Austrálie spoléhá ve finále Fed Cupu na jedničku Bartyovou

8. 11. 2019, 09:48
Aktuality 16
Na světovou tenisovou jedničku a čerstvou vítězku Turnaje mistryň Ashleigh Bartyovou bude spoléhat výběr Austrálie při útoku na první titul ve Fed Cupu po dlouhých 45 letech. Ve finále, posledním před změnou systému soutěže, budou stát v Perthu proti domácímu výběru hráčky Francie.
Profily hráčů

Australanky touží po osmém triumfu v soutěži a prvním od roku 1974. Od té doby prohrály ve finále osmkrát, naposledy před 26 lety.

"Tohle je náš týden, dlouho na něj čekáme. Jsem ráda, že jsem zdravá a připravená, protože to jsem si od začátku roku přála, abych tenhle zápas mohla hrát," řekla Bartová, letošní vítězka grandslamového Roland Garros.

Bartyová je tahounkou týmu, ve Fed Cupu už vyhrála ve dvouhře a čtyřhře čtrnáctkrát po sobě. Patnácté vítězné utkání může přidat v sobotu proti Caroline Garciaové. "Jsme kamarádky, ona se taky ve Fed Cupu umí vyhecovat ke skvělému výkonu, takže to bude tenis vysoké úrovně," řekla Australanka.

V úvodní sobotní dvouhře proti sobě nastoupí Ajla Tomljanovičová a jednička Francie Kristina Mladenovicová. "Jsme stejně staré, často spolu na turnajích trénujeme, takže před sebou nemáme tajemství. Bude to boj," shodly se obě. V neděli jsou na programu zbylé dvě dvouhry a případná závěrečná čtyřhra.

I Francie už čeká na fedcupový titul dlouho. Druhý vavřín v soutěži získala v roce 2003. Ve finále před třemi lety prohrály Francouzky s Češkami.

"Když hrajete finále Fed Cupu na půdě soupeřek, které mají ve svém středu světovou jedničku, tak nemůžete říct, že jste ve výhodě. Na druhou stranu ale určitě nejsme bez šance," řekl kapitán Julien Benneteau.

Austrálie se s Francií střetla ve Fed Cupu šestkrát a vyhrála pět duelů. Poslední vzájemný zápas se ale hrál už v roce 2000 a tehdy zvítězily Francouzky.

Finále v Perthu je poslední v současném formátu soutěže. Od příštího roku se uskuteční od 14. do 19. dubna na antuce v Budapešti finálový turnaj, kterého se zúčastní dvanáct týmů. Každý zápas tam bude mít dvě dvouhry a čtyřhru.

Jistotu startu mají letošní finalistky Australanky a Francouzky, pořádající Maďarky a Češky, které dostaly od ITF divokou kartu. Zbývajících osm celků vzejde z kvalifikace, která se uskuteční po Austalian Open 7. a 8. února.

PROGRAM FINÁLE FED CUPU 2019
Austrálie - Francie | Perth, Austrálie, tv. povrch
Sobota (začátek ve 4:00 SEČ)
Tomljanovičová - Mladenovicová
Bartyová - Garciaová
Neděle (začátek ve 4:00 SEČ)
Bartyová - Mladenovicová
Tomljanovičová - Garciaová
Bartyová/Stosurová - Garciaová/Mladenovicová
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

16
Přidat komentář
George_Renel
Výsledky prvních zápasů jsou lehce úsměvné.
Reagovat
George_Renel
Jo, a titulek v expreskách je poněkud zavádějící. .-)
Reagovat
smazaný uživatel
Hodinky jako holinky, obojí se natahuje. :))
Reagovat
EllNino
Reagovat
smazaný uživatel
Skoda, ze to nevysílá zadna ceska tv. Na SVK to vysílá Digi Sport 5, jenze ten tu nemame. Snad to bude na youtube.
Reagovat
smazaný uživatel
V týmu panuje pohoda: https://www.youtube.com/watch?v=KKAdBYC7quA
Come on, Aussie!
Reagovat
Petur_Fisk
Jen aby to Ash všechno zdravotně vydržela. Teď už to nějak doklepe, ale hlavně příští rok, kdy bude hodně obhajovat.
Na druhou stranu, genetický základ má asi dobrý, hlavu taky - rýsuje se z ní možná nejstabilnější jednička v současných nestabilních WTA časech...:)
Reagovat
slacker
to by ale byla katastrofa, my cesi nepotrebujeme stabilni jednicku z nejakeho klokanova
Reagovat
annah
No ale na jedničku, i tu úplně nestabilní, my Češi už nemáme v nejbližších letech šanci, takže je jedno, kdo tu jedničku bude držet.
Reagovat
slacker
co to meles? nebudou mit sanci protoze si tu nekteri preji za stabilni jednicku nejakou cizacku
Reagovat
annah
Nic takového si nepřeju. Moc bych tu No1 přála Petře i Karolíně, ale podle mě to prostě vypadá, že na ten post už nedosáhnou. Už jsou na tour větší ranarky, lepší hráčky. Co jsem napsala, vidím prostě jako realitu. Stejně tak bych přála další GS a post No1 Fedexovi, ale reálně to už bohužel nevidím.
Reagovat
Petur_Fisk
Mohla bys mi dělat tiskového mluvčího, kdybych byl VIP...:)
Reagovat
EllNino
vidim spíš na domácí, uvidíme, jak zvládne Ajla premiéru, bude to křest ohněm :) Ash myslím podrží tým, pokud se nějak Francouzky nekousnou a nebudou předvádět tenis z jiné planety :) Ona Caroline to umí, ale už dlouho to nepředvedla, podobně Kiki, trochu promrhané talenty, ostatně ve Francii nic nového

Škoda, že se to hraje takhle brzy, ale už je to takový předkrm před lednovou Austrálií ...:)
Reagovat
Petur_Fisk
Možná to bude mít hodně rychlý průběh.
Reagovat
Frick
RYBNÍK BEZ VODY!
Reagovat
Jan
Je otázka, jestli by se tam naše hráčky letos dostaly i kdyby porazily Rumunsko.
sezóna plná zranění a výkyvů.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist