Azarenková proti Briantiové vstala z mrtvých, otočila zápas

28. 5. 2012, 17:03
Aktuality 15
Byla už téměř na lopatkách, šokující porážku ale odvrátila a v Paříži po třísetové bitvě postoupila do dalšího kola. Viktorie Azarenková dnes otočila zápas s Italkou Briantiovou, s níž prohrávala už 6-7 a 0-4, a zůstává v boji o druhý grandslamový titul sezony.
Viktoria Azarenková (© rolandgarros.com)

Světová jednička Viktoria Azarenková dnes proti Italce Albertě Briantiové nastoupila v roli jasné favoritky, ale na kurtu to tak dlouhé desítky minut nevypadalo. Proti 105. hráčce světa jí chyběla jiskra a především jistota. Trápila se a nasbírala 60 nevynucených chyb. "To vypovídá za vše. Nedaří se každý den a bohužel, udělala jsem více chyb než normálně. Ale i to se stává," řekla Azarenková, která v zápase házela raketou.

Běloruska začala nervózně a přišla hned o své první podání. Brzy sice srovnala, ale další brejk znamenal vedení 4-2 pro Briantiovou, která později za stavu 5-4 mohla při svém servisu ukončit set. To se jí nepovedlo, v napínavém tie-breaku však Italka prokázala lepší nervy a vykročila za postupem, který by se stal největším letošním překvapením ženské soutěže na Roland Garros.

Pokud někdo čekal hned od začátku dalšího setu nápor ze strany světové jedničky, ten se hodně spletl. Azarenková prohrávala po dvou brejcích Briantiové už 0-4 a začaly se nad ní stahovat mraky. V kritických momentech ale Azarenková dokázala zabrat, ziskem pěti her v řadě otočila vývoj druhého setu a srovnala na 1:1.

V rozhodujícím dějství Briantiová držela s favoritkou krok jen do stavu 2-2. Další drama už Azarenková nepřipustila a po téměř dvou a půl hodinách vybojovala postup do druhého kola.

"Nakonec jsem i přes těch šedesát chyb vyhrála, a to se počítá," hledala Azarenková na svém výkonu to lepší. "Mohla bych si sednout a hledat výmluvy, proč se to stalo, ale tímhle směrem jít nechci. Musím přemýšlet nad tím, co do příště zlepšit," uvedla.

Po mečbolu se Běloruska, která do svého trenérského týmu angažovala i slavnou Francouzku Amélii Mauresmovou, chytila úlevou za srdce a posílala polibky do hlediště. Na rameno, kvůli kterému se odhlásila před čtrnácti dny v Římě, se nevymlouvala. "Je to mnohem lepší, bolest necítím," řekla.

Ještě předloni by možná Azarenková za nepříznivého stavu zápas "zabalila" a už by přemýšlela, v kolik stihne letadlo domů. "Určitě bych si říkala, že ve tři bych let mohla stihnout, ale jsem jiná a takhle brzy jsem končit nechtěla," řekla.

V Paříži se Azarenkové dosud moc nedařilo, nejdál došla do čtvrtfinále. Loni v něm prohrála s Číňankou Na Li a v roce 2009 s Ruskou Dinarou Safinovou.

Dvaadvacetiletá Běloruska může na pařížské antuce přijít o post světové jedničky, který získala po titulu na Australian Open. Teoreticky mohou na trůn usednout Ruska Maria Šarapovová nebo Polka Agnieszka Radwaňská.

Zvonarevová se odhlásila
Výrazně snáz dnes v Paříži vybojovala postup do dalšího kola obhájkyně titulu Na Li. Rumunka Sorana Cirsteaová začala čínské tenistce dělat problémy až za stavu 4-1 pro favoritku, která však úvodní set vyhrála poměrně hladce 6-2. V další sadě pak loňská vítězka French Open nechala soupeřku uhrát jediný game a zvítězila 6-2 6-1.

Na Li tak zvládla první zápas od nešťastného finále turnaje v Římě, kde měla proti Marii Šarapovové mečbol a kde v deštivém počasí prohrála po návratu na kurt tie-break rozhodujícího setu.

"Po tom finále jsem každému řekla: 'Tři dny se se mnou vůbec nebavte o tenisu'," vrátila se Na Li k týden starému utkání.

Do druhého kola se v Paříži nepodívá nasazená jedenáctka Věra Zvonarevová. Ruská tenistka se z Roland Garros odhlásila krátce před svým prvním zápasem kvůli zranění pravého ramena.

Předloňskou finalistku Wimbledonu a US Open nahradila v hlavní soutěži původně neúspěšná kvalifikantka Sesil Karatančevová z Kazachstánu, jež si na Roland Garros v roce 2005 jako patnáctiletá zahrála čtvrtfinále. Karatančevová  svou šanci využila a v prvním kole smetla Maďarku Timeu Babosovou 6-1 6-0.

 

Výsledky - French Open - ženy (antuka, dotace 18,7 milionu eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Azarenková (1-Běl.) - Briantiová (It.) 6:7 (6:8), 6:4, 6:2, A. Radwaňská (3-Pol.) - Jovanovská (Srb.) 6:1, 6:0, Li Na (7-Čína) - Cirsteaová (Rum.) 6:2, 6:1, Matteková-Sandsová (USA) - Lisická (12-Něm.) 6:4, 6:3, Cibulková (15-SR) - Mladenovicová (Fr.) 6:2, 6:1, Arvidssonová (Švéd.) - Vinciová (17-It.) 6:2, 4:6, 6:3, Pennettaová (18-It.) - Su-Wei Hsieh (Tchaj-wan) 6:7 (3:7), 6:4, 6:2, Jankovičová (19-Srb.) - Mayrová-Achleitnerová (Rak.) 1:6, 6:1, 7:5, Medinaová (29-Šp.) - Robsonová (Brit.) 6:2, 6:1, Davisová (USA) - Barthelová (30-Něm.) 6:1, 6:1, Čeng Ťie (31-Čína) - Cornetová (Fr.) 6:4, 6:4, Kingová (USA) - Voskobojevová (Kaz.) 6:4, 6:2, Švedovová (Kaz.) - Minellaová (Luc.) 6:3, 6:4, Feuersteinová (Fr.) - Duševinová (Rus.) 6:4, 6:1, McHaleová (USA) - Bertensová (Niz.) 2:6, 6:4, 6:4, Scheepersová (JAR) - Pousová-Tiová (Šp.) 6:4, 2:6, 6:1, Suárezová (Šp.) - Tanasugarnová (Thaj.) 6:0, 6:3, Stephensová (USA) - Makarovová (Rus.) 6:4, 7:6 (8:6), Lepchenková (USA) - Pěrvaková (Kaz.) 6:2, 6:7 (6:8), 6:4, Bratčikovová (Rus.) - Niculescuová (32-Rum.) 0:6, 6:3, 6:3, Čchan Jüng-čan (Tchaj-wan) - K. Bondarenková (Ukr.) 6:1, 7:6 (10:8), Govorcovová (Běl.) - Oprandiová (Švýc.) 6:4, 6:1, Martičová (Chorv.) - Krajicková (Niz.) 6:2, 7:5, Karatančevová (Kaz.) - Babosová (Maď.) 6:1, 6:0.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
Bob
výkon od Viky jsem ještě neviděl. Dlouho tomu nebude, co vypadne z postu jedničky.
Reagovat
Roger_Federer
Brianti hrála fakt dobře, Azarenka byla hrozná,přál jsem jí at vypadne..Škoda že to nedotáhla do konce.
Reagovat
dadaft
no, jsem zvědav, co předvede s Pfizenmaierovou. pořád ji ještě šacuju jako favoritku, ale už od Stuttgartu ve mě hlodá červík pochybností...
absolutní pohoda je zjevně pryč.
Reagovat
Bob
jsem přesvědčen, že ještě letos spadne z trůnu. Nic proti ní nemám, ale dnešní zápas byl ukázka hororu. Každej umí rýpat do Petry, ale Azarenku snad budou za její výkon chválit :/
Reagovat
smazaný uživatel
Já tipuji, že na trůnu bude na konci roku bud Masha, nebo Serena :-)
Reagovat
dadaft
zrovna teď říkal Mats Wilander, že Vika potřebuje pestřejší údery a lepší pohyb. Mats ví, co mluví. to, co doběhla Briantiová, klidně doběhne pro příklad i Radwanská. a v koncovce se nesesype...
Reagovat
Bob
taky jsem teď na to koukal. Vůbec bych se nedivil, kdyby Serena byla jednička. Uvidíme jak bude vypadat Petra po Wimbledonu a jak Aga po Americe, ale u Petry, Agy, Mashy a Sereny to nevidím špatně. Uvidíme, co na to Azarenka..
Reagovat
freeteepek
No, já myslím, že v v prvním kole v Indian Wells hrála Vika podobně trapně, ale vidět jsme to fakt nemohli:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Velká škoda, že siréna nevypadla
Reagovat
smazaný uživatel
a ja se tesil ze kravka vypadne azarenka
Reagovat
smazaný uživatel
A já pevně věřím, že ti vytře zrak, ostatně jako celou dosavadní sezonu, a vyhraje druhý GS :)
Reagovat
Heather_Fedex
tak ja zas doufam, ze ne ;))
Reagovat
smazaný uživatel
We'll see :))
Reagovat
smazaný uživatel
Zvonarevová má letos smůlu..buď to má zdravotní problémy (IW) nebo se jí na turnaji vůbec nedaří...
Reagovat
Heather_Fedex
a debla bude hrat, nebo ne? na ao to byla spolu s kuznou jizda ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist