Argentinské finále v brazilské metropoli. O titul v Riu si to rozdají senzace Navone a Báez

25. 2., 01:31
Aktuality 1
Mariano Navone (22) zajistil argentinské finále na pětistovce v brazilském Rio de Janeiru. Rozjetý kvalifikant v semifinále přehrál 6:4, 6:2 zdravotně indisponovaného obhájce titulu a nasazenou dvojku Camerona Norrieho (28) a dál v tomto týdnu sbírá své první výhry v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu. V nedělním finále vyzve úspěšnějšího krajana Sebastiána Báeze (23), který zvládl semifinálové derby s Franciscem Cerúndolem (25).
Navone prošel v Rio de Janeiru senzačně do finále (© AFP)

Navone – Norrie 6:4, 6:2

Mariano Navone si svůj debut v hlavních soutěžích na nejvyšší tour odbyl před dvěma týdny v Córdobě a i na dalším domácím podniku v rámci série jihoamerických antukových turnajů v Buenos Aires ztroskotal hned v prvním kole. V Rio de Janeiru ovšem včetně kvalifikace zvládl už šest zápasů.

Po ukončení senzační jízdy domácího teenagera Joaa Fonsecy ve čtvrtfinále si v semifinále vyšlápl na obhájce titulu Camerona Norrieho. Proti britskému favoritovi, který začal mít v koncovce úvodní sady kvůli náročným podmínkám zdravotní potíže, si vypracoval celkem 18 brejkbolů a pět z nich proměnil. Nasazené dvojce sice povolil jen šest gamů, nicméně utkání trvalo dvě hodiny a jasně navrch začal mít až po brejku na 2:1 ve druhé sadě.

Argentinský antukový specialista na sebe upozornil už v loňské sezoně, když celkem pětkrát kraloval na challengerech. Bylo tak jen otázkou času, než se začne prosazovat i na nejvyšší úrovni. V Rio de Janeiru si zajistil debut v TOP 100 pořadí a díky postupu do finále vylétne ze 113. místa na šedesáté.

Také 10. ročník Rio Open bude mít zbrusu nového šampiona, v minulosti v tomto dějišti triumfovali Rafael Nadal, Dominic Thiem či Carlos Alcaraz. Podruhé zvedne nad hlavu trofej pro vítěze Argentinec, před šesti lety to byl Diego Schwartzman.

 

Báez – Cerúndolo 7:5, 6:0

Sebastián Báez odvrátil v semifinále v Rio de Janeiru za stavu 4:5 tři setboly na vlastním servisu, od té doby už neztratil ani jeden game a trápícího se Francisca Cerúndola dorazil potupným kanárem. Odpor krajana definitivně zlomil ve druhém gamu druhého dějství, když zlikvidoval sérii tří brejkbolových hrozeb.

Argentinský tenista se tak dostal do svého celkově sedmého finále a prvního na akcích větších než ATP 250. Mimo oblíbené antukové dvorce bojoval o titul pouze v úplně posledním finále loni v srpnu ve Winston-Salemu, kde porazil Jiřího Lehečku. Ve finálových duelech na turnajích ATP disponuje bilancí 4:2, poslední tři vyhrál.

Cerúndolo dorazil do brazilské metropole s mizernou letošní bilancí 2:6 a teprve až v tomto týdnu dosáhl na svou první vítěznou sérii v aktuální sezoně. Alespoň částečně si tak spravil chuť po nezdarech v úvodních zápasech na domácích podnicích v Córdobě a Buenos Aires.

Výsledky turnaje ATP 500 v Rio de Janeiru

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
Krisboy
ARG-BRA

Snad v tenise nepanuje rivalita jako ve fotbale, jinak by mohla téct krev
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist