Alcaraz letos Sunshine Double nezkompletuje, v Miami ho ve čtvrtfinále přehrál Dimitrov

29. 3., 05:54
Aktuality 40
ATP MIAMI - Devět zápasů neporažený šampion z Indian Wells Carlos Alcaraz (20) znovu po půl roce nestačil na Grigora Dimitrova (32). Ve čtvrtfinále turnaje Masters 1000 v Miami španělský vítěz z roku 2022 prohrál 2:6, 4:6 a přišel o šanci stát se osmým mužským majitelem Sunshine Double. Zkušený Bulhar si cenným skalpem zajistil semifinálový souboj s Alexanderem Zverevem (26).
Grigor Dimitrov a Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Alcaraz – Dimitrov 2:6, 4:6

Carlos Alcaraz dorazil do Miami jako čerstvý šampion z Indian Wells a měl šanci stát se osmým tenistou, který vyhraje oba prestižní březnové podniky Masters 1000 během jedné sezony. Ovšem desátou z celkově 12 překážek překonat nedokázal.

Nad síly dvacetiletého Španěla byl ve čtvrtfinále už podruhé během necelého půl roku o dvanáct let starší Grigor Dimitrov. Zatímco v prvních třech vzájemných duelech neztratil set, loni na podzim proti zkušenému Bulharovi neudržel vedení v Šanghaji a nyní s ním prohrál i na další tisícovce na Floridě.

Alcaraz od úvodu překvapivě nestíhal a rychle prohrával 2:6 a 1:4. Pak sice zaznamenal první brejk a vyrovnal na 4:4, jenže po již čtvrtém ztraceném servisu pro něj turnaj skončil nečekanou porážkou 2:6, 4:6.

Statistiky zápasu Carlos Alcaraz – Grigor DimitrovStatistiky zápasu Carlos Alcaraz – Grigor Dimitrov (@ Livesport)

"Hrál úžasný tenis, téměř perfektní, pokud nemůžu říct přímo perfektní.  Nemohl jsem najít řešení. Nedokázal jsem najít způsob, jak mu to na kurtu znepříjemnit. Z jeho strany to byla skvělá hra," chválil Alcaraz svého přemožitele.

"Bylo to šílené. Mluvil jsem se svým týmem a říkal jim, že nevím, co mám dělat. Neznám jeho slabinu, neznám nic. Jsem teď frustrovaný, protože ze mě udělal třináctiletého kluka," usmíval se dvacetiletý Španěl na tiskové konferenci a rozesmál Dimitrova. "To je skvělý komentář," vybuchl smíchy Bulhar.

"Proti němu musíte odehrát to nejlepší, co ve vás je. Vstoupil jsem do zápasu velmi soustředěný a bylo mi jasné, co musím udělat," komentoval Dimitrov, který se šestnáctkrát vydal k síti a dvanáctkrát slavil zisk fiftýnu.

"Někdy je jednoduchost geniální. Ale někdy je to těžké provést, obzvlášť proti takovému soupeři. Ale byl jsem schopen lépe číst jeho hru a diktovat tempo. Byl to celkově skvělý zápas a jsem šťastný, že jsem ho ukončil ve dvou setech," dodal.

"Myslím, že jsem hrál dobrý tenis. Asi jsem měl o trochu dříve změnit svou hru, ale stejně mám pocit, že on hrál skvělý tenis. V Šanghaji jsem dobře nehrál, tady jsem hrál mnohem lépe než ve druhém a třetím setu v Šanghaji. Ale ani zdaleka to nestačilo," uznal Alcaraz, který může přijít o post světové dvojky. V případě miamského triumfu ho může sesadit Jannik Sinner.

"Musím teď pár dnů počkat a uvidím, co dál. Teď není čas být skleslý. Sezona začala, je před námi spousta turnajů. Musím potrénovat, fyzicky se cítím stoprocentně fit, abych si trénink užíval a těšil na další turnaj," dodal španělský mladík, jenž by se měl od 7. dubna představit na antukovém Masters v Montě Carlu.

Vítěz pěti podniků Masters Alcaraz v posledních třech letech buď v Indian Wells, nebo v Miami triumfoval, ale vyhrát oba turnaje během jednoho roku nedokáže ani letos. Zkompletovat prestižní Sunshine Double dokázalo dosud jen sedm tenistů - Jim Courier, Michael Chang, Pete Sampras, Marcelo Rios, Andre Agassi, Roger Federer a Novak Djokovič.

Vítěz Turnaje mistrů 2017 Dimitrov se v posledních měsících vrací na svou nejlepší úroveň. Na začátku sezony v Brisbane ukončil šestileté čekání na 9. titul, vyhrál 6 z 8 posledních duelů s hráči TOP 10 a v roce 2024 má skvělou bilanci 19:4. Více výher letos zaznamenal pouze Sinner.

Dimitrov startuje v až dosud nepříliš oblíbeném Miami potřinácté v kariéře a teprve letos si poprvé zahrál čtvrtfinále. Minimálně do semifinále se dostal na osmi z devíti tisícovek, jediný titul slavil v Cincinnati 2017. V žebříčku ATP se bývalý třetí hráč světa posune na 11. místo a už jen jedna výhra ho dělí od návratu do TOP 10. V té figuroval naposledy v roce 2018.

Dvaatřicetiletý Bulhar bude o své jubilejní 20. finále a třetí na turnajích Masters 1000 bojovat proti Alexanderu Zverevovi (H2H 1:7). O šest let mladšího Němce porazil pouze v roce 2014 v Basileji, od té doby s ním prohrál sedm soubojů v řadě.

Zverev – Marozsán 6:3, 7:5

Zverev v Miami stále neztratil set. Na Floridě si poradil s Félixem Augerem-Aliassimem, loňským čtvrtfinalistou Christopherem Eubanksem, semifinalistou posledního ročníku Karenem Chačanovem i s nebezpečně rozjetým Fábiánem Marozsánem. Maďarského přemožitele dvou hráčů TOP 10 porazil 6:3, 7:5.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Miami


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
Krisboy
Dneska to byl skutečně BabyFed. Agresivní na returnu, téměř SABG, paráda. Snad mu to momentum vydrží. Proti Řetězovovi má určitě šanci, i když ten hraje taky dobře.
Reagovat
Drzymalski
Tipnu si. BejbyFed vyhučí s Řetězovem I. bez záruky
Reagovat
australan.tenis
Takže glosy.

Dimitrov fenomenální dnes, Carlitos bez šance. Dimitrov Dimitrovic hrál podobně jako Roger Federer na Australian Open 2016 proti GOATkovici v semifinále. Když nad tím tak přemýšlím, a ohlížím se za kariérou Dimitrova..... Těžce promarněný potenciál. Pamatuji si, jak si vodil Dopala jako psíka v Rotherdamu jako sedmnáctiletý teenager, ale pak to začalo. Nejdříve jeho kariéru lemoval obrovský problém s druhým servisem (dvojchyb víc než Sharapova), pak mentální problémy .. následně zranění. Možná si teď vše začíná sedat až ke konci kariéry, kdy je pozdě.

Co se týče rozchodu Novaka a Gorana, tak je to pochopitelné, potenciál se vyčerpal. Novak potřebuje nový impuls... Ví nejlépe, co je pro něj nejlepší. Snad se nebude opakovat rok 2017 a do týmu se nevrátí Pepe Imaz.

Trochu se bojím o Noleho loket... Ten kompresní rukáv nosí nějak často. Zdravý a motivovaný Djokovič je NEPŘEMOŽITELNÝ!
Reagovat
Nola
tie tvoje glosky su neprekonatelne

co sa tyka baby Fedexa, ja mam skor ine poznatky, nenaplneny potencial mozno kvoli zenskym, ktore ho prenasledovali, najkrajsi chlapec na tour sa stal skor modelom ako tenistom.... zmluva s Nike ho skor brzdila, tam mali vzdy svojich zlatych chlapcov, ktorych pretlacali cez media, mam pocit ze sa citi slobodnejsie s Lacoste, nemusi sa nikomu klanat ..... snad este nieco velke vyhra, najkrajsim chlapcom je stale, nie chlapcom, ale chlapom
Reagovat
annah
S těmi ženskými to vidím stejně. Poletoval od jedné k druhé, nevěděl, co by dřív ochutnal, a tenis za tím ochutnavanim začal poněkud kulhat. Nahoru dolů.
A najkrajsi teda Dima nebyl, v tom šlapal na paty Rogerovi...
Reagovat
Kandinsky1
Jj, prostě si chlapec užíval života. Prej mentální problémy
Reagovat
Pe3k
Já bych si na jeho místě Serenu nevybral, asi ani Márii ne.
Reagovat
Nola
ale s Mashou tvorili nadherny par, co som uz nepochopila, bol jeho vztah s tou preplastikovanou spevackou, a ktovie kolko bab medzitym vystriedal..... Masha popisovala Grishu ako super chalana, ja tomu verim a ako model by sa kludne uzivil... ma na to tvar, telo, proste je to kompletka, nechapem ale preco idu po polohy modela stavat Alcaraza a Sinnera, este ten Alkac ujde, ale Jannik, to uz je fakt zufalost
Reagovat
victim
Měl jsem za to že dneska je to ideál.Modelky mají 20kg i s botama tak proč ne Sinner?Jinak vždy zírám jak se ženy dokážou posuzovat mezi sebou (která je hezká a která ne).Já nemám tušení kterej chlap je fešák a kterej ošklivák.
Reagovat
annah
My na to zkrátka máme oko.
Ale mnohem důležitější než fešák je sympaťák. A v této dvojkombinaci byl Roger mistr světa, nebo spíš vesmíru...
Reagovat
victim
No to může platit u lidí v tv.Ale jak poznáš jestli je sympaťák když ho vidíš prvně v životě (ulice,restaurace atd)?
Reagovat
Kandinsky1
Jestli někdo tvrdí, že je Federer hezčí než Dimitrov, tak o jeho oku silně pochybuji.
Reagovat
mamina
Pravda. A navíc "kluci" nezkazili žádnou srandu. Moc se mi líbil jejich zpěv u klavíru. Roger, Grigor. Nole a ještě jeden, nemohu si vzpomenout, kdo to byl, ale bylo to moc vtipné a pěkné.
Reagovat
annah
Ten třetí byl Tommy Haas a u klavíru seděl Haasuv tchán David Foster. Říkali si Backhand Boys.
Reagovat
paddy
vč. Čoukra s roztaženýma pažema po vzoru Ježíše
https://www.youtube.com/watch?v=t1b9INDFYfI

chybí snad už jen Čoukrovo páže aka australský šílenec
Reagovat
vavrinec
"Alkáč" ještě ujde ? No to nevím teda, sice mi mužská "krása" celkem nic neříká, ale "Alkáč" se svojí vizáží mladistvého neandrtálce, to mi proti němu přijde Jannik jako krasavec
Reagovat
victim
Ale je to sympaťák.A to je prý důležitější.
Reagovat
victim
A to potvrzuju i jako muž.
Reagovat
vavrinec
Tak já to mám teda jinak. Pro mě sympaťák Jannik, "Alkáč" vůbec.
Reagovat
victim
Sympaťáci jsou oba ale Carlos má u mě navrch díky jeho hře.Vlastně si nepamatuju že by mě někdy někdo ve 20ti letech bavil víc.Pro mě je to tenisovej Messi nebo McDavid.Tihle hráči mají ještě něco navíc.
Reagovat
victim
A vizáž nejsem schopen u mužů rozlišit.
Reagovat
australan.tenis
Víckrát to zopakuj.... Moc ti věříme.

Jsi schopen rozlišit, ale rovněž jsi extrémně insecure to přiznat, což do značné míry může poukazovat na to, že jsi možná latentně bisexuální..... Mně je to jedno. Já tě soudit nebudu.
Reagovat
mamina
Já to mám stejně tak. Španěl není mým šálkem čaje ani jako chlap.
Reagovat
vavrinec
I když kdo ví, třeba právě po tom ženy prahnou. V pražské Zoo je proslulý gorilí samec Richard, který právě má takový lehce neandrtálský vzhled (na rozdíl od jiných dospělých samců) a ženy tak nad 45 pro něm šílí !!!
Reagovat
australan.tenis
Lol Federer krásný.... No to určitě.

Tohle nemohu jako muž objektivně posoudit, ale když se mluví o fyzické atraktivitě, tak Federer má do této kategorie hodně daleko. Federer je možná tak sympatický.... Pro některé charismatický (pro jiné nudný pan táta), ale hezoun těžko. To můžeš říct třeba o Berretinim, ale těžko o Chokererovi.
Reagovat
annah
Podle mě je to prostě velký krasavec s mimořádným charisma a sympaťák, jaký na tour nikdy předtím ani potom nebyl. Skoro mimozemšťan.
Reagovat
Patik
Krása človeka je subjektivna.
Reagovat
Kandinsky1
Parádně Dima
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Gríša konečně ukázal, co v něm je. Alcatrazův komentář k zápasu je naprosto to, co jsem viděl na kurtu a co jsem si o tom myslel.

První set byl v podání Gríši jak z jiné planety. Trefoval neuvěřitelné věci a skoro nechyboval. Ano, vycházela mu i jednoduchá taktika, například první úder po servisu byl ve 100% FH.
Ale měl i skvělý pohyb, který ho zdobí léta, dařily se mu returny, zářil na saku a několikrát jeho vysmivaným jednoručákem nechal Alcatraze se po míči jen nechápavě dívat.

Suma sumárum 24W/14UE proti současné hvězdě tenisu, jakkoli ne v nejlepším rozpoložení bylo prostě famózním představením, které Alcatraz přerušil jen na dva gemy, kdy srovnal ve 2.setu na 4:4.
To bylo ale vše, závěr opět patřil Gríšovi, stejně jakou bouřlivé ovace publika.

Moc tohle vítězství Gríšovi přeju a snad i zasloužený návrat do top10!
Reagovat
Pe3k
Bravo bravisimo! Viděl sem první set
Reagovat
Walda58
škoda. Carlos je ale stejně dobrej.
Reagovat
elsky
Dozraje
Reagovat
elsky
Krásný comeback
Reagovat
Alien
Skvělá zpráva po ránu. Velká gratulace Gregorovi!
Reagovat
Mantra
Překvapení to není.
Stačilo mít oči a mysl otevřené.
Včera jsme to tu nadnesli a dnes je to realita.
Reagovat
annah
No to je teda překvápko!!
To hrál Alcaraz se zavřenýma očima, nebo měl Dimitrov raketový pohon?
Reagovat
Krisboy
Co jsem tak letmo četl, zřejmě je ta druhá varianta.
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
Mistic
Tak, tak!!!
Reagovat
Krisboy
Bravo Grigor! V posledních měsících hraje fakt dobře a tohle si rozhodně zasloužil. Gratuluji k návratu do Top10 a klidně to tam vyhraj celý!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist