Berdych odstartoval v Dubaji vítězně

28. 2. 2012, 16:57
Aktuality 6
Bez vážnějších problémů zahájil Tomáš Berdych v Dubaji svou cestu za obhajobou loňského semifinále. Český tenista porazil Benjamina Beckera hladce 6-2 6-2 a postoupil do druhého kola. V něm už jsou po dnešku také Roger Federer a Andy Murray.
Tomáš Berdych

Sedmý hráč světa Tomáš Berdych obhajuje na lukrativním turnaji s dotací 1,7 milionu dolarů semifinále z minulé sezony a první krok zvládl na jedničku. Benjamin Becker, který je v žebříčku o 148 míst níž, držel s českým favoritem krok jen v úvodu obou setů. V obou z nich pak Berdych ve čtvrté hře prolomil Němcův servis, využil celkem čtyři z pěti brejkbolů a za pouhých 62 minut zvítězil dvakrát 6-2. Příštím soupeřem pátého nasazeného Čecha bude slovenský kvalifikant Lukáš Lacko.

Do druhého kola postoupil už včera Lukáš Rosol, jehož čeká duel s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou. Čtvrtý nasazený hráč turnaje dnes porazil Kypřana Marcose Baghdatise 7-6 a 6-4.

Ve dvou setech zvládl svůj úvodní duel také Roger Federer. Druhý hráč turnajového pavouka ve dvou dosavadních duelech s Michaelem Llodrou neztratil ani set a stejně si vedl i dnes. Francouzskému tenistovi zjevně dělal problém přechod z haly na venkovní kurty; v úvodním setu měl problémy s vlastním servisem, po druhém podání neuhrál jediný míč, celkově vyhrál jen sedm výměn a podruhé v sezoně dostal od soupeře 'kanára'.

V dalším setu se Llodra zlepšil na podání, smazal jediný soupeřův brejkbol a vynutil si zkrácenou hru. I v ní Federera trápil, Švýcar ale odvrátil setbol a po 67 minutách zápas ukončil.

Výrazně těžší cestu do dalšího kola měl dnes další ze spolufavoritů turnaje Andy Murray. Britský tenista nastoupil k prvnímu utkání od Australian Open proti kvalifikantovi Michaelu Berrerovi a na semifinalistovi úvodního grandslamu sezony byla patrná nerozehranost. Hned úvodní podání Murray ztratil, a i když si ho vzápětí vzal zpátky, svého protivníka nijak výrazně nepřevyšoval.

Díky brejku v šesté hře sice Murray získal první set a po dalším prolomeném podání se v následující sadě ujal vedení 3-2, ale Berrer začal těžit z pasivnější hry favorita a díky dvěma brejkům poslal zápas do třetího setu. V jeho úvodu viděli diváci v Dubaji čtyři promené servisy v řadě a za stavu 4-4 už začínali tušit možné překvapení. To ale Murray nepřipustil: po celkově šestém brejku se ujal vedení 5-4 a po více než dvou hodinách dotáhl utkání do vítězného konce.

"Bylo to hodně nahoru-dolů," komentoval průběh Murray. "Dvakrát jsem byl ve třetím setu brejk nahoře, ale (Berrer) se dokázal vrátit zpátky. Je to těžký soupeř, který vás přinutí riskovat. Jsem rád, že to takhle dopadlo," dodal.

Juan Martín Del Potro po finále v Rotterdamu a triumfu v Marseille začal vítězstvím i turnaj v Dubaji. Argentinský tenista odstartoval zápasem proti Ukrajinci Alexandru Dolgopolovovi, kterého porazil 6-3 7-6.

 

Výsledky - Dubaj (tvrdý povrch, dotace 1,700.475 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (5-ČR) - Becker (Něm.) 6:2, 6:2, Federer (2-Švýc.) - Llodra (Fr.) 6:0, 7:6 (8:6), Murray (3-Brit.) - Berrer (Něm.) 6:3, 4:6, 6:4, Tsonga (4-Fr.) - Baghdatis (Kypr) 7:6 (7:2), 6:4, Tipsarevič (7-Srb.) - Kunicyn (Rus.) 6:2, 6:2, Del Potro (8-Arg.) - Dolgopolov (Ukr.) 6:3, 7:6 (7:5), Stachovskij (Ukr.) - Avádí (SAE) 6:1, 6:2, Chiudinelli (Švýc.) - Davyděnko (Rus.) 6:4, 5:7, 6:4, Južnyj (Rus.) - Gasquet (Fr.) 6:3, skreč, Cipolla (It.) - Ljubičič (Chorv.) 6:2, 7:5, F. López (Šp.) - Mahut (Fr.) 6:4, 6:4.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
VlS
Tomášův zápas bohužel nebyl nikde k vidění (nebo se mi to nepodařilo najít).
Viděl jsem Rogera s Michaelem - Michael v prvním setu asi nestíhal sledovat score board - to byl kalup. Ve druhým se resetoval a začal hrát svůj servis - volej styl a bylo to dobré na dívání. Sojka a další místní fanynky Rogera mi prominou, bylo mi líto, že zápas nešel do 3. setu, jeden set vyrovnaného tenisu byl málo.
Pak jsem viděl Marcose s JWT a jen se mi potvrdilo, že i když Marcos má řadu obdivovatelů, cesta nahoru pro něj asi nepovede. Hraje pěkně, zajímavě, dobře se na to dívá a vždycky v rozhodující moment selže. JWT vyhrál sice ne nějak přesvědčivě, ale zaslouženě.
Poslední co jsem viděl byl Delpo s Dogem. Fakt je, že chytit v prvním kole Delpa je i trochu smůla, ale Dog mi připadá trochu něco jako Marcos. Zahraje úžasný míče, neskutečný servisy, pak přijde big point a on se vyhodí, nebo to dá do saka. Jako by tam vznikl chvilkovej black out, ztráta koncentrace, nevím. Jen u něj mám vždycky při servisu strach, jestli se nerozbije. To zkroucení těla a pohyb, to je hodně zvláštní.
A dnešní komentátor - to byla perla zvláštního kalibru. Po tom, kdy Delpo ztratil za stavu 5:4 servis a Dog srovnal na 5: prohlásil, že by Delpo měl jít na toaletu a před zrcadlem by si měl nafackovat. Tak si myslím, že odpovědný redaktor by měl nafackovat tomuto tlučhubovi. Dalších perel méně razantního náboje tam byl ještě vagón.
Reagovat
a.magerova
VIS: Hele první set pro nás Rogerovy fanynky, druhý set pro vás tenisové odborníky, víc nebylo třeba :-))
Reagovat
VlS
Ani omylem a ani náznakem bych si nedovolil se považovat za tenisového odborníka :-)
Reagovat
dorons
Zapasy,ktere se hraji na vedlejsich kurtech (1,2,3) se nevysilaji,protoze tam nejsou kamery. Ale stejne budu sedet i dnes na hlavnim...:)
Reagovat
pepin
S tím hodnocením a zvláště komentátora plně souhlasím, je to bída, ale my s tím nic nenaděláme. A Roger je prostě Roger.
Skoda, že stárne.
Reagovat
smazaný uživatel
Tento týden je ATP na nekódovaném HD programu s anglickým komentářem! Příjem s parabolou již od 90-100 cm.
26 stupňů východně: Badr 4
Dubai Sports HD, frekvence 12130 MHz, symbolrate 27500, polarizace V, parabola od 90-100 cm

v SD rozlišení - 13 stupňů východně: Hot Bird 8
Supertennis, frekvence 12245 MHz, symbolrate 27500, polarizace H, parabola 60 cm
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist