Berdych i Štěpánek prošli do třetího kola Wimbledonu

25. 6. 2009, 15:53
Aktuality 10
Tomáš Berdych i Radek Štěpánek se probojovali do 3. kola tenisového Wimbledonu. Na trávě v All England Clubu dnes Berdych snadno porazil Francouze Paula-Henryho Mathieua ve třech setech 6-2, 6-4, 6-4. Štěpánek v pětisetovém dramatu udolal Itala Potita Staraceho.
Tomáš Berdych

Třiadvacetiletý Tomáš Berdych se celý zápas opíral o bezchybný servis. Za celý zápas dovolil Paulu-Henrimu Mathieuovi pouze jediný brejkbol. Naopak sám 38. hráči světa sebral vždy na začátku setu servis a došel k snadnému postupu.

Český daviscupový reprezentant se trápil až v závěru, kdy využil až osmý mečbol, který ho posunul do třetího kola. "Musím říci, že výkon byl určitě od začátku do konce vyrovnaný, koncentrovaný a skoro bezchybný," prohlásil třiadvacetiletý Berdych.

Stejně jako při předchozích čtyřech účastech na Wimbledonu si tak zahraje 3. kolo. V něm změří síly s Nikolajem Davyděnkem z Ruska, který si po setech 6-4, 6-4 a 6-2 poradil s Rumunem Victorem Crivoiem.

Štěpánek měl se Staracem mnohem více práce, než předpokládal. V utkání byl sice neustále o set napřed, jeho soupeř ale dokázal vždy vyrovnat. V rozhodující sadě dostal první příležitost brejku v osmé hře a díky šťastné teči pásky ji proměnil. Utkání pak dokázal při dalším servisu dovést do vítězného konce a vyhrál 6:4, 4:6, 6:2, 4:6 a 6:3. V třetím kole se může těšit na Španěla Davida Ferrera, jenž dnes povolil jen sedm gamů dalšímu Italovi Fabiu Fogninimu.

Hewitt vyřadil Del Potra
Na dobu své největší slávy si dnes ve Wimbledonu zavzpomínal Lleyton Hewitt, zdejší vítěz z roku 2002. Australan porazil pátého nasazeného Juana Martina del Potra 6-3 7-5 7-5 a postoupil do 3. kola.

Del Potrovi, jenž se v červenci představí ve čtvrtfinále Davisova poháru v České republice, svitla naděje v závěru třetí sady. Tehdy se mu poprvé podařilo prolomit Australanův servis a vyrovnat na 5:5. Vzápětí však o ten svůj znovu přišel a musel se s turnajem rozloučit.

„Hrál jsem skvěle. Dařilo se mi na servisu a už od začátku jsem si šel za vítězstvím. Del Potro má můj plný respekt. Je to skvělý hráč a bude se jenom zlepšovat. Možný budoucí grandslamový šampion,“ dodal po utkání jediný Australan v mužské části pavouka, Lleyton Hewitt.

Murray s podporou královny přidal druhou výhru
Britové jsou o další zápas blíž svému snu. Domácí tenista Andy Murray potvrzuje roli jednoho z favoritů Wimbledonu, když i druhé kolo na londýnské trávě zvládl bez nejmenších problémů.Třetí nasazený hráč dnes porazil Lotyše Ernestse Gulbise 6:2, 7:5, 6:3 za necelou hodinu a půl, když se dopustil jen pěti nevynucených chyb. "Předvedl svůj nezměrný talent," rozplývala se po jeho výhře BBC.

"Hrál jsem mnohem lépe než v prvním utkání. Po prvních gamech jsem se uvolnil a pak skvěle podával a nedal mu šanci," řekl tenista.

Murray se může stát prvním domácím vítězem dvouhry mužů po 73 letech. Cestu možného nástupce Freda Perryho, posledního britského vítěze z All England Clubu z roku 1936, pozorně sleduje i královská rodina. Dvaadvacetiletému Skotovi totiž královna Alžběta II. pogratulovala už k nedávnému triumfu na turnaji v Queen's Clubu, když mu poslala blahopřání.

"Byl to moc pěkný dopis od královny, v kterém psala, že jsem vykonal velmi dobrou práci," uvedl Murray ve svém blogu. "Založím si ho na speciální místo, mimo své účty," dodal.

Buckinghamský palác zprávu o královnině dopisu oficiálně potvrdil s tím, že šlo o soukromé psaní a více informací sdělovat nebude. Je prý ale teoreticky možné, že se královna objeví ve wimbledonském hledišti při finále, pokud se do něj Murray probojuje. Na příští neděli by údajně neměla mít žádné státnické povinnosti. Naposledy tleskala v roce 1977 triumfu domácí Virginie Wadeové.

Dlouhý s Paesem končí

O velké překvapení ve čtyřhře se dnes postarala dvojice Lukáš Dlouhý/Leander Paes, která nečekaně vypadla už v první kole s Američany Blakem a Fishem po setech 4-6, 4-6, 3-6. Loňští semifinalisté Wimbledonu proměnili pouhé tři z devatenácti šancí na brejk, zatímco americká dvojice využila polovinu z dvanácti brejkbolových příležitostí.

Dlouhý s Paesem tak zažili zatím nejhorší grandslamovou účast. Česko-indické duo přitom naposled vyhrálo Roland Garros, na Australian Open skončilo v semifinále a loni došlo až do finále US Open.

 

Výsledky - Wimbledon - muži:

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (20-ČR) - Mathieu (Fr.) 6:2, 6:4, 6:4, Štěpánek (23-ČR) - Starace (It.) 6:4, 4:6, 6:2, 4:6, 6:3, A. Murray (3-Brit.) - Gulbis (Lot.) 6:2, 7:5, 6:3, Hewitt (Austr.) - Del Potro (5-Arg.) 6:3, 7:5, 7:5, Roddick (6-USA) - Kunicyn (Rus.) 6:4, 6:2, 3:6, 6:2, Simon (8-Fr.) - Alves (Braz.) 5:7, 6:3, 6:4, 6:4, F. Gonzalez (10-Chile) - L. Mayer (Arg.) 6:7 (4:7), 6:4, 6:4, 6:4, Davyděnko (12-Rus.) - Crivoi (Rum.) 6:4, 6:4, 6:2, Ferrer (16-Šp.) - Fognini (It.) 6:2, 6:2, 6:3, Wawrinka (19-Švýc.) - Vassallo Arguello (Arg.) 6:3, 6:2, 6:2, Melzer (26-Rak.) - Becker (Něm.) 7:6 (8:6), 6:3, 7:6 (7:1), Troicki (30-Srb.) - Gimeno-Traver (Šp.) 6:7 (5:7), 6:0, 1:6, 6:3, 7:5, Hanescu (31-Rum.) - Devilder (Fr.) 6:2, 6:3, 6:1, Seppi (It.) - Gicquel (Fr.) 7:5, 6:4, 6:7 (3:7), 5:7, 6:4, Petzschner (Něm.) - Zverev (Něm.) 4:6, 7:6 (15:13), 3:6, 7:6 (7:5), 6:0, Ferrero (Šp.) - Santoro (Fr.) 6:7 (1:7), 6:3, 6:4, 6:3, Levine (USA) - Cuevas (Urug.) 6:2, 6:1, 4:6, 4:6, 6:3

Čtyřhra - 1. kolo:
Blake, Fish (USA) – Dlouhý, Paes (3-ČR, Ind.) 6:4, 6:4, 6:3, Pavel, Tecau (Rum.) – Beck, Levinský (SR, ČR) 7:6 (7:1), 6:4, 6:4.

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Adam Bárta

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Škoda Máry, veľká škoda... sklamals mňa.. :(

;-)
Reagovat
smazaný uživatel
skvěle Tomáš:-)jen tak dál a do Finále:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Chuan ma "zarezal", uz som mu odpustil. Som myslel, ze zahra najmenej stvrtfinale, sekol som sa.
Reagovat
smazaný uživatel
Don´t cry for me Argentina...
Janka mam inak hrozne rada, pride mi hrozne mily a skromny.
Reagovat
smazaný uživatel
Znova hra vyborne, vdaka tomu ze nehra Nadal tak sa bez problemov dostane az do QF kde ho bude cakat Roddick a to bude bitka na same tie-breaky to vidim
Reagovat
smazaný uživatel
Roddick by cekal az ve ctvrtfinale, v osmifinale by mohl hrat s Radkem.
Reagovat
skott
Lleyton je se svym returnem smrt pro hrace jako Del Potro, ale tak trochu jsem jeho vypadek na trave ocekaval.Hewitt uz je dost starej mazak na to aby odhalil jeho nejvetsi slabiny a dokonale je vyuzil.
Ale bez problemu cvrtfinale?S Petszchnerem, se kterym se utka v dalsim kole, mel nedavno velke a to se hralo na antuce, kde je mizerny...
Reagovat
smazaný uživatel
S tymto vykonom by mal prejst do QF. I ked povodne som myslel ze ho v dalsom kole bude cakat Zverev.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrá práce Tomáši, jen tak dál. Davyděnko bude těžký soupeř, ale konečně ho musíš porazit, máš na to.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, Tomáš hrál dneska fakt dobře. S Davyděnkem bude hrát s největší pravděpodobností - že by ho porazil Crivoi, to se mi nezdá - ale stát se může leccos. Jinak Tomáš na Davyděnka moc neumí, ale moc mu budu fandit a držet palce - myslim, že na něj teď má...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist