Rafael Nadal vstoupí na tenisový trůn s olympijským zlatem

17. 8. 2008, 14:06
Aktuality 23
Španělský tenista Rafael Nadal získal zlatou olympijskou medaili ve dvouhře. Šampion z Roland Garros a Wimbledonu, který se v pondělí stane světovou jedničkou, v dnešním finále v Pekingu porazil 6:3, 7:6 a 6:3 Chilana Fernanda Gonzaleze. Ten k bronzu z Atén přidal tentokrát stříbro.
Profily hráčů
Nadal Rafael

Gonzalez má kompletní medailovou sbírku z olympiády, protože před čtyřmi lety získal společně s Nicolasem Massuem ještě zlato ve čtyřhře.

Letošní vítěz se stal vůbec prvním španělským tenistou, který vyhrál olympijské zlato. "Něco takového by mě nenapadlo ani v těch nejlepších snech. Nevyhrál jsem to tady pouze pro sebe, ale pro mnoho lidí," řekl ke svému triumfu Nadal. Jak vysoko tento triumf staví, však určit nedokázal. "V tenise jako takovém jsou přece jen o něco důležitější grandslamy, ale pro sportovce jsou zase olympijské hry důležitější než všechno ostatní. Všechno chutná odlišně," přemítal.

Nadal vstoupil do finále lépe než jeho soupeř a rychle se ujal vedení 2:0. První set dovedl k vítězství 6:3, ale druhá sada byla dlouho vyrovnaná.

Finalista Australian Open z roku 2007 Gonzalez měl za stavu 6:5 dokonce dva setboly při servisu soupeře, ale ani jeden nevyužil a zápas se definitivně zlomil na stranu favorizovaného Španěla v tiebreaku. Zkrácenou hru rodák z Mallorky vyhrál 7:2 a ve třetí sadě se dostal do vedení 4:1. V sedmém gamu mohl Gonzalez ztrátu servisu smazat, šanci však znovu nevyužil.

Naopak vzápětí čelil při vlastním servisu třem mečbolům, a i když je dokázal odvrátit, Nadal mu při dalším podání už nedal šanci. Španělský tenista dlouho považovaný jen za fenomenálního antukáře tak vyhrál velký turnaj i na tvrdém povrchu. Po čtyřech titulech z Roland Garros a letošním prvním úspěchu na wimbledonské trávě uspěl také na betonu.

Gonzalez po zápase litoval dvou ztracených setbolů, především toho, kdy pokazil lehký bekhendový volej. "Čekal jsem, že mi to pošle na druhou stranu," hledal omluvu pro svou chybu. Přestože prohrál se suverénem současného tenisu, s porážkou se špatně smiřoval. "Jsem přece jen trošku smutný. Když se dostanete do finále, tak prostě chcete tu nejlepší medaili," vysvětlil Gonzalez své zklamání.

Výsledky - olympijské hry - muži:
Dvouhra - finále:
Nadal (2-Šp.) - Gonzalez (12-Chile) 6:3, 7:6 (7:2), 6:3.
ČTK

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
Charakteristika obou hráčů asi takto : Nadal , takový kovář umělecký věčně spocený a hodně udřený! Pozor to není urážka jen přirovnání. A Roger : no to je pravý umělec, který maluje štětcem a zanechává za sebou dílo na které jse budou dívat ještě generace po nás.U Nadala prostě nevidím nic co by připomínalo štětec prostě je tam to kladivo . ps: prosím není to urážka jen můj pohled jak já ho vidím.
Reagovat
smazaný uživatel
:-DD Pěkné přirovnání, to si vystihl.. souhlasím s tebou ...... Jinak se neboj, stejně se do tebe Rafovci pustí .... :-DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Zuzi a možná , že překvapí a budou souhlasit vždyť je spíš víc atlet néžli tenista.
Reagovat
smazaný uživatel
:-DDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Oba jsou umělci a kdyždý z nich má jiný styl.Každému se líbí něco jiného ;) a jak si správně řekl je to tvůj pohled a nikdo nemá právo ti ho brát.
Reagovat
smazaný uživatel
tak dnes som natrafil na konecne normalny tenisovy portal kde je aj diskusia a tak tež sa pripajam wamos rafa som velky fanusik a k tym zakomplexovanym ..... on vyzera ako opica?hmmmmmm tak by asi nemal tolko dievcat a zien medzi fanusikmi ,dufam ze rafa predvedie aj na us open tak atraktivny ofenzivny tenis ako posledne mesiace je uzasne sledovat jeho tenis ked hra ofenzivne ,aj ked asi vyhra novak som zvedavy kto ho dostane v semif.. to rozhodne kto sa snim unavy ci roger alebo rafa
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Nadalovi , nicméně chtěl bych krotit vaše nadšení v semi s Novakem měl velké štěstí tam měl vyhrát Novak. Na US open si nemyslím , že vyhraje už to na něho bude moc. Domnívám se , že to vyhraje Djokovic je lepší na tvrdém povrchu.A možná , že jse vzpamatuje ještě Roger a nebo někdo další.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč měl vyhrát Novak? Jasně, že to byl vyrovnaný zápas a nakonec rozhodlo trochu i štěstí, ale na konci udělal hrubou chybu Novak a ne Rafa, a proto spravedlivě vyhrál. Nebo snad chceš změnit pravidla tenisu, aby byl vítězem ten, kdo se zdá lepší tobě? :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Proč měl ? Vždyť je to tak jednoduché prostě hrál lépe a stává se , že někdy prohraje i ten lepší .Bohužel udělal 2 chyby které ho stál celý zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
rafa hral dobre celej turnaj az na ten zapas s tim staracem tam sem to nevidela moc dobre ale rafa se rozehral a zaslouzen vyhral............ikdzy strasne fandim federerovi a jeset v nem VERIM tak uznavam ze na nadala asi ted nikdo nema ale zase chci aby treba us open vyhral ROGER ale pokude i tam nadal vyhraje tak je to fakt BOREC!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace,v tuto chvíli se dá říct,že Nadal je njelpší momentálně na všech površích.A narozdíl od Jankovičové dokázal potvrdit,že je nyní právoplatná světová jednička.
Reagovat
smazaný uživatel
Pozdrav pro Secaa:Jsem enormně šťastný,že to Rafa dokázal !!!
Dnes jsem nemohl ani dospat,tak jsem se těšil na finále a na vítězství Rafy !!!

VAMOS RAFA !!! MEDALLA DE ORO PARA RAFA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Taky tě zdravim.Je to úžasnej pocit když konečně vidím člověka o kterém jsem čtyři roky tvrdil že je nejlepší a on to teď dokazuje.Doufám že to vydrží co nejdéle protože to co dneska předvedl na to bych se mohl koukat klidně celý den! VAMOS
Reagovat
smazaný uživatel
Pro tenisového znalce Secaa:O.K.a DÍKY !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Celé Španělsko a všichni fanouškové Rafy se na celém světě radují z dalšího velkého triumfu Rafy !!!
Letos 8 turnajových vítězství,z toho Paříž,Wimbledon a Peking vyčnívají nejvíc !!!
VAMOS RAFA !!! NUMBER ONE !!! GOLD MEDAL !!!
Reagovat
smazaný uživatel
MEDLLA DE ORO PARA RAFA !!! ZLATÁ MEDAILE PRO RAFU !!! VAMOS RAFA !!! VAMOS ESPAŇA !!!
Jsem hrdý na jeho hru,jsem hrdý,že získal zlatou olympijskou medaili,jsem hrdý,že fandím již mnoho let hráči,
který letos vyhrál osmý turnaj,že je nejlepším tenistou současnosti a stane se zítra 18.8.2008 světovou jedničkou,což jsem mu přepověděl,když vyhrál poprvé Raříž !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj Mario, přijď někdy pokecat o Rafovi na jeho fórum na lide.cz - diskuse - sport - lidé od sportu - lidé od ostatních sportů - Rafael Nadal ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
krásnej zápas...klobouk dolů před Gonzalezem ale Nadala to prostě nestačilo...Za to co Rafa tenhle rok dokázal opravdu smekam...skvělý hráč...!!!momentálně opravdu nejlepší...!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Po právu se stal olympijskym vítězem! Nejhezčí zápas pro mě Djokovic vs Nadal bylo pro mě předčasné finále! Congratulations Rafo
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes jasně Rafa ukázal kdo je nejlepším na světě!!! Jeho hra dnes neměla chybu a je poprávu nejlepší,jen ať to vydrží co nejdéle. VAMOS!!!
Reagovat
smazaný uživatel
jsem fanouškem Rogera,ale nezbývá než souhlasit.Nadal hrád naprosto famozně.
Reagovat
smazaný uživatel
S tím nejdéle souhlasit nemohu.
Reagovat
smazaný uživatel
:D rozumím to je jen má touha ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist