Alcaraz nepovolil Runemu ve šlágru jediný set, Medveděv zastavil senzační tažení Eubankse

12. 7. 2023, 19:59
Aktuality 23
Carlos Alcaraz (20) vyhrál i 10. letošní zápas na trávě a dál bojuje o post světové jedničky s Novakem Djokovičem. Aktuální lídr žebříčku si ve středečním šlágru poradil 7:6, 6:4, 6:4 s Holgerem Runem (20) a znovu vylepšil své maximum na wimbledonském pažitu. O druhé grandslamové finále zabojuje v duelu posledních dvou šampionů US Open s Daniilem Medveděvem (27), který v pětisetové bitvě zastavil senzační tažení Christophera Eubankse (27).
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz debutoval na travnatých dvorcích předloni a s pozitivní bilancí nezakončil tuto část sezony ani loni. V letošním roce však na nejrychlejším povrchu zvládl všech 10 dosud odehraných zápasů. Před Wimbledonem absolvoval generálku v londýnském Queen's Clubu a hned svůj první travnatý turnaj ATP dokázal ovládnout.

Na vítězné vlně pokračuje ve Wimbledonu, kde vylepšil svou bilanci v probíhající sezoně na 45 výher a pouhé čtyři porážky. Po cestě do semifinále ztratil pouhé dva sety a ve středečním šlágru si až na potíže v úvodním dějství suverénně poradil se svým vrstevníkem Holgerem Runem, který prohrál i své třetí čtvrtfinále na grandslamech a má s hrou na pažitech podobně málo zkušeností.

Statistiky zápasu Alcaraz - Rune

Pro nejvýše nasazeného byl klíčový úvodní set. Hned v první hře likvidoval brejkbol a v dalších dvou gamech na servisu v průběhu setu doháněl manko 0:30. V tie-breaku získal poslední čtyři body a zkrácenou hru vyhrál 7:3.

Tím odpor soupeře definitivně zlomil, v následujících dvou sadách mu pokaždé jednou prorazil podání a dohromady ztratil jen devět fiftýnů na vlastním servisu. Roli favorita potvrdil za dvě hodiny a 23 minut. V utkání zaznamenal 35 vítězných úderů a jen 13 nevynucených chyb.

Už dvakrát vylepšil své maximum ve Wimbledonu a jako nejmladší v open éře posbíral semifinálové grandslamové účasti na všech třech površích. Teď ho čeká třetí semifinále na majorech. Loni na US Open přemohl v pěti setech Francese Tiafoea a o pár dní později se stal zbrusu novým grandslamovým šampionem, na nedávném French Open naopak dokázal vzdorovat jen dva sety Novakovi Djokovičovi.

Na druhé finále na podnicích velké čtyřky bude útočit v pátečním souboji posledních dvou šampionů US Open s Daniilem Medveděvem. S Rusem má vyrovnanou bilanci 1:1. Druhé semifinále obstarají sedminásobný šampion a vítěz posledních čtyř ročníků Novak Djokovič a Jannik Sinner.

 

Medveděv zastavil senzační tažení Eubankse

Daniil Medveděv ukončil v půlce února zhruba roční trápení, na pěti turnajích v řadě prošel do finále a čtyři z nich ovládl. Bývalému lídrovi žebříčku se nečekaně dařilo i v průběhu antukového jara, na svém nejméně oblíbeném povrchu dokonce poprvé triumfoval. Po prvenství na římském Masters však spadl šampion US Open 2021 do další krize.

Před Wimbledonem, kterého se loni nemohl zúčastnit, ztroskotal v prvním kole French Open a pak na travnatých generálkách prohrál úvodní zápas v Hertogenboschi a v Halle skončil už ve čtvrtfinále. V All England Clubu ovšem slavil už pět skalpů, rozšířil počet letošních výher na 46 a ve svém prvním čtvrtfinále v tomto dějišti zastavil devět zápasů neporaženého Christophera Eubankse.

Statistiky zápasu Medveděv - Eubanks

S Američanem absolvoval své zatím nejtěžší utkání na turnaji. Po srovnání na 2:2 na sety už ale dominoval a v pátém rozhodujícím dějství ztratil i díky chybám z rakety soupeře jediný game. Postup slavil přesně za tři hodiny.

Na už sedmé letošní finále a celkově páté na podnicích velké čtyřky zaútočí proti světové jedničce Carlosovi Alcarazovi. Španěla porazil předloni právě ve Wimbledonu, ve finále před pár měsíci v Indian Wells ale jasně prohrál.

Eubanks je jednou z největších senzací letošního ročníku nejslavnějšího turnaje. Sedmadvacetiletý dlouhán se rozjel na březnovém Masters v Miami, kde ve čtvrtfinále nestačil právě na Medveděva. Na poslední přípravné akci před startem Wimbledonu na Mallorce získal svůj první titul na okruhu ATP a na londýnském pažitu si vyšlápl na loňského semifinalistu Camerona Norrieho a světovou pětku Stefanose Tsitsipase.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 44.700.000 liber
středeční výsledky (12. 7. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Alcaraz (1-Šp.) - Rune (6-Dán.) 7:6 (7:3), 6:4, 6:4
Medveděv (3-) - Eubanks (USA) 6:4, 1:6, 4:6, 7:6 (7:4), 6:1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
paddy
stále věřím Alcarazovi smile

Alcaraz 21 %
Medvedev 4 %
Sinner 5 %
Djokovic 71 %

YT: Tennistic Productions 18 tis. hlasů
Reagovat
Marduch
Preference na základě titulů minulých let je daná.. minulostí. Jen jen otázkou nedlouhého času, kdy Alkáč převezme žezlo..
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Souhlasím.
Reagovat
turista
Taky.
Reagovat
Tennisfan77
Aby Medveděv Carlita nesundal smile
Reagovat
paddy
Tys mě nedávno utvrdil v tipu na Runeho proti Djokovičovi, váhal jsem, ale jak jsi napsal, že je bez šance, tak to byla tutovka smile
Reagovat
Tennisfan77
Nedávno, to bylo vloni ne? smile
Reagovat
paddy
Madrid smile
Reagovat
paddy
Opravuji Řím
Reagovat
Tennisfan77
Pokaždé se nepoštěstí v predikci no. smile
Reagovat
mendrit
Mužský tenis opět ukazuje, jakou mají top hráči kvality, když se do semifinále probojuje komplet nasazená top 3 a nasazená osmička.
U žen jsou v semifinále dvě nenasazená hráčky, tak aspoń tou jednou je Vondoušovásmile
Reagovat
EllNino
U chlapu je to momentalne snad horsi nez u baba posledni dobou :)
Reagovat
paddy
u mužů vše probíhá podle plánu a před námi finále Alcovič
napjatý, jak to dopadne, budu jen v neděli

top 4 kurzoví favorité před turnajem v SF, těžko se dal hledat někdo jiný, pouze Ondra se nechal zmást Kordovými žvásty a posunul do do SF smile
Reagovat
jackiec
Neblázni, tady to bude bez napětí, je tu jediný favorit, Alcaraz na trávě je bez šance, Srb si to zkušeně pohlídá, mladej zas bude běhat jak duracel a ještě se zataví...Carlito ho neupinká a už vůbec ho nevystřílí, kolik tak na Srba bude kurz jak s Italem je směšných 1,18.
Reagovat
paddy
Na trávě by měly být kratší výměny, rychlejší zápas, bude to napínavé smile
Reagovat
jackiec
Ta tráva není rychlá jak před 20 lety a kór když se nehraje na síti, tak pinkaná už není jen na antuce ale i na hardu a trávě.smile
Reagovat
paddy
Medveděv včera hrál 5 setů 2,5 hod, na antuce by se nestihly 3 celé sety
Větším rizikem než únava bude uklouznutí
Reagovat
jackiec
smileAle jo, ať je to finále djoko Carlito, za mě to nej... co může mužský tenis nabídnout
a mladej by si zasloužil převzít žezlo po vítězství ve finále GS nad tím nejúspěšnějším v historii.
Reagovat
mendrit
To jde odhadnout již z kurzu na celkové vítězství, kde má Djoki 1,5-1,55.

Odhaduji tak 1,35
Reagovat
Astarin
Ale kdyby nebyla Markéta minulý rok zraněná a Svitolina nerodila, tak by třeba nasazené byly. Ranking těchto dvou zrovna moc neodpovídá.
Reagovat
Blondie
smilesmilesmile

Ale ale, házet chlapcům píseček do stroje, to se dělá? ;D
Dobrá připomínka.
Reagovat
Tennisfan77
No hlavně mě se zápasy ženských QF líbily podstatně více, než zápasy mužských QF. Alespoň teda včera.
Reagovat
IngStavinoha
to bude též jedlé...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist