Basilašvili se v Hamburku stal prvním gruzínským vítězem turnaje ATP

29. 7. 2018, 17:40
Aktuality 6
ATP HAMBURK - Nikolož Basilašvili na antuce v Hamburku získal první titul a hned z podniku ATP 500. Ve finále šestadvacetiletý gruzínský kvalifikant zdolal 2-1 na sety dvojnásobného šampiona Leonarda Mayera z Argentiny.
Nikolož Basilašvili

Nikolož Basilašvili, jehož letošním maximem bylo čtvrtfinále, v Hamburku začínal v kvalifikaci a byl v ní na pokraji vyřazení, čelil celkem sedmi soupeřům, dvakrát dostal kanára a čtyřikrát musel do třetího setu, přemožitele ale nenašel. 

Šestadvacetiletý Gruzínec, který v Německu vyřadil Kohlschreibera, Cuevase či Carreña-Bustu, si dnes zahrál ve svém celkově třetím a dosud největším finále na okruhu ATP. Čelil v něm dvojnásobnému šampionovi Leonardu Mayerovi a přestože dostal kanára, porazil Argentince 6-4 0-6 7-5.

Basilašvili se tak stal prvním šampionem turnaje ATP z Gruzie. Titul ho ve světovém žebříčku katapultuje z 81. na 35. místo a o šestnáct příček tak překoná své dosavadní maximum. Tak vysoko žádný jiný Gruzínec nebyl, až dosud nejlepší Irakli Labadze byl nejvýš na 42. pozici.

Příští týden by měl Basilašvili startovat na antuce v rakouském Kitzbühelu, kde si předloni zahrál své premiérové finále, ale jeho start je zatím nejistý.

"Jsem strašně unavený, odehrál jsem tady sedm zápasů. Ale do každého jsem dal srdce a teď jsem neskutečně šťastný. Je to pro mě neuvěřitelný pocit," řekl vyčerpaný Basilašvili. 



Basilašvili se stal letos už čtvrtým kvalifikantem (po Medveděvovi, Bašičovi a Carballesi Baenovi), který získal titul, což se stalo naposledy v roce 1995 (Rios, Lapentti, Doumbia a Dewulf). Turnaj ATP 500 vyhrál kvalifikant naposledy před deseti lety (Philipp Petzschner ve Vídni),

Jednatřicetiletý Mayer se v Hamburku dostal po dvanácti měsících dál než do čtvrtfinále, na své tituly z let 2014 a 2017, kterého jsou jeho jedinými na okruhu ATP, ale nenavázal. Jediným tenistou, který má tři tituly z jednoho města a žádný jiný, tak zůstává Dominikánec Victor Estrella, jenž v letech 2015 až 2017 dominoval v ekvádorském Quitu.

Ve čtyřhře po čtyřech třísetových výhrách triumfoval chilsko-argentinský pár Julio Peralta a Horacio Zeballos, kteří ve finále zdolali nejlepší dvojici sezony a již jisté účastníky Turnaje mistrů Olivera Maracha s Matem Pavičem a navázali na týden starý triumf z Bastadu.

• ATP 500 HAMBURK •
Německo, antuka, 1.753.255 eur
nedělní výsledky (29. 07. 2018)
• Dvouhra - finále •
Basilašvili (Gruz.) - L. Mayer (Arg.) 6-4 0-6 7-5
• Čtyřhra - finále •
Peralta/Zeballos (Chile/Arg.) - Marach/Pavič (1-Rak./Chorv.) 6-1 4-6 10-6
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tento Hamburg je kuriozitou medzi ATP 500...Ten status by som tomuto turnaju odobral..

Hra sa v termin, kedy nikoho tenis nezaujima, tak vyzera aj obsadenie, najlepsi oddychuju, exotickí víťazi a povrch, ktoreho vrchol bol už na jar. Úplne odveci turnaj, nasilu.
Reagovat
kada.tom
jo, kdyby tam udělali hard místo antuky, hned by to bylo o něčem jiném :-)
Reagovat
FulnekUltras
jaký to teď bude mít impakt u Baziliška doma. Ale co jsem zatím pozoroval, mnohem populárnější tam jsou ruští fotbalisti... ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=av8rqKmo8HA
Reagovat
EllNino
dostat v turnaji dva kanáry, a přesto vyhrát :) ... Gratulace
Reagovat
turista
Přejme mu ten titul. Basilašvili se už několikrát ocitl blízko titulu a odjel s nepořízenou. Třeba napodobí kdysi slavného Gruzínce Alexandra Metreveliho a prosadí se víc.
Reagovat
EllNino
já mu ho přeju moc :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist