Australian Open je pojištěné proti pandemii, ale jen do července

28. 4. 2020, 12:53
Aktuality 12
Organizátoři Australian Open měli štěstí, svůj turnaj stihli jako dosud jediný grandslam v sezoně odehrát ještě před začátkem koronavirové krize. Nyní ale řeší, jak se pojistit pro případ zrušení dalších ročníků: jejich současné pojištění, jež zahrnovalo i finanční dopady pandemie, totiž vyprší v červenci.

Kvůli globální zdravotní situaci se začátkem března zastavila tenisová sezona, což mělo vedle turnajů ATP a WTA důsledky i pro nejprestižnější grandslamy. Květnové Roland Garros bylo odloženo na podzimní termín a červencový Wimbledon byl zrušen.

Ztráty z nekonání turnaje na londýnské trávě pomohla organizátorům zmírnit pojistka, kterou uzavřeli po epidemii SARS v roce 2003. Díky ní dostanou náhradu škody alespoň ve výši 100 milionů liber (3,1 miliardy korun), i když letos očekávali příjmy ve výši 250 milionů liber (7,8 miliardy korun).

A podobně pojištěni byli i Australané. "Vedle Wimbledonu máme jako jedna z mála sportovních organizací pojištění proti pandemii. V červenci tohoto roku ale vyprší," řekl šéf organizace Tennis Australia Craig Tiley listům The Age a Sydney Morning Herald.

Vzhledem k tomu, že kvůli globální povaze tenisu hrozí, že se sezona letos nerozjede a pauza se může teoreticky protáhnout až do začátku příštího roku, musejí Australané vyřešit způsob, jak se proti případnému nekonání svého klíčového turnaje pojistit.

"Máme dvě pojistky - rezervní fond a k tomu pojištění. Protože rezervní fond by nedokázal pokrýt všechny ztráty. Nyní s naší pojišťovnou řešíme, co přinese budoucnost. A je to zajímavé, protože pojišťovny budou muset udělat rozhodnutí - budou pojišťovat proti pandemii?" řekl Tiley.

Australian Open se koná tradičně na začátku sezony v lednu a Tiley si uvědomuje, že by mohlo představovat návrat k tenisu po dlouhé pauze od letošního března.

"To by se nám líbilo. Je to jedna z možností. Další možností je vrátit se bez diváků. Pak je tu alternativa hrát v jiné části roku a pak ta nejhorší možnost, že Australian Open bude až v roce 2022. Musíme se připravit na všechny alternativy a postavit na ně finanční model. Naštěstí jsme letošní turnaj odehráli, takže máme nějaké peníze, ale ty rychle dojdou, pokud nebudeme mít příjmy," dodal šéf australského tenisu.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
paddy
Rok 2016 (GBP) 500 tis diváků

Tržby 203 mil
z toho
vstupenky/občer./suven. 50 mil
Dodavatelé/sponzoři 40 mil
TV práva 110 mil (vč BBC 60 mil)

Zisk 42 mil
Tzn. náklady 160 mil, z toho 28 mil prize money

Jinymi slovy BEZ diváků by byl ve ztrátě!

Důkaz, proč turnaje nechtějí hrát bez diváků, příp jen v nouzi. Ekonomické důvody kamuflují tím, že jde o požitek pro diváky :)

Nejpoužívanější na TP už asi není "chleba levnější nebude", ale "hlavně jde o prachy".

Důležitá je kalkulace, jak vyjde turnaj bez diváků vs náklady během turnaje, protože část nákladů je fixní a celoroční (údržba). Myslím, že Wimbledon bez diváků by mohl být okolo nuly?
Každý turnaj je ekonomicky jiný. WTA Praha bez diváků bude asi v pohodě.

Pozn: W 2019 tržby 250 mil a prize money 38 mil

Prosba: ať už se nikdo neptá, proč se nehraje bez diváků

https://www.dailymail.co.uk/sport/tennis/article-4569682/amp/BBC-s-60m-Wimbledon-fee-Match-Day.html
Reagovat
paddy
i zde to podobně funguje

argumenty o odkládání obyčejné péče při covidu jsou jen napůl pravda. Ta druhá půlka souvisí s tím, že doktoři jsou placeni podle výkonů. Když ordinují málo, tak od VZP dostanou méně a je méně peněz na mzdy

z pozice pacienta vím, že doktorům vadí, když se člověk ptá, je to otravuje
ať mi pak nikdo neříká, že o pacienta jde v první řadě
ale to je stejné i u jiných profesí

všimněte, jak šéf Homolky píše o "dodržet plán produkce" (tržby)

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/snizime-penize-na-odmeny-napsal-reditel-homolky-zamestnancum-40322159?seq_no=4&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
Reagovat
Titan
Ale ty nepočítáš s tím, že bez diváků může být cena za TV práva klidně dvojnásobek...
Reagovat
paddy
Pokud si to četl, pak TV práva jsou dlouhodobé smlouvy takže fix
Reagovat
Titan
Dlouhodobá smlouva v pandemickém stavu je nereálný pojem...
Reagovat
paddy
Cena x-letého kontraktu je stanovena předem, může tam být i způsob výpočtu, ale smlouvy se musí dodržovat. Podpis byl projev svobodné vůle, strany věděly, do čeho jdou.

I kdyby se příští rok smlouva po dohodě měnila, pak by šla cena naopak dolů, protože TV jsou často závislé na reklamě, která teď kvůli recesi půjde dolů.
Reagovat
Ereinion
muselo by se snížit prize money a zvýšit výnos z TV práv...
Reagovat
Fandina
Když nebudou diváci, občerstvení, suven., budou nižší na uvedený zisk z této položky 50 milionů. Pokud ty náklady na tuhle položku obsahují chybějících 8 milionů. Může být i Wimbledon bez diváků výdělečný.
Reagovat
Fandina
Vypadne položka vstupenky občerstsvení suven., ale také náklady na tuhle položku.
Reagovat
paddy
to jo, každopádně s diváky je vývar výrazně lepší

základ je tam dostat hráče. do 1.8. se nehraje, takže by se nemohlo hrát ani bez diváků

zajímaly by mě fixní náklady vs pojistné plnění 100 mil
Reagovat
tommr
proti pandemii by ted pojištoval jen naprostej šílenec ...
Reagovat
paddy
Buď je to nyní nepojistitelné anebo velmi drahé, takže se to nevyplatí. Podobně jako po povodních.
Pojišťovna funguje na statistických modelech náhodných událostí různého typu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist