Bencicová a Riskeová v Tianjinu vyřadily domácí naděje a poprvé si zahrají ve finále

11. 10. 2014, 06:54
Aktuality 38
WTA TIANJIN - Fanoušci v čínském Tianjinu si v dnešních semifinálových duelech tenisu příliš neužili a domů se navíc vraceli zklamaní. Do finále totiž nepostoupila ani jedna domácí naděje, Shuai Peng a Saisai Zheng uhrály i vinou skreče dohromady jen dvě hry. O titul si tak poprvé zahrají sedmnáctiletá Švýcarka Belinda Bencicová a o sedm let starší Američanka Riskeová.
Belinda Bencicová

Belinda Bencicová se čím dál více prosazuje ve světě ženského tenisu. V březnu sice oslavila teprve 17. narozeniny, ale už nyní je 35. hráčkou světa. Mladší hráčku v Top 100 nehledejte. 

V dubnu si jako kvalifikantka zahrála semifinále na turnaji WTA Premier v Charlestonu, ve Wimbledonu došla do 3. kola a na US Open, kde si připsala své dvě první výhry nad hráčkami Top 10, se stala nejmladší grandslamovou čtvrtfinalistkou po více než osmi letech.

A tento týden na novém turnaji v čínském Tianjinu si zajistila premiérové finále na okruhu WTA. Využila slabšího obsazení, zaváhání nasazené jedničky Jankovičové a měla i štěstí na los. Porazit musela jen soupeřky z druhé světové stovky Lin Zhu a Su-wei Hsieh, Romina Oprandiová kvůli zranění vůbec nenastoupila a v dnešním semifinále se příliš nenadřela ani proti Shuai Peng.

Osmadvacetiletá Číňanka před domácím obecenstvem doufala v zisk premiérové trofeje z turnaje WTA, o kterou už šestkrát marně bojovala ve finále. Skoro vše jí hrálo do karet. Minulý týden si zvedla sebevědomí triumfem ve čtyřhře s Andreou Hlaváčkovou na prestižním turnaji v Pekingu, v Tianjinu byla po vypadnutí Jankovičové nejvýše nasazenou hráčkou a svou dnešní soupeřku smetla před měsícem na US Open, kde si poprvé v kariéře zahrála v grandslamovém semifinále (kvůli totálnímu vyčerpání organismu v něm vzdala).

Jenže dnes ji v boji o finále - stejně jako v New Yorku - zradilo zdraví. Shuai Peng, která včera svedla třísetovou bitvu s Tomljanovičovou, už po čtyřech odehraných gamech vzdala. Kurt opustila za stavu 1-3 kvůli bolestem zad v oblasti bederní páteře.

Shuai Peng sice vypadla ze hry o start na Turnaji šampionek v Sofii, ale sezona pro ni ještě nekončí. Pokud se dá zdravotně do pořádku, bude už za devět dní společně se Su-Wei Hsieh obhajovat titul ve čtyřhře na Turnaji mistryň v Singapuru.

Bencicová, která si během letošního Turnaje mistryň zahraje novou exuhici čtyř vycházejících hvězd, se ve věku 17 let, 7 měsíců a 2 dny může stát nejmladší vítězkou turnaje WTA od roku 2006, kdy teprve patnáctiletá Rakušanka Tamira Paszeková triumfovala ve slovinské Portoroži.

"Jsem neskutečně šťastná, že jsem ve finále," řekla Bencicová. "Bohužel pro soupeřku je to smůla, že musela vzdát, ale nic to nemění na tom, že tady v Tianjinu hraju opravdu dobře," pochvalovala si dcera slovenských rodičů. "Tohle je můj poslední turnaj v sezoně, tak se ho budu snažit ukončit povedeným finále!"

Alison RiskeováOd zvednutí trofeje nad hlavu ji dělí už jen Alison Riskeová, která se do finále dostala rovněž poprvé v kariéře, ale až ve svých 24 letech. Američanka, která byla až dosud v semifinále jen na travnatém turnaji WTA Premier v Birminghamu (v letech 2010 a 2013 vždy jako kvalifikantka), teprve v této sezoně hraje pravidelně turnaje WTA a nyní se dočkala svého nejlepšího výsledku.

Do finále Riskeová postoupila bez ztráty setu, když dnes deklasovala domácí Saisai Zheng. Dvacetiletou Číňanku, jež se stejně jako Bencicová může těšit na exhibici vycházejících hvězd do Singapuru, porazia snadno 6-0 6-1.

"Jsem opravdu nadšená z toho, že si tu zahraju poprvé ve finále. Ale je jasné, že tím to pro mě nekončí, ale jsem na sebe hrdá. Doufám, že zítřek přinese další dobrý den," řekla Riskeová před svým prvním zápasem o titul.

- WTA INTERNATIONAL TIANJIN -
(Čína, tv. povrch, 250.000 dolarů)
sobotní výsledky (11. 10. 2014)
• Dvouhra - semifinále •
Bencicová (3-Švýc.) - Shuai Peng (2-Čína) 3-1 skreč P.
Riskeová (6-USA) - Saisai Zheng (Čína) 6-0 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
smazaný uživatel
Katka Siniaková získala proti Arině Rodionové 1. set poměrem 6:4. Ale je to boj, jak už to u Katky bývá...
Reagovat
EllNino
je to boj, dost mě překvapuje ten kurz 6 na výhru Ariny, přec je mezi nimi ani ne 100 míst rozdíl a obě navíc mají ruské kořeny :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale 2. set už vypadá bez problémů! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem to chtěl napsat, ale po zkušenosti ze zápasu s Klárou radši nechci nic zakřiknout. :D Pořád je to jeden brejk...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak teď už dva. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hotovo! Druhý set zvládla Katka opravdu bez problémů. :) Tak teď už jen čekat na jméno soupeřky ve 2. kole. Buď odveta proti Gasparyan (Katka jí má co vracet) nebo poprvé Parra-Santonja...
Reagovat
EllNino
a je to :D tak dneska super, domácí prostřdí sedí, tak jen tak dál :)
Reagovat
Cico93
https://www.facebook.com/289409864564563/photos/a.307244762781073.1073741833.289409864564563/328855373953345/?type=1&theater

Trošku si skrášlime vikend.:)))
Reagovat
blixa
Zase Evžena .... já už se bojím otevřít konzervu ... :D
Reagovat
Cico93
:DDDDDDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
No ale podívej, jak mají Evženku rádi... :)
http://www.wtatennis.com/photos/article/4209669/title/linz-gallery-genie-her-fans
Reagovat
Cico93
luxus v tej šltovke:)
Reagovat
blixa
Ale já proti Evžence nic nemám, jen mi přijde teď trochu přeevženkováno ;-)
Reagovat
Cico93
to ešte v pohode, na TM to bude o inom.
Reagovat
blixa
Nestraš !!! :D
Reagovat
FulnekUltras
v semifinále už bude klid...
Reagovat
Roger_Federer
Petra vyleti?;)
Reagovat
Cico93
;)
Reagovat
EllNino
http://www.protennislive.com/lshd/main.swf?year=2014&wkno=99&eventid=&tour=2&lang=en&ref=http%3A//www.atpworldtour.com/wptn ....Tak Lucy má po volným losu do 2. kola Tomljanovic nebo Alex Panovu, pak zřejmě Světlana ve čtvrtfinále, pokud jí teda neporazí Klára, o čemž silně pochybuju, ale uvidíme, případné semifinále ale Kata :) ...a Karol začíná s Kiki Mladenovic, to bude taky palba, viď Monty ? :) no a potom zřejmě Vesna a čtvrtfinále Pennetta/Giorgi jako nejpravděpodobnější :)
Reagovat
smazaný uživatel
Málokdy bývám pesimista, ale tady jsem. Nevidím tam moc šancí, protože Kiki je momentálně úplně z formy a Karolína přesný opak. Snad jedině by Karolína byla unavená z Lince, ale ona vydrží několik turnajů za sebou... To už spíš Donna by mohla porazit Begu. Snad se teda dala do kupy, protože v Linci proti Jabeur nevypadala ve 2. setu vůbec dobře...
Reagovat
EllNino
Lucka Hradecká porazila nebezbečnou Alex Dulgheru 3:6 7:6 6:3, přitom už prohrála 3:6 4:5a při podání soupeřky 15:30...pěkný skalp :)
Reagovat
PetaM
Lucka jede!!!!!
Reagovat
VlS
No, muselo to bejt pěkný psych, 15 nebo kolik brejků
Reagovat
FulnekUltras
Však ono to selce ještě půjde... ;-)
Reagovat
PetaM
Velká gratulace Belindo!!!! Jsem rád, že jsi postoupila (jen škoda, že kvůli skreči). Věřím, že ve finále vyhraješ!!! Come on!!! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Jelena se odhlásila ze Sofie i Moskvy a ukončila sezónu.. :-(
Má problémy se zády..
Tak teď jsem zvědavý kdo dostane tu 2 WC..
Reagovat
EllNino
nee :/ snad bude ok v lednu teda, přišla mi hrozně nepohyblivá poslední zápasy, tak proto ...
Stejně Karolína tu druhou WC nedostane, tipuju nějakou Rusku :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tipuješ blbě! :D
WC místo Jeleny dostala Flavia..
Reagovat
EllNino
nooo :) to je ale docela dobrá náhrada :)
Reagovat
kada.tom
tak Flavia alespoň letos něco vyhrála :-)
Reagovat
EllNino
no "něco" jako velký gigant Indian Wells :))
Reagovat
smazaný uživatel
ja ji to preju, z prvniho nadechu v sezone hrala Flavia famozne, ted uz mi ale prijde, ze jede na zbytkac...
Ovsem jednoznacne podporuju VISe, WC do Sofi je bodove podraz holek.
Reagovat
VlS
Už jsem to chtěl psát, ale souhlas, Flavia leto hrála famózně, teď teda nic moc, ale vadí mi míň, než nějaká " kráska". Na tom, že je to blbě to nemění nic.
Reagovat
VlS
Už jsem to chtěl psát, ale souhlas, Flavia leto hrála famózně, teď teda nic moc, ale vadí mi míň, než nějaká " kráska". Na tom, že je to blbě to nemění nic.
Reagovat
smazaný uživatel
si tam :)
aj ked kurioznym spôsobom ako bolo spomenuté nižšie v komentároch :D
ale nevadí :) Finale je finale :)
Dufam ,že to vyhraš ! :)
Reagovat
skott
Tak tohle aspiruje na nejjednodušší titul WTA v historii pokud Belinda vyhraje. Vzdání soupeřky, jeden walkover a dvě soupeřky z chvostu druhé stovky + k tomu Allison je také finálová debutantka... tomu říkám klika jako hrom :-)
Když nepočítám Gajdošové Guangzhou bez soupeřky z Top 100, tak snadnější cestu k titulu měla asi jen Lena Lichovceva ve Forrest Hills, které stačilo vyhrát dva zápasy.
Reagovat
EllNino
To jo, je to docela kuriozní...:)
Jinak si nepamatuju, že Jarka to Guangzhou vyhrála bez výhry nad Top 100 tyjo :D Zato si pamatuji její druhej titul z Hobartu, tam měla super formu :)
Reagovat
sprchon
Snad to opravdu nebude v 6 ráno... :/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist