Berdych: Goran? Tenis se snaží strašně zjednodušovat

15. 9. 2016, 19:42
Aktuality 74
Se superkoučem Goranem Ivaniševičem chce Tomáš Berdych zaútočit na vysněný grandslamový titul. S vítězem Wimbledonu z roku 2001 má za sebou první větší tréninkový blok a někdejší "král es" v přípravě klade důraz na zlepšení servisu dlouholeté české jedničky a snaží se jeho hru co nejvíce zjednodušit.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Berdych je otevřený novému pohledu a snaží se dozvědět o své hře další poznatky. "Nové oči vidí něco jiného a v jeho případě to tak je," pochvaloval si Berdych. "Goranova obrovská síla je v tom, že se tenis snaží strašně zjednodušovat. Jasně vidí, co mám hrát. Nekomplikuje to omáčkou kolem. Chce, aby můj tenis byl absolutně jednoduchý. Skvěle se na to hodí pořekadlo, že míň je někdy víc," doplnil devátý hráč světa.

Spojení s Ivaniševičem oznámil Berdych před turnajem v Cincinnati v půlce srpna. Doplnil tím svůj realizační tým o dnes tolik populárního tzv. superkouče, trenéra s obrovskými hráčskými zkušenostmi, který vyhrál grandslamový titul.

"V dnešní době to nebylo jednoduché rozhodování a hledání. Jsem případ, který si věci rád rozmyslí, než abych byl střelec," uvedl Berdych, který v minulosti oslovil i Ivana Lendla. "Ne, že bych čekal na Gorana, ale na ideální situaci, a v jeho případě se vše splňuje. Uvidíme, co se nám podaří uvařit."

Kariéry Berdycha a Ivaniševiče jsou si dost podobné. I Chorvat patřil ve své éře ke špičce, ale dlouho nemohl dosáhnout na velký triumf. To se mu povedlo až na sklonku kariéry v 29 letech na londýnské trávě. "Byl bych hrozně rád, kdybychom na konci mohli říct, že byly (naše kariéry) úplně stejný," zasnil se Berdych. "On absolvoval tři grandslamová finále, která se mu nepovedla. Musel si to sám vyzkoušet, přijít si na to a to čtvrté už trefil. I v tom může být pro mě velký přínos," řekl Berdych, který si zatím zahrál jedno grandslamové finále, a to v roce 2010 ve Wimbledonu.

Ivaniševič, který v roli trenéra dovedl předloni k výhře na US Open krajana Marina Čiliče, měl skvělý servis a dal nespočet es. I Berdych je vysoký a mohl by se opírat více o podání. Bude tedy pod vedením Ivaniševiče dávat více es? "To nevím," usmál se a dodal: "Ale určitě je to věc, na které nejvíc pracujeme. Ten proces neproběhne ze dne na den, ale musím říct, že už změny dost cítím," řekl Berdych.

Je to jen žlutý balon, uvědomil si v nemocnici Berdych
Dvaapadesátkrát v řadě hrál Tomáš Berdych na grandslamu a až na nedávném US Open chyběl. Místo účasti na betonových dvorcích ve Flushing Meadows dostával do žíly antibiotika a léčil zánět slepého střeva.

"Byl to zvláštní pocit, když se člověk po tak dlouhé době nemůže zúčastnit. Někdy se stane, že prohrajete v 1. kole, ale byl jste aspoň tam a snažil se udělat maximum pro dobrý turnaj. I tohle člověka někdy potká. Škoda. Šňůra grandslamů v řadě byla dlouhá, bylo to docela dobře rozjeté, našláplé, ale to se nedá nic," řekl Berdych.

Na dění v New Yorku se ani nedíval. Měl svých problémů víc než dost. V Cincinnati, kde předtím akutní zánět propukl, byl v nemocnici a na lůžko na určitý čas ulehl i v pražském Motole. "Léčba byla daná, po osmi hodinách antibiotika do žíly. Prvních pár dnů po příjezdu z Ameriky bylo fakt nepříjemných. Jak tělo není zvyklé a dostane šílený záhul z antibiotik. Dost to bolelo a snažil jsem se to prospat," řekl tenista.

Letošní semifinalista Wimbledonu byl rád, že léky rychle zabraly, a postupně se jeho nálada zlepšovala. Snažil se co nejdříve začít s pohybem. "Když jsem se dostal domů, tak jsem se jel na hodinku projet na kole, abych nohy seznámil s tím, že už nebudou ležet," řekl třicetiletý Berdych.

Nemocný během kariéry zatím příliš nebyl. Antibiotika bral po dlouhé době, proto se znovu do tréninkové pohody dostával pomalu. "Když jsem byl běhat, tak hlava by chtěla, ale nohy tam úplně nebyly. Pomalu jsem zakopával, v uvozovkách se učil znovu běhat, ale naštěstí jsem to rychle zvládl a jsem v normálním režimu," uvedl.

Kvůli výpadku ztratil čtyři a půl kila. "Všechno zlé je k něčemu dobré," použil známé rčení. Cítí se lehčí a rychlejší a zhubly mu i nohy, o což se snažil dlouho se svými kondičními trenéry. "Pokud se mi to podaří udržet a dostat tam potřebnou sílu, tak to bude docela dobrý. Celou dobu jsme se na to snažili přijít, jak to udělat, aby nebyla nohy tak těžké. Budeme se snažit to využít ve výhodu," řekl Berdych.

Zánět slepého střeva měl asi dva měsíce a byl atypický. Proto se na něj přišlo relativně pozdě a chirurgický zákrok nebyl na pořadu dne. "Zákrok by byl velký, museli by rozříznout celé břicho, vyndat střeva i tlustý střevo," slyšel Berdych od lékařů. Rekonvalescence by byla dlouhá, proto se léčil neinvazivně antibiotiky. Apendix mu lékaři vyoperují někdy v budoucnosti. "Ještě mě může v tenisu pár let čekat, tak se to tam zatím nechá a pak se někdy uvidí. Až bych skončil, tak půjde ven," doplnil.

Svěřenec wimbledonského vítěze Gorana Ivaniševiče si v nemocnici uvědomil, že tenis není všechno. "Člověk si řekne. Proboha, vždyť je to jenom žlutý balon a o co jde. Vystřízliví z problémů, který má na kurtu, a řekne si, vždyť zas o tolik nejde. Odpočine si, znovu to nachystá, nabere novou sílu a jde se do toho," řekl.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

74
Přidat komentář
aligo
Jinak bys to nepochopil
Reagovat
Lorenzo
Servis-volej? kazdopadne hra na siti..tam TOmek casto zkraty
Reagovat
Krisboy
http://sport.idnes.cz/tomas-berdych-navrat-zanet-slepeho-streva-goran-ivanisevic-video-p9c-/tenis.aspx?c=A160915_152948_tenis_mne
Reagovat
smazaný uživatel
Na změny je pozdě je mu už 30 a musí hrát s tím co umí, změna v takovém vysokém věku asi ani nebude možná.
Reagovat
Frick
https://www.youtube.com/watch?v=_9OI99xqSjo

Chlap, co nemá obě nohy (nad koleny!) udělal 200m za 23,39. Trochu děsivě to vypadá, to je fakt. Jinak ale borec samozřejmě!

Trochu jsem si porovnával časy a jakoby mezi hendikepovanými a zdravými muži byly o dost menší rozdíly než mezi ženami.

Jinak jakoby by byla jedna zdravá noha spíše nevýhodou.
Reagovat
Frick
Ale jsou to leckdy silný příběhy. Nucený amputce z důvodů rakoviny (mnohdy v dětskym věku) nebo třeba různý nehody.

https://www.instagram.com/vanessalow90/?hl=cs Tahle hezká holka třeba spadla nešťastně na peroně pod vlak. :-(

A to jsou chybějící končetiny, jakkoliv to může znít drsně, asi ty mírnější handicapy mezi těma sportovcema, co tam jsou.
Reagovat
babolat.cz
to se jim to běhá s pružinami, nic k obdivu. Je to nesporná výhoda, viz vrah Pistorius.
Reagovat
George_Renel
Souhlas, taky si myslím, že když je sportovec handicapovaný na dolní končetině, měl by běhat s nějakou anatomicky funkčně příbuznou protézou a ne na pružinách.
Reagovat
Frick
To je blbost. Vždyť ta pohybová energie je dávána jen z toho pahýlu a ne z celé nohy.
Reagovat
smazaný uživatel
Spis prihlouple mi prijde se bavit o lidech, kteri prisli o nohy, jestli by meli pouzivat protezy nebo pruziny v behu...a jeste mudrovat a chytracit, s cim by meli spravne jako behat.
Pomalu clovek uz neveri tomu co tady cte..., asi se vsichni tri nudite...a dost tezce...
Reagovat
VlS
Nebo by měl sedět na vozejku, brát invalidní důchod a litovat se?
Reagovat
George_Renel
Připadne mi, že všichni reagujete jaksi mimózně. Já o voze, vy o koze. Kdyby to bylo jak píšete, tak by mohli mít třeba skokani do výšky na podrážce ocelové pružiny.
A hlavně, nesnažte se mě strkat někam mezi lidi, kterým schází empatie s postiženými.....
Reagovat
smazaný uživatel
Mimozne?;)
Ja tu nehovorim o nejake empatii, soucit je opravdu asi to posledni, co oni chteji nebo potrebuji...ale o tom, ze se asi dost nudite...a to slusne receno...

Proboha klidne at maj pruziny jak maxipes fik, kdyz se domluvi... a at klidne skacou vyse nez bubka i bez tycky. Vzdyt je to irelevantni...
...a pokud mu to bude zavidet nejaky tzv. zdravy sportovec, vsak ty svy nohy si muze klidne uriznout motorovu pilou a skakat s tema pruzinama. Ja mu v tom branit nebudu.
Reagovat
George_Renel
Empatie a soucit jsou odlišné záležitosti.
Reagovat
VlS
A jak může fungovat soucit bez empatie?
Reagovat
George_Renel
Úplně normálně.
Klidně mohu s někým mít soucit, ale vcítění je něco jiného.
Alespoň podle mně.
Reagovat
smazaný uživatel
Z vykladoveho slovniku cizich slov.
Pojem empatický
Význam:
mající pochopení, vnímavý, soucítící

Myslim, ale ze mi tu opravdu neslo o ty slova a vyznamy...
Reagovat
George_Renel
Podle mě je význam slova empatie jednoznačně vcítění.
Soucítění má opravdu jiný význam.
Daleko lépe a jednoznačněji to vyjadřuje angličtina slovy empathy a compassion.
Ale jak jsem psal, je to můj názor a také již se k tomu nebudu vracet.
Reagovat
smazaný uživatel
asi muze, jako ze s nekym soucitis, protoze si rozumove vyhodnotis jeho situaci jako tizivou, ale citove se do toho nijak nepokladas...
Reagovat
VlS
Soucit považuji za emocionální záležitost a moc si to bez vcítění se do pozice toho, s kým soucítím neumím moc představit. Racionálně usoudit, že má smůlu, je chudák, má to blbý, to nepovažuji za soucit, to konstatuji, ale mejch citů se netkne. Spát s někým v jedný místnosti bez doteku taky není soulož.
Reagovat
smazaný uživatel
Empatii lze dělit na afektivní (citovou, emoční) a kognitivní (rozumovou).
Reagovat
smazaný uživatel
ten mi ale dava.. :-))) Vize jednoducheho tenisu (logicky podporena vyberem Gorana) tedy S-V a vubec hra na 2-3 udery nebo na jeden (servis) jak uz bylo psano, ;-) je vize paradni a v dnesni gymnastickovytrvalecke ere jen pochopitelna. Jinak se to nerozsekne. Berda patricnou tenisovou kvalitou disponuje, ze je lehci bude velke plus, pokud si udrzi vahu, ale jsem uz temer presvedcena, ze na to nema povahu. Na takovou hru musi byt hrac genius nebo blazen.. :-)) Ne, vazne, od prirody hracicka, co zboznuje vymazleny veci, pripadne hazarder, co ma rad ten risk. Nebo z gruntu jednoducha natura, bum a bude. Dokonce totalni vymastenost muze byt v tomto ohledu pomerne neocenitelnou vyhodou.. :-))) Mam Berdu fakt nasledovanyho.... a sam prece rika, ze veci mnohokrat zvazi a premeri: "Jsem případ, který si věci rád rozmyslí, než abych byl střelec..." Bude to VELKA fuska, Berdo, pojd! :-))
Reagovat
Stan_Borowitz
Moc pěkně jsi to napsala, to je naprostá pravda. Povahu člověka nepředěláš, Tomáš je daleko více takový ten typ na síťové grafy, pozitiva a sociální jistoty než nějaké skoky někam po hlavě se zavřenýma očima. Na druhou stranu moje celoživotní zkušenosti (se ženami) mi říkají, že skoro každý má v sobě skrytou šelmu, která se projeví ve chvílích, kdy se potlačí takové ty dozorčí funkce v naší hlavě, které nám říkají, co máme a nemáme dělat, co je vhodné a co ne (například alkoholem nebo sexuálním vzrušením).

Co z toho plyne? Že když bude Tomáš nastupoval na kurt nalitej nebo vzrušenej, tak by to mohlo fungovat!
Reagovat
Stan_Borowitz
je Viagra na seznamu nepovolených látek WADA?
Reagovat
smazaný uživatel
:-))
Reagovat
gigin
Viagra tě sama o sobě nevyřeší, musí k tomu být libido. Tzn buď bude hrát WTA, nebo se převeksluje na hošany. Anebo teda začne lemtat.
Reagovat
SubOptikT
Měl by spíš začít lemtat. Je nejvyšší čas.
Reagovat
Krisboy
Alkohol na seznamu není?
Reagovat
gigin
To by někteří nemohli hrát vůbec.
Reagovat
Krisboy
No proto se ptám, abych nakonec nemusel vracet všechny poháry a diplomy :)
Reagovat
SubOptikT
U šipek si, myslím, pivko můžou dát, ne?
Reagovat
VlS
Alkohol je zakázanej v automobilovejch sportech, leteckejch sportech, ve střelectví, moderní pětiboj, jezdectví a alpský lyžováni a skoky na lyžích, pokud si to pamatuju dobře. Ale jen při soutěži, mimo můžeš bejt jak doga.
Reagovat
VlS
jedině na mistrovství v milování
Reagovat
VlS
Bojím se, že máš pravdu
Reagovat
D@nny
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/414824-rusko-zablokovalo-velke-pornoweby-pornhub-a-youporn.html

Zřejmě soudruzi nechtějí aby uživatele viděli, že tyto stránky jsou doslova zamořeny ruskými pornoherečkami. Přece si nebudeme kazit pověst o matičce Rusi jako pravoslavné Mekce světa:)

Sojuz něrušimyj respublik svobodnych
Splotila navěki Velikaja Rus.
Da zdravstvujet sozdannyj volej narodov
Jedinyj, mogučij Sovětskij Sojuz!
Reagovat
HECIS
Co zas raplujes bohusuuu
Reagovat
D@nny
tos nerikej zebys nebyl nasran, kdyby ti zablokovali porno:D
Reagovat
HECIS
jasne ze nebyl...ja se na takove veci nedívam :)
Reagovat
D@nny
:DDDDD hlavne ze na kazde mas premium ucet:DDDD
Reagovat
Stan_Borowitz
Jdou sami proti sobě, placený sex a porno jsou výrazným zdrojem příjmů ruské ekonomiky a žádaným exportním artiklem. I kvalitou aktérek patří ke světové špičce. Já bych to viděl spíše na nějaké opatření na ochranu trhu.
Reagovat
smazaný uživatel
No ty vole! :D
https://twitter.com/budejcak/status/776520180763594752
Reagovat
babolat.cz
:-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Seppi a Mathieu se oženili - dobrej titulek, už jsem si říkal, že máme vyřešenu tu otázku z dřívější diskuse...
Reagovat
Frick
Teď. TEĎ jsem to chtěl napsat.

Hodně štěstí, kluci :-D
Reagovat
smazaný uživatel
,, Chce, aby můj tenis byl absolutně jednoduchý. Skvěle se na to hodí pořekadlo, že míň je někdy víc,, doplnil devátý hráč světa.

Hrá to zľava do prava + 5 krát do roka kraťas

Čo tam chcete ešte zjednodušovať??
Reagovat
Stan_Borowitz
Trefný postřeh.
Reagovat
darek.vrana
Pravda:). Ale tak třeba místo dvou podání by mohl dávat jen jedno.
Reagovat
Marduch
Chtěl jsem napsat to samý, ale nechtěl jsem být za negativistu vůči naší No1. Tak díky, žes to vzal za mě :D
Reagovat
Fandina
Třeba chce hrát jen esa.
Reagovat
sprchon
A na returnu?
Reagovat
Fandina
Return :-)
Reagovat
Krisboy
No jasně, Tome, žádný sraní s tím!
Reagovat
FulnekUltras
To jsou věci - nakonec tedy "jen" rozehnáno...

Jinak Goran může Berďovi v dané fázi kariéry už jedině prospět. Navíc lepší pravověrný Chorvat s tahem na bránu než pofidérní rádoby Američan, který by se nad určitou finanční linií možná už dokázal přemoci...
Reagovat
Fandina
To je trapné, jak rozděluješ lidi na Američany a ostatní. Nemoc?
Reagovat
FulnekUltras
rozděluju lidi akorát na ty, kteří vědí, kam patří, a na ty, kteří někam patřit pouze chtějí - obvykle podle toho, jak se jim v dané chvíli zrovna hodí...
Reagovat
darek.vrana
Kdyby Lendlovi bolševici neházeli klacky pod nohy, mohl být náš pořád.
Reagovat
Fandina
Báli se ho jak čert kříže. Paradoxně, socialismus už nežije, Lendl pořád.
Reagovat
Stan_Borowitz
Trochu bych to s dovolením poopravil. Socialismus žije, nežije to, co oni nazývali socialismem...
Reagovat
Fandina
tak tak, báli se o svůj socialissmus, Lendl se jim nehodil do krámu
Reagovat
FulnekUltras
"Socialismus" zvláště pro určité skupiny obyvatelstva jako humanitárně-pokrytecká zástěrka bezohledného kapitalismu - ano.
Reagovat
smazaný uživatel
Hele, nechtel bych te vyrusit z nejakeho klidu, ale myslis, ze neco muze zit, co nikdo nikdy nevidel v praxi fungovat? Dost nekompatibilni v ramci praxe. No komunismus to same, Kapitalismus taky...ikdyz muzeme podebatovat o tom pred Reganem...ale byl to opravdu kapitalismus? Vsechny socialisticke a komunisticke akce vedly jen k represi...vzdyt je to padle na hlavu...praxe kapitalismu jen ozivuje hrozbu socialismu a komunismu...

No jednoduche to neni...demokracii jsme asi videli naposledy nekdy vic jak 2000 let zpet, jako Solon ok, ale nejak to uplne nezvladli...

Podle me delaji dost problemy ty politicke strany...ty bych zrusil;)
Reagovat
VlS
No, a co volební práva žen a co otroci za Solona? A jak dopadl Sokrates? Tam bych nechodil, držel bych se sira Winstona - demokracie je příšerná, bohužel nic lepšího neexistuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Sokrat zil stoleti po nem, a hlavne rozhodovala tricitka tyranu.
Solon nebyl blb, neopiral demokracii o tzv. vetsinu ani zajmy skupin (preloz si na pol. strany)
Lidi chvilu byli nadseni z te tvurci odpovednosti za stat, ale dluho jim to nevydrzelo, konformismus byl vzdycky problem...jak pisu, nezvladli;)
Dokud neco tvoris, je to ok. Jak stvoris, a lidi citi tu iluzorni sobestacnost, jde to do kopru;)
Winston...tak jako politik si nemuze moc dovolit rikat pravdu;)
Rika to, co je pro danou chvili dobre...rict...
Reagovat
Stan_Borowitz
já jsem jen bagrista, co organizuje a řídí pár jiných bagristů a nějaké ty cikány jako pomocné síly s lopatou tam, kde se technika nedá nebo nevyplatí nasadit. Rád ti udělám základy na barák, ale nějaké hluboké filosofování, to po mně nechtěj...

Z mého laického hlediska je třeba typickou socialistickou jednotkou normálně fungující rodina, tedy taková, kde se hospodaří se společným majetkem. To bych řekl, že je největší společenská jednotka, kde socialismus jakž takž funguje, protože je v souladu s přírodou. Pokusy o větší socialistické společenské jednotky byly podle mne třeba kvocy a později kibucy, ale i ty se nakonec dostaly do hospodářských problémů, stejně jako pokusy komunistů, kteří se ovšem socialismus pokoušeli vynutit silou, takže o žádný pravý socialismus samozřejmě nešlo, protože ten musí vycházet z dohody a dobrovolnosti. V celé společnosti se míra socialismu dnes určuje mírou přerozdělování HDP, tedy mírou hospodaření se společnými vs. soukromými prostředky. Míra přerozdělování, tedy hospodaření ve společném vlastnictví třeba ve Švědsku v 80. letech byla cca 70 %, takže si myslím, že takový systém můžeme směle nazvat socialistickým. Ale i ten se nakonec ukázal ekonomicky nefunkční, takže museli ze socialismu dost ubrat. U nás míra přerozdělování (socialismu) stále roste, takže se pravděpodobně tento už tolikrát neúspěšně vyzkoušený model chystáme zopakovat až do jeho typických hořkých konců... jak jsem uvedl výše, zřejmě je kritickou velikostí společenské jednotky pro ryze socialistické hospodaření (kde se společně hospodaří se všemi nebo téměř všemi prostředky) rodina, v jakékoli větší jednotce tento systém při dosažení určité mezní hodnoty přerozdělování selhává...
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak jsem ještě koukl na čísla, tak u nás je aktuální míra přerozdělování HDP cca 44 % (cca o 1 % více než před rokem), tedy společně hospodaříme se skoro polovinou toho, cop se vytvoří. Když odečteme virtuální "hodnoty", které se do HDP také započítávají, tak si myslím, že budeme daleko nad 50 %. Jak jinak než (reálný) socialismus bys to nazval?
Reagovat
FulnekUltras
njn, snažili se ho přes všechny excesy v ČSSR udržet až do roku 1987, kdy zažádal o americké občanství - pak už to opravdu nešlo...
Reagovat
Fandina
zdrušili mu české občanství, nemuseli
Reagovat
darek.vrana
No to určitě, Lendl dobrovolně odejít nechtěl. Přečetl jsem o tom hodně. Bolševici nás připravili o x úspěšných hráčů. V podstatě každý nakonec odešel.
Reagovat
Fandina
Já lidi nerozděluji. Schopný člověk může být Čech, Američan, Rus. Je mi to jedno.
Reagovat
FulnekUltras
jen pro doplnění

https://sport.aktualne.cz/ostatni-sporty/lendl-chce-zpatky-ceske-obcanstvi-dali-byste-mu-ho/r~i:article:682008/
Reagovat
darek.vrana
Bolšánům Lendl pořád hodně leží v žaludku koukám:).
Reagovat
Stan_Borowitz
bych řekl, že to je Leoš Mareš.
Reagovat
sprchon
To je skoro to samý...
Reagovat
Stan_Borowitz
ten servis by to chtělo zlepšit. Když si nevytvoří z podání tlak, nemá proti nejlepším šanci, protože mezihru má příliš stereotypní.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist