Baker si vyšlápl i na Davyděnka a v Nice je senzačně ve finále

25. 5. 2012, 23:33
Aktuality 7
ATP NICE - Brian Baker se v Nice stará o jedno z největších překvapení letošní sezony. Sice (zatím) nevyhrál žádný velký turnaj ani neporazil soupeře z elitní světové špičky, postup do finále generálky na French Open se však dá brát za senzaci. Dokončí životní jízdu v sobotním finále proti obhájci titulu Nicolási Almagrovi?
Brian Baker

Pokud tenis nesledujete delší dobu nebo alespoň občas výsledkově nezabrousíte na turnaje Futures, jméno Brian Baker vám nic neřekne. Stručné přiblížení sedmadvacetiletého Američana tak určitě neuškodí.

Baker je bývalým finalistou chlapeckého French Open a juniorskou světovou dvojkou (sezona 2003). Jako junior získával skalpy Tsongy, Baghdatise, Berdycha, Isnera, Stachovského či Monfilse.

V té době už dostával na domácích turnajích ATP divoké karty, první výhru zaznamenal až o rok později v Memphisu proti Dupuisovi. V roce 2005 si v kvalifikaci na turnaj v Adelaide připsal dokonce i skalp současné světové jedničky Novaka Djokoviče - tehdy devatenáctiletého, o dva roky mladšího soupeře. Na konci téhož roku pak na domácím US Open zaznamenal premiérovou výhru na grandslamu, když poprvé zdolal hráče Top 10 - tehdejší světovou devítku Gastona Gaudia.

Jenže nadějně nastartovanou kariéru rodáka z Nashvillu rázně přeťaly zdravotní problémy. V letech 2005 až 2011 Baker podstoupil celkem pět operací (levé kyčle, kýly, znovu levé kyčle, pravé kyčle a nakonec se podrobil zákroku s loktem) a objevil se pouze sporadicky na turnajích Futures a challengerech. Před loňským návratem na kurty byl zcela mimo 3 roky v kuse.

NBrian Bakera otázku, zda bude návrat na kurty dobrým nápadem, dostává v posledních týdnech velmi kladnou odpověď. Před měsícem na antuce v americkém Savannah si došel z kvalifikace až pro druhý challengerový titul, když v osmi zápasech ztratil jen jeden set a vyřadil například krajany Russella, Kendricka či Ginepriho. Od USTA se dočkal divoké karty na French Open, a tak si dal týden odpočinku a pak se vydal do tenisové akademie na Floridě připravit se na svůj první turnaj ATP po téměř sedmi letech.

Až dosud hrál Baker v hlavní soutěži turnaje ATP 12-krát a 4-krát se dostal do 2. kola, nikdy dál. To už však ani zdaleka neplatí. Tento týden na antuce v Nice americký tenista prodloužil svou vítěznou šňůru už na 15 zápasů, když neztratil ani set v kvalifikaci a v hlavní soutěži přidal čtyři 'zářezy' proti hráčům Top 100 včetně výhry nad 13. tenistou světa Monfilsem (Francouz měl problémy s kolenem a po zápase se odhlásil z French Open) a dnešního vítězství nad bývalou světovou trojkou Nikolajem Davyděnkem.

Baker se na Azurovém pobřeží už potřetí vyhrabal z prohraného první setu. Rusa Davyděnka v dnešním semifinále zdolal 6-7 6-4 6-2, přestože v druhém dějství prohrával už 1-3 a hrál už sedmý zápas během sedmi dnů.

"On (Davyděnko) hrál prvních sedm gamů opravdu dobře," komentoval Baker, jenž sev prvním setu dostal ze stavu 2-5 a dvou prohraných servisů. "Pak už jsem ale začal hrát dobře i já. A i když jsem ve druhém setu prohrával, věděl jsem, že mu podání můžu znovu vzít. Hrál jsem dobrý tenis a to byl pro mě dobrý impuls do třetí sady,"

"Nic takového jsem si nikdy ani nepředstavoval. Teď se budu snažit hlavně se dobře prospat, ledovat, protáhnout se a budu v pořádku. Tohle se mi nestává každý den. Až se vrátím do hotelu, budou mi lidé volat a uvidím, co mi vše píšou na Facebooku."

216. hráč světa se už může těšitt na vylepšení svého žebříčkového maxima. Postupem do finále si zajistil posun do Top 150 a pokud by turnaj vyhrál, přiblíží se dokonce elitní stovce.

V sobotu se o senzační titul utká se španělským antukářem a obhájcem titulu Nicolásem Almagrem. 14. hráč světa dnes zametl hladce 6-1 6-3 domácího Gillesa Simona a bude usilovat o svou druhou letošní trofej.

- ATP 250 NICE -
(Francie, antuka, 450.000 eur)
páteční výsledky (25. 05. 2012)

Dvouhra - semifinále:
Almagro (3-Šp.) - Simon (2-Fr.) 6-1 6-3
Baker (USA) - Davyděnko (Rus.) 6-7(5) 6-4 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Gulbis
Mě tedy stylem hry připomíná Fishe, zkrátka taková lepší Ryba
Reagovat
smazaný uživatel
Ale kdepak :)
Reagovat
smazaný uživatel
Byla ho škoda, talent měl/má obrovskej. Bohužel asi neexistuje naděje, že by vydržel zdravej a moc dlouho to takhle hezký nebude. Ale snad se mu na RG podaří nějakej zázrak a vyřadí Malisseho, kterýmu asi nikdy nepřijdu na chuť.
Reagovat
hatatytla
Baker velmi talentovanej, kdyby jeho vývoj byl normální tak určitě top 10. Doufám že zůstane zdravej a jsem na něj zvědavej i na tvrdčích površích. Technikou úderů mi trochu připomíná Nalbandiana.
Reagovat
spaniel
Mam rad takove pribehy. Jsem zvedavy, cim jeste prekvapi.
Reagovat
smazaný uživatel
Drzim tomu klukovi palce,snad se mu povede i na FO,po tom cim prosel si takove chvile musi neuveritelne uzivat
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist