Berankis si podruhé vyšlápl na Raonice a má druhý skalp hráče Top 10

25. 10. 2016, 19:42
Aktuality 15
ATP BASILEJ - Šestadvacetiletý Litevec Ricardas Berankis podruhé v kariéře porazil hráče Top 10 a znovu se mu to povedlo proti Milosi Raonicovi. Svůj nejcennější skalp kariéry si 91. hráč světa připsal v hale v Basileji, kde světovou čtyřku zdolal ve třech setech.
Ricardas Berankis

Ricardas Berankis v roce 2007 vyhrál chlapecké US Open a stal se nejlepším juniorem světa. Předpovídala se mu slibná budoucnost, ale mezi muži se dosud výrazně neprosadil. Svou nejlepší sezonu prožívá až letos, kdy si v Memphisu zahrál poprvé v semifinále turnaje ATP, vyhrál dva challengery a v květnu se na jeden týden objevil poprvé v kariéře v Top 50 světového žebříčku. 

Od té doby však zase jen paběrkoval. V létě prohrál sedm zápasů v řadě a v žebříčku klesl až na 91. místo. Nicméně o uplynulém víkendu prolétl kvalifikací turnaje ATP 500 v Basileji, kde si dnes připsal svůj nejcennější skalp. Porazit dokázal světovou čtyřku Milose Raonice

Šestadvacetiletý Berankis se proti favoritovi dlouho nedokázal dostat k brejkbolům. Povedlo se mu to až za stavu 3-6 a 3-2, svou jedinou šanci ovšem využil a vynutil si třetí set. V něm už byl nečekaně lepším hráčem. Po svém podání ztratil jen pět míčků, proměnil dva ze čtyř brejkbolů a po necelých dvou hodinách zvítězil 3-6 6-3 6-3.



Berankis má nyní proti hráčům Top 10 bilanci 2-7. I svou první výhru nad hráčem elitní desítky si připsal proti Raonicovi, když ho před dvěma lety porazil v hale v Moskvě. Tehdy byl Kanaďan devátým hráčem světa.

Stan Wawrinka dnes poprvé po čtyřech nezdarech v řadě zvládl na domácím turnaji v Basileji svůj úvodní zápas. Po využití až pátého mečbolu udolal 6-7 6-1 6-4 krajana a místního rodáka Marca Chiudinelliho a poprvé od roku 2011 postoupil do 2. kola. V něm si nejvýše nasazený Švýcar a vítěz letošního US Open zahraje s Američanem Donaldem Youngem.

Jednatřicetiletý Wawrinka v souboji s o čtyři roky starším Chiudinellim nastřílel 59 winnerů a udělal 49 nevynucených chyb. Za celý zápas ztratil jediný servis, přesto musel o postup bojovat dvě a půl hodiny.

David Goffin, který si v Basileji může zajistit posun na postupovou příčku v boji o Turnaj mistrů před Tomáše Berdycha, ale potřebuje k tomu postoupit do finále, na úvod zdolal svého neoblíbeného soka. Po odvrácení dvou setbolů ve druhé sadě porazil 6-4 7-6 Kypřana Marcose Baghdatise, s nímž si v šestém vzájemném duelu poradil teprve podruhé. Ve druhém kole se belgický tenista utká s Argentincem Del Potrem, nebo s Nizozemcem Haasem.

Z nasazených dnes vypadl už v prvním kole kromě Raonice i Grigor DimitrovBulharský tenista ve Švýcarsku prohrál 7-6 4-6 4-6 s Lucemburčanem Gillesem Müllerem, když ve druhém setu přišel o vedení 3-1.

• ATP 500 BASILEJ •
Švýcarsko, tv. povrch / hala, 2.151.985 dolarů
úterní výsledky (25. 10. 2016)
• Dvouhra - 1. kolo •
Wawrinka (1-Švýc.) - Chiudinelli (Švýc.) 6-7(1) 6-1 6-4
Berankis (Lit.) - Raonic (2-Kan.) 3-6 6-3 6-3
Goffin (5-Belg.) - Baghdatis (Kypr) 6-4 7-6(4)
Müller (Luc.) - Dimitrov (6-Bulh.) 6-7(9) 6-4 6-4
Lorenzi (It.) - Mahut (Fr.) 6-4 7-6(4)
Granollers (Šp.) - Laaksonen (Švýc.) 6-3 3-6 6-2
Mayer (Něm.) - Paire (Fr.) 6-1 6-7(2) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Karen Khachanov sa mi paci po kazdej stranke
Reagovat
EllNino
Vždycky se na něj dobře koukalo ...nevím, proč takhle nehraje pořád, je to borec :)
Reagovat
Lunej..
Ja ho videla poprve letos v Prostejove a tam prohral. To je prave to, PROC tak nehraje porad :)
Reagovat
EllNino
právě ... a takovejch je víc, Kukushkin například :)
Reagovat
Lunej..
Proto si zaslouzi velkou pozornost :)
Reagovat
Krisboy
Kuku je velkej borec, ten se mi líbí už dlouho.
Reagovat
a.magerova
Kukuškin mě zaujal v roce 2010... prostě nejen dobrý módní vkus... :-)))

http://1gr.cz/fotky/idnes/10/104/org/ELV36d67b_Russia_Tennis_Open_XDL118.jpg

https://img.vvlcdn.com/b/BERTRAND%20GUAY-3.jpg
Reagovat
janek_da
Mě se vůbec dobře kouká na ty rusáky. Oni maj nějakou školu nebo co, od Kafelnikova a Davyděnka. Takové super rychlejší fh a bh, ne moc rotace ale rychlejší. Vypadá to celkem fyzicky nenáročné a jsou z toho pěkné winnery. Skoro je(rusáky) poznám i po zvuku při úderu
Reagovat
janek_da
A rozdělují to pěkně do boků. Kuku je v tom extrém. Ten to umí rozdělovat do rohů u servis lajny. Zas ale není až takový ranař, ale to nevadí.
Reagovat
EllNino
přesně :) ...rychlá ruka ...třeba Kudrayvtsev umí dávat pecky, ale jednou za rok :) ...
Reagovat
EllNino
a Kuznetsov má hrozně pěknej styl, takovej učebnicovej :)
Reagovat
janek_da
Už je to celkem dávno, ale pořád mám respekt před Golubevem. Jak ten dokázal v DC zničit Berďu, tenkrát to byl opravdu hráč top10.
Reagovat
janek_da
hroznej nervák, hroznej
Reagovat
Lunej..
Rico, klidně si vyšlapuj dál, na tvůj dnešní tenis se moc hezky koukalo, neuvěřitelná obrana a přechody k síti, gratuluju. Říkám pořád, že netopky dokážou mít (někdy) mnohem lepší tenis než ti nahoře. :)
Reagovat
kada.tom
Dom dneska parádně. Jo taktéž. Ještě aby zítra Andy dal Kližana a budu se čtvrtečním programe spokojen :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist