Bartyová přijde o post jedničky. Sesadí ji Ósakaová, nebo Plíšková

8. 8. 2019, 11:42
Aktuality 52
Po turnaji WTA Premier 5 v Torontu se bude měnit světová jednička. Australanku Ashleigh Bartyovou na prvním místě pořadí WTA Tour vystřídá buď vítězka US Open a Australian Open Japonka Naomi Ósaková, nebo Češka Karolína Plíšková.

Loňská semifinalistka Ashleigh Bartyová v úterý svůj zahajovací duel v Torontu prohrála s Američankou Sofií Keninovou a šanci na udržení v čele žebříčku měla jen v případě, že by stejně dopadla Naomi Ósakaová.

Japonka ale ve středu v zápase druhého kola vyhrála nad němkou Tatianou Mariaovou první set 6-2 a dvaatřicetiletá kvalifikantka následně kvůli problémům s břichem utkání skrečovala.

Nyní je tak jasné, že se v pondělí na první pozici vrátí buď Ósakaová, kterou Bartyová vystřídala v čele žebříčku na konci června, nebo Karolína Plíšková.


K tomu, aby navázala na svých osm týdnů v čele pořadí z roku 2017, potřebuje česká tenistka postoupit minimálně do semifinále. Ósakaová by ale musela prohrát osmifinále s osmnáctiletou Polkou Igou Šwiatekovou. 

Pokud se Japonka dostane do čtvrtfinále, Plíšková bude muset postoupit do finále. V případě, že Ósakaová dojde mezi čtyřku nejlepších, bude česká tenistka muset turnaj vyhrát. Teoreticky se obě uchazečky o tenisový trůn mohou střetnout v zápase o titul.

Plíšková se dnes ve 3. kole utká s Estonkou Anett Kontaveitovou, ve čtvrtfinále by mohla narazit na Nizozemku Kiki Bertensovou. V semifinále hrozí z nasazených hráček bývalé šampionky Elina Svitolinová či Belinda Bencicová.


Virtuální žebříček k 7. srpnu 2019:
virtuální žebříček WTA k 7. srpnu 2019
zdroj: https://live-tennis.eu/en/wta-live-ranking

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

52
Přidat komentář
Vlk-v-trave
Jinak dodatecne...
Maruska moc pekny vysledek!:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak Iga v prvnim setu produkovala hodne pekny tenis, ovsem ten TB moc nevysel. Naomi ukazala v tajbrejku proc vyhrala 2xGS na hardu.:)
Reagovat
EllNino
Včera letěla do Cincinnati ... to jen pro upřesnění, že opravdu NENÍ zraněná a nezůstává doma
Reagovat
tommr
konečně nějaká dobrá zpráva ... :)
Reagovat
com
si na ni cekal s pamatnickem na letisti? :D
Reagovat
EllNino
jj, chtěl jsem vzít i pro tebe, ale kokůtkům se prej nepodepisuje :D
Reagovat
com
no kdyz udelala vyjimku u tebe, tak se asi premluvit da :D
Reagovat
EllNino
tovíš, třeba příště, jednu prej udělat může, tak na ni čekej po US Series, třeba se ti zadaří :D
Reagovat
Torn
Vy to dneska rozjíždíte...urození pánové. :D
Reagovat
com
no hlavne aby to rozjela Karolina.. teprve zacala a uz se to zas nako sere
Reagovat
Torn
Protože tu pindáte a nefandíte. :D
Reagovat
Kozoroh
Víc by si 1. místo zasloužila Naomi, je úřadující vítězkou dvou GS turnajů, zato pro Karolínu je maximem na posledních 4 GS podnicích SF z AO, kde prohrála právě s Naomi.
Reagovat
smazaný uživatel
ano.
Reagovat
tommr
už bys moh vědět, že post jedničky se neuděluje za zásluhy, ale hráčka si ho musí vybojovat tím, že získá nejvíc bodů za posledních 12 měsíců ...
Reagovat
Nola
NO1 nie je o zasluhach, si predsa Cech, tak by si mal stat na strane Cesky, ved ani Safina a Jankovic nevyhrali GS, a Kaja ho este vyhrat moze....
Reagovat
EllNino
no Kája se zatím přetahuje s Dinarou a Jelenou o nejslabší no.1 historie, snad jim uteče a ten GS získá
Reagovat
Nola
Dinara dokazala hrat skvele, ale akonahle prislo finale na GS, nedokazala sa vobec skoncentrovat, 3 finalove porazky, pamatam na jej slova, ze chce prekonat brata, zial nepodarilo sa
Reagovat
bIbec
historii úplně nepamatuju, ale když porovnáme Jankovic a Safinu, které už se tak nějak nepřetahují, protože nehrají (i když Jankovic ještě oficiálně kariéru neukončila), tak Safina má 3 GS finále, Jankovic jenom jedno. Jankovic má o jeden Tier I víc (6), Safina 26 týdnů na pozici jedničky, Jankovic 18. Celkově má Jankovic víc malých úspěchů, i proto, že hrála déle. Ale co se těch větších úspěchů týče a sou to ty, co si lidi pamatují (hlavně ty GS finále), tak tam je prostě ta Safina před Jelenou.

Karolína na obě ztrácí ještě hrozně moc.
Reagovat
EllNino
Hlavně tý Dinaře bych s odstupem času aspoň ten jeden GS přál, protože byla ohromnej dříč, ty finálový prohry přišly proti Sereně, Aně a Světlaně ...když si vezmu, že má GS taková Sloane nebo Garbině, Penko nebo Sam či Schiavone, Pennetta, tak ta Dinara by si ho prostě zaslužila, stejně tak Elena Dementieva nebo i ta JJ ... ale tenis není o zásluhách :)
Reagovat
Nola
tak, tak, vsetkym by som ten titul dopriala, ale najviac Dementieve - moja najoblubenejsia hracka, tenisovy svet si ju bude pamatat vdaka dvojchybam, ktore dokazala vyrabat ako na beziacom pase
Reagovat
EllNino
Ale taky vyhrála Olympiádu, což nemá jen tak někdo, ve finále porazila opět Dinaru, ta ve finále velkých akcí ze sebe dělala trochu fackovacího panáka
Reagovat
Kozoroh
No 1 s 2 GS tituly vzbuzuje mnohem větší respekt než No 1 s 0 GS tituly a bez GS finále na posledních 4 turnajích. Všichni objektivní fanoušci tenisu se na tomto shodnou.
Reagovat
tommr
asi nejsem objektivní, ale jednička která není schopná kromě těch dvou GS vyhrát cokoli jinýho u mě moc velkej respekt nevzbuzuje ...
Reagovat
smazaný uživatel
Co také vyhrala Plíšková?
Reagovat
tommr
tak letos už vyhrála tři turnaje - nejvíc ze všech hráček ...
Reagovat
smazaný uživatel
Ze všech ne :-)
Reagovat
tommr
a můžeš jmenovat tu hráčku která jich podle tebe vyhrála víc?
Reagovat
smazaný uživatel
Nemá jich nejvíc ze všech hráček.
Má jich stejně jako Ash. Ta ovšem trošku cennější :-)
Reagovat
slacker
takze nemuzes
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim nejaký taký, ktorý by vyvolal Wow efekt.

Spomínam na jednu tisicku tusim americku, kedysi.

Ale to len spominam, pri Osake to viem uplne presne. A práve o tom je GS, ludia si ho pamataju.
Reagovat
slacker
Rim - wau
Reagovat
smazaný uživatel
Naomi bude letos 22 let a má 2 gs + IW.
Jak na tom byla Karolína ve dvaadvaceti si asi umíš dohledat...
Reagovat
tommr
Karolíně bych to přál, ale bude to mít strašně těžký. Osaka je v mnohem výhodnější pozici ...
Reagovat
blixa
V čem výhodnější ? Je větší favoritka, je na ní větší tlak. A vůbec, už si vybrala jestli bude Japonka nebo Američanka ? Ví někdo ?
Reagovat
tommr
Osaka už průběžnou jedničkou vlastně je a teoreticky by už nemusela ani žádnej zápas vyhrát. Stačí jí k tomu jakýkoli zaváhání Karolíny před semifinále ...
A pokud Osaka vyhraje nad Swiatekovou což by pro ní nemělo představovat žádnej problém tak se Karolína dokonce musí probít až do finále ...
Reagovat
EllNino
No, Naomi poslední měsíce působilo problém úplně vše, takže Iga nebude výjimkkou :)
Reagovat
tommr
Swiatek mi nepřipadá jako nějaká hrozba pro Osakaovou ani v jejím současným rozpoložení ...
Reagovat
EllNino
uvidíme :) hraje pěkně
Reagovat
tommr
no je fakt, že proti Wozniacký musela hrát asi hodně dobře jinak by to neotočila. Tak snad se jí podobnej husarskej kousek povede i proti Osakaový ...
Reagovat
blixa
Navíc Osaka má ve svý půlce Simonu a Serenu, těžká práce. Na finále to nevidím.
Reagovat
Blondie
Spíš jde o to, že, pokud dobře počítám, tak Karolína by to celé musela vyhrát, ne? Pokud Kája nevyhraje, jedničkou bude Naomi... Takže pokud se nepletu, má Naomi opravdu výhodnější pozici :)
Reagovat
tommr
v článku je to podrobně vysvětleno takže to nebudu celý opakovat. Momentálně potřebuje Karolína dojít až do semifinále, ale Osaka nesmí vyhrát příští zápas ...
Reagovat
paddy
Chápu, že Karolína obecně potřebuje vyhrát o dva zápasy (kola) víc. Když budou obě ve F, bude vítězství stačit? Bude to dostatečný bodový rozdíl? Počítal to někdo?
Reagovat
tommr
jj vítězka turnaje bude v tomto případě novou světovou jedničkou. Kdyby vyhrála Karolína bude mít o 74 bodů víc než Osaka ...
Reagovat
paddy
takže toto je matematická teorie, ale vzhledem k losu by mělo stačit finále
ale asi to bude psychický tlak hrát s možností být no. 1

možná to vyjde až v Cinci nebo po US Open, protože po GS Osaka první nebude
Reagovat
tommr
Osaka sice ztratí, ale Barty a hlavně Halepová určitě získají. Největší šanci na post jedničky má Karolína právě ted ...
Reagovat
smazaný uživatel
Špekulace. Ženský tenis je non sense, do konce roku může být n.1 i hráčka která je teď mimo TOP50.
Reagovat
ttopi
Abychom byli spravedliví, tak totéž můžeme říct o ATP. Pravděpodobnost je ale téměř nulová, stejně jako u WTA.
Reagovat
tommr
jasně že jo. Stačilo by kdyby prvních 50 hráček dneska ukončilo sezónu ...
Reagovat
rybicka
:-)
Reagovat
Bastian
To je myslim i teoreticky nemožné.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně. Nejblíž k tomu má Iga, Maruška a Jelena. Když dotáhnou Toronto dokonce a pak se soustředí na US, tak jim na no.1 bude chybět jen nějakých tisíc bodů.
Jen je třeba ještě aktivovat všechny hráčky mimo top 20, aby zametly se všemi Petrami, Karolínami, Serenami...
No problem pro Kamilosa :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist