Alcaraz potvrdil slabší formu i na Masters v Šanghaji, po prohře s Dimitrovem končí už v osmifinále

11. 10. 2023, 15:29
Aktuality 40
Carlos Alcaraz (20) pokračuje po wimbledonském triumfu v nepřesvědčivých výkonech a dál čeká na další titul. Nejvýše nasazený a největší favorit skončil na probíhajícím Masters v Šanghaji už v osmifinále po porážce 7:5, 2:6, 4:6 s Grigorem Dimitrovem (32) a zkomplikoval si boj o to, aby byl na konci roku světovou jedničku. Bulhar, jenž si připsal svůj teprve čtvrtý kariérní skalp TOP 2, bude ve čtvrtfinále čelit Nicolásovi Jarrymu (28).
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz získal ve Wimbledonu svůj druhý grandslamový titul, když ve finálové pětisetové bitvě překvapivě porazil Novaka Djokoviče. Od té doby má však Španěl problém najít svou nejlepší formu a předvádět stabilní výkony a také často bojuje s mizernou úspěšností proměňování brejkbolů.

V Torontu prohrál ve čtvrtfinále s Tommym Paulem, v Cincinnati ve finále s Djokovičem, při obhajobě na US Open v semifinále s Daniilem Medveděvem a v Pekingu ve stejné fázi s Jannikem Sinnerem. Asi za největší nezdar bude považovat osmifinálovou porážku s Grigorem Dimitrovem na probíhajícím Masters v Šanghaji, s Bulharem vyhrál všechny tři předchozí souboje bez ztráty setu.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Španělský supertalent nevyužil jedinečné šance v čínské metropoli triumfovat. V Šanghaji totiž nestartuje Djokovič a jeho největší rivalové Medveděv a Sinner vypadli. Na předposlední letošní akci této kategorie však potvrzoval slabší formu už od úvodního zápasu s Grégoirem Barrérem. V něm neměl daleko k rozhodujícímu setu a pak se trápil přes dvě hodiny s Danielem Evansem.

Proti Dimitrovovi dokázal otočit stav 2:5 a po bezmála hodině urvat úvodní sadu. Bývalý třetí hráč světa se ovšem nenechal rozhodit, nadále hrál agresivní a pestrý tenis a v následujících dvou dějstvích dominoval. Dokonce favoritovi nenabídl ani jednu brejkbolovou šanci a dohromady mu povolil pouhých šest her.

Alcaraz si vyřazením už v osmifinále značně zkomplikoval boj o koncoroční jedničku s Djokovičem. Na Srba v tuto chvíli v letošním hodnocení ztrácí přesně 500 bodů, které může smazat v basilejské hale. Pak už by oba měli startovat na posledním Masters v Paříži i na Turnaji mistrů v Turíně.

Dimitrov zapsal svůj teprve čtvrtý kariérní skalp TOP 2. S takto vysoko postavenými soupeři prohrál 26 z předchozích 29 střetnutí. Ve čtvrtfinále na Masters je poprvé od loňského dubna a vyzve v něm Nicoláse Jarryho.

Chilan, jenž slaví 28. narozeniny, zdolal Diega Schwartzmana, který se v čínské metropoli rozjel a poprvé od loňského French Open vyhrál tři zápasy po sobě. Zajistil si tak svou premiérovou účast ve čtvrtfinále největších turnajů ATP.

"Snažil jsem se ho pořád tlačit k chybám. Nevím, co se stalo za stavu 5:4, zahrál úžasně a pak znovu o dva gamy později. Měl jsem spoustu šancí a věřil jsem, že dostanu další. V průběhu druhého setu jsem začal lépe číst jeho servis i hru," řekl Dimitrov v pozápasovém rozhovoru.

Poprvé od premiérového ročníku 2009 nebude v Šanghaji triumfovat nikdo ze čtyř nejvýše nasazených hráčů. Už po vyřazení Medveděva bylo jisté, že čínské Masters bude mít v neděli zbrusu nového šampiona. Další čtvrtfinálové dvojice letošního ročníku tvoří Fábián Marozsán s Hubertem Hurkaczem a Ben Shelton se Sebastianem Kordou. Ugo Humbert vyhlíží vítěze souboje mezi Tommym Paulem a Andrejem Rubljovem.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Šanghaji

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Krisboy
Podle highlights skvělej zápas. Grigor to má pořád v ruce smile
Reagovat
Patik
Jeho problémom je že sa strašne sústreďuje na zisk postu svetovej jednotky..odkedy neobhájil US Open vyvinul na seba tlak že musí dohnať body myslí si že s Djokovičom súťaží o post jednotky pritom Novak to má ťažko u prde1e..ale zase aj na druhej strane nemôžeme čakať že bude vyhrávať všetko kde nastúpi...takže tie prehry sú v pohode veď vyhral toho viac než dosť túto sezónu.
Reagovat
Tennisfan77
Viděl jsem celý zápas, první set bych zařadil mezi TOP5 zápasů letošní sezóny. Ta kvalita z obou stran byla extrémně vysoko.

Dimitrov přes prohraný první set pořád držel level vysoko, začal skvěle podávat, hrál variabilní tenis, perfektní výkon.

Alcaraz má toho na konci sezóny plné zuby - to mi btw připomíná ještě jednoho Španěla, který hrál po US Open většinou tužku.

Jeho fans však říkají, že Šanghaj, Paříž a TM jsou turnaje do počtu.
Reagovat
Amputace
Paříž bezesporu. Naprosto zbytečné turnaj. Vždyť i Federer, který je všeobecně považován za halového goata, ho vyhrál jen jednou a z hlediska poměru výher a proher jde o jeho nejhorší masters. Proč asi?
Reagovat
Pe3k
chtěl to nechat Rafovi, když je na podzim tak marný, ale on neprošel kvalifikací smile
Reagovat
Kandinsky1
Proč ?
Reagovat
Amputace
Protože měl celou kariéru ten turnaj úplně v pi.či a nebyl ostatně jediný. Jezdil se tam roztrénovat před TM a pokuž možno ušetřit co nejvíce sil. I to MC, kde není povinné startovat, býval lépe obsazovaný turnaj, kde byly k vidění daleko lepší tenisové bitvy než v Paříži, kde většina tenistů hraje na půl plynu. Stačí se podívat, kolik hráčů minulé generace tady zaznamenalo svůj jediný triumf na masters. Sock, Ferrer, Berdych, Chačanov, Soderling... Jinde si neškrtli. Federer, halový specialista a šestinásobný vítěz TM, tam šestkrát ani nenastoupil (poslední dva roky kariéry nepočítám), 5x skončil před branami osmifinále, došel tam jen dvakrát do semifinále a jednou vyhrál. Nemyslíš, že kdyby mu na tom turnaji obzvlášť záleželo, měl by tam ty výsledky poněkud jiné? I na antuce, která je obecně považována za jeho nejslabší povrch, měl lepší výsledky a nebýt Nadala, tak dokonce tomuto povrchu nějaký čas dominuje. Paříž? Za mě jednoznačně nejzbytečnější turnaj serie Masters. Hodně se diskutovalo o Masters na trávě. Kdyby něco takového bylo organizačně možné a jeden turnaj musel jít kvůli harmonogramu ven, myslím, že by nebylo o čem diskutovat a vypadla by právě Paříž.
Reagovat
Pe3k
Máš pravdu, nebýt Nadala Federer by dominoval i na antuce. Vyhrál by nějakých 16-18 gs v řadě a celkově přes 30. GOAT smile
Reagovat
Amputace
Máš pravdu. Nebýt Nadala, Federer by 30 GS klidně mohl mít (pokud by nepřišlo vyhoření a ztráta motivace). Zrovna tak nebýt Djokoviče, měl by Nadal nejspíš podobné číslo. Třeba už jen Wimbledon by získal velmi pravděpodobně 4x (08, 10, 11, 18) a nějaké řeči o hráči jednoho by nikoho ani nenapadlo vést.
Reagovat
Pe3k
Nevím no, Rafa vypadl ve Wimbledonu 3x v řadě s hráči mimo top 100 a to v nejlepších letech smile
Reagovat
Amputace
To sice ano, ale bez Djokoviče by 2,5 roku absolutně dominoval tenisu. Měl by obhájený Wimbledon, dost možná i US Open, dva roky po sobě 3 GS v sezóně. Nikdy by ani navzdory nějakým upsetům jeho komplexnost nezpochybňoval - jednoduše by na to nebyl prostor.
Reagovat
Pe3k
To je pořád nic oproti Federerovi a Djokovicovi.
Reagovat
Amputace
Jak to, že ne? Jen by to nebylo kvůli zraněním kontinuální a natolik dominantní v rámci delších období. Ale GS by dost pravděpodobně neměl méně než Federer.
Reagovat
Pe3k
Rafa na to prostě nemá. smile
Reagovat
Amputace
Jj, proto je téměř ve všem důležitém před Federerem.
Reagovat
Pe3k
Celkově je pořád za ním smile
Reagovat
Amputace
Možná ve tvých snech.
Reagovat
Pe3k
Mě se o tenise nikdy nezdálo smile
Reagovat
srnecek
Nejako mi uniká pointa tohto vlákna. Čo sa vlastne rozoberá - dôležitosť jednotlivých turnajov? Kvôli čomu? Ďaľšie "podmnožinky" nejakých štatistík?smile
Reagovat
Nola
samozrejme, ze ano, Federer vyhral Pariz iba 1 x, pretoze vzdy uprednostnoval start v Bazileji, kde ma nespocetne vela titulov, tak uz setril sily na TM, to zabudol Amputka podotknut :D , on potrebuje obhajit neschopnost Rafu v hale, tak zamontoval do diskusie Fedexa - tam je pes zakopany :D
Reagovat
srnecek
Zrejme áno. Vlastne je to - aj z dlhodobej diskusie - viacmenej jasné. Každý sa svojimi príspevkami nejako vyprofiluje, takže mnohokrát sa dá čítať aj medzi riadkami.
Ale som rád za tú rôznorodosť fanúšikov na portáli. Pri zachovaní základných pravidiel slušnosti, samozrejme.
Reagovat
Amputace
Nadala vůbec obhajovat nepotřebuji. V hale hrál většinu kariéry pod své možnosti, šlo tam de facto ale vždy jen o TM, a nikdy jsem to, že šlo o jeho slabinu, nepopíral. Stejně jako jsem nepopíral, že TM měl zkrátka vyhrát a tím, že nevyhrál, dost zásadně oslabil své stats.

To ale nic nemění můj názor na halovou část sezóny a především pak Paříž coby jejího reprezentanta v rámci série Masters. Je samozřejmě pozitivní, že je alespoň nějaký tenis, ale celkově je část sezóny po US Open jednoznačně nejméně atraktivní a zajímavá. Hráči vyždímání a nemotivovaní. Všechny vrcholy sezóny jsou už za nimi. Nepíšu to tady poprvé, ale je škoda, že hala nemá svůj GS. Věřím, že i těch velkých turnajů v hale by bylo tím pádem víc (například už v čase Šanghaje by mohl být nějaký halový Masters). TM je prostě grand slamu podřízený turnaj a nemá ani zdaleka prestiž Wimbledonu, aby de facto sám utáhl atraktivitu celého povrchu a jedné části sezóny. Alespoň já to tak vnímám. Ani v době, kdy byl Nadal ještě v primu a dostával se tam daleko s reálnými šancemi na titul, jsem se na zápasy TM moc nedíval. Přinejmenším skupina mě vůbec nezajímala. Je to podivný koncept, nicméně jakousi prestiž ten turnaj nepochybně má, ale za vrchol sezóny (jak je někdy snaha jej medializovat) se vážně považovat nedá.

Basilej to je argument, kterým mi vlastně dáváš zapravdu. Federer upřednostňoval 500 Basilej, před 1000 Masters. Což jen doplňuje, co píšu: nejzbytečnější tisícovka na okruhu, navíc v nešťastnou dobu na úplném konci sezóny. Umíš si představit, že by dával přednost například nějaké pětistovce před Římem? A to je řeč o turnaji, ze kterého nemá ani titul.
Reagovat
Nola
:D, je logicke ze Fedex startoval vzdy v Bazileji, uprednostnil tento turnaj, domaca hviezda svetoveho formatu jednoducho nemoze chybat, on bol tahunom celeho turnaja, ty si to samozrejme zase prekrutis tak, aby to vypadalo, ze ho Pariz nezaujimal :D a pritom tu pises, ze vacsina hracov je unavena..... Andy Murray v roku 2016 hral vsetko rad za radom koncom roka, a vacsina z nas iba tusi, ze si jeho telo povedalo dost....

pre Fedexa bol Bazilej priorita, viac k tomu nie je co dodat

a skontrolovala som pocet startov Rafu v Parizi, nehral vacsinou iba vtedy, ked ukoncil skor sezonu, alebo vyhral USO a mal dostatok bodov na NO1, radsej sa tu nestrapnuj, Rafa startoval po vacsinu kariery v Parizi smile
Reagovat
Amputace
Rafa startoval většinu kariéry v Paříži... Ano, a přesto z toho samého důvodu žádný turnaj nevynechával častěji.

Basilej beru. Ale přesto pochybuji (jen můj ničím nepodložený názor), že by jiný Masters vynechával kvůli domácí pětistovce. Možná MC, ale jakýkoli jiný pochybuji.

V téměř polovině případů nehrál Nadal Paříž, ale TM ano: 2006 a 10, 11 - což byl ve svém primu.

Nechápu, s čím máš problém. Musím mít rád každý turnaj? Nepřipadá mi zkrátka atraktivní Masters, kde může hrát finále například Sock s Krajinovičem - hráči, kteří na 99% všech větších akcí vypadli do čtvrtého kola. Nebo že tam dosáhli titulu hráči, kteří z žádné jiné velké akce titul nemají. Proč? Protože na zbytku velkých akcí si to pravidelně ohlídala big 3 (4). Pro mě nejméně zajímavé Masters, takže pro mě skutečně turnaj do počtu - jak napsal v původním příspěvku Tennisfan.
Reagovat
turista
Federer se v Basileji narodil tak by bylo blbý aby na domácí půdě nehrál pokud hrát mohl.
Reagovat
Tennisfan77
Předpokládám si pochopil rýpnutí, čili tahle část je vyřízená. smile

Je to asi k debatě. Jedno může být tím, že konec sezóny je obecně plný překvapení a ti hráči toho mají vyloženě plné brýle. Paříž se tomuto pak nabízí jako turnaj, kde se už úspěšným nechce hrát - nedivím se.

Takže to může být kombinace obojího.
Reagovat
Amputace
Však v klidu, betu to ;)

Časem si ale myslím, že Alcaraz bude dobrý i po US Open. V první polovině se mu mimořádně dařilo a odehrál téměř plnou porci zápasů. Nemá zatím věk na to, aby podobné tempo udržel celou sezónu. Největší problém do budoucna u něj vidím ve využívání BB. To je až neskutečné, jak nízkou má úspěšnost v těch prohraných zápasech. Drží se ho to už delší dobu a obávám se, že ho to jen tak nepustí. Přitom vůbec nevím, čemu to přisuzovat. Třeba v takovém finále Wimbledonu zvládal big pointy skvěle, pak ale začaly přicházet zápasy, ve kterých neproměnil 15 BB a podobně. Na tohle se musí zaměřit.
Reagovat
Pe3k
Federer měl také velmi nízkou úspěšnost na bb a Fedex je přece Alkáčův idol už od dětství...
Reagovat
Amputace
Ale to měl jen s Nadalem, ne? Ze kterého měl obecně blok.
Reagovat
Pe3k
Ne tak obecně měl nízkou úspěšnost bb, blok máš ty smile
Reagovat
Amputace
Normálně odpovědět neumíš, že? Jsi prostě trotl, zbytečné se s tebou o čemkoli bavit.
Reagovat
Pe3k
"obecně měl nízkou úspěšnost bb" ty si tak mimo, že odpověď ani nepoznáš smile
Reagovat
Amputace
Píšu "normálně". Jestli za normální považuješ urážení bez jakéhokoli důvodu, blok budeš mít spíš ty.
Reagovat
Pe3k
A co přesně tě urazilo?
Si citlivý ako p.......a smile
Reagovat
Tennisfan77
Tam bude důležité, aby mu vyrostla konkurence. Zatím tam má jenom Sinnera, ten časem může dosáhnout jeho úrovně, už příští rok by mohl vyhrát nějaký GS - nejspíše asi USO.

Alcaraz je však hodně komplexní, těch vyložených ústřelů má málo a pokud se na to vykašle na konci sezóny - což teďka předpokládám, v lednu zase pojede jako pilka.
Reagovat
turista
Je neobvyklé aby hráč, který za tři sety vyprodukuje jen 6 nevynucených chyb prohrál zápas což je případ Alcaraze s Dimitrovem
Reagovat
smooke1
Prostě nemá Alkáč tak dobrý servis a proto šance na výhru je.
Reagovat
r176
Nebo Grigor hrál prostě výborně ale nezní to tak bulvárně a článek by se asi nečetl? smile smile
Reagovat
Krisboy
Prohrát s BabyFedererem není žádná hanba ani pro současnou světovou jedničkodvojku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist