Berdych Murrayho nezastavil a na Turnaj mistrů se nekvalifikuje

4. 11. 2016, 21:41
Aktuality 72
ATP PAŘÍŽ - Tomáš Berdych ve čtvrtfinále turnaje Masters 1000 v Paříži podlehl 6-7 5-7 Andymu Murraymu, byť v tie-breaku první sady vedl 6-1 a měl celkem sedm setbolů. Zatímco český tenista přišel o šanci kvalifikovat se na Turnaj mistrů, Brita dělí jediná výhra od posunu do čela světového žebříčku. O to si v zítřejším semifinále zahraje s Raonicem.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych v Paříži přerušil sérii tří porážek a pokud by uspěl i v dnešním čtvrtfinále, zajistil by si sedmý rok po sobě účast na Turnaji mistrů (jistotu by získal až po posledním odehraném čtvrtfinále).

Čelil však těžkému soupeři, aktuálně zřejmě nejtěžšímu možnému, a překvapit proti němu nedokázal. Andymu Murraymu podlehl po dvou hodinách boje 6-7 5-7 a sezona pro něj pravděpodobně skončila. Na o dva roky mladšího Brita nestačil pošesté v řadě a prohrál už čtrnáct setů po sobě. V 16. vzájemném duelu neuspěl celkově podesáté.

Statistiky zápasu
Berdych - Murray
6 esa 6
6 dvojchyby 3
57 % 1. podání 'in' 65 %
83 % úsp. 1. podání 86 %
47 % úsp. 2. podání 48 %
26 winnery 20
35 nevyn. chyby 26
10/18 hra na síti 8/11
1/3 brejkboly 2/3
čas: 1:59

Dnes měl jednatřicetiletý Berdych šanci na vítězství hlavně ve vyrovnaném prvním setu. V tie-breaku vedl už 6-1, pak však Murray i díky jeho chybám ztrátu smazal a zkrácenou hru získal po odvrácení celkem sedmi setbolů 11-9.

Zatímco v první sadě si ani jeden z hráčů nevypracoval brejkbol, druhý set začal ztrátou Berdychova podání. Murray si svůj servis držel a za stavu 5-4 podával na vítězství v zápase, český tenista ale riskantní hrou dokázal poprvé Skotovo podání prolomit a srovnat. Hned v dalším gamu ale po nevydařené smeči a následné dvojchybě o servis přišel a Murray výhodu při vlastním podání potvrdil.



Berdych tak dnes zřejmě odehrál poslední zápas sezony. Na Turnaj mistrů se může dostat už jen v případě, že se některý z tenistů kvalifikovaných do Londýna (Djokovič, Murray, Wawrinka, Raonic, Nišikori, Monfils, Čilič, Thiem) odhlásí. V tuto chvíli má český tenista jistou alespoň pozici prvního náhradníka, ale je otázkou, zda by tuto roli přijal.

Andy MurrayMurray dnes prodloužil svou neporazitelnost už na osmnáct zápasů a pokud zítra zvládne i semifinále proti Milosi Raonicovi (h2h 8-3), s nímž neprohrál sedm zápasů v řadě, z toho pět v letošním roce, posune se poprvé v kariéře a jako 26. tenista od roku 1973 na 1. místo žebříčku ATP.

Skotský rodák by byl v 29 letech druhým nejstarším nováčkem v čele, starší byl jen třicetiletý John Newcombe (3. června 1974). A vytvořil by rekord v době, která uplynula od jeho prvního posunu na druhé místo (17. srpna 2009) do chvíle, kdy se dostal na samotný vrchol.

Murraymu ulehčil boj o první místo sám současný lídr Novak Djokovič, jenž v předchozím čtvrtfinále podlehl Čiličovi 4-6 6-7.

• ATP MASTERS 1000 PAŘÍŽ •
Francie, tv. povrch / hala, 4.300.755 dolarů
páteční výsledky (04. 11. 2016)
• Dvouhra - čtvrtfinále •

Murray (2-Brit.) - Berdych (8-ČR) 7-6(9) 7-5

Čilič (9-Chorv.) - Djokovič (1-Srb.) 6-4 7-6(2)
Raonic (4-Kan.) - Tsonga (11-Fr.) 6-2 7-6(4)
Isner (USA) - Sock (USA) 7-6(6) 4-6 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

72
Přidat komentář
Marduch
Z těch Tomových high-lights mě "zaujal" tento moment od 16:31:
https://www.youtube.com/watch?v=vBM2peQSQ_k
Nejdřív faux-pas na smeči, pak dvojchyba a rázem bylo po zápase.
Reagovat
Fandina
Tak uvidíme, jestli to není u Raonice vážnější, když odstoupil, třeba bude Berďa ještě TM hrát.
Reagovat
Kytka
A čekat v Londýně jako sup?
Reagovat
Fandina
Nemusí tam čekat, může jet rovnou, když Raonic řekne, že hrát nebude.
Reagovat
letityfanousek
Už to vidím jasně, možná mlhavě.. Raonic odehraje a skrečuje první zápas, a povolají Berdycha. Pokud navíc bude ve skupině s Monfilsem a Thiemem, tak má šanci na SF.
Reagovat
Kytka
To by bylo sice hezké, ale myslím, že musí odehrát ve skupině všechny zápasy, jinak nemůže postoupit.
Reagovat
tommr
pokud by odehrál dva zápasy a oba vyhrál tak postoupit může. Nemoh by postoupit jen v případě, že by ve skupině byli tři hráči se dvěma výhrama ...
Reagovat
Kytka
Díky za vysvětlení.
Reagovat
Kytka
Tak Raonic odstoupil. Kdyby měl Tom lepší hlavu, mohl být ve finále on. protože ten první set měl, nejen mohl, vyhrát. A pak už by mohl být v pohodě. A ve finále Isner, na toho umí. No zase prokaučoval jednu možnost vyhrát zase tisícovku.
Reagovat
d@ve
Berďa si asi pěkně drbe hlavu, to je fakt pech.. :/
A ještě takhle blbě Miloš poslal Murryho do čela žebříčku. :(
Reagovat
gigin
Ale taky možná pošle Berďu do Londonu, prej natrzeny stehenní sval.
Reagovat
tommr
tak to by bylo pro Tomáše opravdu štěstí v neštěstí. Každopádně letos by si jako náhradník na TM moh zahrát, protože kromě Raonice nejsou úplně fit ani Monfils a Thiem ...
Reagovat
d@ve
Aha tak to ten závěr sezóny asi Miloš trochu přepískl.. Tak že by se tam Berďa přeci jen dostal. Myslím, že s tou aktuální hrou by tam nebyl moc pozadu. Uvidíme.. :)
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
VlS
Janek moc pěkně zahrál, gratulace
Reagovat
Mayo
Vamos Izzy! Krásne ponizuje Cilica až som v šoku.
Reagovat
Nola
Marin, co to tam dnes stvara, vcera hral ako TOP hrac, dnes totalne mimo, nakoniec bude vo finale Isner....
Reagovat
Kozoroh
Dnes by si No1e Marina namazal na chleba:-\
Reagovat
Nola
na druhu stranu treba uznat, ze Isner hra velmi dobre, videla som jeho stretnutie s Murou vo Viedni, hral otrasne, a to nebolo iba superom, vyzeral celkom mimo...
Reagovat
Krisboy
Na Marina už asi taky dolehá únava, poslední dobou toho hrál a vyhrál hodně. A taky asi chce stihnout rychlík do Londýna :)
Reagovat
Nola
Raonic vraj odstupil, takze to je neskutocne, co za haluz ma Murray v poslednej dobe, vo Viedni mu skrecol David Ferrer....
Reagovat
Krisboy
To mě Miloš docela nasr.l.
Reagovat
Mayo
Ty píš o haluzi, koľko chlapcov nenastúpilo na USO Nojemu? Heh (:
Reagovat
Nola
ved mu to aj dali tu vyzrat
Reagovat
Krisboy
Zápas jsem neviděl. Naštěstí. Četl jsem komentáře, podíval se na průběh zápasu. Nejsem schopen k tomu nic říct. Zklamání a rozčarování je příliš veliké.
Reagovat
Krisboy
Snad mi trošku zvedne náladu aspoň Petra. Zatím se zdá, že ano.
Reagovat
Kytka
Petra jede super, jako za starých dobrých časů.
Reagovat
George_Renel
Po ránu, když se k zápasu vrátím, tak až na ten konec TB a celkový výsledek, s hrou Berdycha jsem byl spokojený. Podle mě předvedl zdaleka nejlepší ponávratovou hru a pokud bude hrát i dál na této či o fous lepší úrovni, bude stále bojovat na hraně desítky. Čím déle, tím lépe, protože česká propast za ním je hlubší než Macocha.
Reagovat
Kytka
My už si to doma včera se svou polovičkou probrali. Uznala jsem, že má pravdu, když říkal, že Berdych zase konečně hrál dobrý tenis, když už se jevil na odpis. Ovšem až na ten tragický TB a závěr 2 setu poté, co se vrátil do hry. To mu zase ruplo v hlavě. Na ten tenis se dalo koukat. Škoda, že je teď pauza, když se mu začala vracet forma. Snad by si to mohl v té makovici srovnat, že Murray a každý je k poražení, jen nejančit v závěru, když mám dobře rozehráno.
Reagovat
FulnekUltras
naprostý souhlas
Reagovat
Kytka
Ještě, že máme aspoň ty holky, Káju a Petru především, když jim to padá, je to paráda. Náš mužský tenis s Berdychem asi skončí. Bude trvat řadu let, něž se objeví někdo aspoň takový. Tak fandím dál. Škoda těch třech promarněných turnajů před Paříží, protože je vidět, že zase nabírá formu. Tak TM bude pro mně o ničem stejně tak, jako byl US Open.
Reagovat
Nola
http://grand slam.cz/clanek/02-11-2016-grigor-dimitrov-nadal-je-mojou-najvacsou-inspiraciou
medzi grand a slam je nutne vlozit pomlcku -, preco je to zakazane slovo?
babyFed prekvapil, bola som presvedcena, ze jeho vzorom je Fedex...
ciele si stanovil, a verim, ze sa mu podari splnit aspon jeden, ved koho by este 2 roky nazad napadlo, ze NO1 sa stane prvy krat hrac na prahu 30-tky
Reagovat
smazaný uživatel
stanu mrknu vokem a berdych zas rosdrcen na čelý čáře myslym že by výc uspěl rosl ten když se nasere tak to lýtá a ani nadál onehdá neztíhal on už asy jednotka nikdy nebudé na vlasní vočy sem to vyděl
Reagovat
kada.tom
Co k zápasu říct, když jsem ho neviděl? Teď jsem zhlédl alespoň highlights (výše v článku) a teda Tomáš nehrál vůbec zle, ale zradila ho (jako už tolikrát) hlava a dnes taky síť. Andy ale nehrál špatně, jen prostě čekal na šanci a tu využil. Včera jsem tu psal, že Tomáš může Andyho potrápit, ale že si nedovedu představit, že by ho porazil - tak se i stalo.

Tomáš tak letos bude bez TM. Nutno dodat, že letos si to nezaslouží, všichni, co tam pojedou mají letos nějaký velký úspěch. Novak, Andy a Stan vyhráli GS (Novak dokonce dva). Milos má sice jen jeden titul, ale dostal se do finále WCh a hrál dobře i na dalších velikých turnajích. To samé Kei, byť ten letos moc nezářil. Gael měl letos formu, až na podzim ho zase zbrzdilo zranění. Marin má fantastický podzim a už v létě položil základ pro svoji letenku v Ohiu. Dom pak těžil ze svých úspěchů na menších turnajích, ale úspěch v Acapulcu a RG mu hodně pomohl. Zkrátka vedle toho působí Tomášův veskrze náhodný titul z Shenzhenu a SF ve WCh bídně. Nakonec ho od kvalifikace dělila jedna výhra, i když dnešní porážkou s Andym to nebylo. O Londýn přišel v minulých týdnech.

A Andy. No, Marinovi by měl poděkovat, protože mu senzačně vyřadil Novaka a stačí mu tak vyhrát nad Milosem a stane se novou světovou jedničkou. Kdo by to před letošní sezónou řekl? Kdo by to ještě před Wimbledonem řekl? No - asi málokdo. Andy na podzim šlape jak nejlépe zkonstruovaný stroj, občas má problémy v zápase, ale dokáže je vyřešit a nakonec utkání překlopit ve svůj prospěch. Andymu proti Milosovi věřím, navíc i Milos bude vědět, že to nebude zápas jako každý jiný. Tipuju, že Andy ztratí set, ale vyhraje a Paříž bude svědky korunovace nového muže číslo jedna.
Reagovat
MM66
TB přišel o TM hlavně neúčastí na USO....
Reagovat
Kytka
Spíš těmi třemi výpadky v prvních kolech co hrál na třech turnajích za sebou.
Reagovat
Kytka
Tak Raonic vyhrál. Tsonga je sice větší sympaťák, ale aspoň se Tom zase vrátí do desítky. I když jen na 10 místo.
Reagovat
Grigor_Murray
Už jen jeden zápas a je to tam, Come on Andy!!
PS: díky Marine za tu šanci stát se no1 už teď :D
Reagovat
Mac
asi by potreboval aby ho nekdo pocastoval "chickenem" jako connors lendla. mozna by se na.ral a zapomnel, ze je zamindrakovanej...
Reagovat
VlS
Až na to, že to bylo naopak a to kuře dal Jimmovi Ivan
Reagovat
Mac
pletes si operence, kanar a kure neni to same...
Reagovat
tommr
herně dneska nebyl o nic horší než Murray, ale v klíčových momentech hraje vždycky jako kdyby byl paralyzovanej strachem, že by moh vyhrát. Ostatní top-hráči už z něho musí mít docela srandu a musí jásat když vidí, že na něj narazí v pavouku - at budou hrát sebehůř, at se zápas bude pro Tomáše vyvíjet sebelíp, nakonec stejně prohraje ... :(
Účast na TM je po dnešku ztracená, ale Tomáš si jí neprohrál dneska, ale už vynucenou absencí na USO a hlavně špatnejma výsledkama v Tokiu, Šanghaji a ve Vídni. Ted už nezbývá než doufat, že v Paříži nevyhraje Tsonga a Tomáš se aspoň udrží v tý desítce ...
Reagovat
Lunej..
me dnes opravdu regulerne nastval.
Reagovat
Kytka
A bylo to poprvé?
Reagovat
Lunej..
To asi ne, ale dnes ten jeho TB byl fakt neco.
Reagovat
Kytka
Podobný odehrál nedávno proti Djokovi a na jaře v Americe proti Federerovi. Je to už chronické.
Reagovat
Kytka
Tom potřebuje především vylepšit psychiku. Nevím, jestli na to bude Ivaniševič stačit. Měl následovat některé naše politiky a sejít se s dalajlámou a pomeditovat. Fakt nevím, jestli s tímhle někdo Tomovi pomůže. Někdo tu napsal, že čím je starší, je to horší a je to pravda.
Reagovat
Marduch
njn, čim času ubývá, tím tlak narůstá, tak to chodí.
Reagovat
Nola
Serena sa vykaslala na TM.... Rafa detto, mam divne tusenie, ze to este niekto z panov zabali, neviem sice kto, ale mam pocit, ze Tomas sa tam dostane....
Reagovat
Kytka
Těšínská jablíčka.
Reagovat
tommr
ono možná bude lepší když tam letos nepojede, protože by byl stejně jen za fackovacího panáka ...
Reagovat
Nola
blbost, dnes Tomas nehral spatne, postaci napravit nastavenie hlavy, tak ako to Marinove, nikto nie je neporazitelny.....
Reagovat
tommr
a jak to chceš udělat? Vždyt s Tomášem je to pořád horší a horší ...
Reagovat
smazaný uživatel
tak berdych nejede bude doma a turnaj asy vyhraje nadál má tedkonc docela formu jede v laufu jamu věřim ostatně jako dycky
Reagovat
Fandina
nadál nadál pauzíruje
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, Rafa odpočívá a věnuje se své krásné přítelkyni :-)
Reagovat
Marduch
Máš překlep v nicku. Správně se píše Lopuh.
Reagovat
Lina
Je mně z toho zápasu smutno. Kdyby Murray Toma roznesl, bylo by snad lepší, ale takhle zahodit šanci v zápase, kdy s ním po delší době držel krok.
Reagovat
smazaný uživatel
tak to mne je s toho veselo takle se nechat rozdrtit tak coby chtěl
Reagovat
Fandina
nenechal se rozditit, hrál dobře, jen ne v těch nejdůležitějších chvílích, tam mu to nevyšlo
Reagovat
smazaný uživatel
..to ano, ale prostě tam něco chybí..proto nemůže hold vyhrát ty velké turnaje!! Je to škoda, roky přibývají a času už moc není :-)
Reagovat
Kytka
Času je dost, ale život je krátkej a kariéra tenisty ještě víc.
Reagovat
smazaný uživatel
aproto nikam nejede todle je podle pravydel
Reagovat
smazaný uživatel
..takhle to podělat v prvním setu...Tomáši, takhle ten velký turnaj nikdy nevyhraješ !!!! Pořád ti něco chybí, tak makej a zkus změnu. Backhand je slaboučký, servis to chce více trénovat a věřit si. Snad ti Goran poradí a pomůže. GOOD LUCK !!!!!!! :-)
Reagovat
Fandina
Kdyby to nedopadlo pro Berďu prhrou, tak bych řekla, že to byl super mač. Líbilo se mi, jak hráli, oba, ale ten TB prvního setu, to tedy měl Berďa dát. Škoda.
Reagovat
FulnekUltras
V souboji špičky rozhoduje pár balonů - a tam prostě Berďa opakovaně neunáší tlak okamžiku
Reagovat
Torresek
Díky Andy (: TM bude hned o něco lepší turnaj.
Ale TB v prvním setu to bylo pošušňáníčko :D :D
Reagovat
FulnekUltras
nový nick? ;)
Reagovat
darek.vrana
No takhle zpackaný zápas a takhle divoký průběh, to se hned tak nevidí... Nicméně po dnešku se angažování Ivaniševiče jeví jako hodně dobrý krok. Dnes byl Tomáš skvělý na servisu, hrál naprosto nepředvídatelně, něco takového jsem u něj dávno neviděl. Žádná šablona jak v posledních letech. Až si to trochu sedne, tak to nemusí být šppatné.
Reagovat
Ereinion
Jj, je vidět, že Berdych přešel trochu víc na Rosol-styl :D což proti top hráčům určitě není špatná volba, konzistence samozřejmě horší
Reagovat
tito
Souhlas. Herně se mi Tom líbil a změna je vidět.
Reagovat
Mayo
Tragédia tenis, jedine pozitívum je Andyho vyhra.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist