Agassiho přiznání: Jsme zklamaní, shodují se Federer s Nadalem

30. 10. 2009, 11:53
Aktuality 19
Jestli bylo úmyslem Andreho Agassiho vzbudit svým přiznáním o užívání drog zájem o novou autobiografii, pak se mu to povedlo. Mezi bývalými a současnými tenisty ovšem převládá spíš zklamání. Pokud Agassi podváděl, měl by být potrestán, tvrdí Španěl Rafael Nadal.
Andre Agassi

Oba byli nebo jsou jeho nástupci na tenisovém trůnu, oběma mohl být vítěz všech grandslamových titulů Andre Agassi vzorem. Po vydání jeho životopisné knihy s názvem Open (Otevřeně) ale Roger Federer i Rafael Nadal dali najevo své zklamání z toho, že bývalý nejlepší hráč světa v roce 1997 užíval populární drogu crystal meth a potom o tom lhal ATP.

"Pro mě je to hrozné," prohlásil druhý hráč světového žebříčku Rafael Nadal v Madridu. "Proč to říká teď, když už ukončil kariéru? Úplně nesmyslně to poškozuje sport. Věřím, že tenis je čistý a jsem ten první, kdo to tak chce. Podvodníci musejí být potrestáni a jestli Agassi během své kariéry podváděl, měl by být potrestán.

Zklamaně reagoval také současný vládce světového tenisu. "Když jsem to slyšel, byl to pro mě šok," řekl Roger Federer během svého setkání se sponzory ve Švýcarsku. "Jsem zklamaný a doufám, že takové případy už v budoucnu nebudou. Náš sport musí zůstat čistý."

Roddick: Andre zůstane mým idolem
Alespoň nějakého zastání se devětatřicetiletý Američan dočkal ve své zemi. Jak napsal krátce po zveřejnění Agassiho přiznání Andy Roddick, bývalá světová jednička dál zůstává jeho hrdinou.

Dále čtěte:

"Andre vždycky byl a vždycky zůstane mým idolem. Budu ho soudit podle toho, jak se ke mně choval a jak změnil svět k lepšímu," napsal finalista Wimbledonu na Twitteru.

Podle Roddicka napsal Agassi dopis, ve kterém lže ATP o tom, jak se droga dostala do jeho těla, v době, kdy na tom byl jako sportovec špatně. "Abysme byli fér, když Andre napsal ten dopis, byl mimo světovou stovku a vypadalo to, že už pomalu končí," řekl Američan.

Nijak pohoršeně nereagovaly na přiznání svého krajana ani sestry Williamsovy, ke kterým prý zpráva o Agassiho přiznání nedorazila.

"Já ani nevím, co to vlastně crystal meth je, tak to je moje reakce. Nečetla jsem nic o knize Andreho Agassiho. Vím jen to, že i mně vyjde kniha," využila příležitosti Serena. "Jeho knížka se pravděpodobně bude prodávat. Vypadá to přinejmenším zajímavě," dodala Venus.

Upřímnost za 31.99 dolarů
Ani ve Spojených státech se ale bývalý nejlepší hráč světa nevyhnul kritice. Svou nespokojenost dala najevo například česká rodačka Martina Navrátilová.

"Šokující. Není ani tak šokující, že to udělal, jako to, že o tom lhal a nepřiznal se k tomu. Je to podobné, jako s Rogerem Clemensem (bývalý nadhazovač v baseballu, pozn.). Přiznal se (v knize), ale to už teď nic nezmění," řekla Navrátilová. "Andre lhal a vyhnul se trestu. To už se teď nedá napravit. Vezmete mu titul, který by nevyhrál, kdyby býval byl potrestaný? Pár hráčů porazil, když měl mít zákaz hraní. Nevím, proč s tím teď vylezl," dodala.

Americká média jsou ve svých soudech spíše zdrženlivější. New York Times poznamenávají, že Agassi se i po svém temnějším období dokázal dostat na vrchol a úspěšně ukončit kariéru. "Otázka zní: Mohlo se to vyvíjet jinak, aniž dopingová komise případ odložila, aniž by Agassi lhal?" ptá se list.

Podle redaktora CBS Raye Ratta by ale otázka měla spíše znít, proč Agassi s takovým přiznáním přišel. "Nebudeme ho kamenovat, ale popravdě, upřímnost je vždycky milejší, když nestojí 31.99 dolarů za výtisk."

Komentáře

19
Přidat komentář
misoSK
chcel by som vidiet vas co ho tak odsudzujete ako by ste sa zachovali keby ste boli na jeho mieste, aj ked som z toho tiez sklamany
Reagovat
majjkaa
urcite by som uz bola teraz po vsetkom ticho, ked nemal odvahu vtedy ked bolo treba sa ferovo priznat tak to nemal robit ani teraz......naco? teraz? vyznie to maximalne vypocitavo! Ja mu neberiem to ze podlhol droge ale teraz sa chvalit tym ze odrbal ATP, a hral ked mal mat trest.....no co tym teraz sleduje?
Reagovat
smazaný uživatel
Agassi je dvojnásobny chudák. A nemení nič na tom, že tenis hrať vedel. Prečo dvojnasobný? Ak chcel predať takýmto spôsobom knihu, tak to nemá obdoby. Aby ju predal a nemusel platiť inzerciu, tak ohádže šport, ktorý ako hovorieval "miloval". Ak drogy užíval a oklamal ATP, podviedol svojich spoluhráčov a fanúškov. Hral sa na tenisového mesiáša a prizná sa, keď je po funuse a nič mu nehrozí,ešte drísta ako to ľutuje. To je úbohé. Nikdy som nemal rád jeho šovinizmus. Rešpektoval som ho ako hráča s hernými kvalitami. Agassi, dnes keby som Ťa stretol, tak Ťa nakopnem, že Ťa nenájde ani Google !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Vášně cloumají tenisovým světem. Je pravda, že Andre drogy brát neměl, a když ano, měl se k tomu přiznat už tehdy. Jenže: v té době byl těžce dole fyzicky i psychicky, to není situace na taková přiznání příznivá. Kdo z nás by to dokázal? Jistě přemýšlel, zda do knihy dát pravdu nebo se téhle epizodě vyhnout, jistě se i s někým radil. Určitě k tomu své řekl i nakladatel. Sumasumárum, je to asi dobrý marketingový tah. A ještě znovu připomínám: kdos bez viny, hoď kamenem.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja ho zato osobne nijak zvlast odsudzovat nemienim,ako pises,chybu moze urobit kazdy,ale zas uznavam,ze ferovy chlap by mal miesto zatlkania proste priznat pravdu,ospravednit sa a prijat trest...
Reagovat
smazaný uživatel
mal by byt potrestany a nevies jak ty hlava koko..tna nadalska?? zobieries mu tituly???
Reagovat
smazaný uživatel
No bože, každý je jenom člověk a má právo udělat chybu, souhlasím s Roddickem, Andre bude vždycky mým idolem a nejsympatičtějším hráčem, kterého jsem měl možnost vídat na kurtech.
Reagovat
smazaný uživatel
Ci ide o reklamu alebo nie,to sa nam tazko posudi,v USA sa bigrafie sportovcov,prezidentov,hercov atd. vydavaju bezne,ti ludia sa v nich priznavaju k veciam o ktorych verejnost v case ich "slavy" nevedela,pripadne boli prezentovane inak a podobne...cize tomto ohlade by som to bral ako jednu z veci,ktore Agassi proste v tej knihe pravdivo vysvetlil...Ze to zdvihne vlnu emocii,je pochopitelne,vziat latku(drogu),o ktorej vedel ze je zakazana a nasledne ohladom toho klamat je urcite vec,ktora jeho prestiz znizi,my mozno z ludskeho hladiska pochopit jeho situaciu (osobne a sportove problemy,jednorazove pochybenie atd.)mozme, samozrejme ze kvoli tomu nebol lepsim tenistom a nevyhral kvoli tomu trofeje,ale o to ani tak nejde...Ale obhajovat ho aky je borec,ze sa teraz frajersky priznal a tvrdit ze je to aj kvoli tomuto "Bozsky Andre",tak to ozaj nie :-)
Reagovat
smazaný uživatel
priznavat sa urcite nemal teraz uz je neskoro robit uprimneho ako vravi marat, sklamal tisice ludi keby sa tomu postavil takto pred rokmi mohol byt este za vacsiu hviezdu takto koli par korunam neskutocne klesol u mnohich jeho fans ,daco si slahnut to sa da pochopit kazdy sa potrebuje sem tam zostrelit niekto alkoholom niekto si vypomoze fetom stava sa to je ako by som sa ja teraz kedze uz nemam 15ani 18 priznal rodicom ze som pred 5rokmi skusil travu husto som sa na nej bavil ale uz ma nezaujima a uz si ju asi ani nikdy nedam k comu by to bolo robit uprimneho a hrdinu pred rodicmi ked uz za to nebudem niest nasledky vypravat a priznavat sa niekomu k takym veciam??§§ mal si pekne zaspominat sam pre seba
Reagovat
smazaný uživatel
alkohol je taka ista droga takze podla toho by sportovci nemali ani pit alkohol,na zaciatku storocia do 1 svet.vojny bola na alkohol vyhlasena prohibicia tada ako drogy dnes bol postaveny mimo zakon az potom sa to zmenilo ale nie z toho dovodz ze by uz nebol droga ale prinasal velke zisky tak preco ho nezlegalizovat.
Reagovat
a.magerova
Držela bych se zásady co se říká v amerických filmech při svatbách: "ať řekne pravdu hned a pokud né tak ať mlčí navždy!"
Nebo ho někdo až teď vydírá?!
Reagovat
weak
"podvod"? ...
zkuste si dat lajnu pervitinu a jdete sportovat - netrefite mic... :-) a tyden potom jste rozlamani jako po mesicnim flamu....
tak ze AGASSI urcite pochybil, kdyz obelhal ATP, protoze nechtel priznat, ze je na dně, ale k lepším sportovním výkonům to samozřejmě nevedlo....
Osobně mi mnohem více než "koksaři" GASQUET, NOVÁČEK, WILANDER či "perníkář" AGASSI vadí nandrolonosti a steroidisti typu CORIA, CANAS, CHELA, PUERTA, KAROL BECK a spol...
Reagovat
smazaný uživatel
To v každém případě... Jen mi ta účelovost přiznání + kniha prostě smrdí na sto honů. Pokud mu droga v rámci sportu nijak nepomohla (a to asi vážně nepomohla), pak má Agassi stále můj respekt coby tenista.
Reagovat
smazaný uživatel
aj kokain je komercna droga takze ti co ho mali tak tiez nie ucelovo na zlepsenie vykonnosti ale ine to je uz zo stereoidmi a anabolikmi ktore su vyrobene ucelovo to je velky rozdiel pozor na to a hlavne je toho vela v kulturistike to je hroza tam kazdy bere nejaky podporny prostriedok aj ked mnohe su dovolene.
Reagovat
weak
a v cem se nazorove lisime? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja bych to nijak dramaticky nevidel. Myslim, ze resil svou osobni krizi a k lepsim sportovnim vysledkum ho tenhle "doping" opravdu nenabudil. Andre Agassi ma stale muj plny respekt...
Reagovat
smazaný uživatel
no knizka pojde na dracku to je jasne ale nemyslim si ze to spravil kvoli tomu aby zarobil ale koli sebe.Je to iba komercna droga a v tej dobe mal za manzelku herecku a v tych kruhoch je to bezna vec nechal sa ovplivnit situaciou a neuspechmy osobne si myslim ze mu to nepomohlo v jeho vykone na tenisovych dvorcoch mozno prave naopak.
a este raz nie je to sportova droga cize nema ucel zlepsovat vykonnost sportovca na to sluzia ine drogi -anabolika ktore su brane s urcitym zamerom a vyrobene len pre sport a sportovcov.
gl
Reagovat
smazaný uživatel
Za přiznáním bude asi kombinace důvodů... Hlavní jsou podle mě dva: V tomto věku má člověk tendenci k sumarizaci jeho dosavadního života, bilancuje a svěřuje se. Ale ten podstatnější vystihla CBS prostřednictvím R. Ratta: zvýšení prodejnosti. Průhledné...
Netuší někdo z vás, co přesně ten crystal meth je?
Reagovat
smazaný uživatel
Andre je Fet Men no bože Nadal z Federerem dělají jak kdyby si nesjeli lajnu , ale trávka to jím jede.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist