský tenis nabídl, to snad nikdo vavracet nehodlá. V té době měla Monica nad Steffi navrch a to na všech površích, snad s vyjímkou trávy. Dominanci Steffi jsem snad ani nemyslel délku trvání, jako spíš její průběh. V té době, někdy od roku 88, bylo téměř nemožné Steffi porazit, to se prostě rovnalo zázraku, něco podobného se stalo v roce 84 mezi muži, kdy McEnroe prohrál snad pouhé tři zápasy. Pak Steffi sesadila Monica, ale po jejím "odchodu" ta neporazitelnost Steffi pokračovala, myslím, že i Martina Navrátilová, prohrávala častěji. Tohle období, řekněme cca tří let, bylo velmi působivé, i když do jisté míry i nudné. Něco mi říká, že Steffi Grafová, by se svým tenisem a způsobem hry, uspěla i dnes. Brix
Reagovat
smazaný uživatel
OMG, Agassi je zase trošku mimo...
Reagovat
Heather_Fedex
federer, r. 2020: tohle je zlata era tenisu
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, protože to řekl a chce to.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist