Bartyová porazila Svitolinovou a debut na Turnaj mistryň proměnila v triumf

3. 11. 2019, 14:54
Aktuality 40
TURNAJ MISTRYŇ - Světová jednička Ashleigh Bartyová korunovala životní sezonu triumfem na Turnaji mistryň. Třiadvacetiletá hráčka porazila v dnešním finále v čínském Shenzhenu obhájkyni titulu Elinu Svitolinovou z Ukrajiny 6-4 6-3 a stala se první australskou vítězkou Masters po 43 letech.
Profily hráčů
Ashleigh Bartyová (© AFP)

Bartyová je pátou hráčkou, která ovládla vrchol sezony hned při premiéře. Před ní to dokázaly Američanka Serena Williamsová (2001), Ruska Maria Šarapovová (2004), Petra Kvitová (2011) a Slovenka Dominika Cibulková (2016).

"Bizarní. Mám pocit, že tenhle rok utekl strašně rychle. Bylo to pořád nahoru, dolů, nahoru, dolů. Ale nakonec jsem byla víc nahoře než dole," citoval Bartyovou server WTA. "A zakončit to takhle výjimečným večerem v Šen-čenu je opravdu skvělé," přidala.

Bartyová, která v letošní sezoně vyhrála antukové grandslamové Roland Garros, velký turnaj v Miami a zvítězila i na trávě v Birminghamu. Sezonu může ještě korunovat příští týden v dresu Austrálie ve finále Fed Cupu v Perthu proti Francii.

Bartyová, která si v utkání o postup ze skupiny poradila s Kvitovou a v sobotním semifinále vyřadila Karolínu Plíškovou, slavila úspěch aktivnější hrou. Se Svitolinovou sice prohrála všech pět předešlých zápasů, ale tentokrát uspěla.

"Abyste tady vyhráli, musíte porazit nejlepší z nejlepších. Musíte podávat vyrovnané výkony," řekla Bartyová, který v Číně prohrála pouze s Kiki Bertensovou ve skupině. "To bylo velké zklamání. A bylo hodně důležité, že jsem se po něm dokázala zvednout," dodala.

V prvním setu si obě hráčky dlouho jistě držely podání. První šanci na brejk měla za stavu 4:4 v turnaji dosud neporažená Ukrajinka, ale Bartyová ztrátu podání odmítla a sama udeřila v následující hře. První dva setboly při soupeřčině podání nevyužila, ale po třetím už si spěchala sednout na lavičku se ziskem první sady.

Ve druhém setu šla Svitolinová do brejku 2:1, ale byl to jen záblesk naděje, že by mohla finále zdramatizovat. Bartyová otočila na 4:2, pak sice ztratila servis, ale vzápětí vybojovala náskok 5:3 a čistou hrou při svém podání utkání ukončila. "Už jsem byla únavou pomalejší, ale bojovala jsem až do konce," řekla vítězka.

Bartyové také pomohla změna taktiky, protože se poučila z více než tříhodinového souboje v Indian Wells, kde Svitolinová vyhrála 7:6, 5:7 a 6:4. "Pár dní trvalo, než jsem tu porážku strávila. Ale poučila jsem se z toho a dnes jsem šla do zápasu s jasným plánem a od začátku se mi dařilo ho plnit," dodala.

Před Bartyovou vyhrála Turnaj mistryň z Australanek dvakrát Evonne Goolagongová Cawleyová, která slavila v Los Angeles v letech 1974 a 1976.

• TURNAJ MISTRYŇ, SHENZHEN 2019 •
Čína, tv. povrch / hala, 14.000.000 dolarů
nedělní výsledky (03. 11. 2019)
• Dvouhra - finále •
Bartyová (1-Austr.) - Svitolinová (8-Ukr.) 6-4 6-3
• Čtyřhra - finále •
Babosová/Mladenovicová (3-Maď./Fr.) - Su-Wei Hsieh/Strýcová (2-Tchaj-wan/ČR) 6-1 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

40
Přidat komentář
Holahej
Ash Barty is the first player in the 44-year history of the @WTArankings to become the year-end world No.1 after finishing the previous season outside the top 10.

Over dinner, the Aussie @FedCup team watched @ashbarty's #WTAFinals triumph. "Ash has been just so inspiring, ever since her comeback. What she's done for tennis in Australia is pretty unbelievable. So I think we all just try to draw from her." - @Ajlatom

Ash... Aussie Tennis Player ? Cricket ? Golf ? Richmond Tigers ? Dog Lady ? Coffee Lover....
"I can?t wait to get to Perth in the next couple days and then start preparing for what will be the most perfect way to end a season ? playing for your country."

Zasloužená jednička, kreativní hra, všechny typy úderů, klidná, chytrá hlava, milé, kultivované vystupování...

https://scontent-vie1-1.cdninstagram.com/vp/11a5b4668256781bf2f057a1fc75e31f/5E4CED3F/t51.2885-15/e35/38968434_2146147615699668_1998102403725867340_n.jpg?_nc_ht=scontent-vie1-1.cdninstagram.com&_nc_cat=100
Reagovat
Petur_Fisk
Z těch současných variant je Ash pro mě také ta nejlepší jednička.
Reagovat
misa
Je to dobrá jednička i s ohledem na kvalitu titulů, které letos vyhrála.
Reagovat
misa
A s výškou 166 cm (podobně jako Halepová) dokazuje, že k místu jedničky a gs. titulům nemusí být tenistka přerostlá žirafa :)
Reagovat
dadaft
prostě sezóna snů --- grandslamový titul plus tituly i z ostatních povrchů a rok zakončený jako No.1 titulem na TM.
čistá práce.
gratuluji.
Reagovat
paddy
Reagovat
smazaný uživatel
Tak az ted je idealni cas napsat nejen o tom dnesnim finale :)

Barty to zvládla skvele. Ten zapas diktovala od začátku do konce. Pro ni naprosto fenomenalni sezona. Ziskala ty prvni tri nejdůležitější tituly. Grandslam, TM i Mandatory. Zenskemu tenisu chybi osobnosti, ona by se ji mohla stat. Ta klidna radost po MB ukázala mnohe :) Ze ani vítězství na takovem turnaji s ni nezamava. Svitolina taky skvely turnaj. Ale na Barty dneska abaolutne nemela.

Tahle sezona byla v mnohem historicka :) Treba v tom, ze prvních 16 turnaju melo 16 vitezek. Poprve v historii. A mozna poprve a naposledy :) Nektere zapasy byly nezapomenutelne. Z pohledu CR si myslim super sezona. 2 hracka na zebricku Češka, prvni dve Grandslamova finale melo Češky. Skoda jen, ze nebyl titul. I tak velka gratulace.

My fandove WTA mame ohromnou kliku, ze tu mame kanal jako je O2 TV Tenis, ktery vysila v podstate vsechny zapasy WTA turnaju. Delaji to tam fakt dobře. Jsem rad, ze prodloužili smlouvu do roku 2022. Diky cele O2 za celou sezónu. Uz se tesim na leden, budou to dlouhe dva mesice bez tenisu :)

Kazdopadne komunito, jsem tu krátce, ale cetl jsem Vas i predtim casto, takze diky za tuto sezonu i Vam :) A po Novem roku vsichni zde na značkách :)

2020 will be amazing season!
Reagovat
blixa
Přepínáme na biatlon !
https://www.biatlon.cz/cesti-biatloniste-miri-za-prvnim-snehem-do-norska-absolvuji-tam-i-testovaci-zavody/?fbclid=IwAR3SQn3ACrReSx4IEIGEWs3r9bsy6G1bRpg01sDR23zL9S3xc1F-zXk1D3w
Reagovat
FulnekUltras
nebýt hrobaře Koukala, ještě by tam možná bylo co k vidění
Reagovat
blixa
Ty se běž utopit do žumpy, zmetku !!!
Reagovat
FulnekUltras
a nemám pravdu? Gábi se po ještě profláknutějších "VIP" persónách bude brzy pakovat i ze StarDance, což byla pro Koukala jedna z posledních vytěžovacích šancí - a docela bych jí přál, aby taky k tomu jejímu tancmajstrovi do pelíšku
Reagovat
Fandina
Každý týden musí někdo vypadnout, ale to tvůj mozek nechápe. Jsi ubožák. Chápeš to vůbec.
Reagovat
FulnekUltras
Tak Fridrichová jako No.1 - protože ČT - se dala čekat. A další pořadí radši už ani nebudu komentovat. Jisté je, že nejdál v tomhle cirkusu prolezou ti, které nikdo moc nezná. ;-)
Reagovat
blixa
Už máš tu žumpu ? To je přesně místo, kam patříš.
Reagovat
FulnekUltras
Osobně věřím, že splašený kohout Hanuš do prosince vydrží, ale rozhodně bych na to nesázel. ;-)
Reagovat
Fandina
Ty vůbec nechápeš, jak jsi trapný. Fakt to se nedá.
Reagovat
FulnekUltras
na "veřejnoprávní" zpravodajství a investigativu nemám ;-)
Reagovat
Fandina
Srovnáváš nesrovnatelné.
Reagovat
FulnekUltras
pravda, ještě i čt se dá ve špíně a slizkosti trumfnout, což letos potvrdil minimálně jeden případ ze Švajcu - a tak, když se řekne mediální (a především lidská) žumpa, Slonková s Kubíkem mají za rok 2019 (zatím) primát jistý
Reagovat
Kojinho
To jo, Andy to celkem trumfnul. Takhle bez mrknutí oka duševně zmrzačit svého syna, na to by měl málokdo. Ovšem Tobě jako vyznavači ideologie, která mučila své občany to jistě musí imponovat.
Reagovat
FulnekUltras
Zneužít soukromí duševně nemocného člověka k pokusu o státní převrat po vzoru Slonkové s Kubíkem odpovídá filozofii neofašistických megasviní, proti nimž byli všichni novodobí předchůdci naprostí břídilové. Pokud jde o "mučení" - i na tom Guantanamu se dodnes dějí mnohem horší svinstva, než kdy u nás. To ovšem zmasírovaným zaslepencům, kterým je už léta krásně "demosvobodně" hluboko v ušácké zadnici, nijak nevadí.
Reagovat
FulnekUltras
fašistických
Reagovat
FulnekUltras
A když si teď ještě uvědomuju, že za jeho duševní nemoc podle tebe asi může teprve v poslední době jeho otec, je mi jasné, že tak zoufale mediálně zmasírovaného primitiva jsem ani na netu už nepotkal opravdu hodně dlouho.
Reagovat
blixa
Neříkej mi, že těm svým lžím nakonec ještě věříš ?? :D :D
Reagovat
Fandina
Píšu o tobě, o tom, jak neopomeneš v čemkoli plivat po druhých a nic ti není svaté. Ubožáku.
Reagovat
com
hnus, uz aby ji nekdo z toho trunu konecne sesadil, i kdyz s tim dvoutisicovym naskokem tam bude smrdet nejspis az do French open
Reagovat
smazaný uživatel
Děkujeme za názor. Ashle1gh si comiky maže na chleba.

https://cdn.newsapi.com.au/image/v1/f546e7f041448c890117d2c9b07e5bff?width=316&fbclid=IwAR0CjtCEQ3idWpJZxdYVkkrgWiD_Riaxpt-SaB7qCWd0stiKvcizxZpvaMc
Reagovat
Blondie
Barty, od letoska jednoznacne nejvetsi hvezda znacky FILA :-)
Moc ji to preju! :D
Reagovat
EllNino
Parádní zakončení luxusní sezóny :)

Světová jednička poprávu :)

Adieu v lednu
Reagovat
smazaný uživatel
Skvělá, snová sezona.
Po zápase s Elinou v IW jsem nevěřil, že Ash zlomí blok "velkých" zápasů. A od té doby jízda - BARTY PARTY.

no.1 - 2019 - https://www.youtube.com/watch?v=2Un25vyNTOk
Reagovat
Fandina
Je to kočka.

https://www.instagram.com/p/B4Pu6OdHPVy/
Reagovat
Fandina
k vítězství i super sezoně. Raději bych tam viděla Petru nebo Káju, nicméně, gratulka Barty. Je to sympoška.
Reagovat
annah
To je. A předvedla, že je po právu světovou jedničkou! Některé výměny byly z její strany famózní.
Reagovat
Kozoroh
https://tt.tennis-warehouse.com/index.php?threads/2019-wta-tour-gallery.656980/
Reagovat
Kozoroh
Gratulace Ash k titulu z TM a k pozici YE1, kterou získala jako první hráčka-singlistka v historii WTA, která nepochází z Evropy nebo Severní Ameriky!
Reagovat
marsden
Gratulace Barty. Svitolina je jak nafoukla zaba, co ma brzo prasknout.
Reagovat
Fransoas
Je faktem,že Barty na letošním TM předvedla exelentní hru a právem při své premiéře získala titul.Musí se jí sportovně gratulovat.
Reagovat
FulnekUltras
větší podíl estrogenu dnes Elinu přece jen už trochu srazil - ale co naděláme
Reagovat
tommr
tak to bych si dovolil nesouhlasit. V zápasech s Petrou a Karolínou hrála hlavně ze začátku tužku, ale naše holky hrály bohužel ještě větší. Bencicová jí přehrávala dokud nezačala mít zdravotní potíže. A Bertensová jí smázla. Takže dobře zahrála vlastně jen ve finále proti Svitolině ...
Reagovat
FulnekUltras
v jaké elitní společnosti premiérových vítězek TM nám figuruje candát na cibulce...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist