Alcaraz vyhrál hned svůj první turnaj ATP na trávě. Bude znovu jedničkou

25. 6. 2023, 16:21
Aktuality 8
ATP QUEEN'S CLUB - Carlos Alcaraz (20) vyhrál hned svůj první turnaj na trávě mimo Wimbledon. Španělský mladík ovládl prestižní podnik v londýnském Queen's Clubu, kde ve finále přehrál 6:4, 6:4 Australana Alexe de Minaura a získal pátý letošní a celkově 11. titul. Díky němu se znovu vrátí do čela světového žebříčku. V prvním deblovém finále neuspěl Jiří Lehečka po boku Taylora Fritze.
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz hrál první turnaj od porážky v semifinále antukového French Open, ve kterém ho proti Novaku Djokovičovi limitovaly křeče. Po úvodní vydřené výhře nad francouzským lucky loserem Arthurem Rinderknechem postupně nabíral na obrátkách a další čtyři soupeře už porazil ve dvou setech.

Po Jiřím Lehečkovi, bývalém šampionovi Grigoru Dimitrovi a Sebastianu Kordovi zvládl roli favorita i proti světové osmnáctce Alexi de Minaurovi. 20letý Španěl porazil o čtyři roky staršího Australana bez ztráty servisu 6:4, 6:4 a vzájemnou bilanci upravil na 2:0.

Jako profesionál startoval Alcaraz na teprve třetím travnatém turnaji a poprvé mimo grandslam. Ve Wimbledonu 2021 vypadl ve druhém kole s Daniilem Medveděvem, o rok později padl v osmifinále s Jannikem Sinnerem a nyní v Queen'su své maximum na trávě hned čtyřikrát vylepšil a dokráčel až k titulu.

"Vyhrát tady hned při prvním startu je skvělé a hodně to pro mě znamená. A také je super, že vím, jak jsem schopen hrát na trávě," řekl Alcaraz, čtvrtý španělský vítěz turnaje.

Díky triumfu se již počtvrté v kariéře posune do čela světového žebříčku, ze kterého sesadí vítěze 23 grandslamu Novaka Djokoviče. Na 1. místě zahájí celkově 26. týden a bude nejvýše nasazeným hráčem ve Wimbledonu.

Grandslam v All England Clubu startuje 3. července a Alcaraz doufá, že napodobí Rafaela Nadala. Ten v roce 2008 v Queen's Clubu získal po finálové výhře nad Djokovičem rovněž první trofej na trávě a krátce poté přidal po finálové bitvě s Rogerem Federerem i premiérový triumf ve Wimbledonu.

"Je super vrátit se před Wimbledonem na první místo žebříčku. Člověku to dodá extra motivaci. Ale z pohledu šancí v turnaji se moc nemění. Je úplně jedno, jestli budu ve Wimbledonu první, nebo druhý nasazený," dodal jeho loňský osmifinalista.

Vítěz loňského US Open Alcaraz vylepšil svou finálovou bilanci na 11:3 a již pátým letošním triumfem vyrovnat své maximum z loňské sezony.

24letý Australan De Minaur ve svém celkově 12. finále marně bojoval o 8. titul, druhý z podniku ATP 500 a druhý z trávy. Na té triumfoval pouze předloni v Eastbourne, kde bude příští týden obhajovat finále z loňska.

Lehečka první deblový titul nezískal

Jiří Lehečka a světová osmička Taylor Fritz v Queen'su nenavázali na skalp světových jedniček Wesleyho Koolhofa s Neala Skupského a na prvním společném turnaji svůj první deblový titul na okruhu ATP nezískali. Ve finále česko-americký tandem podlehl 4:6, 7:6, 3:10 vítězům letošního French Open Chorvatu Ivanu Dodigovi a Američanu Austinu Krajickovi, který se vrací na post deblové jedničky.

"Užíval jsem si tady v Queen's Clubu každý okamžik. Byla to pro mě skvělá zkušenost a doufám, že z toho budu v budoucnu těžit," řekl 21letý Lehečka po svém vůbec prvním deblovém finále. Ve dvouhře vypadl ve druhém kole s Alcarazem.

• ATP 500 QUEEN'S CLUB •
Velká Británie, tráva, 2,345.130 eur
nedělní výsledky (25. 06. 2023)
• Dvouhra - finále •
Alcaraz (1-Šp.) - de Minaur (7-Austr.) 6:4, 6:4
• Čtyřhra - finále •
Krajicek/Dodig (2-USA/Chorv.) - Lehečka/Fritz (ČR/USA) 6:4, 6:7 (3:7), 10:3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
steve79
Alcaraz překvapil. Prál bych si finále Wimbledonu Djokovič - Alcaraz. smile
Reagovat
fialka
VAMOS!
Reagovat
Patik
Vyzerá to ze Wimbledon bude zase len o žrebe a o tom ci sa Djokovic stretne s Alcarazom aj keď tentokrát si myslím ze oproti RG budú Alcarazove šance o dosť nižšie Djokovic tu už vyhral zápasy proti najlepším a najskusenejsim travarom.
Reagovat
paddy
smile
lidé mají krátkou paměť, procenta mohla být vyrovnanější

Djokovic 42 %
Federer 54 %
Sampras 4 %

YT: Tennistic Productions 31 tis. hlasů
=======

Federer
19 titulů, z toho 8x Wimbledon
tráva 86,9 %, z toho Wimbledon 88,2 %

Djokovič
8 titulů, z toho 7x Wimbledon
tráva 85,8 %, z toho Wimbledon 89,6 %

Sampras
10 titulů, z toho 7x Wimbledon
tráva 83,5 %, z toho Wimbledon 90,0 %

-------
v anketě vynechali Borga, jehož stats se vyrovnají výše uvedeným

Borg
7 titulů, z toho 5x Wimbledon
tráva 84,7 %, z toho Wimbledon 92,7 %

-------
a pro úplnost - Laver vyhrál na trávě 9 GS a Emerson s Tildenem dokonce 10!, přičemž Tilden měl na travnatých GS úspěšnost 90,9 %
Reagovat
Pe3k
Tak to vypadá, že Alkáč bude top i na trávě což jsem nečekal. smile

Rád bych viděl další duel s Djokowitchem a to už ve Wimbledonu.
Reagovat
com
Djokobitch sesazen smilesmile
Reagovat
Hector17
Na 3 týdny. Djoko pak navíc může hrát v USA a předpokládám, že bude hrát v Kanadě i Cinci a samozřejmě taky na USO, kde posbírá spoustu bodů. 400 týdnů na postu 1 je spíše formalita.
Reagovat
turista
Tak nějak. Nepočítal jsem s tím, že by Alcaraz tohle finále nevyhrál.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist