Belgičané jsou po 16 letech v semifinále Davis Cupu, čeká je cesta do Argentiny

18. 7. 2015, 21:47
Aktuality 0
DAVIS CUP - Tenisté Belgie a Argentiny si jako první zajistili účast v semifinále letošního ročníku Davisova poháru. Belgičané o svém postupu přes Kanadu rozhodli už v dnešní čtyřhře stejně jako jejich příští soupeř Argentina, která hladce porazila Srbsko. Belgie prošla v týmové soutěži mezi nejlepší čtveřici poprvé od roku 1999.
Roben Bemelmans a Kimmer Coppejans

Belgický pár Ruben Bemelmans a Kimmer Coppejans porazil dvojici Daniel Nestor a Adil Shamasdin 7-5 3-6 6-4 6-3 a zajistil domácím na antuce v Ostende nedostižný náskok 3-0. V pátečních dvouhrách bodovali proti oslabené Kanadě Steve Darcis a David Goffin, kteří porazili Franka Dancevice, respektive Filipa Peliwa.

Třetí bod Argentiny získali suverénní Carlos Berlocq a Leonardo Mayer, kteří rovněž doma na antuce přehráli srbskou dvojici Viktor Troicki a Nenad Zimonjič. Jihoamerický pár ztratil po svém podání pouze jedenáct míčků a před zraky zraněného Juana Martína del Potra zvítězil suverénně za 90 minut hry 6-2 6-4 6-1. V pátek zajistili vedení 2-0 Leonardo Mayer a nečekaně Federico Delbonis.

Naději na postup naopak vykřesali ve čtyřhře australští tenisté. Po pátečních dvouhrách prohrávali na domácí trávě v Darwinu s Kazachstánem překvapivě 0-2, ale dnes bezprostřední hrozbu vyřazení odvrátili. Dvojice Lleyton Hewitt, Sam Groth porazila Andreje Golubjova s Aleksandrem Nědovjesovem 6-4 7-6 6-2. 

Čtyřiatřicetiletý Australan Hewitt, někdejší světová jednička, je momentálně na žebříčku až ve třetí stovce a na leden chystá loučení s kariérou, ale v Darwinu ukázal, že je stále platným členem týmu, kterému má od příštího roku dělat kapitána. Groth, který s Golubjovem hrává čtyřhru a loni byli v Paříži v semifinále, ho skvěle doplňoval. Přitom v 1. kole v březnu v Ostravě tato dvojice podlehla Pavláskovi s Veselým. 

Vedení 2-1 se po čtyřhře ujala Velká Británie v duelu s Francií. Kapitán Leon Smith se rozhodl nasadit k Jamiemu Murraymu namísto Doma Inglota mladšího bratra Andyho a sázka na světovou trojku ve dvouhře se mu vyplatila. Sourozenecká dvojice se sice v úvodních 20 minutách hledala, pak ale v bouřlivé atmosféře na travnatých dvorcích londýnského Queen's Clubu slavila nad párem Nicolás Mahut a Jo-Wilfried Tsonga vítězství 4-6 6-3 7-6 6-1. 

Chvíli strachu si fanoušci wimbledonského vítěze z roku 2013 prožili ve třetím setu, kdy Andy Murray za stavu 5:5 upadl a s bolestivou grimasou se držel v oblasti třísel. Po delším ošetření se ale na kurt vrátil a po téměř tříhodinové bitvě mohl s bratrem, s nímž se v Davis Cupu představil v deblu poprvé od března 2013, slavit triumf. 

V neděli by měl být Andy Murray navíc hlavním favoritem na zisk rozhodujícího třetího bodu, který by Brity posunul poprvé od roku 1981 do semifinále Davisova poháru. 

Lepší z britsko-francouzského duelu se v září utká o postup do finále s Austrálií nebo Kazachstánem. Argentina bude hostit Belgii.

• DAVIS CUP 2015 •
Světová skupina, čtvrtfinále
sobotní výsledky (18. 07. 2015)
Darwin: Austrálie - Kazachstán 1-2
Groth/Hewitt - Golubjov/Nědovjesov 6-4 7-6(4) 6-2
Londýn: Británie - Francie 2-1
A. Murray/J. Murray - Mahut/Tsonga 4-6 6-3 7-6(5) 6-1
Ostende: Belgie - Kanada 3-0
Bemelmans/Coppejans - Nestor/Shamasdin 7-5 3-6 6-4 6-3
Buenos Aires: Argentina - Srbsko 3-0
Berlocq, Mayer - Troicki, Zimonjič 6:2, 6:4, 6:1.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist