Berdych nevidí reálně, že by v roce 2020 hrál, rozhodne po sezoně

26. 8. 2019, 21:59
Aktuality 42
Tenisová kariéra Tomáše Berdycha směřuje ke konci. Po dnešním vyřazení v 1. kole grandslamového US Open bývalý čtvrtý hráč světa a finalista Wimbledonu řekl, že je hodně nereálné, že by v roce 2020 ještě hrál. Definitivní rozhodnutí ale udělá až po sezoně.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Třiatřicetiletý Berdych má chronické problémy vyplývající z vrozené vady levé kyčle. Během kariéry ale většinou hrál bez výraznějších komplikací, až uplynulé dva roky se opotřebení projevilo a dvojnásobný vítěz Davisova poháru strádá.

Letos má i s prohrou v New Yorku na kontě na devíti turnajích jen 20 zápasů a čím dál častěji je na stole otázka, jak dlouho se vydrží vracet. Z jeho slov vyplynulo, že si nedává moc šancí, že by hrál v příští sezoně. "To si myslím, že už je hodně nereálné. Je taková spousta věcí, které by se do té doby musely změnit. Nejhorší je, že už nevidím, co bych měl udělat jinak nebo navíc," řekl Berdych novinářům.

Start na US Open označoval za letošní třetí pokus o návrat. Předcházelo mu měsíc a půl přípravy a naděje na úspěch se rychle rozplynula. "Štve to," řekl. Proti mladému Jensonovi Brooksbymu nemohl předvést, co umí, a prohrál 1-6 6-2 4-6 a 4-6.

Asi by se nikdo nedivil, kdyby bouchl do stolu a řekl konec. "Unáhlená rozhodnutí nejsou potřeba. Vždycky jsem byl spíš umírněnější," naznačil Berdych, že nechce dělat závěry deset minut po zápase. "Tohle si zaslouží svůj čas. Ale proč se chci ještě vrátit? Tenis je jako droga. Když vlezete na kurt a vyhrajete zápas, ten pocit si za nic nekoupíte. Je to takové privilegium, které bych chtěl ještě zažít."

Aktuálně je v žebříčku na 98. místě a ve Flushing Meadows potřeboval uhrát dvě tři kola, aby si bodově polepšil. "To se víceméně tímhle hodně rychle rozplynulo," řekl.

Měl představu do konce roku se dostat do padesátky v žebříčku. "Když tam nebudu, už nemám jisté, že se dostanu na velké turnaje. A abych ve svém věku seděl doma a čekal do posledního dne, jestli se někam dostanu, a pak rychle letěl někam do světa, to už nemám zapotřebí. Jediné východisko byla padesátka žebříčku. Vzhledem k tomu, že tady z grandslamu nemám žádné body, tak už je nereálné to dohnat."

Ještě se o to ale zkusí porvat. Měl by hrát halový turnaj v Petrohradu a pak v čínském Zhuhai. "Do Tokia a Pekingu jsem žádal o volné karty. Uvidíme, co se bude dít," řekl Berdych. O volnou kartu si řekl i do pařížské haly Bercy, kde v roce 2005 vyhrál svůj jediný turnaj kategorie Masters, a teoreticky by u pořadatelů mohl uspět.

Berdycha trápí levá kyčel, jedna z nejvíc namáhaných částí tenistova těla. "Celá levá část těla je propojená v řetězec a musí být pevná a silná. Když nedrží, je to hrozně znát. Já vždycky dobře využíval celé tělo, využíval jsem svých pák. Proto se tělo tak opotřebovalo," vysvětloval, odkud pramení jeho trable.

Když se tělo ozve, nemůže pořádně hrát. "Nemůžu servírovat, nemůžu se pořádně ani ohnout, což je v tenise dost blbý. Vždyť já nejsem schopen se ani hýbat," odhalil, s čím bojuje.

Jde o chronický problém. S lékaři se bavil i o možném chirurgickém zákroku. "Rekonvalescence by trvala pět měsíců a je to padesát na padesát, že by mi vůbec pomohla. Do toho nejdu," řekl Berdych. Od doktorů má alespoň zjištěno, že na běžný život by to nemělo mít vliv. "Ten to neohrožuje. pro rohlíky si dojdu."

Berdych není mužem velkých gest ani showmanem a konec kariéry oznámí nejspíš mimo kurty. "Vždycky nemusíte končit na kurtu a jezdit na turnaj. Fanoušky mám po celém světě. A pokud jsou to fanoušci, měli by respektovat rozhodnutí, jaké udělám. Fér by to bylo vůči domácím fanouškům, kterých mám nejvíc. Ale čekat s tím půl roku, abych si pak někam jel pro další výprask, to nechci," řekl Berdych.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

42
Přidat komentář
SwissMaestro
Nikdy na rozdíl od třeba takového Roddicka nevyhrál GS a nebyl v tolika finále, ale jedná se o lepšího hráče.

Porazil Federera ve W, USO, Cinci, OH a dalších turnajích, dokázal porazit všechny hráče big four na GS, na všech GS udělal SF, 2x DC, více vyhraných zápasů...toto jsou některé body kde je lepší než Andy Roddick, a stejně se mu nás nedostalo takového uznání jako Andymu v USA....
Reagovat
smazaný uživatel
si sa zblaznil?,Roddick mal potencial,podobne ako Delpo drzat krok ci porazat top hracov,Berdych nikdy,konzistentny bol o tom niet sporu,konzistentne porazal tych,ktorych porazat mal a zaroven konzistentne prehraval s lepsimi,obcas niekoho porazil to sa vsak prihodi viacerym,aj ked Berdychovi trosku castejsie ako hracom mimo top10,chapem ze ho vidis ako cech o nieco ruzovejsie,ale povecsine hrozba nikdy nebol,ked to vyzeralo ze ma formu a mozno konecne prerazi tak dostal 3:0,najnebezpecnejsim bol v zaciatkoch kariery,potom sa akoby uspokojil a uz na svoje pomery neprerazil
Reagovat
smazaný uživatel
mimochodom oboch mam odsledovanych po celu cast ich kariery,Roddicka viac pretoze ma jeho tenis bavil
Reagovat
Gulbis
Srovnávat Berdycha s Rodickem je stejný jako sčítat jabka s hruškama. Berdych, kdyby nehrál v době FND, ale v době Rodicka, tam by se mu nejpíš poštěstilo být na pár týdnů No1 nebo vyhrát GS, tak jako si štěstí sedlo na Mustera, Riose,Kafelnikova, Raftera, Safina či Ferrera...
Reagovat
smazaný uživatel
ja som neporovnaval alternativnu,ale realnu historiu,ak by nehral ani Murray,Wawrinka a dalsich 15 hracov,tak by bol pravdepodobne GOATOM
Reagovat
Ereinion
Safina bych do této skupiny nedával, jeho vrchol (asi AO 2005) byl mimořádnej a spíš se obecně považuje za underachievera, než naopak...
Reagovat
lars
A proc A.R. ukoncil karieru uz v 2012 , kdyz podkle tebe drzel krok nebo porazel top hrace ?
Reagovat
smazaný uživatel
asi preto,ze na to uz nemal,Berdych na GS ma bilanciu 1xfinale,6xsemifinale,Roddick 1vitazsto,4xfinale,5xsemifinale,bol svetovou jednotkou,mnoho tyzdnou v top3,Berdychovo maximum je 4,to su len suche cisla,chces sa dalej o to bavit?
Reagovat
lars
takze ukoncil, protoze nedokazal uz drzet krok s top hracmi ?
jeste si neodpovedel na otazku: Kdy porazil A.R. na jednom GS aspon 2 z big3 , kdyz uz vyhrali GS ?
Reagovat
smazaný uživatel
Roddick bol o dost lepsi na tráve, ale ci bol lepsi na harde, za to by som ruku do ohna nedal..

Berdych xy krát vypadol s clenmi big4, Roddickov USO bol s lucky draw, mal urcite stastie na generáciu, ak by bol Berdychov rocnik, skoncil by rovnako s nulou, len ako top 10 hrac..

Vysledky ma ale A-Rod samozrejme lepsie..
Reagovat
smazaný uživatel
ano,ukoncil karieru,ked uz nedokazal drzat krok s najlepsimi,co je na tom nepochopitelne?,to sa stava.kedy porazil minimalne dvoch hracov z big3 na jednom GS a ci vôbec,si vyhladaj sam,ja to robit nebudem,len nechapem co je to za argument,Roddick okrem US Open vyhral aj niekolko masters,hod tam nejaky protiargument,preco by som mal povazovat Berdycha za lepsieho hraca
Reagovat
SwissMaestro
Stačí se podívat co za soupěře na W Roddick musel při všech svých F účastech musel porazit. Byla povinnost udělat takové výsledky. Jediné velké jméno s dobrou formou je A. Murray v roce 2009. To samé US Open v 06. Nehledě na fakt že Masters a GS vyhrál na domáci půdě. To je taky bonus pro Andyho, který TOmáš nikdy neměl. Roddick má více trofejí, ale co se týče herní kvality a konzistentnosti je BErdych dokonce leším hráčem. Celkem mě překvspilo jak častokrát se Roddick na GS zasekl už ve ČF GS i v top letech.
Reagovat
Cico93
Je to čisto subjektívny názor. Andy má viac tromfov v rukáve, ale zase Berdych mal vo svojej top forme B4 na vrchole, to netreba len tak prehliadnuť.
Reagovat
smazaný uživatel
Roddick mal po celu svoju karieru Federera na top urovni+Nadala,chybal akurat ten djoker,ktory zacal byt naozajstna hrozba az od roku 2011,ked Andy koncil,ked si pozriem Berdychove vysledky,jedna tisicka niekolko vyhier na mensich turnajoch,niekolko finale,jedno finale na GS,samozrejme DC,ale to ma aj Roddick,nech mi niekto vysvetli ako mam porovnat dvoch hracov z rovnakej generacie,ak nie na zaklade vysledkov,ano rozdiel medzi nimi su len 3roky,to si asi malokto uvedomuje,american sa presadil skôr aj skôr skoncil,ale presadil sa o to vyraznejsie,vsetko ostatne je cisto subjektivne,na trave bol lepsi Roddick,na antuke Berdych,ale tam bol Andy nulovy,na harde by som si na cecha so svojou porazeneckou mentalitou nevsadil,ked v zapase ktory sa nevyvyjal podla jeho predstav sa namiesto toho aby sa nasral a siel do toho bud/alebo,si casto nieco mrmlal popod nos a zapas odchodil
Reagovat
Cico93
Andy všetko podstatné vyhral v roku 03. O Rafovi ako konkurencii nemôže byť reči, Roger bol len na začiatku. Andyho by som dal vyššie, ale len o malý kúsok.
Reagovat
EllNino
Nemáš Tomáše rád a to celkem v téhle porovnávačce trofejí hraje roli :)
Reagovat
smazaný uživatel
tak sa vzdavam presvedcili ste ma,je len maly kusok za Roddickom,Hewittom,Wawrinkom,ale aj to je sporne je lepsi ako Moya,Ferrero,Muster,Ivanisevic,Nalbandian,Albert Costa,Davydenko,Safin,Del Potro,Cilic,Coria,Rafter,Soderling... akurat mal smolu na okolnosti
Reagovat
sojka1
:-))) ted uz placas, ale je to po Lendlovi jediny nas hrac, ktery se dokazal probojovat do semi vsech GS, semi TM a dlouhodobe drzet v top 10... rada si pockam na dalsiho podobneho, jestli mezi tim uz neumru... ;-) :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
a co porovnanie s Kordom?,ja to porovnavat nemôzem,pretoze som Petra miloval,takze som zaujaty:)
Reagovat
sojka1
noooo, vytahl jsi sice slusne eso (AO a "malem kralem") ale hati to ten "maler" s anaboliky a predevsim Berdova stabilita a "univerzalnost"... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
vy toho Berdu musite fakt milovat,ked ho neporazil ani slavny GrandSlam cup-SF proti Samprasovi,F proti Stichovi,ani AO a top2,asponze fanuskov ma oddanych
Reagovat
sojka1
protoze v tehle zemi se uspech neodpousti... a natoz Esterka... pritom Andy si vybral zenu z papiroveho katalogu... nejdrive jsem to samozrejme odsoudila, ale postupem casu mi to prijde docela pohodlne... ;-) :-)))
Jinak Berda je jediny hrac na okruhu, jehoz hru mam poctive nactenou ve vsech fazich kariery a pokud ji uzavre, mozna se pokusim o nejaky jeji "nekrolog"... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
nic mu nezavidim,dosiahol to vlastnymi silami,len ho porovnavam s hracmi ako Novak,Rafa ci Roddick,Delpo...,kludne ho vsak môzem skusit porovnat s Chardym alebo Montanesom,vysiel by z toho ako sampion,ale potom by ste na mna nadavali,ze ho porovnavam pod jeho uroven,tak ci onak,zostane u mna zapisany ako nevyrazny hrac to10,co by vsak Chardy alebo Montanes za to dali,co by vsak dal Berdych za to aby mohol byt podpriemerna svetova jednotka a priemerny GS vitaz ako Andy,samozrejme az skonci tak sa taktne odmlcim,pripadne pochvalim:)
Reagovat
sojka1
nevim, mne prijde uz usmevne napsat do jedne roviny Djokovice, Rafu, Delpa a Andyho R... pardon... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
myslel som to tak,ze som ho s tymito hracmi porovnaval,samozrejme aj Roddick alebo Murray v porovnani s big3 ostruhaju,len Berdych je este o uroven nizsie,jeho samotneho sa mi tazko zaraduje,pretoze uspechmi je niekde ako Davydenko,Nalbandian ci Gonzales,tam je vsak problem ten ze tym trom som fandil,pretoze ma svojou hrou bavili,kym Berdych nudil,na druhej strane dokazal byt v top10 dlhsie a celkovo sa aj dlhsie sa v spicke udrzal,uznavam,ze aj ja mam skresleny pohlad a to tym,ze ma jeho hra nebavila a ani osobnostne som ho nemusel,dufam ze na mna zase nevytiahnes kaliber "uspech sa neodpusta"
Reagovat
sojka1
nic nevytahnu. Priznam se dokonce, ze nikdy nepocitam body, tituly ani tydny, ale divam se jen na hru samotnou. Berda byl (je) oproti zminovanym tenisove daleko efektnejsi a elegantnejsi hrac, ty udery jsou proste krasne. Pojetim asi nudne, no... :-))
Reagovat
Mr.Pink
souhlasim, Tomas ma vybornou uderovou techniku
Reagovat
NoletheBest
Též jsem sledoval kariéru TB a jeho některé dřívější zápasy a tak trochu něco vím z jeho okolí. On žádný velký talent na tenis nebyl. Jeho vrstevníci, kteří měli talent možná i větší, ale nedávali tomu tolik co Tomáš. Zatímco ostatní odtrénovali na kurtech a šli někam pařit, Tomáš běhal okolo Bečvy a makal na sobě. Souhlasím se sojkou, že Krupa z něj vytvořil trochu BL robota, což byla velká škoda. Ačkoliv všechny údery technicky hrané výborně, vždy chybělo něco navíc. Dnes už se naučí dobře servis, FH, BH i volej skoro každý pohybově nadaný hráč. Ale je třeba hrát něco navíc, zadržené údery, kratší liftované údery z kurtu, dropy, přeliftovaný první servis. Tomáš byl na kurtu robot, který když nebyl v pohodě, tak panikařil. Takže podání, bum pravá, bum levá a hotovo. Což tedy nic pro mne. Na začátku kariéry, když byly ještě rychlé kurty, tak na síť skoro vůbec nechodil, později to bylo proti TOP tenistům podstatně těžší. Vím, že měl od narození potíže s kyčlí, pak se nyní i přidala záda. Byl těžký hráč (míval cca 90 kg), což mu na pomalejších kurtech zrovna nepomohlo a zdraví také ne. Díky své vůli, dobrému zázemí a podpoře rodiny to dotáhl daleko a kdoví, jestli budeme mít ještě tak skvělého tenistu.
S Nalbandianem bych TB nikdy nesrovnával. To byl jeden z nejtechničtějších hráčů s největším talentem, jaký kdy kdo měl. Kdyby ten trénoval a dával tréninku to co Tomáš, tak jsme měli možná dalšího "goata". No, kdyby :)
Reagovat
sojka1
dik za hezky prispevek, Berda je potrebuje "jako sul"... :-)) Trochu ho podezrivam z nedostatku odvahy (uvahy) hledat nove veci, menit tym.... prislo to pozde, podle me... ;-)
Reagovat
NoletheBest
Rozhodně měl zkusit vyměnit Krupu dřív, to je asi škoda. Ale to rozhodování o změně je strašně těžké, navíc u nás kvalitní trenéři pro chlapy nejsou. Jediný špičkový by byl Jirka Novák, ale ten by to na plný úvazek nevzal. Zahraniční, to je trochu loterie a ne každému to sedí. Pak tam taky hrály svou nemalou roli money a s Valverde to bylo už pozdě.
Reagovat
smazaný uživatel
uz som sa nechcel vyjadrovat,ale musim:),Nalbandian je môj uplne najoblubenejsi muzsky tenista vôbec,najviac si pametam jeho zapas SF v Bazileji 03 zhodou okolnosti vtedy porazil Roddicka,ktory bol v tom case na vrchole,mrzi ma ze som nevidel jeho najslavnejsie vitazstvo na TM proti Federerovi,"odsledoval"som to vtedy len na teletexte,aspon jeden GS dat mal,skoda
Reagovat
Marduch
Kde se u nej zlomil chleba, ze celkem zahy prestal byt pro nejlepsi hrace nebezpecny a ze o nem Agassi prohlasil to, co prohlasil?
Reagovat
smazaný uživatel
netvrdim,ze nebol nebezpecny,ale vzdy som videl rozdiel ak proti big3 nastupoval Murray,Roddick,DelPotro... alebo Berdych,môzte si sami seba klamat kolko chcete,ale nikdy na naozajstnu top spicku nemal,uz aj ked som si myslel,ze by konecne mohol mat,tak prisiel kolaps,naposledy co si spominam tak pred par rokmi na AO,co o nom napisal Agassi neviem,musel by som si precitat cely kontext
Reagovat
sojka1
hra kazdeho hrace svym zpusobem kopiruje jeho osobnost, Berda je naturelem precizni hodinar (hodinky mimochodem sbira) a jeho hra je asi stejne predvidava a nudna, ale pro "sberatele" jednoduse spolehliva a okouzlujici... :-)) Myslim, ze zlom byl Krupa a jeho "berdychove na kriz"... chtel vyztuzit Berdovi hru "jistotou desetinasobku" a zaplasit ten mladicky a zbrkly risk, pak uz se to zaseklo, jistoty logicky ubijeji.... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
ale Novakova hra ma bavi,tam je asi aj ten kusok geniality,co prave Berdychovi chyba,ten jeden stupienok od priemeru k dokonalosti
Reagovat
sojka1
to jsou ty rozpory, pro me tenisova genialita nespociva ve vraceni micku, ale ve zvladnuti vsech ;-) uderu.... to me bavi. Nad vsim je pak psychika, samozrejme, to uznavam.
Reagovat
Meceon
Co o něm agassi prohlásil?
Reagovat
a.magerova
Jde srovnávat Tomáše Berdycha s Davidem Ferrerem, ale určitě né s A-Rodem, protože A-Rod byl 13 týdnů No1, mnoho týdnů No2 a ještě víc týdnů No3, vyhrál USO 2003, a byl 3x ve finále Wimbledonu, 3x v SF TM, vyhrál 32 titulů.

Uznávám, že Tomáš byl moc dobrý, ale A-Rod byl o mnoho lepší... ;-)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Andy_Roddick

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Berdych
Reagovat
smazaný uživatel
no vidis,Ferrer!,to je presne ten typ,dobry,ale nie dost dobry aby bol naozaj hrozba,to bol skôr Gulbis,alebo momentalne Kyrgios ked maju den,diky!
Reagovat
lars
A.Roddick byl podstatne mene omezen big4 nez T.B.
Porazil A.R. na jednom GS aspon 2 z big3 kdyz uz vyhrali GS ?
Reagovat
smazaný uživatel
Roddick vacsinu kariery odohral v case Federerovho vrcholu 03-08,bol od svajciara o rok mladsi,Federer s prehladom vyhraval GS,okrem FO,tam vsak american nemal sancu
Reagovat
Torresek
I kdyby nehrál tak dokázal hodně a může být pyšní na svou kariéru.
Světová čtyřka, 14 titulů na ATP a vždy nepříjemný soupeř pro elitu.
No a jeho zájem o DC suprový :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist