Berdych je po obratu s Verdaskem ve čtvrtfinále, do tří setů musel nečekaně i Djokovič

2. 1. 2019, 18:07
Aktuality 21
ATP DAUHÁ - Tomáš Berdych v Dauhá zvládl i svůj druhý zápas po půlroční pauze. Dnes si český tenista poradil po úspěšném obratu se Španělem Fernandem Verdaskem a postoupil do čtvrtfinále. V něm na něj čeká Francouz Pierre-Hugues Herbert. Otáčet zápas musel překvapivě i první hráč světa Novak Djokovič, kterého potrápil Maďar Marton Fucsovics.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych postoupil do čtvrtfinále poté, co osmého nasazeného Španěla Fernanda Verdasca porazil 4-6 6-3 7-5. Nejlepší český hráč poslední doby se v Kataru vrací na kurty po více než půlroční pauze, během níž se snažil zbavit problémů se zády.

Berdych přišel o podání už ve třetí hře, za stavu 4-5 to mohl soupeři oplatit, jenže pětatřicetiletý Verdasco uhrál tři míče za sebou a následně proměnil druhý setbol. Brejk se českému hráči povedl až na začátku druhé sady.

V třetím setu Berdych vedl 2-0, ale Verdasco po ošetření pravého stehna stav otočil. Rozhodla jedenáctá hra, v níž český tenista využil třetí brejkbol, a více než dvouhodinový zápas pak už dopodával. Verdasca porazil popáté za sebou, celkově ve vzájemné bilanci vede 12-5.

Někdejší čtvrtý tenista světa Berdych hrál loni naposledy 19. června, během pauzy pak v žebříčku klesl až na 71. místo. Od katarských pořadatelů turnaje, na kterém se v roce 2015 probojoval do finále, dostal divokou kartu a v úvodním kole vyřadil ve dvou setech Němce Philippa Kohlschreibera.

O čtvrté semifinále během pěti let si Berdych zahraje poprvé s Pierrem-Huguesem Herbertem. Francouzský tenista, který dosahuje úspěchů hlavně ve čtyřhře, v úvodním kole vyřadil turnajovou dvojku Dominica Thiema a dnes zdolal ve třech setech Němce Maximiliana Marterera.

O případné finále by si Berdych zahrál s italským antukářem Marcem Cecchinatem, nebo se Srbem Dušanem Lajovičem.

Djokoviče potrápil Maďar Fucsovics
Po hladkém vítězství v prvním kole měl dnes mnohem více práce Novak Djokovič, který se nadřel na postup přes Maďara Mártona Fucsovicse. Šestatřicátý hráč žebříčku ATP sebral světové jedničce úvodní set, srbský favorit však nakonec zápas otočil a po výhře 4-6 6-4 6-1 postoupil do čtvrtfinále.

Jednatřicetiletý Djokovič, který do turnaje vstoupil úterním jednoznačným vítězstvím 6-1 6-2 nad Bosňanem Damirem Džumhurem, poprvé prolomil Fucsovicsův servis až v závěru druhé sady. Pak už ale na dvorci dominoval.

"Dva sety hrál lépe než já. Hrál chytře, měnil rytmus a já musel hodně běhat," uznal čtrnáctinásobný grandslamový šampion.

Djokovič získal při předchozích účastech v letech 2016 a 2017 v Dauhá titul. V katarské metropoli vyhrál už 12 zápasů dvouhry za sebou, jeho příštím soupeřem bude pátý nasazený Gruzínec Nikoloz Basilašvili. Djokovičovi se daří také ve čtyřhře, v níž s mladším bratrem Markem postoupili už do semifinále.

• ATP 250 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 1.386.665 dolarů
středeční výsledky (02. 01. 2019)
• Dvouhra - 2. kolo •
Berdych (ČR) - Verdasco (8-Šp.) 4-6 6-3 7-5
Djokovič (1-Srb.) - Fucsovics (Maď.) 4-6 6-4 6-1
Cecchinato (4-It.) - Pella (Arg.) bez boje
Basilašvili (5-Gruz.) - Rubljov (Rus.) 6-3 6-4
Bautista (7-Šp.) - García-López (Šp.) 6-1 6-4
Wawrinka (Švýc.) - Jarry (Chile) 6-4 7-6(3)
Lajovič (Srb.) - Berankis (Lit.) 7-6(4) 0-6 7-5
Herbert (Fr.) - Marterer (Něm.) 6-3 6-7(6) 7-6(6)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

21
Přidat komentář
Patik
Mimochodom prečo v Dauhá zmenili farbu kurtu..kedysi to bolo krajšie netypickejšie..
Reagovat
PetaM
Ta barva už byla minulý rok, ale postřeh dobrý :D

Jinak je to teď prý rychlejší, ale barva asi byla lepší no ... :D
Reagovat
Patik
Vtedy mi to prišlo výnimočnejšie..teraz je to ako každý druhý hardový turnaj. :/ :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tá zelená bola odporná.
Reagovat
EllNino
překvapil ... nebylo lehký hrát v tom třetím setu, když na druhé straně stojí kulhající simulant Verdasco ... to byly děsný grimasy, kam se hrabe Tsurenko v zápase s Markétou ve 4. kole US Open ... nebo taková Virginie Razzano ..

Herně zápas kvalitní ale, to jo :) Tomáš má teď ve své půlce pavouka samé hratelné soupeře, bylo by fajn toho využít a nahrát si nějaký polštář za to AO ... Herbert porazil Doma, ale ten je zatim ve fázi příprav, bych řekl, dneska se docela trápil s Martererem, bude to o servisu, který má Pierre lepší než Tomáš, ale snad by to mohl zvládnout ... a pak by potenciálně došlo na Cecchinata nebo Lajovic, a to jsou hráči na úrovni Verdaska a Kohliho, možná ani ne, na hardu, možná na antuce by to bylo jiné ...

Tak hlavně aby drželo tělo :) Herně na to furt má
Reagovat
George_Renel
Přesně, Verdasco to přehrával tak nějak typicky jižansky. Kdyř se nedařilo, pomalu lezl po čtyřecha kulha jak John Silver, jak se párkrát trfil, běhal jak frčka. Pustit to Tomáš do TB, tak určitě ještě zavolal fyzioterapeutaCelkově Hodně solidní zápas tak dostal trošku skvrnu. Každopádně Tomáš při návratu překvapuje. Zatím příjemně.
Reagovat
Kytka
Myslíš, že přehrával? Napřed, když se vrátil z MT jsem viděla, že běhá jako srnec. Ale jak se přestalo dařit, tak jsem mu to sežrala, že mu asi fakt něco je.
Reagovat
Torn
Přišlo mi, že to hrál. Kdyby to bylo tak strašný, tak tam nelítá jako gazela. Tomáš ho slušně rozběhával a musel brzdit a vracet se, takže bych řekl, že zkoušel akorát Tomáše rozhodit.
Reagovat
turista
Berďa zatím předvádí výborný restart. Jen tak dál.
Reagovat
Kytka
Dobře, že dostal tu WC. je to sice tak jen 250, ale kvalitněji obsazená než bude ta kam je přihlášen příští týden. Tak aspoň odehraje nějaký ten zápas s kvalitními soupeři.
Reagovat
janek_da
Noo, on tam Nando na zacatku 3.setu mel jeden fantasticky mic z obrany, kdy jeste behem uderu zarval bolesti a zpomaleny zaber ukazoval, jak pokulhaval na kotnik. Od te chvile zacal pokulhavat.
To je normalni za treba nejake jednoduche sprinty davas i s bolesti, ale pri zmenach smeru te to boli.
Reagovat
Kytka
Ale při MT mu masírovali stehno.
Reagovat
skott
Fucsovics to slušně pohnojil. S Djokovičem hrál naprosto vyrovnanou partii, dokonce měl i dlouho mírně navrch, když ho sebevědomou a agresivní hrou nutil k jeho nejlepším obranným úderům. Několikrát Djokoviče krásně nachytal forhendy do protipohybu, za které mu musel sám Novak zatleskat. Bohužel koncovku 2.setu naprosto nezvládl, pod tlakem možného vítězství udělal najednou několik laciných chyb a nabídl Djokovičovi první brejkboly/setboly v utkání a při tom druhém naprosto neuvěřitelně zazmatkoval, když požádal o challenge během výměny, která ale potvrdila Djokovičovo dobrý míč. Ve 3.setu už Fucsovics na svůj výkon nedokázal navázat, Djokovič na koni už si utkání pohlídal.
Reagovat
Pe3k
Suhlas. Djoker měl namále a to jeho fandové netuší, že WoW rinka se dostává do dobré formy ;)
Reagovat
turista
Wawrinka je pochopitelně nebezpečný pokud mu to jde. Djoker o tom ví své a Djokoland taky.
Reagovat
Kozoroh
Tak mi tedy vysvětli, proč prohrál s Bautistou, kašpare :)
Reagovat
turista
To nevím. Ale Bautista je pro Djokera přijatelnější soupeř. Toho kašpara si laskavě nech od cesty.
Reagovat
Marduch
Kašpar byla reakce na Pe3ka, jinak Bautista uz nejednou dokázal, ze umi Noleho poradne potrápit..
Reagovat
No-le
Přesně
Reagovat
Kozoroh
Tak to ještě postnu tady, když článek vyšel.

Druhý vzájemný zápas a No1e byl opět nečekaně v problémech. Marton dnes podal svůj nadstandard, hrál chytře, často měnil rytmus hry. Pro Novaka bylo obtížné se vypořádat s Martonovým servisem, k prvním brejkbolům se dostal až za stavu 5:4 v druhém setu, což byly zároveň setboly a druhý z nich Djoker proměnil. Třetí set už byl pro Djoka pohodička, byť ztratil jednou servis.
Dalším soupeřem Djokera bude buď Rublev, nebo Basilashvilli. Jako atraktivnější varianta se mi jeví zápas s Rublevem.
Reagovat
turista
Fucsovics zlobil v prvním setu a ve druhém do stavu 4:4. Od toho stavu už neměl sebemenší nárok a dostal nářez ve 3. setu podobně jako na US Open ve čtvrtém. Djoker namále neměl.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist