Berdych je poprvé ve čtvrtfinále US Open a čeká ho výzva: Federer!

3. 9. 2012, 19:05
Aktuality 62
US OPEN - Tomáš Berdych v New Yorku přehrál po soustředěném výkonu 3-0 na sety Španěla Nicólase Almagra a poprvé v kariéře postoupil do čtvrtfinále US Open. V něm vyzve pětinásobného šampiona a světovou jedničku Rogera Federera, který se ze 4. kola dostal bez boje.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych nebyl po antukové části sezony v dobré formě. Na třech turnajích na trávě a dvou podnicích Masters v Severní Americe vyhrál pouze tři z osmi zápasů a najít zápasové tempo se tak rozhodl týden před startem US Open ve Winston-Salemu. Tam prohrál až po třech neproměněných mečbolech finále s domácím Isnerem, nyní ale musí generálku hodnotit jako povedenou.

V New Yorku už totiž hraje ve výborné formě. Bez vážných problémů porazil Goffina, Zoppa a Querreyho a postupem do 4. kola vyrovnal své maximum z let 2004, 2006 a 2007. Jubilejní již 10. start na posledním grandslamu sezonu však toužil proměnit v lepší výsledek a nyní se mu to již podařilo.

Tomáš BerdychŠpaněla Nicoláse Almagra dnes po vyrovnaném začátku utkání v polovině duelu zlomil a přesně po 2 hodinách hry zvítězil po skvělém výkonu a bez ztráty podání 7-6 6-4 6-1. Berdych v zápase nastřílel 17 es, trefil 39 vítězných úderů, udělal jen 16 nevynucených chyb a nezaznamenal jedinou dvojchybu.

"Tie-break to myslím rozhodl, možná jsem tam měl i trochu štěstí. Pak jsem ho (Almagra) dokázal dostat více pod tlak a jsem rád, že jsem to okázal dotáhnout k rychlému vítěznému konci," kometoval Berdych své jubilejní 200. vítězství na rychlém povrchu. 

Šestadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí tak již na všech grandslamech postoupil alespoň do čtvrtfinále, což se před ním z českých tenistů podařilo pouze Ivanu Lendlovi a Petru Kordovi.

"Jsem nadšený, hraju skvěle na všech grandslamech. To je výborné povzbuzení," řekl Berdych. 

Almagra přehrál trpělivou hrou
Když se Berdych s Almagrem utkal letos poprvé, zvítězil český tenista na Australian Open 4-6 7-6 7-6 7-6. Po melbournském představení se příliš v lásce nemají, během sezony se ale spolu utkali ještě dvakrát a situaci z Austrálie mají zřejmě za sebou.

Dnes na dvorci Louise Armstronga vládli oba hráči v prvním setu servisem. Berdych v jeho závěru odvrátil esem v desáté hře brejkbol a s noblesou pak zvládl tie-break. Tvrdě a přesně podával a trpělivou hrou bodoval.

"První set byl velmi těsný a moc důležitý. Přetahovali jsme se doslova o každý míč," řekl Berdych. 

Povzbuzen ziskem setu hrál Berdych dál koncentrovaně a jeho údery byly dlouhé a razantní. Pod dohledem svého týmu, přítelkyně Ester i svých rodičů v hledišti, získal ve druhé sadě za stavu 3-3 podání soupeře, který v první polovině utkání úspěšně střídal dělové údery s dropshoty, a zbytku zápasu vládl. Na začátku třetího setu český tenista rychle získal čtyři hry v řadě a osmifinále dovedl jistě k výhře. Duel ukončil při třetím mečbolu. 

Ve čtvrtfinále čeká Federer
V prvním čtvrtfinále na US Open na Berdycha čeká nejtěžší možná překážka - Roger Federer. Jednatřicetiletý Švýcar z osmifinále postoupil bez boje, když jeho soupeř Američan Mardy Fish z turnaje kvůli zdravotním potížím se srdecem odstoupil.

Federer v areálu Flushing Meadows útočí již na šestý titul a celkově 18. grandslamový. Z posledních 21 zápasů prohrál pouze olympijské finále proti Murraymu. Berdych má se světovou jedničkou bilanci 4-11, nicméně z posledních šesti zápasů si každý připsal po třech výhrách.

"Jsem rád, že jsem dnes na Rogera ušetřil nějakou tu energii. Je to zápas, na který se určitě moc těším. Byl to tady jeden z mých cílů si s ním zahrát. Budu muset hrát na víc než na sto procent," řekl Berdych k utkání s Federerem, kterého loni dokázal porazit na tvrdém povrchu na turnaji v Cincinnati.

"Proti Tomášovi to bude těžký zápas. Už jsme spolu hráli mnohokrát a vždycky to byl těžký soupeř. Budu muset pokračovat v dobrém servisu a diktovat výměny," uvedl Federer.

- US OPEN 2012 -
(USA / New York, tv. povrch, 11.777.000 dolarů)
pondělní výsledky mužů (03. 09. 2012)

Dvouhra - osmifinále:
Berdych (6-ČR) - Almagro (11-Šp.) 7-6(5) 6-4 6-1
Federer (1-Švýc.) - Fish (32-USA) bez boje

Čtyřhra - 3. kolo:
Peya/Soares (15-Rak./Braz.) - Čermák/Mertiňák (ČR/SR) 6-7(5) 6-3 7-6(3)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

62
Přidat komentář
Pe3k
To jsem teda čekal, že Miloš uhraje více než 10 gemů. Zápas jsem samozřejmě neviděl, ale Andy musel hrát sqvěle a Milošovi se asi servis moc nedařil.

Rogera čeká celkem brutální trojice zápasů. Berdych, Murray, Djokovic. Samozřejmě ještě může vše skončit jinak a přejít přes Toma bude dost těžké. Škoda, že už se nehraje dneska...
Reagovat
Mayo
dúfam, že Roger vyradí nesympatického Berdycha z turnaja :)
Reagovat
smazaný uživatel
+1, tak 8 gamů bych Berdychovi byl schopnej odpustit, víc ať si nebere :)
Reagovat
Fandina
Jindy fandím Rogerovi, ale proti Tomovi nikdy. Tome ... pojď pojď pojď
Reagovat
a.magerova
Beru 3:0 pro Rogera bez ohledu na počet gamů :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že když dneska Andy ukžáe svůj optimální výkon, tak ve čtvrtfinále mu bude stačit i průměr a vyhraje. Protože zápas Čilič-Kližan je tal tragický, že jsem ho musel vypnout.
Reagovat
spaniel
Tragicky? Prvni dva sety urcite ne.
Reagovat
smazaný uživatel
No to byly teda, Čilič je neskutečný případ, on za 3 roky, co vylítl, nezlepšil, nezůstal na místě, ale ještě šel dolů. Fakt děnsě se na něj dívá.
Reagovat
Vojtiik
ja ti nevim tome, ja ten zapas nevidel ale čilič rozhodne neni hňup, sice je to psychouš na hlavu, ale úderově i servisem je obrovsky silný hráč.. o tom uz se ale andy jednou na USO presvedcil... samozrejme ted je to jiny Andy, ale prave Cilic je hrac, ktereho bych urcite nepodcenoval (minuly rok hral taky velmi vyrovnany zapas s Federerem a prvni kola naprosto devastoval soupeře)
Reagovat
smazaný uživatel
Mně přijde oproti třeba 2 roky starým zápasů úplně mimo, nemá jistotu, kolikrát ztrácí svou razanci a pak už nemá být čím nebezepčný. Má skoro 2 metry a servis na úrovni Rochuse. Fakt šel hrozně dolů přijde mi. Nebo mám hotl štěstí vždy na špatné zápasy.
Reagovat
darek.vrana
Nedávno jsme tu vedli diskuzi o Kližanovi a já jsem ho trochu podceňoval, tak se mu teď na dálku musím omluvit. Viděl jsem ho na Štvanici v květnu a nějak mě nenadchnul. Teď jsem ale viděl zápas s Tsongou a připadal mi jako úplně jiný hráč. Opravdu se dost zlepšil i za tu krátkou dobu... Tak mu za chvíli držím palce proti Čiličovi!
Reagovat
spaniel
Palec nahoru :)
Reagovat
smazaný uživatel
Federer Berdycha dá , TIP: 6:7,6:4,6:3,6:1
Reagovat
smazaný uživatel
Taky tipnu. 7:5,5:7,4:6,6:2,5:7
Reagovat
Labi
na jednu stranu může Tomáš jít do SF kde by šanci měl ale finále s Djokem asi už ne...na druhou stranu Roger, který může dále válcovat rekordy a těšit nejkoukatelnějším tenisem......asi zvolím druhou variantu přeci jenom Roger je srdeční záležitost a Tomáš má dle mého názoru největší šanci vyhrát v austrálii kde se umí hecnout a má tam svou Berdych army :))
Reagovat
smazaný uživatel
ta Serena se doslova zbláznila!
Reagovat
Pe3k
Tak na radiožurnálu říkali, že uvidíme semifinále Federer - Berdych. Věděl sem, že je Federer kouzelník, ale přeskočit z osmifinále rovnou až do semifinále umí jen on...A vzal s sebou pro jistotu i Berdycha. No může to být jeden z vrcholů celého US Open, ale moc nadšený z toho matche nejsem. Berdych právě v takových zápasech kde se od něj moc nečeká dokáže zarvat, navíc vypadá, že má formu...No snad to maestro nějak zvládne.
Reagovat
Jan
To mě se bude líbit, když Tom Federera porazí. Stejně to zas tak pravděpodobné není.
Reagovat
smazaný uživatel
Maestro Berdych to určitě zvládne...
Reagovat
Jan
Budu rád, když se mu to povede.
Reagovat
Fandina
Já taky přeji Tomášovi. Normálně fandím Rogerovi a moc, ale nikdy proti českým hráčům. A platí to tak i u ostatních nenašinců na okruhu. Už se znám. Vždycky to tak mám ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Serena se s ní dneska moc nemazlí :-/
Reagovat
smazaný uživatel
je zraněná a šetří se na debl.
Reagovat
smazaný uživatel
chudák Andrejka :(
Reagovat
Nancy_z
Podal naprosto profesionální a soustředěný výkon, skvělý servis by si měl schovat i na Rogera. Na to utkání se těším, jako vždycky budu rozpolcená, komu fandit. Ale aspoň nebude zklamaná, ať vyhraje kdokoliv. Hlavně aby to byl super tenis!
Reagovat
smazaný uživatel
nevím proč rozpolcenost?? Snad Tomáš, jiná volba není. Potřebuje to jak sůl!
Reagovat
Nancy_z
:-) Fandím oběma.
Reagovat
smazaný uživatel
ale o kapičku více Tomovi,že?? :-)
Reagovat
VlS
a pečlivě jsem Tomáše snad ještě hrát neviděl. Až mi to trochu vadilo, chyběla tomu trochu nějaká šťáva, ale klobouk dolů, takticky to odehrál na 200%. Fakt je, že ve třetím setu už byl Almagro úplně mimo a od Tomáše to už nic super ani nechtělo a na úrovni zápasu to bylo trochu vidět, ale výsledek a postup super, tak na Rogera.
Reagovat
Fandina
Všimla jsem si, že Tomáš už skoro na trávě, kde mu to nevyšlo hraje dost do výměn, to dřív tak nebývalo a je dobře, že to vlastně celkem jde a vyhrává. Asi taktika jak hrát pro případy, že servis a returny nevycházejí. Tak jen tak dál Tome. Držím palce.
Reagovat
pepin
Ahoj z Itálie, tak Toma jsem viděl na Playeru, máš pravdu, hrál opravdu soustředěně a zodpovědně. Trpělivě čekal a hrál na jistotu. A v tom je umění velkých hráčů. Když to nejde dveřmi, tak tam vlezu oknem. Ještě kdyby se to naučila Peta.
Reagovat
Fandina
Ciao, buonasera zdravím do Itálie. Petruška také umí soustředěně a v pohodě, viz minulý zápas. Záleží na soupeřce a včera Marion po prvním setu začala útočit až nakonec laufovala, takže další zkušnost s ní i pro Petrušku a bude příležitost, určitě, tomu věř. A hezky si pojezdi na kolech po Taljánsku. A propo zrovna Vinci vyhrála první set s Agou, tak jsem zvědavá jak se to bude vyvíjet dál. Zdravím a úsměv.
Reagovat
Fandina
pepin ... a Errani přehrála Kerber ... ty u nich na kole, ony do čtvrtfinále ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Berdych dneska odehrál výbornej zápas, předevšim na servisu. Měl skvělou úspěšnost hlavně první dva sety, to u něj neni zvykem a to svědčí o tom, že je snad definitivně zpátky.
Almagro nehrál vůbec špatně, ale dneska to prostě nemohlo stačit.
Reagovat
Jan
Tomáši, ať to s Rogerem vyjde.
Reagovat
dorons
Od Rogera dostane cocku....3:0 ani nemrkne. Jaka pak bitva?....:)
Reagovat
Nola
Tomáš gratulujem, dúfam, že ti dnešný tréning dodá sily k nastávajúcemu zápasu a predčasne neodstúpiš...

Tom mi je čím ďalej, tým viac sympatickejší, na Rogera vie zahrať, tak mu prajem, aby to dotiahol do semifinále
Reagovat
Fandina
k postupu do čtvrfinále. Zasloužená výhra ... gratulace
Reagovat
smazaný uživatel
Jakym typem rakety Willson hraje Roger?
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.tennis-warehouse.com/Wilson_BLX_Pro_Staff_SixOne_90/descpageRCWILSON-WPS90.html?from=atp
touto..;)
Reagovat
spaniel
Myslim ze ne...
Reagovat
smazaný uživatel
Na strankach ATP to pišou že ano..
Reagovat
J.M.
Měla by to být ona. Možná má Roger nějakou speciálně upravenou přímo pro něj.

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/402906_443135339063556_1785726949_n.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
A roger ma hezci omotavku..:D
Reagovat
spaniel
Tak tak, ma raketu na miru, tak jako vsichni top hraci. Wilson postupne tvrdil, ze pouziva K Factor, pak BLX, podle toho jak vydavali nove rakety, ale mel jen tzv paint job, aby vypadala jako raketa, ktera se prodava. Delaji mu na miru cely ram, vyvazuji mu ji na miru a i grip ma podle vlastni ruky. Dalsi vec je, ze ji ma asi o 20 gramu tezsi nez je PS 90, ktera se prodava jako jeho autenticka raketa.
Byl o tom celkem dobry clanek na jedne strance, ktera se dostala k jeho rakete a porovnavali ji s prodavanou verzi. Podle vseho pouziva hlavu o velikosti 88insq, 16,5mm ramem, dokonce i grip ma neco mezi 3/8 a 1/2. I vyplet ma upraveny, aby mel vys sweet spot.
Sam Federer nekolikrat prohlasil, ze bohuzel na tour neni cas, aby experimentoval, ze kazda zmena muze byt nebezpecna. Na otazku ohladne vetsi hlavy rakety jako maji Rafa a Nole rekl, ze treba k tomu jednou dojde.
Reagovat
Heather_Fedex
Federer!

neni trochu predcasne mluvit v titulku o federerovi, kdyz se do ctvrtfinale federer zatim nedostal???
Reagovat
Chrenda
Už se tam dostal a bez boje!
Reagovat
Denis92
Fish vzdal zapas..to vsak neni moc dobre pre Rogera
Reagovat
Denis92
Fish vzdal zapas..to vsak neni moc dobre pre Rogera
Reagovat
Bob
dostal :)) Fish odstoupil :)
Reagovat
Heather_Fedex
a ja se tak tesila na zapas ;(( co je s mardym??
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Berdychu, konečná. Potvrdil žebříček, takže v desítce bohužel ještě zůstane, jak dlouho to se uvidí :) Obhajuje titul z Pekingu, snad ho neohájí..
Reagovat
smazaný uživatel
Mlč!!!
Reagovat
Chrenda
No jestli se nepleteš, podzimy mívá dobrý chlapec, teď se taky pořád zlepšuje a na Fedexe umí. Myslím, že to bude bitva!
Reagovat
smazaný uživatel
nikomu nezazlívám komu fandí.... každý máme svého oblíbence...ale přát někomu zlo, neúspěch... to musí být povaha... je mi Tě líto.... za zloba tě musí hrozně zžírat... hůř než rakovina.... Přeji Ti ať se své zloby zbavíš..... simona
Reagovat
smazaný uživatel
Basky9: Jéjé Berdychův fanoušek :D
Chrenda: Podzim 2010 nebyl moc slavný, loni titul z Peking a semifinále na turnaji mistrů. Taky nic úžasného. Je to možné no..
Reagovat
smazaný uživatel
Prostě Berdycha nemám rád no..
Reagovat
Fandina
... ale neudělal ti snad nic ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Simon, lépe už jsi to napsat nemohla. Naprosto s Tebou souhlasím!
Reagovat
smazaný uživatel
Neudělal..a říkám že mi něco udělal?
Reagovat
Fandina
mufik mě taky nic neudělal, tak nevím, proč mu nepřát.
Reagovat
smazaný uživatel
Přeju jiným :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist