Argentinci jsou už v semifinále. Srbové vedou 2:0 i bez Djokoviče

8. 7. 2011, 19:01
Aktuality 5
Prvními semifinalisty Davisova poháru se stali tenisté Argentiny. V duelu s českými přemožiteli z Kazachstánu si na antuce v Buenos Aires zajistili vedení 3:0 a postup už po čtyřhře. Obhájci prvenství Srbové vyhráli ve Švédsku obě úvodní dvouhry.
Fanoušci Argentiny

Argentinci přidali rozhodující třetí bod ve čtyřhře. V té dnes dvojice Juan Ignacio Chela, Eduardo Schwank zdolala Jevgenije Koroljova a Jurije Ščukina 6-3, 6-2, 7-5.

Srbští obhájci titulu vedou ve Švédsku 2:0, ale přišli o wimbledonského vítěze Novaka Djokoviče. První hráč světového žebříčku kvůli zranění levého kolena nenastoupil v Halmstadu k druhé dvouhře a na dvorci ho nahradil Janko Tipsarevič. V případě postupu vyzvou Srbové v semifinále právě Argentinu.

První bod zajistil Srbsku Viktor Troicki, jenž porazil domácího Michaela Ryderstedta ve čtyřech setech. Švédům chybí jejich nejlepší hráč Robin Söderling, který se omluvil, kapitán Thomas Enqvist proto musel nasadit do utkání tenisty z třetí a čtvrté stovky žebříčku.

Tipsarevič nastoupil v druhé dvouhře proti Ervinu Eleskovicovi, který stejně Ryderstedt absolvuje daviscupovou premiéru. Tipsarevič se však na kurtu příliš dlouho nezdržel. Švédský soupeř totiž utkání za stavu 6-2 a 1-0 pro Srba kvůli zranění kolene skrečoval. Zatím není stále jasné, jestli bude Djokovič schopen hrát alespoň v neděli.

„Především jsem velice šťastný, že jsem získal bod pro svou zemi,“ řekl po utkání Tipsarevič. „Ale je mi líto Ervina. Nikdy bych si nedokázal představit, že dnešek dopadne takto. V Davis Cupu nevidíte často skreč,“ dodal.

Němci prohrávají 0:2 s Francií

Ve Stuttgartu vedou rovněž 2:0 hosté z Francie. Richard Gasquet sice prohrál s domácím Florian Mayerem oba úvodní sety, pak ale stav otočil na konečných 3-2. Ve druhém souboji vyhrál Gael Monfils s domácím Kohlschreiberem dva tiebreaky a třetí sadu získal 6-4. Francouz tak oplatil svému soupeři nedávnou porážku ze semifinále v Halle, kde 42. hráč světa vyhrál ve dvou setech.

Gasquetův obrat

Gasquetovi se povedl husarský kousek, z 0-2 na 3-2 se zápasy neotáčejí každý den. Jedenáctému hráči světa se to povedlo teprve podruhé v kariéře. Poprvé takto vyhrál zápas ve Wimbledonu 2007 proti Andy Roddickovi.

Gasquet vedl v prvním setu už 4-2, Mayer ale skóre otočil ve svůj prospěch na konečných 6-4. Německý tenista prohrával i ve druhé sadě, konkrétně 1-3. Z tohoto skóre vybojoval vedení 5-3 a druhý set nakonec získal stejně jako ten první, tedy 6-4.

Ve třetím setu Mayer vedl 5-4 a podával na výhru v zápase. Neuhrál však ani fiftýn, navíc ho začaly chytat křeče do pravého stehna. Ve dvanácté hře pak světová dvacítka opět při svém servisu neuhrála ani jednu výměnu a byl to Gasquet, kdo se radoval ze zisku třetího setu poměrem 7-5.

„Cítil jsem to poprvé za stavu 4-4,“ řekl po utkání Mayer. „Nikdy jsem křeče neměl, pitný režim jsem dodržoval. Musel tam být natažený sval. Ve čtvrtém a pátém setu jsem se mohl stěží pohybovat. Je to hodně hořká porážka, protože jsem byl ve třech setech lepším hráčem,“ dodal zklamaný Mayer, který další dvě sady prohrál shodně 3-6.

Gasquet po utkání neskrýval radost z vítězství. „Hodně jsem bojoval, a i když jsem nehrál svůj nejlepší tenis, dokázal jsem vyhrát. Byl to velice těžký zápas,“ zhodnotil 11. hráč světa.

Zajímavé duely slibuje čtvrtfinále mezi USA a Španělskem. Ve večerních duelech se v Austinu proti sobě utkají Mardy Fish s Felicianem Lopezem a Andy Roddick se postaví proti Davidu Ferrerovi.

Švýcarsko - Portugalsko 2:0 (Evroafrická regionální zóna, vítěz postupuje do šestnáctičlenné Světové skupiny)

Domácí tým dostal v Bernu do vedení Stanislas Wawrinka. Ten si poradil po setech 7-5, 6-3 a 6-4 s Fredericem Gilem.

Ve druhém utkání se po téměř dvou letech představil v Davis Cupu i Roger Federer. Ten sice s Machadem ztratil úvodní sadu poměrem 5-7, další už ale Federer vyhrál 6-3, 6-4 a 6-2. 29letý rodák z Basileje se v Davis Cupu představil naposled v roce 2009, kdy po vítězství 3-2 nad Itálií pomohl své zemi k udržení ve Světové skupině. Loni však čelil kritice poté, co se omluvil z duelu s Kazachstánem. Ten bez něj Švýcaři prohráli 0-5 a svou příslušnost ve Světové skupině ztratili.

Světová trojka dnešní zápas s Ruiem Machadem nezačala dobře. 27letý tenista vzal v úvodní hře zápasu Federerovi servis. Čtvrtfinalista Wimbledonu soupeři oplatil stejnou mincí ve čtvrté hře. Machado, který ještě na okruhu ATP nikdy nevyhrál titul, se však nenechal odradit a dál pokračoval v dobrém výkonu. Ten korunoval dalším brejkem v jedenácté hře. Následně svůj servis udržel a první set vyhrál 7-5.

Plány na vítězství Portugalce se začaly hroutit ve čtvrté hře druhé sady, kdy dvě jeho nevynucené chyby pomohly Federerovi brejku a následnému zisku druhého setu poměrem 6-3.

Třetí sadu začal Švýcar dalším brejkem. Následně sice ve čtvrté hře čelil třem brejkbolům a dalším dvěma v poslední hře, všechny ale odvrátil a dostal se po zisku třetí sady 6-4 do vedení. Čtvrtou sadu už získal držitel šestnácti grandslamových titulů jasně 6-2.

Výsledky 8. 7. 2011 - Davis Cup:

Čtvrtfinále:
Buenos Aires: Argentina - Kazachstán 3:0 po čtyřhře
Chela, Schwank - Koroljov, Ščukin 6:3, 6:2, 7:5.

Stuttgart: Německo - Francie 0:2 po druhé dvouhře
Mayer - Gasquet 6:4, 6:4, 5:7, 3:6, 3:6,
Kohlschreiber - Monfils 6:7 (3:7), 6:7 (5:7), 4:6. 

Halmstad: Švédsko - Srbsko 0:1 po druhé dvouhře
Ryderstedt - Troicki 3:6, 1:6, 7:6 (8:6), 5:7,
Eleskovic - Tipsarevič 2:6, 0:1 skreč Eleskovice.

 

TenisPortal.cz, ČTK, Adam Bárta

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
nejvetsim zklamanim je pro me prohra fishe, po brejku v uvodnim gemu 5.setu daroval lopezovi za stavu 40-15 ctyri mice a tim si prohral zapas:///
Reagovat
ReadyTeddy
Nejlepší je stejně dnešní výsledek Andyho Murryae :)))
Reagovat
smazaný uživatel
No, byl to šílený zápas, ani ne hodina. Ten Laurent Bram byl snad nejhorší, které jsem za poslední roky viděl hrát. Kupa dvojchyb, neuvěřitelný počet chyb, prostě žádná extra technicka úderů. Murray jen vracel míč, nemusel nic hrát. Jsem zvědavý, jestli s Jamiem vyhrajou i čtyřhru.
Reagovat
smazaný uživatel
vyhrajou, o to neni pochyb
Reagovat
smazaný uživatel
ted koukam, ze ten bram hral profesionalni zapas po ctyrech letech a rovnou proti murrayovi:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist