Basilašvili nečekaným šampionem. Měsíce trápení ukončil cenným titulem z Dauhá

13. 3. 2021, 18:03
Aktuality 26
ATP DAUHÁ - Nikoloz Basilašvili, který 20 měsíců nevyhrál alespoň tři zápasy po sobě, se stal nečekaným vítězem silně obsazeného turnaje ATP 250 v Dauhá. Ve svém celkově šestém finále 29letý Gruzínec zdolal bez ztráty servisu předloňského šampiona Španěla Roberta Bautistu a získal 4. titul. V Kataru vyřadil celkem čtyři hráče Top 50 včetně Rogera Federera, které přitom víc než rok neporazil.
Nikoloz Basilašvili (© AFP)

Od července 2018 do července 2019 prožil Nikoloz Basilašvili životní období. Tehdy získal první tři tituly a všechny na akcích ATP 500: nejprve jako kvalifikant triumfoval na antuce v Hamburku, na podzim ovládl tvrdý povrch v Pekingu a po roce obhájil titul na severu Německa.

Mezitím si na US Open zahrál své jediné grandslamové osmifinále a stal se světovou šestnáctkou a nejlepším tenistou v historii Gruzie.

Jenže od posledního triumfu dlouhých 20 měsíců nikdy nevyhrál víc jak dva zápasy po sobě. Za posledních 17 měsíců dokonce pouze jednou vyhrál dva zápasy na jednom turnaji, navíc proti papírovým outsiderům.

Byly to zároveň jediné dvě výhry od loňského restartu sezony, kterými přeťal jednu černou sérii na dvě: v první části prohrál 9 zápasů a 20 setů v řadě, v druhé prohrál 5 zápasů a 11 setů v řadě.

Basilašvili, kterého navíc loni jeho exmanželka obvinila z fyzického napadení před očima jejich tehdy pětiletého syna a tenista stále čelí soudnímu řízení, s takovou herní nepohodou dorazil do Dauhá. Na kvalitně obsazenou akci, před kterou 14 měsíců neporazil hráče Top 50. 

Ovšem v Kataru Basilašvili po dlouhé době našel radost z tenisu. V prvním kole otočil souboj s Australanem Johnem Millmanem a odrazil se k parádní jízdě. V pěti zápasech nenašel přemožitele, čtyřikrát porazil hráče Top 50 včetně po zranění se vracejícího Rogera Federera, proti kterému odvrátil mečbol a zaznamenal první výhru nad hráčem Big 4.

Zastavit ho nedokázal ani v dnešním finále předloňský šampion Roberto Bautista, který v předchozích dnech vyřadil světovou čtyřku Dominica Thiema a světovou osmičku obhajující titul Andreje Rubljova.

Basilašvili ve finálovém zápase nečelil brejkbolu, sám využil obě šance na brejk a o hodině a půl zvítězil 7-6 6-2. V pátém vzájemném duelu zvítězil teprve podruhé.


"Že bych tady mohl vyhrát, mě ani na chvíli nenapadlo. Jsem strašně moc šťastný. Dnes to v tom větru nebylo vůbec snadné, takže jsem rád, jak jsem to zvládl. Asi se mi v těchto podmínkách daří," pochvaloval si Basilašvili.

Devětadvacetiletý Gruzínec vyhrál čtvrté finále za sebou a po třech triumfech na akcích ATP 500 má první titul z podniku ATP 250, nicméně s ohledem na obsazení by se mohl klidně zařadit mezi 'pětistovky'. Ve finále neuspěl pouze v Kitzbühelu 2016 a Memphisu 2017. 

"Tohle byl asi jeden z nejtěžších turnajů ATP 250, které jsem viděl. Byli tady tři hráči Top 10. Je to zajímavé, že hraju nejlépe na velkých turnajích a ve velkých zápasech. Je to překvapivé a zároveň potěšující," uvažoval rodák z Tbilisi.

"Poslední půl rok bylo mé tělo pod velkým stresem a v takovém stavu bylo těžké hrát. Ale tento týden jsem našel způsob, jak se se stresem vyrovnat. Jak jsem řekl, že jsem superšťastný, že jsem získal titul," dodal Basilašvili.



Bautista prohrál finále znovu po dvou týdnech
Naopak 13. hráč světa Bautista prohrál druhé finále během tří týdnů a neukončil dva roky dlouhé čekání na jubilejní 10. titul. Ten poslední slavil v roce 2019 právě v Dauhá po výhře nad Tomášem Berdychem.

"Šťastný teď rozhodně nejsem, porážky rád nemám. Ale tohle finále patřilo Nikolozovi a musím mu pogratulovat. Hrál opravdu dobře a agresivně. Já se teď musím dát dohromady a posunout svou hru dál. A za rok tu snad zkusím znovu vyhrát. Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších turnajů a vždy se sem rád vracím," řekl Bautista, který měl v hledišti manželku i půlročního syna.

"Začátek roku pro mě byl hodně krutý, protože v Austrálii jsem byl bez rodiny. Ale žena se o syna skvěle stará. Je to skvělé být otcem," dodal 32letý Španěl.

Oba se nyní přesouvají do Dubaje. Basilašvili začne proti Američanu Tayloru Fritzovi, kterého porazil ve včerejším semifinále. Šampiona z roku 2018 Bautistu čeká Australan Matthew Ebden, který ale dnes vzdal semifinále v Marseille a jeho start je nejistý.

• ATP 250 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 411.940 dolarů
sobotní výsledky (13. 03. 2021)
• Dvouhra - finále •
Basilašvili (Gruz.) - Bautista (5-Šp.) 7-6(5) 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
turista
Klobouk dolů. Porazit Federera a ještě Bautistu to vyžaduje velký kus tenisového umění. Bazilišek gratulka.
Reagovat
Patik
Som veľmi rád za tohoto chlapíka..a strašne mu to prajem..a som rád že porazil aj Rogera o to lepšie chutí víťazstvo na turnaji..a o to viac si ho myslím že aj on sám bude vážiť a spomínať naň..
Reagovat
FulnekUltras
vivat gruzia smile
Reagovat
Mayo
Gruzínec beast mode. Veľkolepý výkon.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Vlk-v-trave
pro gigina :)
Reagovat
Nola
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jeden z nejmimóznějších upírů a pořád píská finálesmile
Reagovat
RFanousek
Úplný Drákula smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
sem tam nějaké mimóznosti by se člověk třeba zasmál, ale dost mi vadí i jeho dramatický hlášení skóre. To nemá na kurtu co dělat, to ať si schová na dramatický kroužek.
Reagovat
EllNino
Tenhle týpek nehne brvou, nikdy jsem ho neviděl s jiným výrazem v obličeji ... bez mimiky :)

Občas to takhle má, tři pětistovky hovoří za vše ... hraje výborně, když mu to jde, snad už jsou trable za ním a vrátí se na místa, kam patří :)
Reagovat
Nola
ten vtak ti svedci, asi najkrajsia trofej na okruhu
Reagovat
smazaný uživatel
Gýč.
Reagovat
Nola
smile naopak, trebars tie velikanske misy na malych turnajoch mi kolu oci
Reagovat
Mr.Pink
tak to ma byt asi sokol, predpokladam. v kataru je sokolnictvi tradicni sport
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Souhlassmile A moc mu to přeju. Paráda Nikoloz!smile Jen tak dál!
Reagovat
Mayo
Tiež si myslím, že je to ok. Mne sa lubi aj váza zo Cinci smile
Reagovat
RFanousek
Mi se nejvíc líbí strom z Bercy
Reagovat
annah
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
sokol na stromě je ale samozřejmě nejlepšísmile
Reagovat
paddy
navíc v Rafově barvě - jen za 490 Kč smile

https://www.zdravickoboskovice.cz/wc-kbelik-15-5l-ruzovy/
Reagovat
smazaný uživatel
Stránka nenalezena.

Trofej z RG je tak nedostupná, nedosiahnuteľná, že nie je možné uložiť jej fotku ani do linku.
Reagovat
Nola
jj, ale trebars 3 tenisti ju uz maju vo svojej zbierke....smile
mne sa paci aj trofej z TM a dnes ju vlastni skoro cela NexGen, ale pre niekoho stale nedosiahnutelna
Reagovat
turista
Lze si vyfotit myslím kopii trofeje z RG v Rafove muzeu Experience v Manacoru. Jsou tam taky všechna oblečení, rakety a boty v nichž těch 13 pohárů vybojoval. Jsou tam i všechny Nadalovy trofeje.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
vidíš, a kolik on se tam kvůli tomu naběhá... Lidi dělaj podivný věcismile
Reagovat
Patik
trošku si sa sekla s tým walkoverom pre Federera..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist