Andy Roddick: Odchod muže ve stínu

26. 10. 2012, 16:31
Téma 25
Co vás napadne jako první, když uslyšíte jméno Andy Roddick (30)? Většina odpovědí bude zřejmě znít: „Přece jeho wimbledonské finále s Federerem!“ Američan dal nedávno na US Open možná trochu předčasně tenisu adieu. Byl světovou jedničkou, vyhrál US Open, Davis Cup a dvaatřiceti titulů na okruhu ATP. Jeho kariéře chybí jediné – triumf v All England Clubu. A nejvíc se o to postaral... Federer. V jeho stínu strávil Američan většinu kariéry.
Profily hráčů
Andy Roddick (© Martin Sidorják)

Pojďme na chvíli do minulosti. Tu bitvu už z tenisových kronik nikdy nikdo nevymaže, svět poznal málo napínavějších. Bylo 5. července 2009, nad centrálním dvorcem ve Wimbledonu právě (osudově) zapadalo slunce, když šel za frenetického potlesku publika podávat Andy Roddick. Svět přibitý u obrazovek, na příjmu Federer. Stav z pohledu Američana 7:5, 6:7, 6:7, 6:3 a 14:15.

Za pár chvil Švýcar bláznivě vyskočil do výšky na oslavu zisku patnáctého grandslamového titulu, zatímco poražený zdrceně zabořil pohled do země. Snad i vinou slunečních paprsků bombarďák Roddick poprvé v zápase ztratil podání a potřetí v kariéře se ve finálovém klání na nejslavnější trávě světa musel sklonit před stejným soupeřem.

Maturita mysli
Mnozí by si tohle memento vyčítali do smrti. Aby toho nebylo málo, promarnil Roddick ve druhém setu čtyři setboly, mohl vést 2:0. Pohodář Andy se však během pár dní oklepal. „Ta porážka byla srdcervoucí. Utěšilo mě ale, že to bylo jedno z nejlepších wimbledonských finále historie. Řekl jsem si, že je to čest a ty vzpomínky mi už nikdo nevezme. Pořád můžu říct, že můj nejhorší den v životě je lepší, než ten nejlepší u spousty jiných lidí,“ usmívá se s odstupem času při vzpomínce na porážku 14:16 v pátém setu.

V říjnovém čísle Tennis Areny najdete:

Tennis Arena 10/2012 Ohlédnutí za US Open a exkluzivní fotografie Martina Sidorjáka
• Téma: Trenérské osobnosti diskutují o juniorském tenise
• Hrajte nejen agresivně, ale i konzistentně, radí trenér Martin Fassati
• Kde hrát v zimě? Přehled hal v jednotlivých krajích ČR i na Slovensku

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie


Tak uznale se o poraženém snad nikdy nemluvilo. Pár hodin po finále se zdrceným a vyčerpaným Roddickem seděl tehdejší kapitán amerického daviscupového týmu Patrick McEnroe a vyprávěl mu o bratrově finále v roce 1980 proti Borgovi. Američan vyhrál památný tie-break čtvrtého setu 18:16, jenže v pátém padl 6:8. „Vysvětloval jsem Andymu, že i prohra může být krásná. Získal spoustu fanoušků, které by v případě výhry nezískal. Každý k němu má od té doby obrovský respekt. Taková porážka je maturitou mysli, těla i ducha,“ tvrdí Patrick McEnroe.

Změna? Snad jen pleš
Wimbledon 2009 Roddicka posunul někam jinam. Dosud jako by tenhle kluk s neodmyslitelnou kšiltovkou stál vždy malinko v pozadí. Před deseti lety mladý teenager, nástupce amerických vládců Samprase a Agassiho, který v úvodu kariéry kupodivu sbíral trofeje na amerických antukových turnajích. Dnes po konci bohaté kariéry vypadá skoro stejně, image nezměnil. Jen pod čepičkou se "rozsvítilo" kolečko, ve kterém chybějí vlasy. A tělo má poněkud chatrnější. Hvězdy Federera i Nadala vždy zářily o dost jasněji. Přesto si rodák z Nebrasky zaslouží absolutní respekt. Byl jedním z velikánů, dokázal toho dost.

1. Rok 2010 zakončil podeváté v řadě v Top 10 žebříčku ATP, což z aktivních hráčů dokázal jen on a Federer.

2. V roce 2003 se ve věku 21 let a 3 měsíců stal nejmladším Američanem, který byl světovou jedničkou. Na špici vydržel třináct týdnů. 

3. Dobyl grandslamový titul – v roce 2003 na US Open přehrál ve finále Španěla Juana Carlose Ferrera. 

4. Prohrál čtyři grandslamová finále, ve Wimbledonu 2004, 2005 a 2009 a na US Open 2006 – katem byl pokaždé Federer.

5. V roce 2007 neprohrál ani jeden zápas v Davisově poháru a dovedl americký tým k prvnímu triumfu v soutěži po 12 letech.

6. Jako vyhlášený servisman byl jeden čas majitelem nejrychlejšího podání – 249,4 km/h.

7. Celkem vyhrál dvaatřicet turnajů, dvacetkrát odešel z finále poražen.

Velký respekt
Byla to zářná kariéra, co říkáte? Chybí jen víc grandslamových titulů. A může za to – Federer! Vzájemnou bilanci ovládl Švýcar drtivě – 21 vítězství ku 3 porážkám. „Andy je skvělý kluk. Ani nevíte, jak moc bych mu býval přál, aby vyhrál Wimbledon. Ale chtěl skončit silný. Neexistuje pravidlo, jak to oznámíte, jak to uděláte. Šampioni volí různé cesty. On si vybral tuhle. Mám z něj radost, měl fantastickou kariéru,“ poklonil se Federer.

Ti dva k sobě vždy měli respekt (přestože Roddick žertoval, že na pivo by s Rogerem nešel). Když se loni na "Fedexe" snesla kritika, Američan se novinářům vysmál. „Kritizovat Rogerovu hru je od vás naprosto směšné.“

Hlášky typu, že ho Federer vlastnil a ovládal, Roddick vždy trpělivě snášel. „Samozřejmě, že to člověka mnohokrát napadlo, ale smířil jsem se s tím. Když mě srovnávají s někým, kdo udělal pro tenis za poslední roky nejvíc a byl nejlepší ze všech, nechává mě to v klidu. Kdyby to byl někdo jiný, nesl bych to hůř. Vždy jsem byl připravený s Rogerem bojovat, a kdybych si s ním ještě jednou mohl zopakovat finále Wimbledonu, byla by to senzace,“ řekl loni. Tenhle sen už se mu nesplní.

Celý profil najdete v aktuálním vydání Tennis Areny.

pva, Tennis Arena, Viktor Nosek

Komentáře

25
Přidat komentář
Roger_Federer
Veškeré tvoje vyjadřování a konverzace na Tenisportalu se odehrává v duchu nabubřelosti, arogancce, dětinskosti, neuvěřitelného snažení vnutit svůj názor druhým..nemáš na to ani věk ani zkušenosti a schopnosti.
Vzhledem ke tvému věku jsi pomalu ani nepamatuješ generaci tenistu která ted odchází, máš neuvěřitelně drzost hodnotit ji a nazívat "slabou erou"..Jak dlouho sleduješ aktivně tenis 5-6 let? CO NADAL A DJOKOVIČ vstoupili do špičky??Viděl jsi někdy tyto tenisty hrát pořádně na začatku tisíciletí?Andy Roddick je byl a bude jeden z nejlepších hráču svojí genece, to co dokázal v tenise on ty se nezhrabeš ani za 3 životy..Navíc překlad jeho slov je výtáhlí z kontextu rozhovoru..Soudit jeho myšlenky směrem k tenisu nebo jeho rodině je drzost..
Reagovat
Stan_Borowitz
Andy Roddick řekl toto: "My worst day, my most heartbreaking loss, is a lot of people's best day." Ať si každý posoudí sám "kvalitu" překladu. Já tam například vazbu "worst day in my life" nevidím, ať koukám jak koukám...
Reagovat
smazaný uživatel
A-Rod byl borec.
Reagovat
smazaný uživatel
A-Rod je stále borec!
Reagovat
misoSK
smutna sezona z pohladu toho, kolki velikani ukoncili karieru, Roddick, Clijstersova, Gonzalez, Ljubicic, Clement, Schuttler,... uz sa len bojim kedy budu koncit hraci ako Haas, Hewitt ci Karlovic, pre mna to su stalice na ktorych som pri tenise vyrastal
Reagovat
smazaný uživatel
Ten Karlovič je mezi nima jak pěst na oko.
Reagovat
Roger_Federer
A boužel bude hůř..Do dvoulet to odejde všecko..
Reagovat
smazaný uživatel
jeden z nejvetsich sympataku na okruhu:) velky hrac s obrovskym srdcem
Reagovat
a.magerova
Četla jsem ten článek už v tištěné podobě a už tenkrát mě uhranula úžasná věta: "Pořád můžu říct, že můj nejhorší den v životě je lepší, než ten nejlepší u spousty jiných lidí."
Reagovat
smazaný uživatel
Já bohužel tenhle rok nemám předplatné, ma příští rok si ho ale asi pořídím zase. Jsou tam fakt zajímavé věci. Akorát by tam mohlo být víc plakátů.
Reagovat
smazaný uživatel
V jakém formátu tam jsou plakáty?
Reagovat
a.magerova
No tak na plakáty jsem se nějak nezaměřila, já si to co mě zajímá vždy pročtu v Makru a pak vrátím...
Reagovat
Amputace
Mně ta věta tedy příliš uhrančivá nepřipadá. Její přebujelé vyznění bych přičítal Roddickově aroganci či nedostatku soudnosti. Skutečně nechápu, jak sportovec, byť úspěšný a známý, může mít tu drzost, prohlásit takovou zhovadilost. Co on ví o životech "jiných lidí"?
Reagovat
a.magerova
Tak předpokládám, že spíše řekl nebo myslel "...u spousty jiných tenistů." - což si myslím, že je pravda.
A hodně mi to připomnělo podtitul filmu Kolja (můj nejoblíbenější)
"Laskavá komedie o muži, který se domníval, že už nemůže být hůře a netušil, že právě prožívá nejkrásnější chvíle svého života."
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasím so vsetkým, co napisal Amputace a pridávam aj fakt, ze Roddick tak trochu kecal..Najhorší deň v živote ľudí totiž vacsinou nesúvisí so sportom, nechápem ako moze Roddick povysit sport nad bežné hodnoty.. Také narodenie dieťaťa, či úmrtie blízkeho človeka bezpochyby zatienia "bezvýznamné" sportové úspechy, či neúspechy Andyho Roddicka..
Reagovat
a.magerova
OK, tak ještě poopravím, protože TO neřekl česky, tak se mohlo stát, že se "ztratilo v překladu" a mohl TO myslet, že "...u spousty jiných tenistů v jejich profesním životě."
Někdy i česky řečená věta může být pochopena různými českými lidmi různě, takže překlad to může ještě i pozměnit. Ale tak já si TO pochopila tak a jak TO chápou jiní je už každého věc....
Reagovat
smazaný uživatel
Tak v tenisovom kontexte má urcite Andy pravdu, to bez debaty..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já měl předplatné na rok 2011 a plakáty tam byly jen po AO, Nole a Kim s pohárem. Tuším tak velikost A3, možná A2.
Reagovat
Sonja
Nole s pohárem na formátu A3-A2?? Co za to???:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, docela velký je, jenom do pasu s pohárem z Australian Open, s úsměvem. Z druhé strany Kim. A ještě mám Berdycha a Kvitovou, Berdycha mám ale jako jeho fanda nad postelí :D

Sonja: No, jejda, já bych jedno přání měl, ale to je bohužel nesplnitelné.
Reagovat
Sonja
A nějaké splnitelné bys neměl? Pokud mi ten plakát teda nechceš věnovat z čiré lásky (respektive proto, že Noleho stejně nemáš rád:-D)...???:-))))
Reagovat
smazaný uživatel
Tss, prej z čiré lásky. Mé city patří někomu jinému (zdravím lásko :-))). A nemůžu říct, že Noleho nemám rád, jen ne tak jako kdysi. Tak splnitelné asi ne, asi víš, co je tím nesplnitelným.
Reagovat
a.magerova
Taky Tě moc zdravím Drahý můj...
Tvé zásady mě fascinují stále víc a víc!!!
Reagovat
Sonja
Splnitelné ne? Tak si trhni:-(:-D
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist