Belgické duo nezaváhalo, Heninová vyřadila Dementěvovou

20. 1. 2010, 12:59
Aktuality 12
Pátá hráčka světa Jelena Dementěvová skončila na Australian Open už ve druhém kole. Doplatila na krutý los, který jí už takto brzy poslal do cesty bývalou světovou jedničku Justine Heninovou. Belgičanka ji porazila a postoupila, stejně jako její krajanka Kim Clijstersová.
Justine Heninová (© australianopen.com)

Souboj mezi Justine Heninovou a Jelenou Dementěvovou se sice rozhodl ve dvou setech, diváci v Melbourne ale viděli téměř tříhodinový festival promarněných šancí, poznamenaný velkým počtem chyb obou hráček.

Obě tenistky si celkem třináctkrát sebraly podání, vítězka z roku 2004 Heninová udělala během utkání celkem 57 nevynucených chyb a její ruská soupeřka jich na kontě měla 50.

Nepřesnostmi byl poznamenaný už úvodní set, který po sérii brejků vyhrála Belgičanka 7-5. Dementěvová se nevzdala, ve druhé sadě se ihned ujala vedení 2-0, ovšem Heninová si podání hned vzala zpátky. Obratu ve vývoji setu nevyužila, Ruska totiž brzy vedla 4-2, Heninová ale získala další tři gamy a za stavu 5-4 podávala na vítězství. První mečbol promarnila, když forhend poslala jen do sítě, a Dementěvová srovnala na 5-5. Heninová mohla utkání doservírovat do vítězného konce ještě jednou, ani za stavu 6-5 si ale podání neudržela, a tak se muselo rozhodnout v tie-breaku.

Středa na Australian Open:

V něm sice Ruska vedla 3:1, ale nervózní závěr zápasu nezvládla a zkrácenou hru ztratila v poměru 6:8. Heninová tak postoupila do 3. kola a na cestě za prvním titulem od svého comebacku narazí na Rusku Alisu Klejbanovovou.

Ve druhém zápase při návratu do Austrálie nezaváhala ani její krajanka Kim Clijstersová. Bývalá světová jednička, která loni v září teprve ve třetím turnaji po návratu na okruh WTA získala titul na US Open, dnes zdolala 6-3 6-3 Tamarine Tanasugarnovou z Thajska.

Ani ona ale neměla postup jednoduchý. Rychle se sice ujala vedení 3-0 a mohla Tamarine Tanasugarnové sebrat i další podání, ovšem její soupeřka se nedala. Ještě v prvním setu si vzala podání zpátky a i když úvodní sadu ztratila 3-6, favoritku trápila dál. Ve druhém setu vedla už 3-0, Clijstersová ale překvapení nepřipustila. Získala dalších šest gamů a zvítězila 6-3 6-3.

"Už jsem s ní hodně let nehrála. Vlastně jsem se docela divila, že ještě hraje," řekla na adresu dvaatřicetileté veteránky. "Ale dokáže být hodně nebezpečná. Nedá vám moc šancí dostat se do zápasu a hrát vítězné údery, tak jsem prostě zůstala trpělivá a čekala na ty správné okamžiky," dodala.

Stejně jako Heninovou, i ji čeká v dalším kole Ruska. Její příští soupeřkou je Nadia Petrovová, kterou v dosavadních čtyřech vzájemných zápasech pokaždé porazila.

"Vysoké dívky většinou nemají nejlepší pohyb," zmínila slabinu 178 centimetrů vysoké Petrovové. "Toho se samozřejmě budu snažit využít."

Výsledky - Australian Open - ženy:

Dvouhra - 1. kolo:
Benešová (ČR)
- Chang Kai-Chen (Tchaj-wan) 7:5, 6:2, Peerová (29-Izr.) - Hradecká (ČR) 6:7 (5:7), 6:2, 6:1, Wozniacká (4-Dán.) - Wozniaková (Kan.) 6:4, 6:2, Azarenková (7-Běl.) - Cohenová-Alorová (Fr.) 6:2, 6:0, Zvonarevová (9-Rus.) - K. Kučová (SR) 6:2, 6:0, Li Na (16-Čína) - Erakovicová (N. Zél.) 6:2, 6:0, Hantuchová (22-SR) - Kutuzovová (Ukr.) 3:6, 6:1, 7:5, Arvidssonová (Švéd.) - Grothová (Austr.) 6:2, 4:6, 6:4, Garbinová (It.) - Vesninová (28-Rus.) 7:6 (7:5), 6:4, Görgesová (Něm.) - Paszeková (Rak.) 6:0, 3:6, 6:3, Pironkovová (Bulh.) - Voskobojevová (Kaz.) 6:4, 6:4, Švedovová (Kaz.) - Dateová-Krummová (Jap.) 6:4, 6:2, Szavayová (Maď.) - Duboisová (Kan.) 6:3, 6:2, Vögeleová (Švýc.) - Czinková (Maď.) 7:5, 6:7 (5:7), 9:7.

2. kolo:
Safinová (2-Rus.) - Zahlavová-Strýcová (ČR) 6:3, 6:4, Bartoliová (11-Fr.) - Záhlavová (ČR) 6:4, 6:4, Kuzněcovová (3-Rus.) - Pavljučenkovová (Rus.) 6:2 6:2, Heninová (Belg.) - Dementěvová (5-Rus.) 7:5, 7:6 (8:6), Jankovičová (8-Srb.) - O'Brienová (Brit.) 6:2, 6:2, Wickmayerová (Belg.) - Pennettaová (12-It.) 7:6 (7:2), 6:1, Clijstersová (15-Belg.) - Tanasugarnová (Thaj.) 6:3, 6:4, Petrovová (19-Rus.) - Kanepiová (Est.) 6:4, 6:4, Čeng Ťie (Čína) - Martínezová (24-Šp.) 2:6, 6:2, 6:3, Kerberová (Něm.) - Rezaiová (26-Fr.) 6:2, 6:3, Klejbanovová (27-Rus.) - Cirsteaová (Rum.) 6:4, 6:3, Baltachaová (Brit.) - K. Bondarenková (30-Ukr.) 6:2, 7:5, A. Bondarenková (31-Ukr.) - Hercogová (Slovin.) 6:4, 7:5, Kirilenková (Rus.) - Meusburgerová (Rak.) 6:3, 6:1, Erraniová (It.) - Makarovová (Rus.) 6:2, 6:3, Vinciová (It.) - Kingová (USA) 7:6 (9:7), 7:5.

Čtyřhra - 1. kolo:
Llagosteraová, Martínezová (3-Šp.) - Dokičová, Kvitová (Austr./ČR) 7:5, 6:0, Hlaváčková, Hradecká (ČR) - Čakvetadzeová, Paszeková (Rus./Rak.) 6:4, 6:3.

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Díváte se někdo na zápas Čilič - Tomič? Zdá se mi to nebo vidím Murrayho dvojku? Tomič je naprosto bez života, jenom vrací přes síť, při backhandu to vypadá jako kdyby už dohrával výměnu, pořád zkouší slice, no hrůza jeho tenis. Uspávačka! Ale jeho chování, je jako už vyhrál grandslam. Připadá to tak jen mně nebo i někomu jinému? Podělte se.
Reagovat
smazaný uživatel
Boze, tomu diteti je 17, byl to jeho teprve treti grandslam v zivote, byl to teprve jeho ctvrty grandslamovy zapas v zivote, prakticky jeste nema zadny zkusenosti a uz vubec ne s velkym zapasem. Prvni dva sety hral winnery, samozrejme daleko min jak Cilic, ale dokazal hru zrychlit, obcas si dovolil jit na sit a nehral defenzivne. Pak mu dosly sily a hral tak, aby vydrzel, snazil se vzdycky pockat na chybu a treba nahodou dojit k brejku, protoze mu bylo jasny, ze uz na to nema. Samozrejme ze byl bez zivota, nikdy driv nehral zapas na pet setu, nikdy driv nehral zapas ctyri hodiny, nikdy driv nedrzel tak dlouho krok s hracem jako je Cilic a nikdy driv nehral do 2 v noci. Ja ho obdivuju, ze nebyl bez zivota nekde ve tretim setu. A to chovani? Vem si tu kulisu, publikum, jak ho povzbuzovali. Koho by to nestrhlo? Jinak trpi naprosto klasickou mladistvou aroganci, kterou ma snad kazdej clovek, kterej je v necem nadanej, vi to a lidi do nej podle toho vkladaji nadeje. I Federer takovy byval a pochybuju ze by se moc lidi na jeho miste chovalo jinak. Hecoval se, naprosto logicke.
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím, asi je to tím, že jsem to viděl od 3. setu. Ale trošku mi přišel fakt arogantní, na to že má 17 let. Asi už v každém vidím Murrayho, ale Tomičův tenis se mi nelíbil, možná že to bylo fakt tím že nechtěl odpadnout.
Reagovat
skott
Ja myslim, ze s tim Murraym je to dobre prirovnani, slajs pouziva podobnym zpusobem jako on a samozrejme mu taky chybi fyzicka jako pred nejakyma 4 roky Andymu.Ale musim rict, ze Cilice jsem hur hrat snad jeste nevidel, tolik lacinych chyb a temer neexistujici prvni servis, neni divu, ze s nim Tomic drzel krok.Sice ani ja jsem nestihl zacatek zapasu, tak nevim zda to bylo lepsi, ale jinak to byla opravdu hrozna nuda.
Reagovat
smazaný uživatel
Neni, je to nesmyslny, je moc brzo na to ho soudit. Co predvadel je tenis, kterej umi hrat uplne kazdej tenista a hraje ho taky velka vetsina, kdyz hraje na udrzbu a dochazi sily. Na jakym hernim stylu bude mit postaveny svuj vzestup pujde soudit az nasbira trochu zkusenosti a neco odehraje, ne na zaklade dnesniho zapasu s Cilicem.
Reagovat
smazaný uživatel
Clijster- Henin bude predcasne finale. Myslim si napr. ze taka Safinova uz skonci nadobro a jej sance na GS premarnila minulu sezonu teraz ked su Belgicanky spat tak asi len Williamsky mozu konkurovat- dokonca ani Venus uz pomaly tiez ne
Reagovat
smazaný uživatel
Moc hezký! Já přeju titul Justině, držím palce! A u chlapů je můj favorit Murray.
Reagovat
smazaný uživatel
U mě Clijsters a Ivanovič. V chlapech Federer a Tsonga. :)
Btw ten Timic je dobrý bombardér! :-O
Reagovat
smazaný uživatel
překlep, sorry, Tomic...
Reagovat
smazaný uživatel
Neskutečný match, klobouk dolů, dámy! Každá druhá výměna by zasloužila umístění do pozápasového sestřihu... Za normálních okolností bych asi upřednostnil zápas Blake - Del Potro, takhle dostali chlapi šanci jen v přestávkách mezi gamy... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Wow! Parádní zápas! Sice jsem to více přál Eleně (jedna z mála Rusek, kterou můžu a příležitostně jí i fandím), ale co už - hlavně že to byla skvělá podívaná.
Reagovat
smazaný uživatel
tak tak nevidel jsem cel ale co jsem videl byl opravdu mazec. Taky jsem to trochu pral elene ale jen trochu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist