Americká dominance na US Open? Faktor sester Williamsových, tvrdí Wilander

7. 9. 2017, 12:40
Aktuality 52
Americké tenistky proměnily závěr US Open ve svoji show. Poprvé po 36 letech se probojovaly do semifinále čtyři domácí hráčky a obrovský podíl na tom má podle odborníků jedna z nich - Venus Williamsová.
Mats Wilander

Někdejší první hráč světového žebříčku Mats Wilander řekl, že úspěch Američanek na letošním grandslamu v New Yorku je odměnou za to, jak sestry Williamsovy inspirovaly mladou generaci. Mladší Serena, šestinásobná vítězka turnaje, přitom chybí, protože před pár dny porodila dceru.

Venus Williamsová může získat třetí trofej na US Open a celkově už osmou z grandslamů v 37 letech. Ze zbývajících semifinalistek je Coco Vandewegheové 25 let, Sloane Stephensové 24 a Madison Keysová je ještě o dva roky mladší.

"Sereně a Venus bylo sedmnáct osmnáct, když začaly vyhrávat. Ostatní jsou zhruba o 13-14 let mladší než Venus a 10-11 než Serena. Inspirovalo je to a teď za to americký tenis sklízí odměnu," uvedl Wilander, který je v New Yorku jako analytik Eurosportu.

Naposledy domácí tenistky deklasovaly ostatní hráčky na US Open v roce 1981, když ve hře o trofej zůstaly Tracy Austinová, česká rodačka Martina Navratilová, Chris Evertová a Barbara Potterová. Na grandslamech pak Američanky zkompletovaly semifinále naposledy ve Wimbledonu 1985.

"Americký tenis jde správným směrem," pochvalovala si Stephensová. "Zítra budou hrát čtyři Američanky, to je úžasné," připomněla Keysová zaplněným tribunám na dvorci Arthura Ashe ve středu večer, když misi domácích hráček dokončila vítězstvím nad estonskou kvalifikantkou Kaiou Kanepiovou.

Na Američankách ve čtvrtfinále ztroskotaly i nejlepší Češky: Kvitová po boji s Venus Williamsovou, Karolína Plíšková nestačila na Vandewegheovou. Dnešní semifinále ženské dvouhry začne po půlnoci SELČ, nejprve Williamsová nastoupí proti Stephensové a pak Vandewegheová proti Keysové. Finále je na programu v sobotu a je jisté, že tribuny pro téměř 24 tisíc diváků budou plné.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

52
Přidat komentář
freeteepek
Ta Stephens hraje jak utržená ze řetězu. Už měsíc. Koukal jsem na jeden její zápas a její výkon nebyl nic moc, pak najednou zabrala. Jako mávnutím kouzelného proutku...A od té doby jede. Myslel jsem, že jí dojdou na USO baterky, ale ona jede ve stejném tempu už třetí turnaj v řadě. 14 vyhraných zápasů za měsíc...
Reagovat
FulnekUltras
kde Češka(y) programově z údajného přežrání trofejemi odmítla(y) možný postup v FC. V opačném případě jsem přesvědčen, že by nebylo ani nynější ušácké dominance na USO a Káju bychom měli v pohodě v sf.
Reagovat
Fandina
To jsou spekulace, co by bylo, jak by bylo. Na kdyby se nehraje.
Reagovat
FulnekUltras
Věřím, že v nové sezóně to i v FC zase vezmeme za správný konec.
Reagovat
Fandina
Taky doufám. Škoda, že se holkám nepodařilo teď postoupit. Ale příští rok se jede od nuly.
Reagovat
FulnekUltras
Dokud někdo nezprzní dosavadní formát, je třeba to využít.
Reagovat
Fandina
Jj, všimla jsem si, že o FEDu a DC bude rozhodovat jen vedení a to znamená, že stát se může cokoli.
Reagovat
smazaný uživatel
To zas je volovina jak brno. Američanky už dominovaly na AO, kde byly 3 v semifinále. Madison a Sloane byly dlouhodobě zraněné, tak mají o motivaci postaráno a chtějí se vrátit na pozice, kde byly před zraněním. Coco už na AO hrála parádně, tam jsem ji viděl jako velkou kandidátku na titul. Ty ten Fed cup zminuješ pokaždé, jak chlapeček, kterému někdo odřel autíčko, a dupeš když češky neberou titul. Petra sice Karolínu na US open zastínila výkonem, ale je rozdíl vyhrávat týdenní a čtrnáctidenní turnaje. Letos sice na nich zaznamenala určitý progres, a postupovala do druhého týdne, výkony měla ale dost nevýrazné. Baroni ji zaskočila v závěru a vymazala z kurtu. S Halep byla horší hráčkou na kurtu, i když tam se paradoxně hodně snažila a tady na US open, bylo otázkou času, kdo ji zastaví.
Reagovat
FulnekUltras
Američanky jsou kvalitní dlouhodobě - už jen pro jejich širokou základnu. Tím spíš je naše holky měly a reálně i mohly v dubnu utnout, jenže hlavně Zloundl tím hrubě pohrdnul a teď se z toho mírně znečištěného svědomí bude ještě hrabat jak dlouho. Máš-li kdekoliv respekt, nehazarduj s ním, nakonec budeš v řiti sám - to bohužel na náš letošní FC a jeho podvědomé morálně volní dopady sedí jak ulité. Kdyby měly USA v FC tak vybudovanou pozici, jako my, budou drtit jeden titul za druhým, přežraný čecháček ovšem v duchu posthavloidní "svobody a demokracie" uvažuje jinak...
Reagovat
Fandina
Vždyť vůbec nevíš, proč tam Kája nehrála. To co popisuješ je tvoje vidění světa. Ve skutečnosti důvod neúčasti může být úplně jiný. Všechno zdůvodňuješ posthavloidními věcmi a vůbec tomu nerozumíš.
Reagovat
FulnekUltras
o "svobodě" nehrát FC tady mluví jiní - a skutečně žádný jiný relevantní důvod zjevně nebyl - příprava na antuku v teple nemohla být lepší
Reagovat
Fandina
Nevíš, proč nehrála, spekuluješ a tvoje spekulace nevyjadřují nic extra pozitivního. Za vším vidíš čerty. Všechno špatně.
Reagovat
FulnekUltras
ten zápas v nejsilnější sestavě (byť nuceně bez Petry a Šafi) mohl být logický vrchol našeho FC týmu, i kdybychom ho i tak třeba nakonec prohráli - vzdát ale takovou šanci předem, to se nedělá
Reagovat
Fandina
To tu píšu taky, že to byla škoda, že tam naše topky nehrály. Ale ty spekuluješ nesmyslně o důvodech proč tomu tak bylo. To je tvůj problém. Píšeš nesmysly.
Reagovat
Lunej..
Ty jsi opravdu stale stejna trapna ohrana deska.
Reagovat
Lina
Fandina píše, že Američani mají spoustu dobrých holek, tak volovinu jak Brno píšeš ty, ani nepíše, že my máme špatné holky.
Reagovat
dunphy
A ty kdyby sis to přečetla pořádně a zapřemýšlela, tak ti dojde, že to myslel jako odpověď FU a prostě se třeba jen překlikl.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jistě, holky si od jakživa hrály s autíčkama..., i když nepochybuji, že někteří kluci si dozajista hrály s panenkami :D
Reagovat
Fandina
Já ráda píšu voloviny, ale smysl tvého příspěvku mi zůstává utajen.
Reagovat
FulnekUltras
to bylo stopro na mě ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Nudíš. Na rozdíl od WTA a ATP.
Reagovat
bIbec
jj, za všechno může ta Plíšková, sviňa jedna. I ten Federer prej prohrál kvůli ní sem slyšel.
Reagovat
FulnekUltras
sviňa je karma
Reagovat
Fandina
Nepřeháníš už to tak trochu? Jen aby se ti ty útoky na Káju jednou nevrátily.
Reagovat
EllNino
karma s tím nemá co dělat ...
Reagovat
smazaný uživatel
tak mozna ve WTA (a to se jeste uvidi behem nasledujicich let), ale v ATP jde teda dost mimo smer...
Reagovat
Fandina
Zajímavá podoba s ČR. I když Berďulka je osm let v topce. To se jen tak každému nepodaří.
Reagovat
gigin
No ale vem si kolik tam žije lidí a jaké mají podmínky oproti ČR.
Reagovat
Fandina
O podmínkách já nic nepsala, píšu o tom, že USA má hodně dobrých holek a kluci na tom tak nejsou dobře a to je podobné s ČR.
Reagovat
gigin
No ale já ti to neberu, tu tvou informaci jen doplňuju o to, že je to divné, až neuvěřitelné. Jestli s tím máš problém, tak promiň.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem rad, ze ses jeste nevybanoval...:)
Reagovat
gigin
Já jsem si dal všechny do ignoru, kromě Fandiny a Fulneka, takže teď je to v klidu.

Tvoji glosku jsem si odtajnil jen tak ze zvědavosti :D
Reagovat
Fandina
To je dobře, že mě nemáš v ignoru. Alespoň se z mých příspěvků poučíš a něco dozvíš, když nejsi schopen sám přestat psát a nežádat o zabanování.
Reagovat
smazaný uživatel
:)))
Reagovat
janek_da
ještě Fricka a France sleduj
Reagovat
smazaný uživatel
Je to skvely lek pro posileni nervoveho systemu, ktery doporucuje 99 ze 100 psychologu ceske lekarske komory. Jen jeden si mysli, ze to je nedostacujici pro pozdejsi prubeh lecby tak, aby byla lecba ucinna a mel by byt jeste sledovan dobry den, svetova dvojka, jabadu a babolat s podminkou, ze to musi byt behem zimni olympiady, jinak hrozi amputace hlavy a pacient uz tak jen tezko oceni jakykoliv forehand. Lek neni dostupny bezne v lekarnach, a muze byt predepsan pouze odbornym lekarem. Lek ma nezadouci ucinky, v pripade spatneho uzivani hrozi slakeruv zanet, larsuv zanet spojivek, nebo nebezpecna brixnerova zacpa. V pripade dobreho uzivani dle predpisu jedinym nezadoucim ucinkem je tommrovka, tedy hluboka melancholie, pokud by hrozila maniakalni deprese, nepomuze ani cerny pedro, ani cerne uhli, ale pacient by mel ihned volat linku bezpeci.
Reagovat
sprchon
:)
Reagovat
a.magerova
Reagovat
sprchon
DVOJJJnásobný KLystýýr! :D
Vypláchnout žaludek a chinin.
Reagovat
a.magerova
Reagovat
sprchon
Taky možná léčba, no. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Rebel :-)
Reagovat
Fandina
Tak to je všeobecné známé, že některé země jsou dobré v tom a jiné v něčem jiném. A ČR je dobrá v tenise a vždycky byla. A vždycky se Češi i když z malé země objevovali v tenise vedle tenistů z tak velké země, jako je USA. Ano, to je zajímavé a určitě tenisoví experti znají odpoveď. A když ne, tak prostě to tak je. Stejně jako ČR je malá země a je dobrá v hokeji. Vedle hokejových gigantů, jako je Rusko, USA, Kanada.
Reagovat
Lina
ČR byla dobrá v hokeji.
Reagovat
George_Renel
A ještě lepší byla v kolové :-DD.
Reagovat
FulnekUltras
Při nedávném MS u nás, o kterém veřejnost v podstatě nevěděla, se výsledky daly najít sotva na jednom poloamatérském německém webu. ;)))
Reagovat
Fandina
Já myslím, že ČR je pořád dobrá v hokeji. Někdy je ve čtyřce jindy v šestce, maximálně v osmičce nejlepších zemí na světě.
Reagovat
FulnekUltras
dneska máme takovou kvalitu hráčů, že i 45-letý Jaroušek mezi nimi i se svou rychle slábnoucí výkonností pořád výrazně vyčnívá ;)
Reagovat
Fandina
Je to Čech a jen potvrzuje, jaká je ČR úspěšná tenisová země.
Reagovat
Fandina
hokejová ... úsměv
Pořád v osmě nejlepších.
Reagovat
Lina
Jako větší fanynka ATP než WTA trpím, když vidím,že nebude moc velká šance mít našeho hráče na větších turnajích ve 3. kole.Američani sice jsou na tom momentálně taky lepší ženami,ale nemají pouze jednoho kvaliního hráče a mladé v nedohlednu, takže podoba v součtosti není.
Reagovat
Fandina
Nemají žádného GS vítěze mezi muži, a to samé u nás, jen Berďulka byl blízko.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist